Şimdi Ara

Spor Forumları Yönetimine, Kurallarına ve İşleyişine Dair

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
311
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhabalar Değerli Arkadaşlar,


    Öncelikle forumu forum yapan kullanıcılardır ve yine aynı şekilde kullanıcılarımız arasındaki bilgi paylaşımı, düzeyli tartışmalar ve karşılıklı muhabbettir.


    Sizlerden beklentimiz birbirimize karşı forumdaki bu saygı ve sevgi çerçevesini koruyarak mesajlaşmaktır.


    Ancak maalesef ki bazen tartışmalar tahrik, hakaret, küfür boyutuna varmaktadır.


    Her ne kadar bu şekilde davranan üyelerimize karşı elimizden geldiğince yapıcı olmaya ve asgari seviyede uyarı vermeye gayret etsek de maalesef birçok üyemiz yine bu tutumlarına devam etmektedir.


    O bakımdan bundan sonraki süreçte bölümlerde amacı tahrik, sürekli düzeysiz bir şekilde tartışmak, hakaret etmek, küfürleşmek, sataşmak kısacası forum/bölüm/konu huzurunu bozmak olan üyelerimize uyarmaksızın uzun süreli bölüm uzaklaştırması verilecektir.


    Bu konumuz ve mesajımız sizlere samimi bir uyarı olarak açıklayıcı şekilde sunulmuştur.

    Sizlerden ricamız bu uyarımızı dikkate almanız ve forumu daha iyi bir şekilde kullanmanızdır.


    Anlayışınız için teşekkür eder, hepinize iyi forumlar dileriz.


    UYARI isimli konuda belirtilen ve spor forumlarının kuralları olduğuna inandığım metin bu. (https://forum.donanimhaber.com/u-y-a-r-i--128253373)

     

               Yönetim, spor forumları mensuplarının “tartışmayı bilmediğini” iddia ederek bir nevi kolayca sıyrılma yoluna gitmiş ve üstüne üstlük bu sorunu “birçok şeyi serbest bırakıyoruz” diyerek, mealen, biz bu işi beceremedik, hadi birbirinizi kırmadan ne yapıyorsanız yapına getirmiş. Unutulan şey ise, bu forumların diğer forumların aksine insanların mantığıyla hareket ettiği bir yer zannetmiş olmalarından kaynaklanıyor. Caydırıcılık ve kesinlik olmadan bu forumlar yürümez. Caydırıcılığın ana etmeni de ağır cezalar değil, belirli cezalardır.


               Spor alt dallarındaki forumlara yerel yöneticilerin getirilmesi ve kesinlikten aciz forum kuralları birleştirilince keyfiliğin gezdiği ve gerekçenin olmadığı kararlar ve uzaklaştırmalar almış başını gidiyor. Belli bir kurallar bütünü yoksa ve kurallar bütünün noksanlığında olmuşmuş belli bir teamül yoksa bu keyfiyet sürecek, sürmeye devam ettiği gibi bu forum da kan kaybedecek.


               Yukarıda, tahdidi şekilde sayılmayan ağır kelimeleri kullanan arkadaşların bölüm uzaklaştırması alacağı ve küfür ile hakarette de cezaların belli olduğu yazılmış. Misal bu ceza nedir? Kaç gündür? Hakaret nedir? Neyi hakaret içinde değerlendireceğiz? Sonuçta burası bir yargı platformu değil. Yargı platformu olmadığı için de “küfür-hakaret” genellemesi, içtihadi şekilde gelişmiş değil. Bir yöneticinin hakaret olarak algılayabileceğini bir diğeri tam aksi yönde anlayabilir ki o yöneticinin bunda hiçbir kabahati de yok. Kazuistik bir düzenleme yapılmadığı sürece bu tartışmalar hiç bitmeyecek. Genel geçer ifadeler işleri kolaylaştırmaz, aksine daha da zorlaştırır. Yöneticiler birer taraftar ve taraftarlar HÜKMEDEMEZ, taraf olur. Fakat apaçık belirlenmiş şeyler karşısında taraftarlığını da karşısına alıp karar vermek zorunda kalırlar. Tekrarladığım gibi burası yargı makamı değil. Dördüncü spor mahkemesi “oğlan” kelimesini hakaret adlandırırken, beşinci spor mahkemesi bunu hakaret olarak adlandıramaz, çünkü kendileri yargıç değil. Bu konuda kendi kafalarınca içtihad geliştirmelerine mani olunmalı ve örneğin “Bölgesel farklılıklar dolayısıyla hakaret sayılan özel tamlamalar ve sıfatların kullanımı yasaktır.” gibi bir kural koyularak bunların hepsinin önüne geçilmeli.


