Şimdi Ara

STEREODA SUBWOOFER OLURMU? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
64
Cevap
0
Favori
10.250
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Uzgunum bu konuda sana katılamıycam. Bahsettigin dengeyi saglasanda stereo muzikte aktif subwoofer olmaz. Iki adet pasif sub olabilir. Oda aktif filtre kullanılmadıgı ve L+R kanallar yine bagımsız calıstıgı icin.
    Hifi yada hiend demo odalarında asla bu tur stereo uygulama olmaz. Kabin tasarlanırken mumkun oldugunca hesap kitaptan gecer ve yalnız basına caldıgında bu becerisini sergiler siz ek bir kabinle bunu al asagı edersiniz frekans cevabını bozarsınız. Amac adam gibi muzik dinlemekse zaten Receiver cok kanallı ampliler bile kullanılmaz. Olay bastan yanlıs zaten. En iyi sekilde muzik dinlemek icin cd player+stereo ampli+full range speaker uclusu kullanılmalıdır. Muzik icin tasarlanmıs Stereo amplilerin hicbirindede subbas sinyal cıkısı olmaz. Cunku muzikte boyle bir kavram yoktur. Subbas ev sineması urunudur. Cok alt frekansları ureterek sesi duymandan cok titresimleri hissettirir. Sen hic titresim hissettirsin diye uretilmis bir enstruman gordunmu. Firmalarda sitelerinde urunleri ev sineması ve stereo sistemler seklinde 2 baslık seklinde ayırılar stereo kısımdada sub unite goremezsiniz. Neden ? Birbirine uyumlu stereo ampli ve speaker zaten tum frekansları en ideal sekilde verir. Oyleki flat seste en doyurucu sekilde alt frekansları bile duyarsınız. Ben kullanıyorum takviye sesi hosuma gidiyor diyorsan ayrı konu saygı duyulur ama isin dogrusu o degil. Bu yazdıklarım yanlıssa tum ureticiler yanlıs yapıyor demektir. Yada kac Audiophile aktifsub kullanır.


    quote:

    Orjinalden alıntı: teknika

    Baştan sona tamamen yanlış bir bigilendirme yapmışşın @ikarahal arkadaşım!

    Lütfen benim yukarıda yazdığım bilgilendirmeyi dikkatle oku da, doğru bildiğin yanlışlar hakkında düzeltme şansın olsun.

    Saygılar...



    quote:

    Orjinalden alıntı: ikarahal

    Aktif subwoofer ın muzikte yeri yoktur. Cunku uretim amacı patlamalar, carpısmalar, uzayan bas sesler icin dizayn edilirler. Zaten aktiftirler ve bu aktif filtreler cok alt gecirgen filtrelerle donatılmıstır. Subwoofer olmasını istiyorsanız arada altgeciren filtre olmadan pasif kabin seklinde kullanılabilir oda muzik icin tasarlanmıs ve sag sol seklinde 2 adet olmalı, baslar uzamamalı. Muzikte aktif sub bas istenmez cunku muzikte bu tip frekanslar yoktur o yuzden rahatsız eder. Bazı iyi firmalar bu rahatsız edici basları muzik dinlemek icin ozel islemden gecirerek muzige daha uygun hale getirmeye calısır. Zaten stereo dengede bozulur. Dusunun sag kanalda bas gitar calıyor, sol kanaldada baska bir bas enstruman normal stereo full range zemin tipi kabinlerde onunuzde bir sahne olusur ve bu sag sol ayrımı size bir derinlik verir tane tane ayrılır enstrumanlar. Oysa aktif subbaslar mono calısır ve dogal olmayan sekilde tum basları birlestirerek tek noktadan verir. Yani her iki kanaldaki ayrı alt sesler tek noktada birlesir. Dolayısı ile stereo derinligide yok olur gider. Zaten sub+uydu sistemleri ile verimli muzik dinleyemezsiniz. Muzigin esası L+R kanal full range calısan speakerdir. Subbas muzigin dogallıgını bozar, baslarınız gerektigi gibi guclu degilse ekolayzer yada tonlamalarla oynamak daha uygundur, aslında bas eksikligi uyumsuzluk yada cihazlarınızın kalitesizligindendir ve sub ile siz bu ayıbı ortmeye calısıyorsunuzdur birnevi. Ben muzigin dogallıgı, kalitesi ile ilgilenmiyorum bol bas olsun yeter diyorsanız o ayrı mesele tabi.





