Şimdi Ara

Tecil İçin Askerlik Yeri Takibi Nereden Yapılır?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
1
Favori
150
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhabalar, 12. sınıfım ama bu ay 19 yaşına girdim. Haliyle geçen Eylül'de bana askerlik tecili hatırlatması mesajı geldi. Biz askerliğe gittik, okulda hala eğitim gördüğümü ispatlayacak EK-C2 belgesi istendi. Ardından askerlik yerim (sınıflandırma?) belli olmadığı için Ocak sonunda askerlik yeri belli olunca tekrar gelmemi ve tecil ettirmemi istediler.


    Şu anda E-Devlet'te askerlik durum belgesi sorgulaması yaptığımda bu şekilde Şubat'a kadar tecil için süre verildi.

    Tecil İçin Askerlik Yeri Takibi Nereden Yapılır?

    E-Devlet'te bu askerlik yerinin belli olup olmadığını nasıl takip edebilirim?








  • 2003'lü müsünüz? 2003 doğumlu olanlar 2022 yılı içinde 1 Ocak-31 Aralık 2022 arası yoklamaya tabii olurlar. Askeri takvimde yaş hesaplama ilgili yılın 1 Ocağında yaş doldurup gün alma şeklinde işler. 2022 1 Ocakta 19 yaşını doldurup 20'den gün almış sayılırsınız. Bu askerlik çağının geldiğini ve o yıl yoklama yaptırılması veya okuyorsa da mazeret bildirilmesi gerektiğini ifade eder.


    Size yoklamanı yaptır, sonra öğrenim durumunu gösteren belge getir demişlerse, ve 30 Kasıma kadar yoklama ve muayene yaptırdıysanız Şubat Askere Çağırma döneminin ilk kafile tarihi olan 2 Şubat yazar. 25 Ocakta kafileler kesin netleştikten sonra tarih değişebilir. Sınıflandırıldıktan sonra erteleme alırsanız, ertelemenin bitimini takip eden ilk askere çağırma(celp) döneminin ilk kafilesinde askere çağırırlar. Örneğin diyelim ki 2025 1 Ocak'a kadar erteleme verdiler. Erteleme bittikten sonra o sene Şubat ayında askere tekrar yoklama yapmadan çağırabilirler.


    Askerlik yeri belli olduktan sonra gel denildiğine göre siz yoklama yapıp, sınıflandırılma kaynağına alınmışsınız.Yoklama yaptıktan sonra 30 Kasım geçmeden öğrenci belgesini götürüp erteleme alsaydınız, 25 Ocak'ta E Devlette açıklanacak askerlik yerleri belli olmadan da erteleme olurdu. Yoklamadan sonra erteleme olmuş olurdu. Şimdi ise sınıflandırıldıktan sonra erteleme durumu olmuş olacak




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Araştırmatör -- 30 Aralık 2022; 23:31:38 >




  • Araştırmatör A kullanıcısına yanıt

    Evet ben 2003'lüyüm, Aralık'ta doğdum. Ekim'de muayene yaptırıp 30 Kasım öncesinde (kesin tarihle 14 Kasım'da) istenen öğrenci belgesiyle askerlik şubesine geldim ve o gün bana Ocak'ta tekrar gel dediler.


    Hocam peki dediğiniz gibi erteleme 2025'e kadar verildi diyelim. Liseden sonra 4 senelik bölüm okuyacağım, hala üniversitede öğrenim gördüğümü kabul edecek olursak tekrar erteleme yapabilirler mi?




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Bob The Sponge -- 31 Aralık 2022; 11:22:29 >
  • Bob The Sponge kullanıcısına yanıt

    Açıkçası size neden böyle bir şey yaptılar anlamış değilim. Sanırım mezun olamazsa, 20 yaşını doldurduğunda yoklama kaçağına düşmesin diye bu işlemi yaptırmışlar. Yoksa hiç mezun olamasanız bile 22 yaşına kadar genel lisede öğrencilik nedenli erteleme alınabileceğine dair bilgiler burada mevcut.