              Beşinci paragraf maalesef hiçbir anlam ifade etmemekte. “Abartmak” ve “bölümü tamamen karıştırmaya çalışmak” eylemlerinin karşılığında verilecek cezalar, kendisini gerekçelendirmekten ve fiilin niteliğini belirtmekten aciz. Abartmak. Kim neyi abartıyor? Kim neyi karıştırmaya, nasıl karıştırmaya çalışıyor? Bu muğlak ifadelerle bu forum sistemi yürümez. Adamakıllı bir düzenlemeyle çoğu şey düzelir.  


               Ceza veren yöneticiler, cezalarını verirken gerekçe gösterebilmeli. Gerekçesi olmayan karar olmaz. Gerekçe gösteremeyen, gerekçe bulamayan da ceza verememeli. Çünkü gerekçe yoksa, sonuç da yoktur. Bu husus, ödül-ceza prensibinin temelidir. Bu temel olmasa ceza hukukunun hiçbir saygınlığı kalmazdı. Forumdaysa ceza sisteminin inandırıcılığı ve saygınlığı zedelendi. Kimsenin yönetime, yöneticiye, cezaya ve kurala karşı bir saygısı kalmadı.


               Konuyu daha fazla uzatmamak adına şöyle bitireyim. Kurallar düzenlenmeli, yöneticiler kendi evlerinde gibi takılmamalı, belirlilik esas olmalı ve AHLAKLI olunmalı. En muhteşem kurallar, en kusursuz düzenler ve sistemler de kurulsa ahlaksız insan var olduğu sürece bunların hiçbir önemi kalmaz. Bu dediklerimi yapmak isteyen yönetime yardımcı olmaya hazırım. Mesajları halinde elimden geleni yaparım. Bu işe bir süreliğine mesai ayırmakta benim için mahsur yok.


    Örnek bir metin olması amacıyla şöyle bir düzenleme ve kurallar silsilesi yapılabilir:


    Spor Forumları Kuralları


    MADDE 1) Spor forumları; taraftarların, spor severlerin ve ilgililerin saygı çerçevesinde birbirleriyle fikirlerini münakaşa ettikleri, düşüncelerini paylaştıkları ve katkıda bulundukları forumlardır.

    MADDE 2) Taraftar, forum nezdinde, belli bir takıma gönül vermiş ve forumda o takımı desteklediğini belirten seçimi yaparak spor forumlarındaki spesifik konulara mesaj gönderme ehlini kazanmış kişidir.

    MADDE 3) Taraftarı olunan kulüp seçimin üstünden bir yıl geçmedikçe değiştirilemez. Forum sakini, altıncı ayını doldurmadan kulüp seçimi yapamaz.

    ...

    MADDE 15) Verilen her müeyyide aleni olmalı ve belli bir konuda verilen her karar yayımlanmalıdır.

    MADDE 16) Gerekçesiz karar verilemez. Gerekçesiz karar veren yönetici kararları kabul edilip uygulanamaz.

    ...

    MADDE 23) Taraftarlar, diğer takım taraftarlarının kulübünü, logosunu, formasını, ismini, tarihini, futbolcularını, teknik ekibini, yönetimini veya mali durumunu alay konusu haline getiremez ve bu konular hakkında dalga geçemez. Bunun karşılığında 3-6 gün arasında ceza uygulanır.

