Şimdi Ara

STEAK YAPIMI ve DÖKÜM TAVA ANA KONU (84. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
5 Misafir (1 Mobil) - 4 Masaüstü1 Mobil
5 sn
1.904
Cevap
315
Favori
128.300
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
63 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 8283848586
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orijinalden alıntı: JazHoyt

    siteden bir arkadaşa hediye edildi
    O kişi benim @JazHoyt hocama bir kez daha teşekkür ediyorum. Sayesinde masraftan kurtuldum.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Arkadaşlar,bana site ve sosyal medya üzerinden, ham döküm ürünlere(emayesiz) yaptığımı seasoning konusunda çok soru geliyor.Forumda da hem yerli hem de ithal kaplamasız ürün kullanan arkadaşlar olduğundan buraya videosunu ekliyorum.

    Maalesef ki ülkemizde bu konuda yeterli bilgi hatta neredeyse hiçbir bilgi yok.Olan bilgi de blogglerların kulaktan dolma bilgiler ile "şu yağı alın(zengin ya da kalburüstü bir bloggler ise kilosu 100TL olan avokado yağı,orta halli biri ise zeytinyağı ile ) tavayı yağlayın,ters çevirip ısıtın" şeklinde.

    Bu işin içinde yıllardır olduğumdan ve işin kimyasının püf noktalarını bile detaylıca incelediğimden bu yanlış bilgilerin önüne geçmek,ülkede olmayan ya da çok az/yanlış olan bilgilerin önüne geçmek için tam 25 dakikalık bir video çektik.

    Bu videoda ;
    -seasoning nedir,
    -neden ve hangi ürünlere,hangi şekilde yapılır,
    -seasoning yağında seçim kriterleri ne olmadılır,
    -Tekli ve çoklu doymamış yağların kimyasal yapısı nedir,iyot sayısı neden önemlidir,
    -Yüksek sıcaklığa dayanıklı yağ mı yoksa düşük sıcaklıkta dumanlanan yağ mı kullanılmalı,
    -her kullanımdan sonra yağlama yapılmalı mı,
    -Ne kadar yağ kullanılmalı,

    Gibi soruları elimden geldiğince cevaplamaya çalıştım.

    Bu videodaki bilgiler,bu konuda ki 3 yıllık araştırma,yüzlerce makale(pubmed dahil) okuma,kendi ürünlerim üzerinde belki binlerce deneme,tavaları kullananlardan gelen geribildirim ve yüzlerce yağ kokusu sinmiş kıyafetin sonucudur :)

    Bu arada şunu eklemeliyim,1-2 yerde yazan" ÜLKEMİZDE PASLANAN ÜRÜN SATMAK,MEVZUATA GÖRE YASAK" bu yüzden ham döküm üretilemiyor gibi bir bilgi var.Lütfen buna itibar etmeyin,itibar eden bana bu ülkede yabancı ham döküm markalarının nasıl oluyor da yıllarca en lüks marketlerde,kamp mağazalarında rahatça ve inanılmaz derecede fahiş fiyatlara satıldığını açıklasın :)

    Aslında bu sektör için söylenmesi gereken çok şey var,ama maalesef herşeyi heryerde söyleyemiyorsunuz.
    Sadece benim yazdıklarım,söylediklerim de dahil araştırın,karşılaştırın.Bir blogger sayfasında okuduğunuzu,gördüğünüzü hemen kabul edip uygulamaya koymayın.