    Sınıflandırılıp ertelenmek biraz riskli bir durum. Şöyle riskli, erteleme bittiği gibi hemen takip eden ilk askere çağırma döneminde belli olan hizmet sınıfında askere çağırabilirler. Gerçi her vatandaşa eşit yaklaşım çerçevesinde herkesin potansiyel bedelli hakkı olduğu için sonradan bedelliye çevirenler de olabiliyormuş. Bununla ilgili forumda tecrübesi olanlar da var. Yani sınıflandırılıp erteleme alsanız bile ertelemeniz bitmeden bedelli hizmet tercihi belki ilerde yapabilirsiniz.


    Bunun dışında anayasada veya vatandaşlık hukukunda eğitim görmekte bir hak olduğundan ve çok önde gelen temel haklardan olduğundan; öğrenim gördüğünüz sürece ilgili yaş şartını sağladığınız ve gerekli zaman diliminde kayıt olduğunuz sürece; erteleme alırsınız. Önlisans veya Lisans okuyup erteleme almanızın önünde temel olarak bir engel yok. Sadece sınıflandırılıp ertelendiğiniz için ertelemenizin bittiği tarihi takip eden dönemde; eğer başka üst öğrenim görmezseniz askere çağırırlar. Yani erteleme bitim tarihinden sonra yeniden yoklama yapmayı beklemezler ki zaten sağlık sorununuz varsa, bunu bildirdiğinizde tekrar bir doktor onayı almanız muhtemelen istenecektir.





  • Araştırmatör A kullanıcısına yanıt

    Detaylı açıklamanız için teşekkür ederim. Bu halde eğitim-öğretim gördüğüm süresince askerliğe sevk gibi bir durum söz konusu değil. Yine anladığım kadarıyla eğer üniversiteye gitmezsem erteleme süresinin sonuna geldiğimde askerliğe sevk edileceğim. Eğer erteleme yerine yoklamaya tabii tutulsaydım sanırım yoklama zamanı geldiğinde ekstra birkaç sene daha erteleme yapılabiliyor (açık/genel lise için 3 sene yazılmış). Ben de merak ediyorum neden yoklama yerine sınıflandırma ile erteleme yaptılar.


    Tecil İçin Askerlik Yeri Takibi Nereden Yapılır?

    E-Devlet'te sınıflandırma sonucunu bu iki sayfadan mı takip etmeliyim? 25 Ocak'ta açıklanacak demiştiniz, o zaman 25 Ocak'tan sonraki hafta askerlik şubesine gidip erteleme işlemini yapmam lazım, doğru mu?





  • 25 Ocak Çarşamba yerler belli olduğu gibi hemen işlemi yaptırın. Zira ertesi hafta sevk yerlerine kafile dağıtımı başlar. Bu yüzden sınıflandırıldığı yere gitmedi diye bakaya işlemi yapabilirler. Hemen 25 Ocak 26-27 ocak o 2 gün yoğunlukta fazla artmadan öğrenci belgesiyle, ertelemenizi yaptırın. Sonradan sorun çıkmasın.

  • Merhaba arkadaşlar.

    Ben 2019 yılında lise son sınıfta öğrenciyken askerlik yoklaması yaptırdım ve muayenemi oldum. Belli bir süre sonra e devlet üzerinde askerkik yerimin açıklandığını gördüm ve ertesi gün askerlik şubesine giderek Ek C2 belgemi teslim ederek askerliğimi tecil ettirdim. 2020 yılında yks sınavına girerek 2 yıllık önlisans bölümü kazandım. 2022 yılı haziran ayında üniversiteden mezun oldum. 07/07/2024 tarihine kadar tecilim var. 2024 yılında tecilimi bozdurursam, yeniden yoklama başvurusu yapıp muayenemi olup, askerlik hizmet tercihi kısmından yedek astsubay seçeneğini işaretlersem, lise sonda açıklanan askerlik yerim tekrar çıkar mı?

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.