Şimdi Ara

>>>Sony Müzik Setleri (#Ana Başlık#)<<< (213. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
5.333
Cevap
51
Favori
923.514
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
7 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 211212213214215
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • UfCeAs U kullanıcısına yanıt

    üstad merhaba elimde vx8 gövde ve 4 adet vx8 kolon var ben bunları tek vx8 gövdeye seri bağladım 6+6 12 ohm olarak, çıkışlar 6-16 ohm olduğu için 12ohm pek bir sorun yaratmaz diye düşünüyorum... genelde millet paralel bağlayıp dolgun ses alıyor ama bu şekilde bile gayet güçlü ve dolgun paralel bağlayanların ilerde açaılacak sorunlardan haberi yok heralde benim bildiğim çıkış aralıklarındaki ohm larda sorun olmaz ama daha düşük ve yüksekte elimize almamız yüksek ihtimal...vx8 den en iyi sesi almam için ne tavsiye edersiniz...teşekkürler bide elimde sony v5550 de var onada 4 hoparlör seri girdim :))

  • quote:

    Orijinalden alıntı: _İZ BIRAKAN_

    üstad merhaba elimde vx8 gövde ve 4 adet vx8 kolon var ben bunları tek vx8 gövdeye seri bağladım 6+6 12 ohm olarak, çıkışlar 6-16 ohm olduğu için 12ohm pek bir sorun yaratmaz diye düşünüyorum... genelde millet paralel bağlayıp dolgun ses alıyor ama bu şekilde bile gayet güçlü ve dolgun paralel bağlayanların ilerde açaılacak sorunlardan haberi yok heralde benim bildiğim çıkış aralıklarındaki ohm larda sorun olmaz ama daha düşük ve yüksekte elimize almamız yüksek ihtimal...vx8 den en iyi sesi almam için ne tavsiye edersiniz...teşekkürler bide elimde sony v5550 de var onada 4 hoparlör seri girdim :))

    Merhaba kardeşim.Merhaba millet ve merhaba yazılarımı okurken,bu adamın İnna ile ne alıp veremediği var uleyn💃 diyenler..!


    Valla aynı sorunla bende uğraşıyorum.

    Elimde 4 çıkış var,8 hoparlör var.Lbt den bi çift daha aldım,ters koyuyorum,yan koyuyorum,yanına koyuyorum şu akustik meselesi öldürüyor beni zaten,mevcut 2 kolonda aldığım sesi 4 kolona çıkardım mı ses çöküyor.


    Diğer ikisinde ki sadece subwooferları devreye alıyorum bas artıyor denge kayboluyor.Kolonun mevcut tasarımı öyle iyi ayarlanmış ki,fazladan bi bass veya tiz takmaya bile izin vermiyor,ses çöküyor.

    Vx8 leri 4 kolona çıkardığım da,yerleşim de ses farklılaşmasını çok az hissettim.

    Anlamayanlar için,2 kolonu üst üste korsan,bass portlar ve hoparlöler aynı çalsa da,birbirlerine uzaklıkları yüzünden,aynı şekilde sesi size göndermiyor.Bass portun biri üstte kalıyor,üstten bass dıyuyorsun,diğeri altta kalıyor frekansın hızı yavaşlıyor vs.Duyuma etki eden önemli ayrıntılar bunlar.

    Yukarıda ki yazıda bahs etmiştim.Akustik duyum bu işin temel taşı.Süper kolonları yanlış dinlersen,iyi yerleştirdiğin vasat kolonlardan bile berbat ses duyarsın,tatminkar olmazsın.


    Bende ki LBT ler,SS-Xb80av.

    Sipariş ettiklerim SS-xb80v idi.Sürücüler farklı çıkmasın diye dua ettim gelirken.Sony nin işi belli olmaz.Bire bir aynı kolonu yapıyor bi boy küçüğü çıkıyor.


    80v de,hoparlörler kağıtları biraz grimsi.80av de tam siyah.Söküp kodlarına baktım korkulan olmadı.Sürücü modelleri aynı.