    Bu ülkede hala emayeli tavaya nasıl seasoning yapılır,hatta elindeki tavanın emaye kaplı olduğundan haberdar olmayan,binlerce ,milyonlarca takipçisi olan "özellikle kadın" sosyal medya fenomenleri var.Yalan yanlış paylaşımlarının altına" burada dediğiniz yanlış,şöyle olmalı,böyle yapılmalı" dedikçe,yorumlarım silindi ya da azar yedim,gerçekten yedim

    Bakın yanlış söylüyorsunuz,insanları yanlış bilgilendiriyorsunuz dediğimde ise "bana satıcı bu ürün kaplamasız dedi,o zaman gidin üreticisine söyleyin ,bunu böyle sattırmasınlar" diyen mi ararsınız,
    emayeli ürününe "hayır fabrikasını aradım , bu tava/tencere %100 döküm dedi bana üretici" yazıp,evet ürününüz %100 döküm doğru ,zaten döküm ürünü alüminyumla,çelikla karıştırıp bir mamul ortaya çıkaramazsınız ,ama ürününüz emaye kaplı dediğim de " ama siz çok oluyorsunuz artık,üretici %100 döküm dedi işte,başka birşey yok üzerinde " diye trip atan mı ...

    Bu ülkede birşeyleri düzeltmek zor,doğruyu sadece söylemek bile zor,ama o tiplere istinaden doğru bilgiyi yaymaya,her yazılanan inanııp,bağnazca savunmamamaya devam :)

    Videoyu kendi kanalım için çektiğimden marka bilgileri vs. mevcuttur videoda,buraya reklam yapma amacıyla koymuyorum beni zaten burada bilen biliyor.Reklam olarak gören varsa ürünümden almasın,markayı araştırmasın,bu konuya da markayla ilgili hiçbirşey yazmasın,sadece teknik sorularını herkesin görmesi için sorsun,marka içeren herhangi bir soruyu özelden yazsın.


    Sadece "seasoning nedir"o detayları dinlesin bana yeter :)






    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dökümcübaba -- 20 Haziran 2018; 10:40:28 >




  • neden emayesiz ? farkı,özelliği ne ? siz neden emayesiz yapıyorsunuz yapanlar neden emayeli yapıyor ?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi crow in cornfield -- 20 Haziran 2018; 10:22:24 >
  • Hocam bilgiler için teşekkürler, bu sayfadaki paylasimlar sayesinde teflon tavalardan kurtulduk.

    Ben dokme tavaları günlük kullanıyorum, tabi temizledikten sonra ocakta azıcık ısıtıp kurutup, sonrasında zeytinyagi (evde başka yağ olmadığından) ile incecik yaglayip kaldırıyorum. Arada bir de yağı önce sürüp ocağa koyuyorum. Yaklaşık 10 dakika tutuyorum, seasoning olmuş gibi oluyor. Kaplama daha da kalınlaşıyor sanki.

    Videonuzu seyrettim, bir de ayçiçek yağı alıp fırında seasoning yapacağım dediğiniz gibi.

     STEAK YAPIMI ve DÖKÜM TAVA ANA KONU

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • 4 tane dökme demir tavam var, 2 senedir kullanıyorum hepsi de kaplamasız ham demir döküm (Lodge marka). Hiçbirisine ne ilk aldığımda ne de sonrasında fırında yapılan seasoning işlemini yapmadım. Sadece ilk aldığımda ilk 1-2 kullanımda normalden birazcık daha fazla yağ kullandım o kadar. En iyi seasoning tavayı sık sık kullanmaktır. Sık sık dediysem ayda 1-2 kez kullanmak bile yeterli.

    Tava zaten sıfırken rengi daha mat oluyor, kullanıldıkça rengi kararıyor ve simsiyah oluyor. Dikkat edilmesi gereken tek şey paslanma ya da paslanma emaresi var mı ya da tam tersi aşırı seasoning var mı? Paslanma varsa fırında yapılan seasoning yapılmalı. Tam tersi eğer tavanız fazla yağlı gibiyse (parmağınızı sürdüğünüzde yağ kalıntısı geliyorsa) ya da tüylenmiş, tüy yapışmış gibi bir görüntüsü varsa seasoningi fazla kaçmış demektir, aşırı yağ kullanıyorsunuz ya da tavayı kullanım sonrası gereğinden fazla yağla bırakıyorsunuz demektir.

