Şimdi Ara

Toyota neden tam elektrikli otomobil üretmeye odaklanmadığını açıkladı (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
75
Cevap
0
Favori
3.191
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
4 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • Rouvax kullanıcısına yanıt

    Bende corolla cros almayı düşünüyorum, şu anda 2013 cla 200 amg var satılıkta. Toyotanın ne gibi sorunu var uzun yolda bu konuyu açar mısınız.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Torlak Kemal kullanıcısına yanıt

    Elektrikli araçların en büyük nimeti motorun verimliliği ve içten yanmalı motorlara göre dengeli tork, devir dağılımı fakat uzun vadede bataryalar da bildiğim kadarıyla içten yanmalı motor kadar sürdürebilir, kullanılabilir bir şey değil. Gerçi içten yanmalı motorları da karbon, emisyon için düşük hacim - yüksek turbo ile geleneksel atmosferik motorlar kadar bakımla yıllarca kullanılabilmelerini beklemek doğru değil.


    Devletler ve hükümetler ne yazık ki her zaman rasyonel, mantıklı kararlar alamıyor bazen demokrasi ile toplum kaygıları ile bazen kendi dogmaları ile. Almanya gibi bir sanayi devinin nükleer teknolojiye agresif bir cephe alıp patır patır kapatması bunun acı ve üzücü gerçek bir örneği.


    Volkswagen'in rezilliği yüzünden bu elektrikli dayatmasında gereksiz bir vites arttırıldı. Elektrik karşıtı değilim, geleneksel her yeni teknolojiye karşı dünya çapında istemezük eskisi iyidir, güzeldir tabularımda yok. Fakat devletlerin yapın olsun mantığı ile emrivakiliğini anlayabilmek güç. Sadece şehir içinde kullanılan hafif - kompakt araçlarda elektrik ne kadar mantıklı ve verimliyse veya orta segment araçların şehir içinde düşük hızlarda, hem emisyon hem ses kirliliği için elektrik motorunu ve batarya kullanması ne kadar mantıklı ise 200-300 km üzeri şehirlarası yolculuklarda ( ki Avrupa ve Türkiye için bu mesafeler şehirler hatta bazı bölgeler için ülkeler arası seyahat demek ) mantıklı değil.


    Japonlar ve özellikle Toyota zaten uzun ömürlülüğe aman azıcık fazla performans için müşteriye bize sorun çıkarmasın mantığı ile turboya bile kimi zaman anlamsızca karşı duran bir adama hem tam elektrikliye geç diyeceksin hem de son dönemde globalde de moda olan kullan at veya yenile yerine, bakımlı kullan, tamir et - uzun süre kullan ekonomik değeri uzun ürünler üret mantığına uygun değil.


    Er yada geç, petrol biz bireysel tüketicilerin, insanların hayatından en azından doğrudan enerji, ulaşım alanında hayatımızdan çıkacakta haldır, şaldır hadi hadi mottosunda hükümetler bu mantıkla hem bize, hem firmalara, hem doğaya, hem de yatırımcılara bakalım neler kaybettirecekler. Bugün değil bizim ülke bir çok Avrupa ülkesi bile uzun vadede tüm binek araçların elektrikliye dönmesi durumunda şehirlerdeki elektrik altyapılarının bu yükü kaldırabilmesi için bunun güvenli gelişimi, yenilenmesi çok faktör var.





  • Toyota'nın en çok araç sattığı ülkelerde petrol sıkıntısı yok. Emisyon umurlarında değil. O yüzden elektrlikli yapmasa da birşey kaybetmez.

  • Aslında LPG dönüşüm kiti gibi bir sistem olsa arka tekerler elektrikli olsa mevcut araçlarda kullanılabilir.