    Bir çift trafo ve Stk katı yerleştirsem mi diye kafamda şekillendi lakin,çıkacak sesi kestiremiyorum.Bu kolon ve müzik seti dengesizliğini irdelemiştim.Amplinin bir kanalı,çift hoparlörlü kolonu doyuma ulaştıramıyor.


    Şimdi 8 hoparlörü 4 çıkışa bağladığımda ki tatminsizlik,önce ki fark ettiğimiz doyumsuzluk muhabbetinden mi acaba.Yine aynı hesaba geliyor zaten.Bir çıkışa 2 hoparlör düşüyor.


    Bunun üzerinde düşünmekteyim.Bipolar bi sonuç çıkacağı için de hafif tırsmaktayım.Ya tahmin ettiğim üzere,dolgun canlı ve dinlenile bilir mevcut sesi,2 katına çıkarabileceğim,yada 2 Stk yı takmakla boşa uğraşmış olacağım rezil bi ses çıkacak.


    Sana önerim ne olur,sesi 15 yukarısı yüklenmemen olur.Çıkışlar elinde kalırsa bulman,yaptırman zor.Hoparlör yerleşimi için de,kolonu ters çevirip diğerinin üzerine koyup,tizleri aynı hizaya getirip dinleyerek,üst üste doğru yerleşimi tutturmaya çalışabilirsin.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi UfCeAs -- 5 Ekim 2020; 18:23:49 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • UfCeAs U kullanıcısına yanıt
    Anladım hocam bende de iki sisdemde de üst üste kolonlar ses böyle iyi gibi ters çevirip dediğiniz gibi deneyim bi...zaten ses 15 17 civarı çıkıyorum max..teşekkürler öneri için

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Merhaba arkadaşlar,sony gn77 ile gn88 bass kolonların rms değeri aynımıdır,bilgisi olan arkadaşlar cevap verirse sevinirim,teşekkürler.

  • Hay Sony ben senin diye söze girelim.

    80av ve 80v hoparlörleri ve kolonları,boy,çap,güç hacim ve görüntü olarak aynı görünse de,aynı değiller.

    Sürücülerin seri numaraları bile aynı ama göze çarpan fark olayı değiştiriyormuş.İlk baş fark ettim ama,e sürücüler aynı model diye üzerinde durmamıştım.

    Yukarıda ki yazı da gri demişim.Kahverengi olacak o.Kahverengi kağıt kullanılan 80v,siyah kağıt kullanılan 80av ye göre midler daha belirgin çalıyor.

    Tizlerde daha keskin çalıyor.Demek ki kağıtın renginin kahverengi olmasının sebebi bu.Maddesi değişik muhtemelen.

    Subwooferlar siyah.Onlarda farklılık yok gibi.
    Evet bu bir arıza yada sorun değil.Biz iki aynı kolonu ses farklılaşmadan yükseltmek istediğimiz için,işleri karıştırıyor.

    80av ve 80v aynı değiller aklınızda olsun.
    Ters duran 80v.






    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Şu Empedans,Watt ilişkisine bi göz atalım isterseniz beyler.
    8 ohm da 200 watt ampli gücü ne demek ? 4 ohm ne demek ?
    Empedans ne demek ?

    Empedans=Bir devreni...@#₺&+()!?-∞<>=* ? ;:'"*=>∞ ???
    Tamam dur teknik gitmeyelim.Odtü bizi çağırdı da biz mi gitmedik.

    8 ohm 100 watt "Standart" çıkış gücü sağlayan bir ampli,genel de yüksek empedanslarda çıkış üretmeye izin verir,ama bu değer düşürülürse ne olur.
    8 ohm 100 watt ampline,4 ohm hoparlör bağlarsan,bu apmliden elde edeceğin güç 2 katına çıkar.Yani 200 watt olur.Tersine gidersek,16 ohm bağlarsan,gücü yarıya indirirsin 50 watt'a düşersin ampli gücü olarak.

    Ha standart diye tırnak içine almamın sebebi,ampli zorlanmadan olağan şekilde çıkış vereceği değeri belirttiği,mümkün olduğu kadar bu değerin altına yada üstüne çıkmadan hoparlör bağlanması önerildiği için.