    Acemi arkadaşlar varsa gözünüzü korkutmuş gibi olmayayım, yukarıda saydığım hususlar için birazcık tecrübe yeterli. Her ana teyakkuzda olmaya ya da aşırı özen ve titizlik göstermeye gerek yok. Sadece mümkünse sık sık değilse de tavanızı arada 1 kullanmaya gayret edin. Paslanma, dökülme, tüylenme benzeri yapışkanlık hali benzeri şeyler tavanızda gözükmüyorsa tadını çıkarın. Beni döküm tavalarım hiç üzmedi, herkese de tavsiye ederim. Hele hele teflon, granit gibi zararlı tavalardan sonra hem sağlıklı olmaları hem de performans açısından çok memnunum.

    Son olarak emaye kaplamalı döküm demir tavalara seasoning olmaz, abesle iştigal.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: crow in cornfield

    neden emayesiz ? farkı,özelliği ne ? siz neden emayesiz yapıyorsunuz yapanlar neden emayeli yapıyor ?
    kaplamasızlarda yemeklere demir geçişi olur,
    sonsuz kullanım ömrü vardır,
    paslansa bile temizlenip ilk haline getirilebilir.

    Demir geçişi konusunu buradan okuyabilirsiniz.https://dokumcubaba.com/dokum-tava-nedir-nasil-kullanilir-temizlenir/ham-demir-dokumde-pisen-yemeklere-gecen-demir-miktari/

    Emayede demiş geçişi olmaz, temizliği kolay,emayesi iyi yapılmış ise paslanmaz,ya da zamanla paslanır.
    Çizilir,daha hassas bakım ister,rengarenk albenili seçenekleri vardır.

    Yani tercih meselesi :)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dökümcübaba -- 21 Haziran 2018; 17:4:23 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: İlkerA.

    Hocam bilgiler için teşekkürler, bu sayfadaki paylasimlar sayesinde teflon tavalardan kurtulduk.

    Ben dokme tavaları günlük kullanıyorum, tabi temizledikten sonra ocakta azıcık ısıtıp kurutup, sonrasında zeytinyagi (evde başka yağ olmadığından) ile incecik yaglayip kaldırıyorum. Arada bir de yağı önce sürüp ocağa koyuyorum. Yaklaşık 10 dakika tutuyorum, seasoning olmuş gibi oluyor. Kaplama daha da kalınlaşıyor sanki.

    Videonuzu seyrettim, bir de ayçiçek yağı alıp fırında seasoning yapacağım dediğiniz gibi.

    İlker Bey,

    Videoda da dediğim gibi zaten tüm üreticiler size kaplanmış halde ürün temin eder.Son kullanıcılar sadece bu ürünü kullandıktan sonra paslanmaması için kurular ve ısıtır.TEkrar tekrar seasoning yapmaya gerek yoktur.

    Siz kullandıkça kendi kendine kaplaması zaten güçlenecek.Ben 3 yıldır kullandığım tavalarımı 1 ya da 2 kere yağladım .Çünkü deneme amaçlı çok hor kullandım,kazıdım telle yüzeyini bozmak için,ıslak bıraktım paslandırdım vs vs.

    Her seferinde yağ sürmeniz her seferinde sağlıksız yağ yanmasına maruz kalmanız demek,yağ tam polimerleşmemişse bir sonraki kullanımda yanmaya devam edecek,yemeğe serbest radikaller bulaşabilecektir.

    Ayrıca yağ sürüp rafa kaldırmanız - her ne kadar ısıttım zannetseniz de-tam karbonlaşmayacağı için raf ta her türlü tozu üstüne çeker,uzun süre beklerse yapış yapış yağ olur.

    Videoda aslında yukarıdaki konuları anlatmıştım,seasoning sonrası ,her kullanım sonrası yağlamayı önermiyorum.