    Taraftarlar, diğer taraftar kulüpleri hakkında mesnetsiz, kırıcı veya aşağılayıcı tabirler kullanamaz. Geçmişte yaşanmış olaylar hakkında yakışıksız benzetme ve öç alma duygusuyla mesajlar yazılamaz. Yazıldığı takdirde karşılığı 7-10 gün arası cezadır.

    ...

    MADDE 40) Ceza uygulanmış üyeler tek seferliğine, yirmi dört saat içinde karar verilmek üzere, verilen cezaya itiraz edebilirler.

    MADDE 41) Her taraftar konusundan seçilecek olan ikişer üye üst yönetim kurulu olarak itiraz edilmiş cezalara, Spor Forumları Kuralları çerçevesinde inceler ve GEREKİRSE verilen ceza hakkında tekrar değerlendirme yaparak cezayı hafifletebilir veya kaldırabilir.

    İtiraz etmiş olan forum sakini hakkında, önceki verilmiş cezadan daha fazlasına hükmedilemez.

    ...

    MADDE 50) Bir hafta içerisinde üç kez hükmü iptal edilen yönetici uyarılır ve daha dikkatli davranması gerektiği hususunda bilgilendirilir.



    Yapılabilecek ve değiştirilebilecek şey sayısı çok fazla. Bir yerden başlanması lazım çünkü forumlar kan ağlıyor. Her gün bir üye yazmayı bırakıyor ve konuyu terk ediyor. Bu konu hakkında derhal değişiklik yapılmalı. Belirttğim gibi, yardımcı olmaya hazırım. Konu, ortak foruma taşınabilirse memnun olurum. Ben yalnızca bir forum seçebilmekteyim.



    @gun @conjure @powerstorm @Noctivagant @KingOfShadows




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ggreyhame -- 4 Ekim 2023; 2:31:6 >







  • @huso @Ed Wood @Surfing with the Alien @Alpha Centauri @DeepImpact. Etiketlemeyi unuttuğum yönetici varsa etiketlerseniz memnun olurum.

  • Yarın sakin bir kafayla konuya göz gezdirip yazacağım hocam. Şimdilik eline, koluna sağlık. Yavana atmamak için bir şeyler karalamak istemiyorum.

  • Eline sağlık hocam   Bence de bir şeyler değişmeli. Yoksa durum vahim...

  •    

  • Merhaba,

    Uğraşmışsınız, etmişsiniz; bu anlamda emek ve zamanınız için çok teşekkür ederiz ancak önerileriniz ve yorumlarınızda bazı sıkıntılar mevcut. Bunlara kısa kısa değinebiliriz.

    Birincisi, aslında bölüme has belirli bir standardımız mevcut. Paylaştığınız bilgilendirme konusu özünde tüm foruma yansıtılmış genel bir uyarıdan ve sitedeki genel moderasyon işleyişinin ne olduğuna dair bir sezdirmeden ibarettir. Hiçbir bölümün spesifik kurallarını veya hem bölüme özelleşen kuralları hem de farklı yöneticileri uyarınca özgünleşen işleyişini içermemektedir. Futbol bölümlerindeki esas bölüm moderasyon mevzuatımız bu:

    https://forum.donanimhaber.com/spor-bolumu-isleyisi-hk--145873573

    Ancak bu mevzuatın birkaç bariz tabu kelime hariç farklı yorumlanabileceği ve uygulanabileceği, bünyesine her bir işlem gerektirecek davranış ve kelimenin tek tek yazılamayacağı gerçeği mevcut. Bu durumda yetkililerin kendi yorumu ve bölümdeki standardın sınırları ve işlem zaruriyetleri çerçevesinde kendi yetki alanlarında nasıl bir bölüm tertibi arzuladıklarına dönük moderasyon planı devreye giriyor. Bu anlamda yetkililer işlem tercihlerinde belirli bir inisiyatife de sahip. Bu sebeple kullanıcılar hakkaniyetli olmamızı beklemekte elbette haklılar ama bilhassa takımlara ayrışmış futbol bölümleri özelinde farklı bölümler arasında varsayımda mutlak bir standart sağlayacak çok sıkı bir şekilde belirlenmiş katı bir içtihat rejimi veya ideal adalet nosyonu beklemeleri pek gerçekçi değil. "Moderasyon" adı üstünde orta seviye (moderate) hale getirmek, ılımlılaştırmak, yatıştırmak, tertibi sağlamak için var. Tamamen geometrik işleyen ideal bir adalet nosyonunu yerleştirmek için değil. Dediklerim içerisinde ilki için de, yani tertip için de gönüllülük düzeni çerçevesinde elimizden geleni yapıyoruz.