  • Bence çok mantıklı benzin tüketimini 2-3 lt ye çekebilirse kim uğraşacak şarjla filan zaten elektriklinin bütün özellikleri hybrid de de var

  • Bu konu hakkında şunları yazmak istiyorum toyatanın dünya pazarlarında bulunduğu konuma göre yönetim isabetli bir karar vermiş tebrik ederim ayaklarina kurşun sıkmamışlar. Toyota dünyada belki hiçbir markasa bulunmayan pazar çeşitliliğine sahip bir markadır bugün ev araçların dünyadaki ana pazarı çin, batı avrupa, ve abd. Peki dünyanın geri kalanı ne durumda toyotanın çokça araç sattıgı ortadoğu, afrika,hindistan, çinhindi pazarlarinda ev satışı yok toyota satışının az olduğu avrupa pazarina odaklansa ne kazanır pazarını en fazla %1-2 arttırir ama elektrikliye odaklanırsa dünyanın bir çok yerinde pazar kaybeder onun için toyotanın nerelerde ne kadar iş yaptığını bilmeyenler yorum yazmış. Benim yazımıda yayınlarsanız insanlara bu fikirde döğruymuş biz toyotanın yöneticilerinden bu işi daha iyi bilmiyornuşuz diyebilirler.

  • Hibrit araçlarda kullanılan bataryalar ufak genelde olarak 1500-2000 dolar seviyesinde ayrıca çoğu firma da 8-10 yıl garanti veriyor. Yani hibrit araçlarda batarya belki de en son düşünülecek sorun.


    "Volkswagen'in rezilliği yüzünden bu elektrikli dayatmasında gereksiz bir vites arttırıldı." hayır vites arttıran Çin oldu. Çin dünya otomobil satışlarının şu anda %35'ini oluşturuyor, çok kısa zaman da %50 seviyesine doğru yaklaşacağı tahmin ediliyor. Yani dünyada satılan her 3 otomobilden 1 tanesi şu anda Çin'de satılıyor demektir ve bu rakam kısa zaman da her iki otomobilden bir tanesinin Çin'de satılmasına doğru son sürat gidiyor anlamına geliyor ki bu da korkunç bir rakam.


    Elektrikli araçlara gelirsek, 2022 yılında Çin'de satılan her 4 otomobilden 1 tanesi elektrikli idi, bu oran 2023 yılında her 3 araçtan 1 tanesi şeklinde olacağı tahmin ediliyor. Bu da sadece Çin'de 8 milyon elektrikli araç satılması demek oluyor. 2022 yılında 5.9 milyon elektrikli araç satıldığını göz önüne alırsak çip 2022'den 2023 yılına artış rakamı bile korkunç sayılar.


    Dünyada hiçbir otomobil firması çığ gibi büyüyen Çin pazarına kayıtsız kalamaz, Çin'de araç satmasa bile kalamaz. Yoksa Çin'li markalar seni ele geçirir. Elektrikli otomobil yapmak nispeten çok daha kolay olduğu için Çin bu yola başvurdu. Sayısal satış üstünlüğü ile de bunu dünyaya kabul ettirdi. Yoksa çoğu ülke her durumda elektrikli otomobillerin en iyi seçenek olmadığını farkında zaten.


    @Bilgisayar Bağımlısı





  • bev'nin tek ve en doğru çözüm olduğuna karar verilmesi için,


    ice, hybrid-bec-hidrojenli aracın:


    aracın kendisinin; üretim-kullanım-geri dönüşüm,

    kullandığı yakıtın; üretim (yatırım+operasyonel)-dağıtım (oluşacak dar boğazlar için ilave kapasite dahil)


    süreçlerinde üretilen emisyon toplamının bev için minimum olması gerekir.


    (ayrıca bunun için katlanılan ilave maliyetle bundan başka bir alanda daha fazla iyileştirme sağlanamayacak olması gerekir)


    mevcut durumda ise buna zaten birileri karar vermiş, diğerleri de rekabette geri kalmamak için buna yöneliyor gibi bir durum var.


    buna karar verenlerin arasında nükleerleri kapatıp kömür santrali açan, uzakdoğu rekabetinden kaçınmak için hileli dizel motorlara göz yuman hükümetler olunca, verilen kararların doğruluğu hakkında şüphe duyulması gayet normal.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 19can84 -- 23 Mayıs 2023; 15:14:26 >
  • tenekekutu kullanıcısına yanıt

    Volkswagen ve devamı çorap söküğü gibi gelen skandallar yüzünden oldu hocam.. Çin kendi çalıp kendi oynuyordu 2014'e kadar, içten yanmalı motor geliştirmek çok maliyetli olduğu için ve pil imalatı/ kıymet madenciliği konusunda bir numara olduklarından Teslaya özenip basit elektrikli araçlara yöneldiler bir dönem. dünya çapında hiç bir anlamı yoktu.