    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ikarahal -- 11 Aralık 2006; 15:05:27 >




  • müzikte subwoofer olmaz dedin bende olur dedim
    şimdi ise stereo müzikte olmaz diyorsun, adı üstünde zaten stereo, olmaması gerek ama olması da kötü olur demiyorum
    ve olayı da demo odalarını örnek verecek kadar abartmaya gerek yok
    burda kimse yüzmilyarlar harcayıp sistem kurmuyor
    ufak sistemler kullanıldığı için bass sesi bahsettiğin demo odalarındaki gibi çıkamıyor malesef
    en iyi müzik iki kolon amfi ve cd playerde dinlenir demişsin, evet o dediğin baya eskide kaldı
    ben demo odası gördüm
    ve içerisinde subwoofer vardı
    çok net ve kesin konuşuyorsun bu seni yanılgıya düşürür
    teknika arkadaşın dediği gibi baştan aşağı yanlışsın
    hiç bir şeye dayanmadan yazıp duruyorsun
    adam gibi müzik dinlemek diye bir şey yoktur
    müziğin kaydı nasıl ise ona göre dinlersin, stereo ise stereo dvd ise 5.1 dinlersin
    dvd müzikler adam gibi müzik değil mi?
    Muzik icin tasarlanmıs Stereo amplilerin hicbirindede subbas sinyal cıkısı olmaz. demişsin
    internette biraz araştırma yap ve stereo amfilerin çıkışlarına bak, bakalım birşeyler görebilecekmisin

    ve subwoofer titreşim hissettirir demişsin
    fronlardaki bass lar ne ile çalışıyor peki
    titremeden mi bas veriyorlar ?

    yazdıkların yanlış üreticilerde zaten senin düşündüğün gibi yapmıyorlar merak etme

    ayrıca ilk mesajdaki sorularıma hala yanıt alabilmiş değilim
    ve mümkünse yazdıklarımı iyi oku ve ona göre cevap ver



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MuratTURAN1977 -- 11 Aralık 2006; 15:41:52 >




  • quote:

    Orjinalden alıntı: AKREPmt.

    ikarahal
    kaliteli bir subwoofer sağ sol dengeyi bozmaz, ayarlarsan uzun bass sesi de vermez
    bass sesinin nerden geldiğini anlıyamazsın zaten

    ve çok net cevap vermişsiniz "aktif subwoofer muzikte yeri yok ve üretim amaçları vs."
    subwooferin müzikte nasıl yeri olmaz, aktif derken acaba neyi anladınız
    ben içerisinde amfisi olan ve gücünü kendi üreten subwoofer için aktif dedim
    yoksa aktif ile pasif subwoofer aynı işe yarar
    hiç dvd müzik dinlemediniz herhalde, bu müzikler üretilirken subwoofer hesabı yapılmıyor mu?
    üretilen stereo amfilerin çoğunda subwoofer çıkışı var

    ve rica etsem "altgeciren filtre" ne demek açıklayabilirmisiniz?


    aktif subwoofer sadece icinde ampli olmasının yanında alcak geciren filtre de vardır ve bu alcakgeciren filtre oldukca dusuk frekanslara gore ayarlanmıstır. Adı ustunde subwoofer. Zemin tipi speakerlarda woofer vardır subwoofer yoktur. Muzikte bulunan ses sinyalleri bu kadar dusuk frekanslar tasımaz. Pasif subwoofer larda ise bu alcakgeciren degerleri daha farklı olur. Muzikte bulunan alt frekanslara gore ayarlanır. Sinema icin yapılmıs filtreler daha alcak gecirgen oldugu icin bu muzikteki alt frekanslarında bazılarını gecirmez olay orda kopar. O yuzden front ların muzikteki bas kalitesi daha dogal ve iyidir.
    Ben 92 yılından bugune kadar ses frekans teknigi ile ilgilenen, cesitli entegreli, transistorlu ampliler ve hoparlor kabinleri yapan biriyim. 95 yıllarındada hifi sistemlere bulastım ve cok paralar harcadım.
    Elektronikle bayagı hasır nesirim yani. DIY calısmalarım cok oldu sırf ogrenmek icin. Ampli sınıfları cesitleri verimleri , hoparlor un ne oldugu, nasıl calıstıgı verimleri kac sınıf oldugu, aktif ve pasif filtreler cesitlerinin ne oldugu konusunda yeterince bilgim var. Eger subwoofer kullanmak hosuna gidiyorsa buna kimse bir sey diyemez ama stereo muzikte subwoofer diye kavram yoktur woofer vardır dogrusu budur. Ben dogrusunun bu oldugunu savunuyorum sadece.
    Cok kanallı muzik kayıtları var ona gore tonlamalar veriliyor ama kactane album varki ve ne kadar basarılıki.
    Gasvages, Canhifi gibi bir yere git muzik icin sistem alacagını ve dinledigin muzik tarzını, butceni soyle sonra sana demo odası hazırlasınlar bak bakalım nasıl bir sistem kuruluyor. Sub gorebilirsin ama muzik demosu icin kullanmazlar.
    Stereo ampli icinde decorder barındırmaz yani 5+1 uygulanmaz 1 rakamını temsil eden sub sinyalini ayırmaz. Stereo ampli tamamen L+R olmak uzere cift kanaldır. Giris secicilerinden sonra preampli ve ton kontrol devresi bulunur ve bundan sonra surucu katından gecerek guc katına ulasır. Dijital kat olmaz cunku amac en saf haliyle alıp en saf haliyle hoparlore ulastırmaktır. Bana subwoofer cıkısı olan stereo ampli marka modeli verirsen iyi olur.
    Cd player+full range speaker+stereo ampli eskide kaldı ev sineması urunleri muzikte artık daha iyi diyorsan cok yanılıyorsun.
    Front speakerler degil her hoparlor havayı titresimlere donusturerek sese cevirir. Benim orda anlatmak istedigim subwoofer ile woofer ın calısma frekans aralıkları farklı oldugu idi. Frontlar daha muzikal iken subwoofer lar duyulabilen seslerin altındaki sesleride uretirler. Bu sesleri duymazsın ama sarsıntı seklinde hissedersin.

