Şimdi Ara

Tıpta çığır açan gelişme: Doğuştan sağır kız çocuğu, gen terapisiyle duymaya başladı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
14
Cevap
1
Favori
750
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
23 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj

  • Sağır olarak doğan İngiliz kız çocuğu Opal Sandy, 11 aylıkken gen terapisi yöntemiyle işitme duyusunu yeniden kazandı. Cambridge'deki Addenbrooke Hastanesi'nde aldığı terapi yöntemiyle harici bir cihaza gerek duymadan duyabilen Opal, bu yöntemle tedavi edilen en küçük çocuk oldu.



    Kulağa belirli genleri içeren virüs enjekte ediliyor



    CHORD deneyi geçen yılın Mayıs ayında başladı. Amaç, OTOF mutasyonu olan vakalarda DB-OTO adı verilen gen terapisinin işe yarayıp yaramadığını incelemekti. Opal, zararsız AAV1 virüsünü içeren bir infüzyon aldı.



    Bu operasyon genel anestezi altında kokleaya (kulak salyangozu) enjeksiyon yoluyla gerçekleştirildi. Böylelikle virüsün genetik materyalinin hücrelere aktarılması sağlandı. Çocuğun sol kulağına gen tedavisi uygulanırken, aynı zamanda implant da takıldı.



    Deneme, Opal dahil üç çocuğun yer aldığı üç bölümden oluşuyor. Hasta çocuklar küçük bir dozda gen terapisini sadece bir kulak için aldılar. Böylelikle yan etkinin azaldığı belirtliyor. İşlem ise yalnızca 20 dakika sürdü.



    Sonuçlar çok başarılı



    Yaklaşık 4 hafta sonra Opal, sol kulaktaki koklear implant kapatıldığında bile seslere tepki vermeye başladı. Doktorlar daha sonraki durumu izlediler ve önemli iyileşmeler buldular. 24. haftadan sonra çocuğun fisıltıları duyabildiği tespit edildi.



    Cambridge Üniversitesi'nde kulak cerrahı ve araştırmanın başı Profesör Manohar Bance, sonuçların muhteşem olduğunu belirterek, beklediğinden çok daha iyi olduğunu söyledi ve şöyle devam etti: "Gen terapisi uzun yıllardan beri otoloji ve odyolojinin geleceği olmuştur ve artık nihayet burada olduğu için çok heyecanlıyım. Bunun iç kulak ve birçok işitme kaybı türüne yönelik gen tedavileri için yeni bir çağın başlangıcı olmasını umuyoruz." 





    Opal, nadir görülen bir genetik rahatsızlık olan işitsel nöropati nedeniyle tamamen sağır olarak doğdu. İşitsel nöropati spektrum bozukluğunda kulak sesi normal olarak algılamasına rağmen, bu sinyalleri beyne göndermede sorun yaşıyor. Bu problem, sağırlığın yanı sıra sesleri ayırt etme ve netlik konusunda da sorunlara yol açabiliyor. Hastalığın her 10 bin bebekte bir görüldüğü belirtiliyor. Daha önce de bahsettiğimiz gibi, hastalık tek bir OTOF genindeki mutasyondan kaynaklanıyor. OTOF geni otoferlin adı verilen bir protein üretiyor. Bu protein, kulağın iç kılları ve işitme siniri ile iletişimde rol oynuyor.



    Ayrıca Bkz.Derinlemesine: İnsan beyninin küçücük bir bölümü akılalmaz bir şekilde haritalandı



    Araştırma devam ediyor



    Araştırmanın ilk aşamasında hastaların tek kulağına küçük bir doz veriliyor. Daha sonra ikinci aşamada sadece tek kulakta daha yüksek dozda gen terapisi kullanılıyor. Burada başlangıç ​​dozunun güvenli olduğunun kanıtlanması önem arz ediyor. Üçüncü aşamada ise, güvenliği ve etkinliği tespit edildikten sonra seçilen dozla her iki kulakta gen tedavisine devam ediliyor. Tedavi uygulanan hastaların takip muayenelerinin beş yıl boyunca devam edeceği belirtiliyor.



     




    Kaynak:https://www.cuh.nhs.uk/news/baby-born-deaf-can-hear-after-breakthrough-gene-therapy/







  • Bence gen terapisi renk körleri için faydalı olabilir. Sizin düşünceleriniz nedir yorumlara bekliyorum.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Jesus Jefferson kullanıcısına yanıt
    Şu an kusurları tedavi etmek için kullanıyoruz bu teknolojiyi. Bu ilerleyen süreçte tüm genetik hastalıklar için kullanılabilir. İster renk körleri için isterse tamamen körler için. Fakat bu yolun devamı insanın kendi evrimini kontrol altına alması olacak diye düşünüyorum. Son noktası ise tüm canlılığa hükmetmek olabilir.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Bunlar güzel şeyler, teknoloji bu yönde ilerlese keşke. Oyun malzemeleri ve oyunlar gelmese akla.

  • Ulan Musk kullanıcısına yanıt

    fotosentez yapabilen bi derimiz olsa fena olmazdı ama etik olaylarından dolayı bu pek yakında olmayacak şeyler

  • kansızlık hastalıklarınada acil iyi bir tedavi olursa iyi olur.

  • Virüsleri kullanmak mantıklıymış, belki kanseri de bu yolla çözerler. Kanserli hücrelere kendi dnasını aktarıp yapısını bozup öldürür vs.

    Konu hakkında bilimsel bilgim olmadığı için hayal ettim tabi.

  • ShadowWyvern S kullanıcısına yanıt

    Güneşli günlerde kana sürekli glikoz basmak ne kadar mantıklı olur bilemiyorum hocam ayrıca ben rengimden memnunum yeşil olmak istemiyorum.

  • Ben sonradan kulak çınlaması olanlardanım umarım bu tedavi bulunur

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Gen tedavisi ilerde daha da hızlanacak ve bir çok hastalığı kökten çözecek. Tabi yeni hastalıklar peyda olmazsa.

  • Hamdolsun

  • sigortan olsa bile işitme cihazı almak pahalı kayınpederime almak istedik dünya para


    Benim hatırladığım 90'larda %20 öderdi emekli kalanını sigorta öderdi şimdi sigorta %20 ödüyor kalanını biz ödüyoruz

  • quote:

    Orijinalden alıntı: Vain

    Virüsleri kullanmak mantıklıymış, belki kanseri de bu yolla çözerler. Kanserli hücrelere kendi dnasını aktarıp yapısını bozup öldürür vs.

    Konu hakkında bilimsel bilgim olmadığı için hayal ettim tabi.

    Kanserli hücreleri operasyonla alabiliyorlar genelde zaten. Mesele o değil. Vucudun hucreleri kontrol eden mekanizmasi adam akilli islemedigi icin bu sefer baska hucrelerde patlak veriyor. Normalde hucrelerin sayisina, cogalimina vucut karar veriyor. Kontrolden cikan hucreleri yok edebilecek savunma mekanizmasi da var aslinda ama calismiyor. Buna kanser diyoruz. Yanlis hatirlamiyorsam basitce boyleydi.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.