    E benim 8 ohm 200 watt amplim var,ben buna 4 ohm hoparlörle 400 watt alabiliyorsam neden takmıyorum diye aklınızdan geçiyor.
    Sesi maximize edersen,diğer dengesizlikleri de beraberinde getirirsin.Örneğin THD yi de 2 katına çıkarırsın.Gücü yine yarısından fazla yüklenemezsin.
    Yüklenirsen dinlenilebilir,extra bi 200 watt elde etmiş olsanda,kullanım konforu olarak pek bi espirisi kalmıyor.

    O halde 2 ohm bağlayayım 600 watt a çıkarım ? Teknik olarak bunlar doğru.Ama 8 ohm 20 volüm de aldığın ses gücünü,aşağı yukarı 5 volüm de alıcaksın 2 ohm da ama,bu sonsuz bi ip oluşturmuyor.Bu karışıklıkta bir standart belirlenip,amplinin arkasına yazılıp,o değerlerde kullanılması söyleniyor.

    Genelde güç amplileri ve güç hoparlörleri 8 ohm dur.Araba sistemlerin de aksine 4 ohm kullanılır.4 ohm güç amplisi ve hoparlörü değil mi ne yani?.Genel geçer kabul bu yönde.Amaç sınırlı kaynaktan daha fazla ses elde etmek olduğu için,araba da koltuk altına ampli koyan arkadaşlar,hamam gibi olmuş aracları kullanmaktam şikayet ederler.

    Özetle bir sesi,ampliden hoparlöre voltajla mı,akımla mı gönderelim tekniğine göre,ohm,watt ve güç kıstasları değişmekte.

    Empedans'ı yüksek ampliler,ses çıkışını voltajla hoparlöre taşırlar.Thd düşer,daha rahat ses elde edilir genel kabul budur.Araba sistemlerin de ki ampliler daha akım odaklı güçleri hoparlörlere gönderdiği için,akü kablosunu battal boy genişliğinde seçip,hoparlör kablosunu 3 telli kablodan seçen arkadaşlar,zaten yüksek ses elde etmek için tasarlanmış bi sisteme extra distortion ve seste sönüklük eklerler.

    2 ohmluk kolonların kabloları halat gibi olur bu yüzden.Bu kolonlar konser vs o tip seslendirmelerde kullanılırdı.
    Olayın db şiddeti,watt tesleri çıkan sonuçlar gibi detayları var ama,tekniğe girip kafa ütülemeyelim.

    Sony setine,8 ohm ve 4 ohm iki hoparlör bağlarsan noldu ? 4 ohmluk hoparlör daha yüksek çaldı ve denge oluşmadı.Ee seti mekan seslendirmesi için kullanıcaksın,kolonları çoğaltayım,örneğin 8 tane kolonu bağlayayım dediğin de,bu matematiğe ihtiyacın olucak.

    8 ohm yazılmışsa bu en alt sınır ve sadık kalınması gereken değer diye konuyu anlayabiliriz.
    Son olarak nasıl ayarlandığına bakalım yazıyı noktalayalım.

    2 tane 8 ohm hoparlör kablosunu elinize aldınız,+ ve - lerini birbirlerine bağlayıp,bu şekilde ampliye bağlarsanız,değer 8 ohm olmaz.4 ohma düşecek ve ampliyi zorlayacağınız sonucu çıkacak.Extra ses yükseltilmiş olmaz araba sistemi gibi düşünürseniz.Totalde herşey yine aynı ama,kabin karakteristiği port ve driverlar 2 katına çıkacağı için,karakterde iyileşme olucak.

    Yine aynı hoparlörlerin kablosunu,birinin + sı ve diğerinin - sini birleştirirseniz,diğer + ve - bağlantı ucunuz olacak,empedansınız da "16" ya çıkacak.Yani 16 ohm elde edeceksiniz.Bu küçük matematikle,birden fazla hoparlörleri kendi aralarında paslaştırarak çoğaltabiliriz.