    Konu dagılmaya basladı. Subwoofer ile muzik dinlemek hosuna gidiyorsa dinlersin bir zararı yok. Ama bu ise gonul verenler hifi ve hiend ciler muzikte en iyi verimi almak icin ev sineması ile muzik sistemini ayrı tutar.
    Bırakın subwoofer kullanmayı en dogal dengeli sesi almak icin metresi 100 lerce dolara kablo alırlar. Flat sesi tercih ederler. En idealı budur. Ayrıntılara odaklı, dengeli, frekans cevabı duzgun bir muzik dinlemek icin ses sistemin ayrı olacak. Dogrusu bu.

    Ben audiophile seviyesinde yazdım sanırım o yuzden bu karmasa.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ikarahal -- 11 Aralık 2006; 17:45:08 >




  • evet bu açıklamanız daha iyi
    bende uzun zaman uğraştım ve çok sistem kullandım fakat sizin gibi profesyonel değilim, ama az da olsa ilgilendim

    yukarda yazdım zaten güzel frontları olan bir sistemi dinlemek oldukça keyiflidir
    ama hala benim stereo sisteme zorla subwoofer eklemek istediğimi düşünüyorsunuz sanki
  • Sayın @ikarahal

    Topic'i ilk açan arkadaş, front kolonlarının oda içinde akustik olarak yeteri kadar bas oluşturamadığı ve bu sebeple Subwoofer kullanmak istediğini yazmış.

    Ben ve diğer arkadaşlar da aynı doğrultu da sorulan soru ve soruyu soran kişinin içinde bulunduğu maddi duruma göre yardımcı olmaya çalıştı.

    High en sistemlerden bahsetmişsin. High en sistemler de Subwoofer kullanılmaz diye. Kullanılmaz ama neden kullanılmaz. 10 ila 250 bin dolar arası kolon kullanıp 5 ila 500 bin Dolar arası anfi ve cihaz kullanırsan tabi ki kullanılmaz.

    Kaldı ki, yazının en sonunda da ben Audiofil seviyesinde yazdım, o yüzden konu net anlaşılmadı demişsin!

    O zaman sorabilirmiyim sana!

    İmzanda gördüğüm kadarıyla sisteminde Ekolayzer kullanıyorsun. Hangi Audiofil, sisteminde Ekolayzer kullanıyor bir açıkla lütfen.

    Ayrıca bir kişinin kendini Audiofil seviyesinde tutarak bu forumda yapması, hiç de doğru bir tavır değil. Zaten bu kullandığın sistemde ekolayzer olması, açıklamayı nasıl yaptığınla da doğru orantılı bence.

    Yorumlarını ve açıklamalarını doğru, bilinçli ve gerçek tecrübelere dayanarak yazmadığın da her halden belli oluyor.

    İlgine ve merakına saygı duyuyorum.

    Ancak doğru bildiğin yanlışlarını hala savunmanı da anlayamıyorum ve bu tavrı devam ettirmene üzülüyorum.


    Saygılar...




  • quote:

    Orjinalden alıntı: ikarahal

    Aktif subwoofer ın muzikte yeri yoktur. Cunku uretim amacı patlamalar, carpısmalar, uzayan bas sesler icin dizayn edilirler. Zaten aktiftirler ve bu aktif filtreler cok alt gecirgen filtrelerle donatılmıstır. Subwoofer olmasını istiyorsanız arada altgeciren filtre olmadan pasif kabin seklinde kullanılabilir oda muzik icin tasarlanmıs ve sag sol seklinde 2 adet olmalı, baslar uzamamalı. Muzikte aktif sub bas istenmez cunku muzikte bu tip frekanslar yoktur o yuzden rahatsız eder. Bazı iyi firmalar bu rahatsız edici basları muzik dinlemek icin ozel islemden gecirerek muzige daha uygun hale getirmeye calısır. Zaten stereo dengede bozulur. Dusunun sag kanalda bas gitar calıyor, sol kanaldada baska bir bas enstruman normal stereo full range zemin tipi kabinlerde onunuzde bir sahne olusur ve bu sag sol ayrımı size bir derinlik verir tane tane ayrılır enstrumanlar. Oysa aktif subbaslar mono calısır ve dogal olmayan sekilde tum basları birlestirerek tek noktadan verir. Yani her iki kanaldaki ayrı alt sesler tek noktada birlesir. Dolayısı ile stereo derinligide yok olur gider. Zaten sub+uydu sistemleri ile verimli muzik dinleyemezsiniz. Muzigin esası L+R kanal full range calısan speakerdir. Subbas muzigin dogallıgını bozar, baslarınız gerektigi gibi guclu degilse ekolayzer yada tonlamalarla oynamak daha uygundur, aslında bas eksikligi uyumsuzluk yada cihazlarınızın kalitesizligindendir ve sub ile siz bu ayıbı ortmeye calısıyorsunuzdur birnevi. Ben muzigin dogallıgı, kalitesi ile ilgilenmiyorum bol bas olsun yeter diyorsanız o ayrı mesele tabi.