    Yetkililerin "taraf olması" yani kendi tuttukları takımların bölümlerinde yetkilendirilmeleri kullanıcıların önde gelen talebi ve sitedeki her takım taraftarının en büyük beklentilerinden birisi. Öbür türlü zaten tamamen isyan etme haline geçiyorlar. Kendi bölümlerindeki işlemlerin objektif veya hakkaniyetli olabileceğine asla inanmıyorlar. Tertibi sağlamak çok zorlaşıyor. Bu anlamda eski bir bölüm yetkilisi arkadaşımızın diğer takım bölümlerinde işlem yapmadığı halde oralarda yetki sahibi olarak görünmesi bile problemler yaratmıştır. İnanın, takım tutsam ve genel moderatör olmasam futbol bölümlerine bir yetkili olarak asla bulaşmam. Ama takım tutmama ve genel yetki itibarıyla yetkili arkadaşlara yardım etme ihtiyacı duyuyorum. Onlar vakit buldukları müddetçe iyi niyetle ellerinden geleni yapıyorlar. Kendi aralarında sürekli bir iletişim halindeler. Standardı tutturmaya çabalıyorlar. Yetkililerin standartlara uygun tüm hareketleri birkaç tane sorun nedeniyle kullanıcıların gözünden hep kaçıyor. Arka planda kalıyor. Tüm bunlara şahidim.

    İşlem gerekçelerinden söz ediyorsanız, işlemlerin ardında her zaman - kullanıcılar aktarılan nedeni beğensin ya da beğenmesin, kabul etsin ya da etmesin, ki sorun ciddi ölçüde buradan da kaynaklanıyor - bir veya bazen birden fazla gerekçe mevcut. Yöneticilerin - özellikle de paylaştığım bölüm mevzuatının net biçimde kapsamadığı bazı koşullar altında - işlem tercihleri kendi yorumlamalarına göre değişebilir ama katiyen gerekçesiz değiller. Muhtemelen en önemlisi de hem kullanıcıların hem de yöneticilerin yorumlamasındaki sübjektivite ve görecelik faktörünün tamamen aşılabilir olmaması.

    Sübjektivite ve görecelik. Esasında anahtar kelimeler bunlar. Hani hem vaziyeti hem de birbirimizi daha iyi anlama adına. Umarım tarafınıza tatmin edici bir açıklama sunabilmişimdir. Vakit ayırıp dikkate alacağınız ve geri bildirim çabanız için tekrardan teşekkür ederiz.

    Sevgi ve saygılar. İyi günler.
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >




  • Nat Alianovna kullanıcısına yanıt

    Cevabınız için teşekkürler ama bu forumun değişime ihtiyacı var. Bu yolla gitmeye devam ederse taraflar her gün cezalar, üyeler ve mesajlar hakkında şikayetçi olmaya, aldıkları cezalar hususunda sitem etmeye devam edecek. Bence çözüm artık fiilen harekete geçmektir.


    Kurallar konusunda yöneticilerin inisiyatifine bırakma konusunda dediklerimi doğru bulmayabilirsiniz, olabilir ama taraftar konularının spesifik taraftar seçimleri sonrasında mesaja açık olması şart oğlu şart. İnsanlar kendi konularında rakip takım üyesi görmek istemiyor. Yönetim ya bunu görmüyor ya da görmek istemiyor. Evet, forum kültürüne ters bir durum ama istemiyor insanlar. Bu konuda adım atılmazsa her gün aynı tip mesajları göreceğiz, hiçbir şey değişmeyecek.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.