  • kaplamalı olanları nasıl temizlemek lazım ? yanan yapışan oluyor. marketten aldığımız teller ile temizliyoruz ama yine de siyah siyah birşeyler kalıyor.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: crow in cornfield

    kaplamalı olanları nasıl temizlemek lazım ? yanan yapışan oluyor. marketten aldığımız teller ile temizliyoruz ama yine de siyah siyah birşeyler kalıyor.
    sirkeli su kaynatın içinde biraz,çıkacaktır.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: dökümcübaba

    sirkeli su kaynatın içinde biraz,çıkacaktır.

    Alıntıları Göster
    o siyah şeylerin bir zararı olur mu ? hobi için satılan sık kıllı yumuşak tel fırçalardan kullandım yeni gibi oldu ama ileride kaplama kalkar mı acaba ? tel fırça hırdavatçılarda satılan tel fırçalardan değil.
  • Dostlar merhaba.

    Dökme demir tava almak istiyorum. Forumu biraz okudum ve kaplamasız Lodge marka almaya karar verdim. Amazon com'dan 10.25" , 8" ve 6.5" boylarında 3 tava seçtim 436,82TL ücret çıkarttı kargoyla beraber (shipping 234,99TL). Sizce bu fiyata değer mi? Biraz kararsız kaldım ürünler pahalıya geliyor fakat çok uzun ömürlüler anladığım kadarıyla. Bu tavalara sahip olan dostlar bana bir fikir verebilirlerse çok mutlu olurum.

    Şimdiden teşekkür ediyor, iyi forumlar diliyorum.

  • faruk26faruk kullanıcısına yanıt
    Shipping o kadar tutmamaması gerekir.Amazon de de daha ucuz shipping var.Ama oradası euro cinsinden.
  • crow in cornfield C kullanıcısına yanıt
    hocam bende hecha var o da emaye kaplamalı.Üzerinde beyaz beyaz lekeler olmuştu.desteğe sorduğumda şöyle bir cevap gelmişti.uyguladım geçti artık sabun kullanmıyor gibiyim.Yani başta sabunsuz temizlik olur mu diyordum ama oluyormuş :)
    sıcak suda bekletmeyin diyorlar çok fazla yapışmış et varsa işim bitince sıcak su döküp fırçayla kabasını alıp suyu boşaltıyorum.soğuduktan sonra kağıt peçete ile temizliyorum.






    Hecha döküm tencere ve tavalarımı nasıl temizlemeliyim?



    Eğer özellikle yapışmış bir yemek artığı yoksa, tavanızı yıkamak yerine silerek temizlemenizi, öneririz. Üzerinde kalan fazla yağ, bir sonraki kullanışınızda polimer bir yüzey oluşturarak yapışmaz yüzeyinin güçlenmesini sağlayacaktır.





    Ürününüzü ne kadar az yıkar ve ne kadar sık kullanırsanız yapışmaz yüzeyi de bir o kadar güçlü olacaktır.





    Eğer daha detaylı bir temizlik istiyorsanız sıcak su ile yapışmış kirleri yumuşattıktan sonra tuz ile ovalamanızı ve durulamanızı öneririz.



    Hecha döküm tava ve tencereleri temizlerken nelere dikkat etmeliyim?



    Tavanıza veya tencerenize yapışmış kirleri çıkarmak içine su doldurup bekletmemelisiniz, bu durum paslanmaya sebep olabilir.



    Döküm tencere ve tavanızda kaynatma işlemi yapmamanızı öneririz. Kaynayan su, yapışmaz yüzeyinizin zarar görmesine sebep olabilir.





    Ürününüzde bol sirkeli, limonlu yiyecekler, domates sosları gibi asitli yiyecekleri sık sık pişirmemenizi öneririz. Eğer ürününüzde asitli bir yemek pişirdiyseniz, kısa süre içinde temizlemelisiniz. Tencere veya tavanızda bir gece bile bekleyen domates sosu, yapışmaz yüzeyinizin aşınmasına sebep olabilir.



