Şimdi Ara

Tıp ve mühendislik arasında kalanlar yardım

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
30
Cevap
0
Favori
1.086
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Öncelikle herhangi bir alana ilgim yok. İş imkani olsa astronomi okurdum ama bu ülkede mümkün değil maalesef. Başlıkta yazdığım gibi uzun süredir tıp muhendislik arasındayım. Mühendislik isteme sebebim matematiğe ilgi duymam onun dışında yazilim elektronik vs daha önce ilgilenmedim. Tıp okursam akademisyenlik veya yurt dışı için uğraşacağım. Benim gibi bu ikilemde kalan ve tıp veya mühendislik seçip ileride memnun olan varsa yardım edebilir misiniz ? Bu arada sıralamam ilk 1500 onu da ekleyeyim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi grievous1907 -- 7 Ağustos 2020; 22:56:36 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >



  • Ne seçeceğinden emin değilsen tıp seç git en azından garanti tıpı bitirince 7-8 binini alırsın mesleğin elinde olur. Aynısı mühendislik için geçerli değil gidip de sevemezsen mesleğe dair bir şey yapmak seni sıkar kendini geliştiremezsin ortalama yükseltemezsin mezun olunca da halin yaman
  • Ne seçeceğinden emin değilsen tıp seç git en azından garanti tıpı bitirince 7-8 binini alırsın mesleğin elinde olur. Aynısı mühendislik için geçerli değil gidip de sevemezsen mesleğe dair bir şey yapmak seni sıkar kendini geliştiremezsin ortalama yükseltemezsin mezun olunca da halin yaman
  • Aberrant Warden kullanıcısına yanıt
    Ben de öyle düşünmeye başladım bugün.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Up

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Up yok mu benim gibi olan

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • En azından ne yaptıklarına veya hangi dersleri gördüklerine bakıp fikir sahibi olup ona göre düşünebilirsin bence

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • sadpunpun kullanıcısına yanıt
    Muhendislik derslerinin çoğu ilgimi çekse de ( Bilgisayar ve ee icin) daha önce bu alanlara ilgi duymadığımdan dolayı biraz çekiniyorum muhendislikten.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Ben de daha önce çiplerle, robotikle, yapay zekayla, gömülü sistemlerle uğraşmadım. Ama müh seçsem yaparım diye bı istek var içimde. Bölümlerden birilerini bulup konuşabilirsin, online tanıtım günleri oluyo bazı ünilerin onlara bı göz atabilirsin, neyle uğraştıklarına vs bakabilirsin. Kendini çok sınırlandırmamak gerektiğini düşünüyorum kendi açımdan.

    Tıp için de çalışma şartları sana uygun mu (nöbetler, lisans eğitimi sonrası asistanlık gibi), eğitimi belki hoşuna gider; kadavra üstünden inceleme yapmak belki(beni bu çekiyo biraz:b) yani bunlara bakabilirsin. Ya da tıpta garanti meslek var diyip de gidebilirsin, bu ne kadar doğru bı yönlendirme bilmiyorum ama. Yine mezunlarla konuşmak faydalı olabilir. Hangsini seçersen seç yapma isteğin olup olmadığından emin ol ama. Ömrün mesleğinle geçecek sonuçta.

    Ben de daha tercih yapmadım. Daha bilgili abi/ablaların tavsiyeleri daha iyi olur

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >




  • sadpunpun kullanıcısına yanıt
    Teşekkürler yorumun için. Mühendislik ayrıca çok belirsiz geliyor yani şimdi ben kendime bir hedef belirlesem bunu tıpta gerçekleştirmem daha olası gibi geliyor.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Valla bilemiyorum hocam ne desem boş. Ben de daha tercih dönemindeyim, herhangi bi bölümde olsam daha iyi yardımcı olabilirdim

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • sadpunpun kullanıcısına yanıt
    Canınız sağolsun hocam teşekkürler :)

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Rica ederim :)

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Mühendislik için derslerini inceleyip ilginizi çekiyor mu bakabilirsiniz:
    https://forum.donanimhaber.com/odtu-elektrik-elektronik-tanitim-odevler-sinavlar-soru-cevap--144315557
    https://forum.donanimhaber.com/ceng-odtu-bilgisayar-odevler-sinavlar-quizler-genis-arsiv--127492616

    Ben bu ikilimde hiç kalmadığım için somut bir öneri yapamayacağım. Ailem tıp yaz diye kafamı şişirmese tıpı hiç düşünmezdim bile (çünkü lisede biyolojiden nefret ediyordum, en sevdiğim ders mattı) ama bildiğim birkaç şeyi yazayım:

    - Yukarıda biri "tıpta iş garanti mühendislikte değil" yazmış ama bu çok da gerçekçi değil. 1.5k sıralama yapmışsınız ve o sıralamadaki okullardan mezun olmak zaten gayet büyük bir şey ve çoğu şirket için yeterli bir işe alınma kriteri. Sadece derslere gidip okulunu bitirsen zaten 8k'lık şirketlere rahatça girebiliyorsun. Genelde insanlar 200k'dan girilen mühendisliklerle tıpları karşılaştırıp saçma sapan şeyler yazıyorlar. Sonuç olarak psikoloji gibi bir bölüm de okumayacaksınız, Türkiye'deki en iyi okulların birinden mezun bir mühendisin işsiz kalma durumu olmaz.

    - Yurt dışı düşünüyorsanız tıptan uzak durmanı öneririm.

    - Nelere ilgi duyduğunuz hakkında lise dersleri az çok fikir verebilir. Örneğin EE mühendisliğinde lisede gördüğünüz matematik fizik gibi dersleri görüyorsunuz. Tıp ise biraz daha biyolojiye benziyor. Tıp ile ilgili çok bilgim yok ama mesela vücuttaki tüm kemiklerin isimlerini ezberliyordu arkadaşlarım. Bu benim hiç ilgimi çekmezdi mesela ama sizin ilginizi çekebilir. Tıp biraz daha bilgi dolu, çok ezber yapacaksınız ama mühendislikte neredeyse 0'a yakın ezber yapıyorsunuz. Örneğin bir formül kullanılacaksa dahi sınavlarda ön sayfada veriliyor. Daha çok konuyu anlamaya yönelik oluyor sınavlar.

    - Mühendislikle ilginizin şu ana kadar olmaması bence doğal. Zaten konuştuğum insanlardan bölüme girenlerin neredeyse hepsinin de pek ilgisi yokmuş lisedeyken. Ben de lisede robotikle elektronikle uğraşmamıştım ama çok sevdim bölümü. Ki elektronikle ilgilenmek gayet pahalı bir şey, labta kullandığımız bir masadaki aletlerin maliyeti 10k dolar. Lisede elektronikle ilgilenenler genelde Arduino vs. yapıyor ama onun da pek bir alakası yok bizim derslerle. Bölümde Arduino falan öğrenmedik mesela. Daha temel şeyler öğreniliyor, zaten bunları öğrenince Arduino gibi şeyleri öğrenmen de çok kolay oluyor. Bilgisayar için de durum aynı. Lisede yazılım öğrenip bilgisayar yazan çok azdır. Çoğu insan sadece hoşuna gittiği için yazıyor ki zaten üniversitede sana her şeyi temelden öğretiyorlar. Ayrıca mühendisliğe lisede ilginiz yok diye mühendislikten uzak duruyorsunuz ama tıpa ilginiz var mı? İlaçları falan merak edip araştırıyor muydunuz mesela? "Lisede hiç kod yazmadım bilg. seçmeyeyim" demek "lisede hiç ameliyat yapmadım tıp seçmeyeyim" demek gibi bir şey.

    Bence en iyi kararı vermek için instagram'dan vs. birilerini bulup konuşun. Ne yapıyormuş sorabilirsiniz rahatça. Okulların yaptığı tanıtım günlerini falan çok takmayın çünkü öğrenci çekmek için yalan söylüyorlar.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi owoselammicsuedcheck -- 8 Ağustos 2020; 0:11:14 >




  • Kararınızı bu foruma göre vermeyin ama burdaki çoğu kişi de tercih döneminde veya troll

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • owoselammicsuedcheck O kullanıcısına yanıt
    Cevap için teşekkür ederim

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • owoselammicsuedcheck O kullanıcısına yanıt
    Hocam 9. 10. Sınıfta oyun yazılım vs geliştirip robot yapan adamlar da çok ve onlarla rekabet etmek beni korkutuyor açıkçası.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Dediğim gibi onlar bir mühendis için kolay işler. Benim Arduino'yu sıfırdan öğrenmem bir günümü almıştı mesela çünkü zaten kullanılan her şeyi biliyorum, kendim Arduino bile yapabilirim. O yüzden robot yapan biri EE okursam geçer diye bakmayın. Dersler daha temel, lisedeki gibi fizikle matematikle alakalı oluyor genelde. Hatta robot topluluğunda çok süper robotlar yapan arkadaşlarım var ama derslerden kalıyorlar. Tamamen alakasız değil ama baya bir alakasız yani. EE bölümüne girerseniz derslerin çoğu elektrikle alakasız baya matematiksel konular oluyor. Lisede robot yapan tayfa da bunlarla ilgilenmiyor zaten, o yüzden üstünlükleri de yok. EE'deki çoğu konu dümdüz lise fizik ve matematik dersi konuları. Bir kez daha görüyorsunuz ve daha ayrıntılı oluyor. [Bu arada lisede robot yapan tayfayı kafanızda büyütmeyin, çoğu hiçbir şey bilmiyor belirli bir robot yarışması için hocanın söylediği kodu ezberleyip geçiyor :D Kendileri bile yazmıyorlar kodu, kardeşimden biliyorum]

