Şimdi Ara

Tesla Models S, otomatik pilotta bir insanın ölümüne neden oldu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
34
Cevap
0
Favori
484
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Tesla Models S, otomatik pilotta bir insanın ölümüne neden oldu 

    Tesla Model S, otomatik pilotta trafikte ilerlerken bilinen ilk ölümlü trafik kazasına karıştı. 7 Mayıs 2016 tarihinde akşam saatlerinde meydana geldiği belirtilen olay, resmi kayıtlara da geçmiş durumda. Tesla’nın resmi blogundan da paylaşılan bu üzücü olay, ABD’nin Florida eyaletinde bir otoyolda yaşanmış.

     

    Ulusal Otoyol Güvenlik İdaresi tarafından da resmiyet kazandırılan ve araştırılan olayda Tesla Model S bölünmüş bir yolda otomatik pilot modunda ilerliyordu. Bu esnada önüne dorseli bir tır çıktı. Epey uzak bir noktada tır sola dönüş yapmak için yavaşça manevra yapıyordu. Dorse üzerindeki reflektör kaplı yapı veya aşırı parlak görünen beyaz kaplaması nedeniyle araç önündeki bu kısmı parlak bir gökyüzü olarak algıladı. Bu nedenle de yoluna devam etti ve hızla giderken tırın dorsesine çarptı. Cam hizasından tırın altına giren Tesla Model S’in 40 yaşındaki araç sürücüsü üzücü bir şekilde hayatını kaybetti. Sürücünün durumu farkedip kontrolü ele alma olanağı olmasına karşın bu noktada hiçbir şey yapmamış olması da işin farklı bir boyutu.

     

    Bilinen İlk Ölümlü Kaza

     

    Resmi Tesla blogunda kazayla ilgili olarak üzüntülerini bizzat dile getiren Elon Musk, otomatik pilot özelliğine dair de bir takım bilgiler aktarmış. Eylül 2014’te yapılan ve Eylül 2015’te bir güncelleme ile Tesla modellerine getirilen otomatik pilot özelliği, aracın direksiyonunu kontrol etme, şerit değiştirme, fren yapma, otomatik park, trafik kurallarına uygun süratte hızlanma gibi işlevleri yerine getirebiliyor.

     

    Tesla verilerine göre; Tesla sürücüleri bugüne kadar araçları ile otomatik pilotta 200 Milyon’dan fazla kilometre yol yapmış ve bu olay Tesla’nın bilinen ilk ölümlü trafik kazası. İstatistiklere göreyse ABD’de her 151 Milyon kilometrede bir ölümlü trafik kazası yaşanıyor. Dünya çapında ise bu oran daha düşük ve ortalama 95 Milyon kilometrede bir ölümlü trafik kazası yaşanıyor. Ülkemizde ise ölümlü trafik kazalarının %95’inin sürücü hatasından kaynaklandığı belirtiliyor.

     

    Otomatik Pilot İçin Yeni Bir Özellik Geliyor

     

    Hem Elon Musk hem de bir çok sektörel yetkili, otomatik pilot modunda bile seyrediliyor olsa sürücünün aracın kontrolünü tamamen bırakmaması gerektiğini söylüyor. Daha önce aracı trafikte seyrederken araç içinde uyuyan Tesla sahiplerinin videolarını izlemiştik. Aslında bu durum son derece yanlış. Bunu farkeden Tesla da zaten henüz ön beta aşamasında olan bir sistem üzerinde çalışıyormuş.

     
    Ayrıca Bkz.Tesla sürücüsü otomatik pilottaki aracıyla otoyolda uyurken yakalandı
    Araçlara gelecek bir güncelleme ile artık Tesla modelleri, sürücünün otomatik pilotta ilerlerken kontrolü tamamen bırakıp bırakmadığını denetleyecek. Güvenlik sistemi sık aralıklarla kontroller yaparak sürücünün direksiyondaki hakimiyetini yoklayacak ve eğer sürücü kontrolü tamamen otomatik pilota bırakmışsa araç yavaş yavaş hızını düşürecek ve bir aşamadan sonra da uygun bir noktada tamamen sağa çekerek duracak. Elon Musk bu durumun buna benzer olayların önüne geçmek adına önemli bir güvenlik yöntemi olacağını söylüyor.

     

    Tesla’nın hem elektrikli modelleri hem de otomatik pilot özelliği sektörel anlamda çok kritik bir rol üstlenmiş durumda. Belki de gelecekte otomobil dünyasında standart hale gelecek bir çok özellik Tesla araçlarında denenip yavaş yavaş sektörel bir standart halini alacak.

     







  • adamın müdahale etmeyip izlemesi=tesla fanatikliği.

  • bu aracın sadece görsel olarak tarama yapmadığını biliyoruz.sonar ile etrafı tarıyor.cisimlerden çarpıp gelen ses dalgalarıyla mesafe ölçüyor.Petrol lobisi iş başında.

  • Böyle bişeyin olması kaçınılmazdı maalesef. Bu tip haberler otomatik pilot kullanan araçları bitirebilir bile. Ama Musk oranları rakamları vererek en doğru cevabı vermiş. Arabamda otomatik pilot olsa kullanır mıydım bilmiyorum belki sadece uzun yolda.

  • Adam emniyet kemerini takmadigindan araba otuyor diye usenmeyip aparatini aliyorsa bununda bir yolunu bulurlar.

  • 1- Adamın hayatını beta aşamasında bile olmayan bir sisteme teslim etmesi mallıktır açık ve net. Firmalar hayati tehlikesi olan şeyleri test ettirmek için dünya kadar para ödüyorlar tesla fanboyları bunu bedavaya yapıyor resmen.