    Sıcak tava ve tencerenizi soğuk su ile yıkamayın, durulamayın veya soğuk bir yüzeye koymayın. Bu, ürününüzün yüzeyinde daha sonra büyüyen ve hatta ürününüzü kullanılmaz hale getiren mikro çatlaklara sebep olabilir.





    Hecha döküm tencere ve tavalarımın uzun ömürlü kullanımı için neler yapabilirim?



    Döküm tava ve tencerelerinizi bulaşık sabunu ile elde veya bulaşık makinesinde yıkamamanızı öneririz. Bu işlem emaye kaplı tavalarda güvenli olmasına rağmen uzun vadede tavanızın yapışmaz yüzeyinin ömrünü kısaltabilir.





    Yıkadığınız veya duruladığınız ürünlerinizi kuruladıktan sonra mutlaka ocak üstünde kızana kadar ısıtın. Dökme demir gözle görülmeyecek kadar küçük girinti ve çıkıntılara sahiptir ve bu gözeneklerde nem kalmış olabilir. Bu nem, ürününüzün paslanmasına neden olabilir.





    Isıtarak kuruttuğunuz ürününüzü mutlaka bir miktar yağ ile yağlayın ve dumanlar çıkmaya başlayana kadar ısıtmaya devam edin. Polimerleşen bu yağ tabakası hem ürününüzün havadaki nemden etkilenmemesini hem de yapışmaz yüzeyini korumasını sağlar. Bu sebeple kızartmalarınızı döküm tencere ve tavanızda yapmak çok iyi bir fikirdir.




  • rat.planet kullanıcısına yanıt
    Amazon de çok daha pahalıya geliyor. Şöyle söyleyeyim 10.25" ve 8" iki tava shipping ve gümrük ile birlikte 85,26€ (26,26€ Shipping , 9€ gümrük) yani 495TL ediyor.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: JazHoyt

    hocam bende hecha var o da emaye kaplamalı.Üzerinde beyaz beyaz lekeler olmuştu.desteğe sorduğumda şöyle bir cevap gelmişti.uyguladım geçti artık sabun kullanmıyor gibiyim.Yani başta sabunsuz temizlik olur mu diyordum ama oluyormuş :)
    sıcak suda bekletmeyin diyorlar çok fazla yapışmış et varsa işim bitince sıcak su döküp fırçayla kabasını alıp suyu boşaltıyorum.soğuduktan sonra kağıt peçete ile temizliyorum.






    Hecha döküm tencere ve tavalarımı nasıl temizlemeliyim?



    Eğer özellikle yapışmış bir yemek artığı yoksa, tavanızı yıkamak yerine silerek temizlemenizi, öneririz. Üzerinde kalan fazla yağ, bir sonraki kullanışınızda polimer bir yüzey oluşturarak yapışmaz yüzeyinin güçlenmesini sağlayacaktır.





    Ürününüzü ne kadar az yıkar ve ne kadar sık kullanırsanız yapışmaz yüzeyi de bir o kadar güçlü olacaktır.





    Eğer daha detaylı bir temizlik istiyorsanız sıcak su ile yapışmış kirleri yumuşattıktan sonra tuz ile ovalamanızı ve durulamanızı öneririz.



    Hecha döküm tava ve tencereleri temizlerken nelere dikkat etmeliyim?



    Tavanıza veya tencerenize yapışmış kirleri çıkarmak içine su doldurup bekletmemelisiniz, bu durum paslanmaya sebep olabilir.



    Döküm tencere ve tavanızda kaynatma işlemi yapmamanızı öneririz. Kaynayan su, yapışmaz yüzeyinizin zarar görmesine sebep olabilir.





    Ürününüzde bol sirkeli, limonlu yiyecekler, domates sosları gibi asitli yiyecekleri sık sık pişirmemenizi öneririz. Eğer ürününüzde asitli bir yemek pişirdiyseniz, kısa süre içinde temizlemelisiniz. Tencere veya tavanızda bir gece bile bekleyen domates sosu, yapışmaz yüzeyinizin aşınmasına sebep olabilir.