    Seri bağlantıda sesiniz sönükleşir.Sebebi de,hoparlörler birbirlerine rcl devresi gibi davranıp yüksek frekanslarda sönümlemeye yol acar.
    Olayın özeti kabaca budur.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Arkadaşlar bir kaç gün önce sormuştum,yakın zamanda logitech z906 sistemi elimden çıkartıp müzikalite olarak daha doğru olduğunu düşündüğüm sony 2.1 ses sistemi tercih edeceğim bu anlamda MHC-GN88 ile MHC GN77 ana hoparlörleri görünüm olarak aynı fakat güç olarak aynımıdır rms değerleri olarak,bilen arkadaşlar cevap verirse sevinirim.

  • gn77 220watt trafo gn88 320watt trafoya sahiptir. hoparlörlere giden güççte daha zayıftır. ciddi fark var aralarında. her kanal başı stk devre elemanı gn88 için takılan stk 150wattx2 olarak değer taşır. gn77 stk'sı STK 412-230 + STK 443-050 2 ana hoparlörün stk'sı farklı, sorrund ve center için farklıdır. Sony GN88 : STK 412-150 150+150watt 6Ohm + STK 443-090 AB Class 3 channels 50wattx3 yani aynı değiller. alacaksan en önemli kısmı tizleridir.

    Küçük çocuklar "aaaa bu tizlere kesin barnağamı sokmalıyım" diyen çocukları olan sahiplerinden uzak olan bir gn88 almanızı tavsiye ederim. hatta sizi direk sonuca ulaştırayım. 1200 liradan şu an gn100 satılıyor. ortalama eder 900-1000 olmalı. gn88in bir üst revizyonudur. midler daha canlıdır gn88 4 yollu sisteme göre daha canlı ses alırsınız ama bu fark çok azdır. umarım bilgiler sizin için yeterlidir.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ozanyagizel -- 14 Ekim 2020; 2:3:59 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: UfCeAs

    Hay Sony ben senin diye söze girelim.

    80av ve 80v hoparlörleri ve kolonları,boy,çap,güç hacim ve görüntü olarak aynı görünse de,aynı değiller.

    Sürücülerin seri numaraları bile aynı ama göze çarpan fark olayı değiştiriyormuş.İlk baş fark ettim ama,e sürücüler aynı model diye üzerinde durmamıştım.

    Yukarıda ki yazı da gri demişim.Kahverengi olacak o.Kahverengi kağıt kullanılan 80v,siyah kağıt kullanılan 80av ye göre midler daha belirgin çalıyor.

    Tizlerde daha keskin çalıyor.Demek ki kağıtın renginin kahverengi olmasının sebebi bu.Maddesi değişik muhtemelen.

    Subwooferlar siyah.Onlarda farklılık yok gibi.
    Evet bu bir arıza yada sorun değil.Biz iki aynı kolonu ses farklılaşmadan yükseltmek istediğimiz için,işleri karıştırıyor.

    80av ve 80v aynı değiller aklınızda olsun.
    Ters duran 80v.





    hiç xb8 kullandınız mı? kendi düşüncem bir hava portunun önde olması yerine arkada olmasıdır. duvara doğru itilen havanın etkisinin daha yoğun bas frekansı olarak kulağa geri dönüşü olacağını düşünüyorum. vr70in ön tarafta ve basslarda çok fark var. tabi bunun en iyi yeri odanın köşeleri olacaktır. vr70 xb8 vx8 gn100 ve gn88 kullandım bunu daha önce konuşmuştuk. ve bunlara ek olarak sistemlerde ekolayzer olarak giriyorum pek tercih edilmiyor. mid tonlamalarında arkaplanda kaldığını duyuyorum. mesela cıss tak cıss tak eden seslerin "tak" eden sesleri çok geride. gn100 bu konuda tam istediğim gibi.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ozanyagizel -- 14 Ekim 2020; 2:2:39 >




  • ozanyagizel kullanıcısına yanıt

    Bahs ettiğin modelleri dinlemedim.Arkasından portlu kabinleri biliyorum.

    Portları arkaya,yana koyma tekniği eski kabinlerde vardı.Hatta daha yeni kabinlerde de,üste,ortaya yerleştirme yapanlar var.

    Doğru teknik ve duyumu hangisi sağlıyor ? Buna girsem,ömrüm burda yazmakla geçer valla.


