Şimdi Ara

STEREODA SUBWOOFER OLURMU? (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
64
Cevap
0
Favori
10.248
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • Sizin düşündükleriniz ile benim düşündüklerim farklı şeyler ..Kavga ortamı çıkabilir onun için sizi msn ye davet ettim..
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ikarahal

    Muzikte sub dengesi iyi ayarlanmalı yoksa abartı, dogal olmayan, bas agrısı veren, rahatsız edici bas elde edilir. Onemli olan muzikal degeri yuksek bas frekans elde etmek. Diger enstrumanların onune gecmeden bastırmadan dengeyi koruyarak dogru bas frekansı yakalamak. Speaker ureticileri en dogal sesi almak icin yarısır durur. Bir piyanonun, gitarın, davulun, kemanın, bas gitarın sesleri mumkun oldugunca dogru ve dogal cıkmalı biri digerini bastırmamalıdır. Sub eklentisinde asırıya kacılırsa bu denge alt ust olacaktır malum. Sinema icin tasarlanmıs aktif subwoofer uniteleri carpısma, uguldama, sarsma gibi frekanslarda ses uretmek icin dizayn edilirki bu tur frekanslar muzikte pek olmaz. O yuzden pasif, cok alcak gecirgen filtre icermeyen ve daha genis calısan sub muzikte cok daha iyi sonuc verir. Zemin tipi speaker larda alt frekanslar yeterince elde edilir ama monitor yada bookself tipi speaker larda destek icin sub unite destegi yapılabilir. Aksi takdirde sub unite muzikten cok sey goturur. Stereo ampliler yeterince gucludur ve A+B terminalleri olur. Front icin A yı kullanırken diger B terminaline pasif sub ları baglayarak bas destegi saglanır. Ev sinema sisteminden cok daha saglıklı iyi netice bir sistem olur bu.

    haklısın üstad :D




  • Eski bir başlık ama konuya ben de dahil olup bir iki şey söylemek istiyorum.Müzikte bana göre subwoofer kullanılabilir fakat belli bir çerçeve dahilinde.Bazı hoparlörlerin bas üretimi yeterli olmayabiliyor.Bazılarıysa güçlü bas vermesine rağmen istenilen frekans yeterince düşük olmayabiliyor.Atıyorum 3 yollu 100wattlık bir hoparlörümüz var ve bu hoparlör naparsak yapalım baslarda 50hz'in altına inemiyor.Fakat benim dinlediğim müzik türünde 40 hatta 35hz bas sesler mevcut.Bunlar gayet de duyulabilir sesler ve titreşimle , etrafı sallamakla falan alakası yok.Herkes klasik müzik dinlemiyor, herkes odyofil değil ve çoğu kişi flat ses sevmez , parlak ses sever.Ben de onlardan biriyim açıkçası.Bu tarz 50hz altında tıkanan bir stereo sisteme subwoofer takviyesi yapılabilir.Diyeceksiniz ki onun yerine hoparlörü değiştirebilirsin.Çok iyi bir hoparlör dahi alsak çoğu stereo amfi baslarda 40hz sınırının altına inemiyor.Nice müzik setleri nice stereo amfiler , avrler(stereo modunda) dinledim.Hiçbiri 40hzin altına inmenize izin vermiyor.Çok iyi stereo amfilere pasif subwoofer bağladım onlar dahi 40hz altına inemedi.Böyle bir senaryoda aktif subwoofer kullanılabilir fakat arkadaşların söylediği gibi tek sub kullanılırsa stereo dengesi kaybolacaktır.Bunun yerine uygun bağlantı şekliyle subları çiftlemek daha iyi sonuç verecektir.

    İkinci seçenek olarak bazı amfilerde-müzik seti ana ünitelerinde bi amp özelliği mevcut.Hoparlörlere bas ve mid-tiz sesler ayrı çıkışlardan gider.Bazı modellerde direkt iki subwoofer çıkışı iki de ses çıkışı vardır.Aktif crossoverlı yani.Bu modellerden birini arkadaşların tavsiyesi üzerine aldım ve denedim.Subwoofer çıkışı inanmazsınız belki 8hz'e kadar bas sesleri okuyor.Tabi o frekansa inecek subwoofer nerede.Elimde bulunan aktif subwooferı kısa süreliğine pasif olarak bu amfiye bağlayıp denedim ve sub 25hz'e kadar indi.Aktifken yani kendi amfisiyle de 25hz'e kadar inebiliyordu.Normal amfilerle bu subı bu frekansta sürmenin imkanı yoktu.Sub çıkışı 80hz'e kadar okuyabildiği için müzikal anlamda her bas tonunu alabiliyorum.Şimdi bu amifye güzel bir çift sub ve güzel bir çift hoparlör bağladım mı istediğim sesi elde etmiş olacağım.Çoğu kişi bunun benzeri bir durumdan muzdarip.Bu tarz bir çözüm yoluna gidebilirler.

