Şimdi Ara

Soyut mu? Somut mu?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
7
Cevap
0
Favori
6.954
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Hangisine inanmak lazım?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Celaleddin Ari -- 22 Ocak 2010; 19:20:21 >



  • İkisinin kompleks ve eşit bulunduğu olguya.
  • Soyut bizim keşfedemediklerimiz ,somut ise keşfettiklerimiz olduğuna inanırım.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi _kılıç_ -- 22 Ocak 2010; 15:09:44 >
  • Bazen inandıklarımız gördüklerimizden daha gerçektir.Sorunuzu sorarken kendinizde zaten anahtar kelimeyi kullanmışsınız " inanmak". Suç işlediği somut delillerle ispatlanan birinin suçlu olmadığına sadece soyut olan hislerinize dayanarak inanabilirsiniz mesela



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi s£stavina -- 22 Ocak 2010; 16:20:18 >
  • Öncelikle -mu gibi soru eklerinin, kelimeden ayrı yazılması gerektiğine inanmak lazım.

    Bunun yanında, inanç soyut bir kavramdır, ve soyut kavramlar üzerinde varlığını sürdürür. Somut olan bilimsel bilgiye, yani gözlem ve deneylerle kesinliği ortaya konmuş bir gerçeğe ise inanmamazlık etmek anlamsızdır; zira inanç aşaması en fazla hipotez halindeyken kendini gösterir, ancak bu iddianın bir gerçek olması yolunda atılacak deneysel adımlarda, tezi sınayanın inancı kendi içinde halen devam etse de, sonuçlar tam aksi yönde ilerleyebilir.

    Bilim evrime işaret ederken, insanların Tanrıya inançlarının devam etmesi, bilimin şüphe bırakmaksızın varoluşu açıklayamamasından kaynaklanıyor olabileceği gibi, açıklayabiliyor olmasına rağmen insanların, insanoğlunun varoluşu kadar eski bir özelliklerinden, yani inanmaya ihtiyaçları olmasından ötürü, binlerce yıllık inanç sistemlerine aykırı düşeceği için bu gerçekleri reddediyor olmalarından da kaynaklanıyor olabilir..

    Bu durum bize şunu gösterir; soyut ve somut kavramlarının, göreceli olduğu noktalar vardır, görünüşte sonsuz bir inanç sahibi olan insanlar bile inançlarına aykırı düşecek kesin gerçekleri reddedebiliyorken, görünüşte varlığa da yokluğu da bilimin yollarıyla karar verebilen insanlar, peşin hükümlerle, bilim yoluyla aksini ispatlayamamış da olsalar, ilahi varlıkları reddedebiliyorlar.

    Özetle "somut ve soyuttan hangisine inanmak lazım" sorusunun cevabı hiçbiridir, çünkü "inanmak" kavramı, herhangi bir gerçek veya mutlakiyetlik barındırmaz, hiç bir gerekçeye ihtiyaç duymaz ve hiç bir kesin yargı bildirmez. İşte, "bilmek" ve "inanmak" arasındaki kalın çizgi de budur zaten.




  • İnsanın dışarıdan soyut veya somut olarak algıladıkları bir yana, kendi bünyesinde soyut ve somut niteliğe sahip unsurlar var.

    Aldatıcı yönlerinin olmasından dolayı "inanmak" yerine her ikisi de kullanıma açık tutulmalı diyorum.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi seymes -- 22 Ocak 2010; 19:14:40 >
  • Bence İkisine de Eşit yaklaşmak lazım
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.