    Ses stüdyolarında ki yerleşim doğru yerleşimdir.Yere ve tavana yakın olmadan,ortalarda biyerde kolonların size bakar şekilde yerleştirilmesi gerekli.

    Evde bu şekilde yerleşim ve dinleme alanı oluşturmak zor olabilir tabii.


    Senin bahs ettiğin port,bir kabinin herşeyidir.Bass üfüren bir delikten fazlasıdır senin de bildiğin üzere.Akustik yerleşim de,alt frekanslar hem baş belasıdır,hemde insan kulağının algılama yeteneği üzerine yönsüzdür.Vuran bir kick heryerden vuruyormuş gibi duyulur yön algısını bozar.Bir tiz ise,çınladığın da,kolonda ki tizlerden geldiğini anlarsınız.


    Alt frekanslar baş belasıdır dedim,çünkü müzik içerisin de,3db vuran kick'in atıyorum 35 hz de ki frekans bandı,kabin/port tasarımıyla bu değerleri üretmesi için tasarlanmışken,portu duvara yaklaştırırsan,yere korsan,extra 3 db de sen ampli etmiş olursun.Çok uğulduyor,basslar önde çalıyor,yere koymazsak,köşeye yaklaştırmazsak bass çılızlaşıyor muhabbetleri hep burdan çıkıyor.


    E konu bukadarla da sınırlı değil.Anlat anlat bitmez.Yüksek frekanslar havada hızlı ilerler.Alt frekanslar yavaş ilerler.Kabin de vuran bass ve sonra çalan tizin,sizin kulağınıza aynı hızda ulaşmaması,alt seslerde latency oluşması bunlarda ses tasarımcıları tarafından fark edilip,tizleri içeri gömülmüş,midleri önden fırlayan kabin tasarımları falan var.

    Baktığınız da,şekilsiz uzay gemisi gibü görünmelerine rağmen doğru sesi ulaştırdıkları için öyle tasarlandıklarını düşünmezsiniz.


    Bi ok gibi düşünün.Aynı yerden 30 km (Hz) ile 3000 km(3khz) hızıyla fırlatılmış iki ok'tan hangisi size hemen gelicek,diğeri arkadan yetişicek ? Kabinde ki driverlar da oluşturulan ses frekanslarının sizin kulağınıza gelmesi de tıpkı böyledir.Frekans inceldikce,size gelmesi hızlı,kalınlaştıkca yavaşlayacaktır.30 la 3000 frekansını aynı anda kulağınıza ulaştırabilen hoparlörler ise,milyon dolarlar civarındadır hehe.


    Bi yol yap,30 km hız ve 3000 km hızla start veren iki araç,aynı anda bitişe varsın ? Böeaaa... Benim beyin bunun matematiğin de error verir.


    O korku filmlerinden fırlamış gibi görünen hoparlörlerin görünümleri,driver yerleşimleri,görsellik için değil bu matematik yüzünden.


    Neden bukadar pahalılar,mevzu nedir,alt tarafı hoparlör yahu'nun açılımlarının daha birazı bile bukadar yazmama neden oldu.

    O sesi duyduğunuz da ki,büyülenmeyi de varın siz hayal edin.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi UfCeAs -- 14 Ekim 2020; 7:51:21 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • O kısım aslında öyle değil.

    Normal canlı müzikte de bass ve tizler vardır. Bu sesler elbette kulağa aynı anda varır zira ses hızı bellidir.

    Fark 2 türlü açığa çıkar


    1. Dinleyen kişinin kulağının frekanslara tepkisi : Yani yaşlandıkça tizleri az duyarsınız. Haliyle tiz ayarını açarsınız. Sizin dinlediğinizi dinleyen bir genç kulakta amma tiz açmışsınız der
    2. Hoparlörlerin verimi, filtre sistemi, müziğin kayıt seviyeleri farklıdır. Haliyle ses çıkşı da aslına uymayabilir.

    Şimdi portların yönü, çapı aslında bir tasarım türüdür. Bass portları yayının frekansının fazına göre ayarlanır. Yani öyle bir uzunluk ve çapı vardır ki o hoparlör için hoparlör konisinin 1 çevrimde ileri giderken ki hareketi ile geri hareketindeki hava akışını önden aynı anda verip ses çıkışını katlar.