    bir arkadaşımın subwoferını sisteme bağladık en iyi ayarları yapmaya çalıştık ama nafile istediğim sonucu

    alamadım ve sonunda bu hoparlörleri alıp bağladım 10 numara pioneer 701

     STEREODA SUBWOOFER OLURMU?




  • quote:

    Orjinalden alıntı: AKREPmt.

    evet bu açıklamanız daha iyi
    bende uzun zaman uğraştım ve çok sistem kullandım fakat sizin gibi profesyonel değilim, ama az da olsa ilgilendim

    yukarda yazdım zaten güzel frontları olan bir sistemi dinlemek oldukça keyiflidir
    ama hala benim stereo sisteme zorla subwoofer eklemek istediğimi düşünüyorsunuz sanki



    Sevgili AKREPmt.


    Ben subwoofer kullanmayın demiyor zaten, acılan konuda hifi kullanan arkadaslar kullanırmı, kalitesinde bozulma olurmu sorusuna istinaden yazdım o yazıları. Yoksa hosuna giden ses neyse en iyisi odur senin icin.
    Herkesin begenisi farklıdır yoksa bu kadar cesit ampli sınıfı, speaker cesitleri olmazdı yada hangisinin sesi sert hangisi yumusak yada flat ses veriyor diye tartısılmazdı. Bu ise gonul verenler mukemmel sesin pesinde kosan insanlar zamanla en dengeli sese ulasmak icin neler yapıyorlar sasarsın.
    Asagıda Audiophile lere ait site ler var. Ayrıca baska bir forumda bu ise gonul vermis hatta piyasadaki hiend firma sahiplerinin bile katıldıgı insanların tartısmaları soruları cevapları var. Cok fikir verir size mutlaka bakın derim.
    Farkında olmadan yanlıs bir davranısım olduysa kusura bakma.

    http://www.nonamehifi.com/

    http://www.ihifi.org/




  • quote:

    Orjinalden alıntı: teknika

    Sayın @ikarahal

    Topic'i ilk açan arkadaş, front kolonlarının oda içinde akustik olarak yeteri kadar bas oluşturamadığı ve bu sebeple Subwoofer kullanmak istediğini yazmış.

    Ben ve diğer arkadaşlar da aynı doğrultu da sorulan soru ve soruyu soran kişinin içinde bulunduğu maddi duruma göre yardımcı olmaya çalıştı.

    High en sistemlerden bahsetmişsin. High en sistemler de Subwoofer kullanılmaz diye. Kullanılmaz ama neden kullanılmaz. 10 ila 250 bin dolar arası kolon kullanıp 5 ila 500 bin Dolar arası anfi ve cihaz kullanırsan tabi ki kullanılmaz.

    Kaldı ki, yazının en sonunda da ben Audiofil seviyesinde yazdım, o yüzden konu net anlaşılmadı demişsin!

    O zaman sorabilirmiyim sana!

    İmzanda gördüğüm kadarıyla sisteminde Ekolayzer kullanıyorsun. Hangi Audiofil, sisteminde Ekolayzer kullanıyor bir açıkla lütfen.

    Ayrıca bir kişinin kendini Audiofil seviyesinde tutarak bu forumda yapması, hiç de doğru bir tavır değil. Zaten bu kullandığın sistemde ekolayzer olması, açıklamayı nasıl yaptığınla da doğru orantılı bence.

    Yorumlarını ve açıklamalarını doğru, bilinçli ve gerçek tecrübelere dayanarak yazmadığın da her halden belli oluyor.

    İlgine ve merakına saygı duyuyorum.

    Ancak doğru bildiğin yanlışlarını hala savunmanı da anlayamıyorum ve bu tavrı devam ettirmene üzülüyorum.


    Saygılar...



    Sevgili teknika

    Ben subwoofer kullanmaya karsı degilim sadece amac kaliteli dengeli muzik dinlemekse isin dogrusunun subwoofer kullanmamaktır diyorum. Arkadas sadece soru sormus bende dogruları yazmaya calıstım.
    Buyuk bir firmanın katalogunda ev sinema speaker sisteminini tanıtırken soyle demis (film seyrederken seslerin zayıf kalmasını istemiyor fakat muzik dinlerkende filmlerin bas etkisini duymak istemiyorsunuz degilmi) sonrada muzik konusunda iyilestirmek icin islemcilerden gecirdigini dogal muzik sesi olusturmaya calıstıgını yazmıs. Yani Stereo nun dogasında subwoofer dengeyi bozuyor. Hosunuza gidiyorsa yada imkanlar ona yetiyorsa tabiki kullanın ama dogrusu kullanmamaktır bas eksikliginin sebebi arastırılmalıdır. Zaten konuyu acan arkadasta yaptıgı calısmayı ve sonucu yazarakta subwoofer un rahatsızlıgını ozetlemis.