    2- Elon musk'ın her olay karşısında liseli ergenler gibi kendini savunacak tweet atması çok sinir bozucu. İlk biz yaptık diyebilmek için koydular sistemi ondan sonra biz uyarmıştık da bilmem neydi de...

    3- Şimdi gelip sen nasıl laf edersin kolaysa sen daha iyisini yap diyecekler için hemen yazayım daha iyisini google yaptığı için eleştiriyorum. Adamlar müşteriyi kobay olarak kullanarak mükemmelleştirmek yerine kaç senedir arabayla gezip yapay zekanın her durumda ne yapacağını görüp düzeltmeye çalışıyorlar. Sanki google bilmiyordu müşterilere arabayı verip kocaman "BETA ÖZELLİK" diye yazmayı.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mehmedaltair -- 1 Temmuz 2016; 9:44:01 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Muhtemelen sürücü durur dedi araba yola devam etti bunlar hep aşırı makınaya olan güvenden kaynaklanıyor.

  • Bütün araçlar (örneğin 200 m çap kapsamındaki) birbirleri ile anlık olarak hız ve konum paylaşımı yapabilseler ancak o zaman kazalar en düşük seviyeye inebilir sanırım. Fakat tabii ki sıfıra inmez diye düşünüyorum.

  • Adam uyuyordu demek ki.

  • Tesla otomatik pilot özelliğinin yardımcı bir özellik olduğunu ve arabanın kontrolünün asla tamamen otomatik pilota bırakılmaması gerektiği yönünde açıklama yaptığı halde burada hala beta, kullanıcıları kullanıyor gibi saçma sapan yorum yapan insanların olduğu bir dünyada yaşıyoruz.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: joven

    quote:

    Ülkemizde ise ölümlü trafik kazalarının %95’inin sürücü hatasından kaynaklandığı belirtiliyor.
    Başkalarının hayatlarını hiçe sayan kural tanımaz Allahtan korkmaz ehliyeti aldımı kendini sürücü sanan trafik eşkiyaları ile dolu yollar


    Ayrıca sol şeridi babası yaptırmış olanlar var. sırf bu yüzden araç kamerası alıp fahri trafik memurluğuna baş vurucam. şahıs (genelde bayan ama erkekte çok ) solda 82 hız limitli (averajla 90 km) yolda sol şeritte 50 -60 la gidiyor.

    bu sabah işe gelirken yaklaşık 3 km yolu hatta daha fazlasını orta şeritten bir defa sol şeride geçerek bom boş vaziyette geldim. buraya kadar ne kadar normal değilmi? ama değil. çünkü sol şerit müptelaları solda sıra olmuş vaziyetteydi. yaklaşık ve abartmıyorum. 30 a yakın binek, kamyonet ve panelvan tarzı arabayı bir defa sola çıkarak orta şeritten, yani onların sağında geçtim. bir kaç kişi kulaklarını çınlayınca solu terk etti dikiz aynasından gördüm. tabi ip**elik olsun sağ şeridide kapatalım trafik sıkışsın diye de yapmış olabilirler.





  • quote:

    Orijinalden alıntı: Fiasco

    quote:

    Orijinalden alıntı: i3e

    adamın müdahale etmeyip izlemesi=tesla fanatikliği.


    kim bilir belkide adam o esnada araba içinde birşeylerle uğraşıyordur telefon felan filan yola bakmamıştır
    o kadar salakça ve alakasız bir yorum attınki.....

    Teslanın otomatik pilotta sürücülerin kontrolü bırakmaması gerektiğini söylediğini biliyorum yanlış hatırlamıyorsam
    Dediğiniz şekilde otomobil içinde başka şeylerle uğraşması adamın da suçlu olduğunu gösterir

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Turkforce

    Tesla otomatik pilot özelliğinin yardımcı bir özellik olduğunu ve arabanın kontrolünün asla tamamen otomatik pilota bırakılmaması gerektiği yönünde açıklama yaptığı halde burada hala beta, kullanıcıları kullanıyor gibi saçma sapan yorum yapan insanların olduğu bir dünyada yaşıyoruz.

    Anlama sıkıntısı var galiba bizde aynı şeyi diyoruz google keyfinden mi milyon kilometre yol gitti de hala beta da olsa bu özelliği vermiyor tüketiciye. Eleştirin de okuduğunuzu anlayıp eleştirin kendinizi rezil etmeyin

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Models s ne lan ? Prototip heralde daha.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yine gider Tesla alırım oto pilotta kullanmam ama geleceğin araç teknolojisini kullanan elektrikli aracı alırım. Petrol devri artık bitti, bu çağa ayak uyduramayan firmaların akıbeti symbianlı nokia gibi olur.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • ABD’de her 151 Milyon kilometrede bir ölümlü trafik kazası yaşanıyor. Dünya çapında ise bu oran daha düşük ve ortalama 95 Milyon kilometrede bir ölümlü trafik kazası yaşanıyor.

    1/95000000 1/151000000 dünya çapındaki oran daha büyük.

  • Test sürümlerine fazla güvenmek kötü sonuçlara gebedir

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • sensorleri tekrar gözden geçirmek gerek demekki.sırf parlıyor diye hata yapacaksa bu iş yaş.başlamadan biter.
  • bu araçlar türkiyede herkeste olsa kimse kaza yapmaz, çünkü ülkemizde insanların birbirine saygısı yok kural tanımıyor aceleci haydutlar, böyle tipler forumda da doludur, rica ediyorum hoş görülü olunuz, başkalarının haklarına saygı gösteriniz, trafik kurallarına uyun! 5 saniye sizi erken yaşlandırmaz.

  • O zaman üzerinde daha çok çalışılması gerekiyor

  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.