    Kabindeki bas orta ve tizlerin de hizalaması öyle yapılır ki yayılımdaki fazlar eşitlenir.


    Her ne kadar kabin tasarımında matematik kullanılıyor olsa da aslında pahalı olmalarının sebebi denemelerle optimize ediliyor olmalarıdır.





  • Sozuak S kullanıcısına yanıt

    "Ses hızı frekansa bağlı olarak değişmez, her frekansta ses aynı hızda gider." Wikipedia.


    Wikipedia da biri bunu böyle dedi ve bu tek doğruyu oluşturdu,yada fizikcinin biri,bunun böyle olduğunu kabul ettirdi ve tek doğru budur?

    Pek ikna olmadım.

    Frekans çevriminin sayısı,hızını etkiler mi,etkilemez mi.

    Bundan bahs etmiştim.Herkes aynı duymuyor evet.

    Yaşlı kulağın,genç kulağa göre ince seslere tepkisi azalır evet.

    15 yaşında ki gençlerin sanki duymuyorlarmış gibi,home theaterlarında ki bassı son ayara getirmeleri,duyamadıkları için mi?

    Mevzu uzar ağalar.Elektro gitarın distortion'ını sonsuza kadar dinleyebilirim.Ama kapı önünden bir motor geçti mi,cinlerim tepeme çıkar ? Ee iki seste de hemen hemen benzeşiyor hehe.


    Milyon dolarlık kabin karşısına,sıradan bir duyumu olan birini koyarsan,kapatın şu gıçırtıyı diyebilir.


    Beni koyarsanız duygusal orgazm geçirebilirim.


    Tekniğe girmeyelim diye sürekli belirtmemin sebebi bu ve bu nedenler.Tekniğe girilirse,anlatılmak istenen yerine,tartışma doğurur.Evet tartışmak güzeldir(Kirlenmekte öyle uffuk)

    Milletin kafası açılır kimse okumaz.


    Ses frekansının çevrim sayısı,hızıyla alakalı mı.Yavaşlatır mı,yavaşlatmaz mı.Latency(Gecikme) hangi frekanslarda oluşur,yada oluşur mu.

    Fikirleri olanlar söylesinler biz de öğrenelim.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • @UfCeAs Eveet. Bence çayınızı alın gelin yazı hem uzun olacak hem de konu derin ve göreceli bir kavram, genel anlamda bakılırsa.


    Teknik konular aralarında boğulmak yerine daha çok okunabilir tarzda yazmak istiyorum. ister istemez gireceğim. merak eden okur artık.


    Bir an 90'ların R&B - Hip-hop tarzını oluşturduğu kültür ile omzunda taşıdıkları müzik setleri geldi aklıma. Bizde buna benzer bir set vardı. Tabi daha küçük olduğum zamanlar radyo da akşam saatlerinde her gün hep aynı saatte ardı ardına Akon - Ghetto ve Usher - Yeah şarkısı dinlerken gördüm kendimi ah be.. O zamanlar tabi kulağın frekans aralığı da geniş :) tahmini 19khz'leri duyduğum zamanlardır. şu an 17.500 vardır testlerden geçiyorum :)


    Gelelim frekanslara.. Sonucunda kendime göre doğru belirlediğim ve test ettiğim içerikte yer alacaktır.

    Dinlediğimiz müzikler ile setler arasında benim gözümde eksiklerinden biri ; Frekans kısıtlamasıdır. İlk farkettiğimde zamanında ucuz bir kulaklık olan philips she3590bl ile dinlediğim frekanslar (12Hz-23kHz değer verilmiş) müzik setinde dinlediğimde o frekanlar ortada yok. Ya diyorum müzikte distorsiyonda yok, e sesi açıyorum o frekansları duymak için v-groove modunda harmonik bozulmaya girse bile o frekanslar tamamiyle silinmiş gibi yok arkadaş yok. Aslında bu yapılması gereken bir olay. firmaya suç bulamam ne de olsa aldığın paraya o kadar canım sende.