    Ekolayzer konusunda ise o cihaz gercekten kaliteli ve kolay bulunamayacak degerli bir deck. Bende uygun fiyata bulunca almıstım 4 sene once. Kaliteli uretimlere cok deger veririm buda onlardan biri. Ayrıca Referance serisi amplimin katalogundada o ekolayzer var. Bir ara o seriyi tamamlarım umudu ile aldım.
    Sunuda belirteyim o ekoyu ilk aldıgım sıralar hevesiyle kullanmıstım ama sonra tamamen devre dısı bıraktım zatenuzun zamandırda kullanmıyorum ama elden cıkarılacak cihazda degil. Amplimdeki tonları bile kullanmam direct tusu basılıdır her zaman tamamen flat dinlerim ben. Flat durumda alt frekanslarımda gayet canlı cunku imzamdaki speaker 36 dB isobarik yapıda gelismis bir bandpass speaker. Yani kucuk hacmine gore cevabı buyuk derin yumusak ve basları kuvvetlendiren bir yapısı var.

    Asagıda bir siteden alınma fotograflarda akustik denge icin kullanılan ekolayzer a bakarsan cihazın onemini ve kullanmadıgım halde neden elden cıkarmadıgımıda daha net anlarsın. Bazı cihazlar vintage sınıfları kolay kolay ele gecmez.

    Eger farkında olmadan sanada ters bir uslup kullandıysam kusura bakma.
    Saygılar.





     STEREODA SUBWOOFER OLURMU?


     STEREODA SUBWOOFER OLURMU?




     STEREODA SUBWOOFER OLURMU?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ikarahal -- 12 Aralık 2006; 12:40:18 >




  • quote:

    Orjinalden alıntı: forever_boy


    quote:

    Orjinalden alıntı: ikarahal

    Aktif subwoofer ın muzikte yeri yoktur. Cunku uretim amacı patlamalar, carpısmalar, uzayan bas sesler icin dizayn edilirler. Zaten aktiftirler ve bu aktif filtreler cok alt gecirgen filtrelerle donatılmıstır. Subwoofer olmasını istiyorsanız arada altgeciren filtre olmadan pasif kabin seklinde kullanılabilir oda muzik icin tasarlanmıs ve sag sol seklinde 2 adet olmalı, baslar uzamamalı. Muzikte aktif sub bas istenmez cunku muzikte bu tip frekanslar yoktur o yuzden rahatsız eder. Bazı iyi firmalar bu rahatsız edici basları muzik dinlemek icin ozel islemden gecirerek muzige daha uygun hale getirmeye calısır. Zaten stereo dengede bozulur. Dusunun sag kanalda bas gitar calıyor, sol kanaldada baska bir bas enstruman normal stereo full range zemin tipi kabinlerde onunuzde bir sahne olusur ve bu sag sol ayrımı size bir derinlik verir tane tane ayrılır enstrumanlar. Oysa aktif subbaslar mono calısır ve dogal olmayan sekilde tum basları birlestirerek tek noktadan verir. Yani her iki kanaldaki ayrı alt sesler tek noktada birlesir. Dolayısı ile stereo derinligide yok olur gider. Zaten sub+uydu sistemleri ile verimli muzik dinleyemezsiniz. Muzigin esası L+R kanal full range calısan speakerdir. Subbas muzigin dogallıgını bozar, baslarınız gerektigi gibi guclu degilse ekolayzer yada tonlamalarla oynamak daha uygundur, aslında bas eksikligi uyumsuzluk yada cihazlarınızın kalitesizligindendir ve sub ile siz bu ayıbı ortmeye calısıyorsunuzdur birnevi. Ben muzigin dogallıgı, kalitesi ile ilgilenmiyorum bol bas olsun yeter diyorsanız o ayrı mesele tabi.


    bir arkadaşımın subwoferını sisteme bağladık en iyi ayarları yapmaya çalıştık ama nafile istediğim sonucu

    alamadım ve sonunda bu hoparlörleri alıp bağladım 10 numara pioneer 701

     STEREODA SUBWOOFER OLURMU?



    En dogru yolu uygulamıssın. iki sistemide kullanıp test ederek tecrube sahibi oldun. Pioneer speakerlar muzik icin yapıldıgından muzikteki altfrekansları en dogal ve verimli sekilde sana sundular. Subwoofer daha alt frekansları uretmek icindir. Yani insan kulagının duyamadıgı titresimleride olusturur buda sarsıntı seklinde etki eder. Muzik dinlerkende dogal olmayan baslar cıkar. Buda rahatsız eder. Muzikte bu derece altfrekans ureten bir enstruman olmaz cunku onlar insan kulagının duyma sınırlarına gore ses cıkarır.
    Hersey gonlunce olsun.
    Bu arada imzan gercekten cok anlamlı.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ikarahal -- 12 Aralık 2006; 11:30:14 >




  • @ikarahal arkadaşım.