    Sıcak tava ve tencerenizi soğuk su ile yıkamayın, durulamayın veya soğuk bir yüzeye koymayın. Bu, ürününüzün yüzeyinde daha sonra büyüyen ve hatta ürününüzü kullanılmaz hale getiren mikro çatlaklara sebep olabilir.





    Hecha döküm tencere ve tavalarımın uzun ömürlü kullanımı için neler yapabilirim?



    Döküm tava ve tencerelerinizi bulaşık sabunu ile elde veya bulaşık makinesinde yıkamamanızı öneririz. Bu işlem emaye kaplı tavalarda güvenli olmasına rağmen uzun vadede tavanızın yapışmaz yüzeyinin ömrünü kısaltabilir.





    Yıkadığınız veya duruladığınız ürünlerinizi kuruladıktan sonra mutlaka ocak üstünde kızana kadar ısıtın. Dökme demir gözle görülmeyecek kadar küçük girinti ve çıkıntılara sahiptir ve bu gözeneklerde nem kalmış olabilir. Bu nem, ürününüzün paslanmasına neden olabilir.





    Isıtarak kuruttuğunuz ürününüzü mutlaka bir miktar yağ ile yağlayın ve dumanlar çıkmaya başlayana kadar ısıtmaya devam edin. Polimerleşen bu yağ tabakası hem ürününüzün havadaki nemden etkilenmemesini hem de yapışmaz yüzeyini korumasını sağlar. Bu sebeple kızartmalarınızı döküm tencere ve tavanızda yapmak çok iyi bir fikirdir.
    :) Hocam ne zaman sormuştunuz bu soruyu.

    Polimer kavramı çok tanıdık geldi de bana :))




  • 15 gün önce cevap vermişler.emaye kaplı diye sabunla temizliyordum meğer canına okumuşuz tavanın :)
  • JazHoyt J kullanıcısına yanıt
    sitesinde bambaşka şeyler yazıyor ama,ahh ah bir türlü karar veremediler nedir bu emaye kaplama,nasıl kullanılır vs :D

    neyse en azından birşeyler öğretmişiz,sevindim,yalan yok gururum da hafiften okşandı.

    Ama bence attıkları mail doğru bilgiler içermiyor.

    Kaldı ki sabun kullanabilirsiniz emayeye,ben ham dökümlerimi yıllardır sabunluyorum.
    Orada önemli olan deterjan aslında,sabun değil :/
    https://www.hecha.com.tr/ufaqs/hechanin-temizligi/
    https://www.hecha.com.tr/sikca-sorulan-sorular/

     STEAK YAPIMI ve DÖKÜM TAVA ANA KONU



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dökümcübaba -- 5 Temmuz 2018; 12:42:57 >




  • hocam tavanın durumu aşağıdaki gibiydi.sabaha kadar sabun sürsem yine aynı kalıyordu.Fotoyu gönderince mail geldi standart gibi yazılmış ama site alakası yok tabi.Ben hep sitede yazanlara uyup sabunluyordum.Çelişkiler var tabi :D

    birde böyle deneyeyim dedim beyazlıklar gitti hiç değilse



     STEAK YAPIMI ve DÖKÜM TAVA ANA KONU



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi JazHoyt -- 5 Temmuz 2018; 13:55:57 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: dökümcübaba

    sitesinde bambaşka şeyler yazıyor ama,ahh ah bir türlü karar veremediler nedir bu emaye kaplama,nasıl kullanılır vs :D

    neyse en azından birşeyler öğretmişiz,sevindim,yalan yok gururum da hafiften okşandı.

    Ama bence attıkları mail doğru bilgiler içermiyor.