    Alt frekanslara ne kadar inerse sorunlar o kadar artacaktır. Üreten firma körük sorunlarıyla kötü bir izlenim doğuracak satışları azalacaktır. stk'da kısıtlamaya gitmiş olabilir service manual dosyasını incelemek gerek. Yani dinleyen kişi de benim gibiyse o tadı alması gerektiğini düşünüp aktif subwoofer'a yönelecektir ki benimde çözümüm bu oldu. her subwoofer yine bu görevi üstlenemez o frekansı verebilmek için subwoofer körüğe çarpacak "başka şarkıya geç nolur" edalarıyla canı çıkacaktır. birçok kişi de alt frekanslarda düşük seste dahi olsun o bas frekansını almak isterken birşeylerden mahrum olarak dinliyor müziği. Bazılarının ise müzikte öyle bir frekansın olduğundan haberi bile yoktur. Tabi müslüm baba'da alt frekans olmasını bekleyemem :)


    Tizler ise sony'lerde hep geri de. bu sorunu çözebilmek için gidip sony vx8 aldım. her kolonunda 4 tiz toplamda 8 tiz var aha dedim bittiniz siz. geldim getirdim. (Bu yazıyı buraya kadar okuyan kişi helal olsun bir çay sözüm olsun :) ) Evet tizler iyi ama 8 tiz barındıran bir setten beklentimin çok altında 10 üzerinden 6 alır.


    ve sona geliyorum yazı uzayacak bitmeyecek söyleyeceklerim. 2 senede aldığım setler sonucunda her koşulda değişkenlik göstermesiyle birlikte xb8 ve xb80 tarzında kolonlarda kesinlikle philips fw880w gövdesidir. Hatta 2 fw880w gövdesi...




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ozanyagizel -- 15 Ekim 2020; 4:51:50 >




  • UfCeAs U kullanıcısına yanıt

    Sizin ikna olup olmamanız çok önemli değil. Fizik kanunları, ilk ortaya atanın dedikleri kabul edilen türde bilimsel gerçekler değildir. O nedenle ne sizin ne benim ne de bu forumdaki bizim gibi insanların kabul edip etmemesine bakmaz.

    En azından yeni birşey öğrenmiş oldunuz hatta yeni birşeyi öğrenmenin de ne kadar kolay olduğunu keşfetmiş olduğunuzu sanıyorum.


    Yazdıklarınız o kadar yanlışla dolu ki bu konuda bilgisi olmayan yada az olan insanları yanılgıya sürükleyecek şekilde olduğu için müdahale etme gereği duydum.


    Stüdyolarda ses elbette kayıt eden kişinin bilgi, tecrübe, yetenekleri ile birlikte ekipmanın yeterliliğine göre kayıt edilir. İnsan kulağı özellikle 1KHz civarında en yüksek hassasiyete sahiptir ve alt üst eşikler yaşlılıkla birlikte kısıtlanmaya başlar. O nedenle bazılarımız (ben de dahil) ekolayzer ayarlarını yaparken 1KHz leri zayıflatır kenarları yükseltiriz. Yani ters parabol haline getiririz.


    Bir de spektrum analizörleri vardır. Çoğu kimse için süstür ama asıl işi bir mikrofonla birlikte uygulanan test sinyalinin, insanın oturup dinleme pozisyonundaki ses frekans dağılımını oda akustiğine göre görüp ekolayzer ile düz çizgi şeklinde kalibre etmeye yarar. Tabi ses kabinlerinin karakteristiklerini de düzleştirir.


    3 dB konusunda doğru söylemişsiniz ama eksik olan şu 3dB olayı o sinyalin seviyesinde %50 lik bir değişimi ifade eder. Eksi ise %50 zayıflama, + ise %50 artış demektir. Oda köşelerine konan kabinler için horn etkisi ile bu değer doğrudur ama düz duvar için doğru değildir zira ses dalgaları köşelerde olduğu gibi çarpıp yansıyacak yan yüzey bulamaz.