    Aslında hepimiz aynı şeyi konuşuyoruz. Ancak farklı yönlerden değerlendiriyoruz.

    Sisteme Subwoofer eklediğiniz de teknik olarak onun adı zaten Stereo değil 2.1 olur.

    Ancak benim burada vurgulamak istediğim şuydu!

    Kolon ebatları küçükse ve bas yönünde akustik gerekleri karşılayamıyorsa, değiştirecek paranız da yoksa ve elinizde de Subwoofer varsa subwooferinizi kullanmak istediğiniz de kullanırsınız.

    Kaldı ki şu da var. Günümüzde üretilen çoğu üst model A/V Receiver de, 7 kanal Stereo veya 5 Kanal Stereo modu diye bir mod var. Yani aslında Stereo denince aklımıza 2 kanal birbirinden bağımsız ses de gelse, günümüzde o da yeniliklere gebe kaldı.

    Peki daha mı kaliteli oluyor? Hayır bence de hiç de güzel olmuyor! Ama adamlar yapıyor ve bu özelliği de anfilerine ekliyor.

    Şöyle bir örnek de vermek isterim. Çoğu bilgisayar hoparlörleri, artık 2.1 stereo olarak üretiliyor, iki tane küçücük kolon, yanında da bir subwoofer. Bunun asıl amacı da küçük kolonlara akustik destek sağlamak, sesteki doyuruculuğu sağlamak ve kulağa dolgunluk hissi vermek. Aynı sorun arkadaşımızda da olduğu için böyle bir öneri yapıldı. Yoksa kalkıp da arkadaşa yok böyle olmaz sen High-End bir sistem al demek de o an doğru bir yaklaşım tarzı olmazdı.

    Eldeki imkanlara göre değerlendirme yapmak lazım. Elinde kolon takımı var ve gücü yetmiyor. E bir de boşta duran Subwoofer'in var ve sen bunu sisteme eklediğinde duyduğun ses hoşuna gidiyorsa kim ne diyebilir ki.

    Yine de onca tartışmaya rağmen uslubundaki alttan alan tavırın için teşekkür ederim @ikarahal.

    Saygılar...




  • Biz burda dogru yada yanlıs bildigimiz bilgi fikir aktarımı paylasımı icin burdayız. Yanlıs varsa duzeltilir dogru isede paylasılır. Birbirimizi kırmak icin degmez.

    Hifi ve hiend dipsiz kuyu cok kaptırınca anormal biri olup cıkıyorsun. Yaptıklarını gorenler normal insan gibi bakmıyor sana :). Atalayın sitesinde Audiophilius İnsanı Özellikleri kısmında cok guzel anlatmıs.

    Ev sinema amplilerinde dijital katlar oldugu ve ses sinyali fazla dolastıgı icin cok deforme olur hifiden uzaklasır. O yuzden stereo ampli performansı alınamaz yapılıs amacıda zaten adındanda belli sinema amplisi.
    Bir arkadasımda Onkyo ev sinema amplisi var. Pure fonksiyonu var. Bu muzik dinlemek icin konulmus.
    Pure fonksiyonuna alınca dijital katların elektirigini kesiyor ve sadece gerekli devreler calısıyor. Bu bir nebze olsun stereo amplinin performansına yaklastırıyor. yinede stereo ampli gibi calamıyor cunku altyapısı ona gore dizayn edilmemis. Bu aynı fotograf makinasının adam gibi video cekememesi veya video kameranında adam gibi fotograf cekememesi gibi bir sey altyapılar ve amaclar farklı.

    Ben bosenin stereo icin yaptıgı 2+1 am5 modelinide kullandım. Pasif speaker. Sub unitesi icide L ve R icin konulmus 2 ayrı bas driver vardı. Uydularda zaten ayrı. Yani kanallar bagımsız suruluyor tek driver kullanılan subbaslar gibi degil ideali bu. Buna ragmen seste cok bosluk olusuyordu cunku bu tip sub+uydu sistemler full range calısmıyor. Midbas larda cok eksik oluyor. Tiz uniteleride iyi degilse ust frekanslarda eksik oluyor. Bu speakerleri full range speaker la yanyana koydugunda tum foyası ortaya cıkıyor. Ama cogunluk suslu sesi sevdigi icin onemsemiyor hosuna gidiyor. Muzik cok farklı bir sey 20 Hz ile 20 kHz arasında tum sesler sozkonusu cunku.

    İsin ozeti seninde dedigin gibi hosuna gidiyorsa mutluysan senin icin en iyisi odur. Bendeki speaker larda hifi degil mesela audiophile bir cok insan begenmez direkt ve yansıyan ses karısımının hifi de yeri yoktur bunu biliyorum ama ses rengini begeniyorum.