    Ne zaman sadece VW değil, diğer üreticilerin skandalları ve müdahalelerini görünce baktılar ki, Avrupa birliği emisyon kontrolleri olsun, EPA olsun, otomobil markaları dalavereden vazgeçmeyecek, kurumları aptal yerine koyacak, sürekli regülasyon düzenlemeleri ile uğraşacaklar, birden euro norm tarihinde ilk defa "temproary" 6-6d temp ve şimdi de euro-6e regülasyonlar çıktı.. yani euro 7 aslında çook daha gevşek bir norm olarak hazırdı.. fakat iptal edilip baştan yapıldı..


    İçten yanmalı motoru imkansız kılacak derecede emisyon standartları sıkıldı.. yani dediler ki standart bu., 2025te yeni euro 7'de bu.. üstüne ben Rde ile yani real-time-driving ile ölçeceğim hepsini, laboratuvar yok kaçış yok dediler.. ve üreticiler gördü ki kaçış yok. dönüşüm başladı.


    Ağır giden dönüşüm 2035te komple içten yanmayı yasaklıyoruz önerisi kuruldan geçince patlama yaptı.. çok detayı var ama basitçe olay örgüsü böyle.


    Yani özetle şunu dediler.. sen sıfır emisyon salan bir mamül satacaksın.. ben senin arabanın, şu modeli, şu motoru, şu donanımlısı ne kadar emisyon salıyor bunu ölçmekle uğraşamam, egzozuna cihaz takmayacağım çünkü üçkağıt yapıyorsun. koyduğun donanım değişiklik aksesuar, tek motor-çift motor bunlar sadece senin menzilini etkileyecek. ama sattığın aracın sıfır emisyon salacak ben seni üretim ölçeğinde denetleyeceğim, karbon-nötr olup olmadığına bakacağım ve enerjinin geldiği tesisin temizliğini denetleyeceğim bu kadar dediler.


    Artı araca sonradan müşteri tarafından müdahale olasılığını da bitirdiler.. fabrikadan temiz çıkan aracın Dpf- Scr, Egr- Ad-blue iptal ettiren, yazılıp yaptıran, zengin karışım kara tren gibi gezen dizelciler dolu.. hepsi bitti.


    İyi yaptılar, kestirip attılar ve ölçüm ölçeğinde en mantıklısı da buydu..


    Kendi endüstrileri olarak ise.. o kadar emin değilim.



    Çine gelince onlar şimdi başlıyor asıl.. her şey adamların lehine 4 ayak üstüne düştüler ama ülkelerden ithalat kotaları veya ek vergi yiyecekler mutlaka..




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SuperVeloceJota -- 23 Mayıs 2023; 10:30:34 >




  • Rouvax kullanıcısına yanıt

    Bayilerde test aracı olarak Toyota Corolla Hibrit ve Corolla Cross mevcut, test edin belki fikriniz değişir en azından aynı güçteki motorun performansını burada yeterli veya değil diye tartışırız.

  • Çin VW skandalı ile ilgilenmedi ki? Toplamda 2 bin araç bile yok Çin'de geri çekilen VW aracı. Emisyon skandalı Alman araçları için ABD pazarında esas darbe vurdu. Ayrıca VW Çin'de ki en büyük pazar payına sahiptir, ve Çin'de her yıl katlanarak satışlarını arttırdı hala da arttırmaya devam ediyor. Elektrikli araçların ortaya çıkması Çin'in yerli ve milli otomobil üretmek istemesi ile ilgili idi ve bu projeye 2010 yıllarından bile önce başladılar. İçten yanmalı motorlarda treni kaçırdığı için ve hammadde olarak da elektrikli araçları üretmesinin kolay olduğundan buna yöneldi.