    Kaldı ki sabun kullanabilirsiniz emayeye,ben ham dökümlerimi yıllardır sabunluyorum.
    Orada önemli olan deterjan aslında,sabun değil :/
    https://www.hecha.com.tr/ufaqs/hechanin-temizligi/
    https://www.hecha.com.tr/sikca-sorulan-sorular/

    doğrusunu siz anlatın.emaye kaplama nedir?nasıl temizlenmeli ? nasıl kullanılmalı? biz öğrenelim,hemde güzel bir bilgi arşivi olsun.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: crow in cornfield

    doğrusunu siz anlatın.emaye kaplama nedir?nasıl temizlenmeli ? nasıl kullanılmalı? biz öğrenelim,hemde güzel bir bilgi arşivi olsun.

    Alıntıları Göster
    sitemdeki soru cevap kısmında yazdığım ve bana gelen soru üzerine verilen cevabı aşağıda ekliyorum.

    Bu cevapta bir tek temizlik konusu eksik,onu da ilgi alanım olmadığından yazmak istemedim.Normalde emaye hem bulaşık makinesinde,hemde elde sabunla yıkanabilir olmalı.Metal ve aşındırıcı aletlerle temas etmemeli ki çizilmesin.
    Ancak ülkemizde üretilen ürünler için bir yorum yapamayacağım maalesef :/ Bana emaye için o kadar sorun geliyor ki,yazsam sayfalar alır.

    Ayrıca Bu cevapla teflon nedir,özellikleri nelerdir vs. de aradan çıksın madem.
    Çünkü hala TEFLON KAPLI ALÜMİNYUM ürünleri DÖKÜM ALÜMİNYUM adı altında satıyorlar ve insanlar da maalesef buna aldanıyor ,hala..

    -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    12 Aralık 2017 10.Merhaba;
    Seasoning tavada yağın zamanla polimer bir yapıya sahip oldugunu ve bu sekılde koruma katmanı olusturdugunu söylediniz.. polimerin gıda ile teması sakıncalı değilmi , bir nevi plastık gibi.. teflondan farkı yok ozman.. emaye kaplamanın cam bazlı oldugunu duydum.. bana daha saglıklı ve uzun ömürlü gibi geliyor..


    Merhabalar,

    Güzel ve teknik sorunuz için teşekkür ederiz.Bu bağlamda “POLİMER” sözcüğünü biraz açalım;Polimerin anlamı monomerlerin zincir olarak bir araya gelerek oluşturduğu yapıdır.DNA’mız buna en önemli örnek olarak verilebilir.Protein de bir polimerdir mesela,Dolayısıyla her polimer plastiktir diyemeyiz.Polimeri burada kullanma amacım oluşan bu katmanın polimerler gibi birkaç yapıtaşının tepkime ile bir araya gelerek yeni bir madde oluşturması sebebiyleydi.Burada ısı ile tepkimeye giren yağ,yanarak yağ halini kaybetmekte,yağ içerisinde bulunan serbest radikalleri salmakta ve zincir halde yeni bir madde oluşturmaktadır.Oluşan bu polimer benzeri katman,atmosfer koşullarına dirençli yani nem/su’ya karşıyı koruyucu bir katmandır.Bu kimyasal değişimi açıklamak adına polimer kelimesini kullandım.Kullanılan yağın iyot değeri ne kadar yüksek ise bu katman o kadar sıkı olur.Bu sebeple ham dökme demir ürünleri yağ ile kaplarken yani “seasoning” yaparken çoğunlukla iyot değeri yüksek olan keten tohumu yağı ya da soya yağı kullanılmaktadır.Dolayısıyla doğal yağlar/maddeler kullanılmaktadır.

    Yani ne kadar fazla iyot o kadar molekül,ne kadar molekül ,o kadar yoğun ve sağlam bir zincir katman diyebiliriz.

    Ham dökme demir ürünlerin kullanımı ülkemizde giderek artmakta,ben de bu işin öncülerinden olarak ısrarla anlatmaya ,bilgilendirmeye devam edeceğim.Bu ürünlerle ilgili youtube kalanımda da paylaştığım Canan Karatay ve ağır metal zehirlenmesi videolarını aşağıdan izleyebilirsiniz.