    Yazılım geliştirmek de aslında kolay bir şey. 12 yaşındayken kendimce Facebook gibi sosyal ağ siteleri yapabiliyordum PHP ile. Çünkü büyük bir site yapmayacaksan ve performans önemli değilse baya kolay bir şey bunları geliştirmek. Küçük çocuklar bile yapabilir. Fakat yaptıkları siteler çok kötü olur çünkü temel bilgisayar bilimi bilmedikleri için bir şeyi yapmak için geliştirdikleri yol optimum yol olmaz ve yavaş çalışır. Ayrıca yazılım mimarilerini bilmedikleri için de başka insanlar kodlarını anlamaz (büyük projelerde çalışamazlar). İşte bilgisayar okursanız okulda daha çok bu gibi konuları öğrenirsiniz. Yoksa zaten bir dilin temellerini öğrenip web sitesi ya da oyun yapmak gerçekten çok kolay. Öyle ki zaten bu tarz ödevler bilgisayar mühendisliği okuyanlara 1 haftalık ödev olarak veriliyor. Yani kafanızda büyütmeyin bu başarıları.

    Hatta lisede biraz yazılım bilmenin biraz dezavantajı da olabilir. Mesela bana olmuştu. 1. sınıf 1. dönemde C programlama dersi alıyorduk ve şu ana kadar aldığım en düşük notu o dersten aldım çünkü "zaten biliyorum bunları yha" moduna girip derse çalışmamıştım. Okulda öğretilen C programlama da baya ağır bir şey çünkü algoritmaları öğretiyorlar ve bu tarz şeylere web sitesi yaparken pek de ihtiyaç duymuyorsun. O yüzden kendimi kandırmıştım. Bu durumu yaşayan bir arkadaşım daha vardı. O da C bildiğini düşünüyordu ama dersten kötü not aldı. Çünkü okulda sordukları soruları çözmek için dili bilmek pek bir anlam ifade etmiyor. Derse yönelik çalışmak gerek. Dili öğrenmek zaten işin kolay kısmı. Daha çok algoritma kurma becerisini geliştirmek gerekiyor.

    Genelde de zaten o dediğiniz insanlar benim gibi basit şeyleri öğreniyorlar (PHP, Unity vs). Okulda öğretilen bilgisayar bilimini, algoritmaları merak edip araştıran çok azdır çünkü küçük çaplı bir proje yaparken pek de önemli değil bu tarz şeyler. Yani bu arkadaşların birinci sınıftan sonra size karşı bir üstünlüğü kalmaz, o konuda endişelenmeyin. Zaten üniversitede liseye göre biraz daha az ders var ve öğrenmek için çok fazla süre oluyor. Yani sıfırdan başlayan biri çok rahat öğrenebilir tüm konuları, önceden bilmesine gerek yok çünkü dersler temelden başlıyor.

    Zaten bu robot ya da oyun yapan arkadaşlar gerçekten bir şeyler bilseler mühendislik okumazlar, direkt işe girerlerdi. Bir Facebook mühendisiyle PHP yazan 12 yaşındaki çocuğu ayıran da işte bu okulda verilen teorik eğitim. Yoksa ikisi de aynı şeyi yapıyor gibi görünüyor: PHP yazıyorlar. Ama biri okulda kazandığı teorik becerileri kullanarak en iyi şekilde yapıyor bunu. Diğeri ise belki de olabilecek en kötü şekilde :D




  • owoselammicsuedcheck O kullanıcısına yanıt
    Çok teşekkür ederim hocam :) Rahatladim büyük ölçüde. Mühendislik yazmamayi düşünmemdeki en büyük sebep buydu aslında.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Endüstri Mühendisliğine bakmanızı tavsiye ederim hocam. Her alana yönelebiliyorsunuz. Ayrıca matematiği baya kullanan bir bölüm. Ben de aynı ikilemdeyim. Şu an Endüstri önde benim için.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Thestalk T kullanıcısına yanıt
    Pek düşünmüyorum ama bakacağım yine de teşekkürler.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.