    Ayrıca Emisyon skandalı 2015 yılında ortaya çıktı. Çin hali hazırda EV geliştiriyordu. Sonuçta 1 yılda araç geliştiremezsiniz, 2015 yılında başlasalar en erken 2020 yılını alır geliştirme süreci sürer ki bu durumda Çin'de bu kadar EV satılması da imkansız olurdu. Emisyon skandalı Çin ile alakası batı ülkeleri ki başını ABD çeker, Çin'e karşı rakip olmak için kendi toplumlarına EV otomobilleri kabul ettirmek için bunu yaptılar. Yoksa ortalama bir içten yanmalı motor 15-20 bin dolara satılırken kim niye alsın Amerika'da 30-35 bin dolara EV otomobil üstelik maksimum kullanım ömrü de 10 yıl. Zaten Toyota bunu diyor, EV demek Çin'e teslim olmak demek, mevcut araçları hibrit hale getirmek hem çok daha ekonomik hem de sürdürülebilir. Çin'in bu tuzağına düşmeyin, EV'de rakip olmak istiyorsunuz ama Çin pazarının büyüklüğüne bakarsak bunun imkanı yok, siz Çin'i yiyeceğim derken Çin sizi yer. İşte bu görüş git gide ağırlık kazanmaya başladığı için Çin global pazara bazı ürünleri vermiyor, ticaret savaşları adı altında biz de izliyoruz bu durumu.


    Batı ülkeleri Türkiye gibi değil ki kafana göre ÖTV koy, vergi arttır bu ülkelerde, ortaya birşey koyacaksın ki toplum ikna edilsin ve buna göre kanunlar çıkartılsın. Kendi ülkesinde bir marka yeteri kadar satamaz ise asla global üretici olamaz. EV araçlar Amerika'da satılması gerekiyordu kurban ikinci dünya savaşında ordusu dağıtılmış, Amerikaya ses çıkartamayacak Almanlar seçildi, başka birşey değil.



    Toyota neden tam elektrikli otomobil üretmeye odaklanmadığını açıkladı



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tenekekutu -- 23 Mayıs 2023; 20:37:19 >




  • SuperVeloceJota kullanıcısına yanıt
    euro 7 ile çin 6B 'nin amacı çevre değil. otomotiv sektörünü değiştirerek alıcılara kazık yağdırmak. e-araç kazığın adıdır. İngiltere'deki alıcılar (British Pound en degerli para birimlerinden) e-araçları satın alamayacak kadar pahalı oldugunu söylüyorlar. Amerika'daki alıcılar da.

    e-araç üretim maliyeti eşdeger sınıfta ice-araç'a göre daha düşük. lityum fiyatları kagıt üstünde yapay şişirme. Gerçekte lityum, sodyum ile benzer düşük maliyette. Tesla da direksiyon arkasında gösterge bile yok klima açacaksın fiziksel tuşu yok. $40.000'den başlayan Tesla'nın fabrika cıkış maliyeti $10.000 'in altıdır. Hem teknoloji hem muhasebe ile bir kandırmaca sözkonusu.

    Hepsine eyvallah dedik, e-aracın değeri ice-araca göre cok daha hızlı düşüyor. 3 yıl içinde batarya folluğa dönüyor. Amerika'da 2. el Teslaları kimsenin pek almadığı yönünde haberler var. Kaçınılmaz sonuç: Şu anda ice-araç kullanan yüzmilyonlarca kişi kullan-at tarzındaki e-araçlardan almayacak. 2030'a kadar sadece Amerika'da yollarda dolaşan araç sayısı en az 200 milyon tane azalacak, araştırma raporun geçiyor. Daha az otomobil, daha çok yürüme çağı başlıyor. Hayırlısı.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • şehir içi kullanmak bile eziyet ekonomik bir tarafı da yok batarya ayrı bela. Uzun yolu düşünemiyorum bile düşünsenize şarj istasyonuna aynı anda geliyorsunuz 3 araba, bir tane boşta cihaz var. ilk kavga bu yüzden ne zaman cıkacak merak ediyorum

  • Amerika'da model 3 Corolla fiyatına satılıyor, 300.000 mil artık norm sayılıyor. Pil yok pil. Yoksa Toyota Corolla da satamayacak

  • 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.