    Saygılar.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ikarahal -- 12 Aralık 2006; 14:09:57 >




  • benim davranışlarım için de siz kusura bakmayın,
    verdiğiniz siteleri inceliyorum gerçekten çok güzel bilgiler var
    bir tanesi konumuzla ilgili olduğu için kopyalıyorum
    zaten bunu okuduktan sonra tartışmamızın ne kadar saçma olduğunu gördüm.

    "Bunca süre sonunda öğrendiğim yegane şey Hi-End de tek bir doğrunun olmadığıdır. Hi-End doğrularının büyük bir bölümü bilimsel yöntemlerle ispat edilememektedir. Çok hassas olan insan kulağı birçok farkı duymakta ama her dinleyici bunu kendine göre yorumlamakta ve değerlendirmektedir. Aynı müziği aynı anda aynı ortamda dinleyen üç kişiden biri örneğin bas sesleri az bulmakta, diğeri çok bulmakta, diğeri ise normal bulmaktadır. Dinleyicinin beyin/kulak referansı denilen bu olgu, yanlış olsa bile evinde alışmış olduğu kendi müzik sisteminin tınısı ve rengidir. Bu olgu çoğu zaman evine çok daha iyi bir ekipman getirip dinleyen kişinin yeni ekipmanı ilk dinlemede hiç beğenmemesi gibi durumlara da yol açmaktadır." Özhan ATALAY...




  • quote:

    Orjinalden alıntı: ikarahal

    quote:

    Orjinalden alıntı: forever_boy


    quote:

    Orjinalden alıntı: ikarahal

    Aktif subwoofer ın muzikte yeri yoktur. Cunku uretim amacı patlamalar, carpısmalar, uzayan bas sesler icin dizayn edilirler. Zaten aktiftirler ve bu aktif filtreler cok alt gecirgen filtrelerle donatılmıstır. Subwoofer olmasını istiyorsanız arada altgeciren filtre olmadan pasif kabin seklinde kullanılabilir oda muzik icin tasarlanmıs ve sag sol seklinde 2 adet olmalı, baslar uzamamalı. Muzikte aktif sub bas istenmez cunku muzikte bu tip frekanslar yoktur o yuzden rahatsız eder. Bazı iyi firmalar bu rahatsız edici basları muzik dinlemek icin ozel islemden gecirerek muzige daha uygun hale getirmeye calısır. Zaten stereo dengede bozulur. Dusunun sag kanalda bas gitar calıyor, sol kanaldada baska bir bas enstruman normal stereo full range zemin tipi kabinlerde onunuzde bir sahne olusur ve bu sag sol ayrımı size bir derinlik verir tane tane ayrılır enstrumanlar. Oysa aktif subbaslar mono calısır ve dogal olmayan sekilde tum basları birlestirerek tek noktadan verir. Yani her iki kanaldaki ayrı alt sesler tek noktada birlesir. Dolayısı ile stereo derinligide yok olur gider. Zaten sub+uydu sistemleri ile verimli muzik dinleyemezsiniz. Muzigin esası L+R kanal full range calısan speakerdir. Subbas muzigin dogallıgını bozar, baslarınız gerektigi gibi guclu degilse ekolayzer yada tonlamalarla oynamak daha uygundur, aslında bas eksikligi uyumsuzluk yada cihazlarınızın kalitesizligindendir ve sub ile siz bu ayıbı ortmeye calısıyorsunuzdur birnevi. Ben muzigin dogallıgı, kalitesi ile ilgilenmiyorum bol bas olsun yeter diyorsanız o ayrı mesele tabi.


    bir arkadaşımın subwoferını sisteme bağladık en iyi ayarları yapmaya çalıştık ama nafile istediğim sonucu

    alamadım ve sonunda bu hoparlörleri alıp bağladım 10 numara pioneer 701

     STEREODA SUBWOOFER OLURMU?



    En dogru yolu uygulamıssın. iki sistemide kullanıp test ederek tecrube sahibi oldun. Pioneer speakerlar muzik icin yapıldıgından muzikteki altfrekansları en dogal ve verimli sekilde sana sundular. Subwoofer daha alt frekansları uretmek icindir. Yani insan kulagının duyamadıgı titresimleride olusturur buda sarsıntı seklinde etki eder. Muzik dinlerkende dogal olmayan baslar cıkar. Buda rahatsız eder. Muzikte bu derece altfrekans ureten bir enstruman olmaz cunku onlar insan kulagının duyma sınırlarına gore ses cıkarır.
    Hersey gonlunce olsun.
    Bu arada imzan gercekten cok anlamlı.



    ya ters bişeyler oldu kolonlar %50lere kadar iyiydi ama gündüz biraz aşınca 60larda tırtladı

    bende geri werdim.