    Buna ek olarak stereoda subın yeri yoktur diyen arkadaşlar profesyonel seslendirme işlerinde, konserlerde, diskolarda , barlarda subwoofer kullanıldığını görmedi mi hiç ?.En altta 38 ya da 45cm bir çift sub onların üstüne de 3 yollu bir çift kule koyarlar en basitinden.Yani adamlar boşuna sub koymuyordur değil mi ? Bu saydıklarım hep müzikle ilgili yerler farkındaysanız.Müzik geniş bir kavram ve dediğim gibi herkes odyofil değil , flat dinlemek zorunda değil.İhtiyaca ve zevke yönelik davranmak gerekir.Sevgiler selamlar.




  • Arkadaşlar merhabalar,
    Lütfen bazı şeylere at gözlüğüyle bakmayalım. o şurda kullanılmaz bu burda kullanılır. audiofilsen flat kullanırsın filan, bunları geçin lütfen.
    Evet tek noktadan çıkan ses her zaman en doğrusudur. Ses kaynağı kişinin kulağına müzik dinlerken ne kadar doğrusal gelirse o kadar iyi bir sahne oluşturmuş olursun. Sinema sistemlerinde 5.1 ya da 7.1 kullanılma sebebi gördüğünüz ortamı tam olarak hissedebilmenizdir. yani o da aktif bir sahnedir aslında. Yani gerçekte müzik dinlerken orkestranın yeri değişmediği için önde bir sahne oluşturmak gerektiğinden stereo sistem kullanılır. sinemada ise herşey sürekli yer değiştirdiğinden bunu hissettirmek için çok hoparlör ve yerleştirme düzeni kullanılır. Gelelim subwoofer meselesine. Subwoofer stereoyu bozmaz arkadaşlar. yani subwoofer eklerseniz sisteme bütün sahne bozulmaz. Bir bass gitar 35hz e kadar düşebiliyor ve çoğu müzikte de bass gitar kullanılıyor. aynı şekilde chello gibi enstrümanlar var. mid ve tizleri çok güzel hatta lower midleri çok güzel çalan hoparlörleriniz var diye düşünün ama alt frekansları zayıf kalıyorsa sisteme aktif subwoofer eklersiniz frekans ayarından ve gain ayarından doğal sesi bozmayacak ayarı yapıp gayet doyurucu ve sanal olmayan bir ses alabilirsiniz. Ayrıca equalizer kullanın! Flat Ses her müzikte sizin kulağınıza hoş gelecek diye bir kaide yok. Sahip olduğunuz sistemde bazı frekanslar zayıf kalabilir ya da kulağınızı tırmalayabilir. hatta bu müzikten müziğe ve kayıttan kayıda değişir. equalizer bu farklılıkları kulağınıza hoş gelecek şekilde kolayca değiştirmeyi size sağlayacaktır.Doğru ayar sesi sanallaştırmaz. aksine doğallaştırır. Bir de şu konu var, 1 adet hoparlörden bütün frekansları çalmasını isterseniz netlik bekleyemezsiniz. Siz 1 elinizle kaç iş yapabiliyorsunuz? Ne kadar işleri bölerseniz o kadar netlik almaya başlarsınız. tabiki bu hoparlörün yapısı, kullanılan malzeme, doğru beslemeyle de değişir ama bunların iyi ve doğru olduğunu var sayıyorum. yani tizlere tiz frekans çaldıracağız, mid lere upermid ve normalmid frekanslarını çaldıracağız, wooferlara lowermid frekanslarını çaldıracağız. Yani tek hoparlörden bütün frekansları çalmasını beklemeyeceğiz. Mesela woofer a subwoofer frekansına inmesini söylerseniz evet belki kapasitesi vardır ama işini ne bir subwoofer kadar iyi yapacaktır ne de lower mid kadar iyi yapacaktır. dolayısı ile sisteme subwoofer eklemek her zaman bence doğru bir seçenektir. Ancak doğru şekilde bağlantı ve ayar şartıyla.




  • 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.