    Teflon ise bir markadır,ürün adı değildir.Kağıt mendile herkesin Selpak demesi gibi oturmuş bir kavram olmuştur.Teflonun ticari adı “Floropolimer”dir.En sık kullanılan çeşidi de herkesin bildiği “P.T.F.E (Polytetrafloretilen)” türüdür.Tamamen sentetiktir yani doğal olmayan,insan yapımı kimyasal bir bileşen.Flor gazı ve karbon atomlarının birleşimiyle oluşan bir polimerdir.Kolay anlaşılması açısından Teflon kelimesi üzerinden konuyu anlatmak gerekir ise,yapımında kullanılan PFOA(Perflorooktanoik Asit) insan sağlığına zararlıdır.Şu sıralar bu tehlikeden dolayı PFOA-Free ürünler çıkmaya başladı ancak teflonun uygulandığı alüminyum da sağlığımıza zararlı,iş sadece teflon kaplama ile bitmiyor.

    Teflon 250derecelerde bozulmaya,350derecelerde ise çözünmeye başlar.Bu sebeple günümüzde “YAPIŞMAZ DÖKÜM TAVA/TENCERE” kullanılarak yapılan –özellikle mühürleme işlemleri- kesinlikle çok tehlikelidir.
    Kullanıcılar etiket yazılarına ve uygun fiyat olmasına aldanarak “SERAMİK,GRANİT,TEFLON” kaplı “ALÜMİNYUM DÖKÜM” ürünleri “DÖKME DEMİR” zannetmekte ve bu tavaları ocak üzerinde aşırı derecede ısıtıp mühürleme yapmaktadır.Teflon kaplı ürünler kesinlikle boş olarak ocak üzerinde kızdırılmamalıdır,yemek pişirilmemelidir.

    Emaye ise inorganik maden tozlarının,Nikel kaplı (Nickel Flashing) alüminyum,çelik,demir vs. yüzeylere püskürtülmesi ile oluştur.İnorganik ve non-toxic olduğundan insan sağlığına zararlı değildir,en azından şu ana dek kanıtlanmış bir etki görülmemiştir.Bu sebeple sağlık açısından güvenle kullanabilir.Uzun ömürlülük konusuna ise katılmayacağım çünkü bana gelen sorular ve internetteki kaynaklarda gördüğüm kadarı ile -özellikle demir ürünlerde- aşırı derecede deformasyon mevcut.Kimi ürünler yer yer paslanmış kimisinde ise emayeleri atmış.Çünkü emaye kalitesi/işçiliği önemli olduğu kadar yüzey kalitesi de önemli.Stabil olmadığı zaman bu tür problemler olabiliyor.Onlar olmasa bile kullanım aşamasında çarpma,çizilme,sürtme ile bile zarar görebiliyor,aşınabiliyor.Telle temizleyemiyorsunuz,hatta süngerin yeşil olan sert kısmı bile önerilmiyor.

    Sağlık konusunda tabiki emaye kaplama için kötü konuşulmuyor,güvenle kullanın
    .Ancak ham dökme demir ürünlerinin artısı,pişen yemeğe az da olsa demir geçişi sağlaması.Bu bilimsel olarak kanıtlanmış ve hatta pişen yemeğin içine atılabilen demir külçeler bile satılmaktadır.Bu konuda çok uzun bir araştırma yapıp şu sayfada kaynakları ile beraber yayınlamıştım,okumanızı tavsiye ederim.

    https://dokumcubaba.com/dokum-tava-nedir-nasil-kullanilir-temizlenir/ham-demir-dokumde-pisen-yemeklere-gecen-demir-miktari/

    Kimya ya da maden mühendisi değilim,bu yorumlar tamamen kişisel araştırma ve çalışmalarım sonucu edindiğim bilgilerdir,hatalı bir yorum var ise lütfen müdahale edin,düzeltelim.





  • 
Sayfa: önceki 8283848586
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.