  • birde yeni bir sorum olacak bana yine aktif sub yolu göründü gibi.

    peki ben şöyle 1 şey yapsam aktif sublar bayağı fiyatları yüksek ben kalkıp megaworx alıp

    sadece subını kullansam ne olur 2. eli 250 ytl ye var.150w ve 25 hz bence olur gibi.

    ama performansı stereoda farklımı olur bu değerler doğrumudur.

    bass performansı heralde iyidir galiba çok kişi beğeniyor.efsane falan diyolar .

    peki 550yi ve normal bir aktif bas dinleyen varmı.yoksa kıyaslanmayacak 1 şeymi

    yani bunlar aynı teknolojiyemi sahip yoksa pc için farklımı?
  • Konu biraz hortlamış gibi oldu amaBirşey soracağım nad c352 de subwoofer çıkışı var mı acaba??
  • 2 x 80W Continuous Power into 4 / 8 ohms
    115W, 185W, 240W IHF Dynamic Power into 8, 4 and 2 ohms, respectively

    2 ohm da iken 240 w ise bence sub woofer çıkışı vardı diye tahmin yürüttüm tabi yınedne tam olarak bilemiyorum

    bu arada hiç uğraşmam 220 ile beslenen amfiler ile alışkanlık tan gelse gerek evımde su an gtq 240 jbl in arkasında gt4 12 bas bağli ve aynı amfıme bir çift te pioneer 6985 bağlı ve bu ses bana yetıyo kı kalıte desen kalıte bas desen boğana kadar basa sahıp oluyosunuz abartısız cam cerçeve akvaryumdakı balıklarımın bile piskolojisi bozuluyo açınca :D işin tek kötü yanı boyle bir 12+ amfiyi tam randumanlı şekilde çaliştirabılmek için gerekli olan amfi biraz zor buluyo yada bulunamıyo :D
    saygılar
  • bence stereo müzikte sub'ın işi yok
  • quote:

    Orjinalden alıntı: aBaBaDaN

    Konu biraz hortlamış gibi oldu amaBirşey soracağım nad c352 de subwoofer çıkışı var mı acaba??



    Stereo amplilerde sub cıkıs olmaz. Sub cıkıs sinemaya ozgu bir kavramdir. Stereo da sadece L+R kanal bulunur. Fakat Stereo amplilere destek takviye icin pasif sub baglayabilirsiniz bu mumkun. Sinema icin tasarlanmıs aktif sublardan daha genis frekansta ve daha muzikal calısır. Hatta bazı ureticiler sub baslı muzik icin tasarlanmıs kabinde uretirler. Ornegin bose am5, bose 701, Jamo 707, Kef gibi. Ama bu aktif sub gibi degildir, band pass dedigimiz pasif yapıdır. Bu kabinler subwoofer edası ile calısır daha derin ve yumusak alt frekansı uretirken hoparlor gurultusude duyulmaz.




  • Classic müzikte subwoofer ile deneme yapmıştım. Bendeki aktif filtreli anfili bir subwoofe dı. Gayet güzel bir ses dolgunluğu kattı, belki doğal olmayan sesler verdi fakat classic müzik dinlemek ayrı bir zevk oluyor.

    Aynı şeyi bas ağırlıklı müzikler için söylemek mümkün değil. Daha çok 200Hz ile 800Hz arasındaki seslerin ağırlıklı olduğu müziklerde işe yarıyor. Örneğin jazz da berbat oluyor. Elektronik müzik hiç dinlenmiyor.
    Aslında sadece classic müzik ve sinema sisteminde işe yaradığını söyleyebilirim.

    Tabi burada bahsi geçen subwoofer 100 litre hacminde 600watt RMS gücünde 38cm çapında sürücüsü bulunan bir subwoofer. Diğer küçük sublarla nasıl bir sonu verebileceği konusunda pek bir fikrim yok.
  • Muzikte sub dengesi iyi ayarlanmalı yoksa abartı, dogal olmayan, bas agrısı veren, rahatsız edici bas elde edilir. Onemli olan muzikal degeri yuksek bas frekans elde etmek. Diger enstrumanların onune gecmeden bastırmadan dengeyi koruyarak dogru bas frekansı yakalamak. Speaker ureticileri en dogal sesi almak icin yarısır durur. Bir piyanonun, gitarın, davulun, kemanın, bas gitarın sesleri mumkun oldugunca dogru ve dogal cıkmalı biri digerini bastırmamalıdır. Sub eklentisinde asırıya kacılırsa bu denge alt ust olacaktır malum. Sinema icin tasarlanmıs aktif subwoofer uniteleri carpısma, uguldama, sarsma gibi frekanslarda ses uretmek icin dizayn edilirki bu tur frekanslar muzikte pek olmaz. O yuzden pasif, cok alcak gecirgen filtre icermeyen ve daha genis calısan sub muzikte cok daha iyi sonuc verir. Zemin tipi speaker larda alt frekanslar yeterince elde edilir ama monitor yada bookself tipi speaker larda destek icin sub unite destegi yapılabilir. Aksi takdirde sub unite muzikten cok sey goturur. Stereo ampliler yeterince gucludur ve A+B terminalleri olur. Front icin A yı kullanırken diger B terminaline pasif sub ları baglayarak bas destegi saglanır. Ev sinema sisteminden cok daha saglıklı iyi netice bir sistem olur bu.




  • 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.