    Portun önde yada arkada olması da çok sorun değil zira insan kulağı düşük frekanslı seslerin yönünü tayin edemez o nedenle de subwooferi istediğiniz yere yerleştirebiliyoruz. Ses sinyali bir sinüs benzeri artı ve eksi polariteye sahiptir. İşte bu hoparlörün öne ve arkaya titreşerek ses üretmesini sağlar. Portlarla da hoparlörün diyaframının (konisinin) ileri gittiğinde oluşturduğu ses dalgası ile geri gittiğinde oluşturduğu ses dalgalarının fazlarını üst üste getirip verimi arttırmaya yöneliktir.


    Ses sistemleri de 2 temel tipte üretilir


    1- SQ Sound Quality - Ses kalitesi öncelikli sistemler

    2- SPL Sound PRessure Level Ses seviyesi öncelikli sistemler


    Haliyle hifi yada disko tarzı müzik dinlemek için bizim bu lbt ler SPL sınıfıdır. Bir yere kadar hifi ye de müsaade eder elbette ama amaç yüksek çıkış seviyesinde yüksek ses basıncı elde etmektir. O nedenle de üst seviyelerde horn tipi piezo yada basınç odacıklı tweeterler kullanılır.

    Kağıt , ipek gibi değişik dome tweeterler olan ahşap kabinler asıl hifi müzik dinlemek içindir. V groove bass enhancer bass boost tipi efektler disko tarzı yada hareketli müzikler için uygundur. Bunlarla Sanat müziği dinleyemezsiniz.


    Bir diğer olay da çıkış gücü ile ilgili bilgi vereyim. İnsan kulağı logaritmik bir hassasiyete sahiptir. Yani duyduğunuz sesin seviyesinin 2 katına çıkması için çıkış gücünün aynı hoparlör seti içinde 10 kat artması gereklidir. Yani 10W güç verilen bir lbt kabinine 20 watt verince duyduğunuz ses iki katına çıkmaz atıyorum 1.2 kat artar. 100w verirseniz iki katı ses alırsınız.


    Bir de her hoparlör setinin bölümlerinin verimi farklıdır o nedenle her anfide aynı müzik farklı kabinlerde farklı çalar.





  • Sozuak S kullanıcısına yanıt

    Öff .. Biri burda bukadar tekniğe girmeyelim diye boşa söylenmiyordu.

    Edebiyatın fena halde zayıf adamım.Benim dikkatini çektiğim yerlere de genel geçer cevap vermişsin.Dünya yuvarlaktır,çimen yeşildir,vadi de ottur.

    Teknik ifade kasıp,insanların okumadan geçeceği yazılar yazmama adına,üslubu daha anlaşılır kılıyorum.Verdiğim bilgilerin alayı yanlış ? Sen oturup bi ses üretip,odanın karşısına mikrofon koyup,frekanslar arasında geçikme var mı,yok mu ölçtün mü ? Yoo ? Milyon dolarlık kabin örneklerin de,twetterların diğer hoparlöre nazaran kabin içine gömülen,geri de bırakılan sebeblerinde fikrin sadece faz dengelemesi mi ? Yada ülen bukadar sök tak,yer değiştir yaptık,fiyatı milyon yapalım mı ?


    Ben senin bildiğin literatürü zaten biliyorum.Biraz önüne konandan otlanan tipler yerine,yenilikci biriyimdir.3 db muhabbetin de,o port koyduğun yere göre db artırıyor mu arkadaşım ? Ee artırıyor,extra amplileme yapıyor? Milletin ilgilendiği zaten bukadarı.Nereye koysak nasıl ses alsak vs.


    18 lik Canerin,hoparlör konisi,bakır kalınlığı ve sayısı,ileri geri gitmesinde ki port fazıyla ne alakası var?

    Burda bahs ettiğim bilgileri uygulayarak kimse canını tehlikeye atmış olmaz.

    30 hz 30 khz frekans örneğin de ki,biri okurken "A a? Frekans,hız farklılık titreşim" diye konuya en azından giriş yapmış merakını cezbetmiş oluruz.Frekansları yarıştırarak kimse bahis oynamayacaktır ve bi kayıbı olmayacaktır diye umut edmekteyim sorumluluk kabul etmem valla.


    Lbt de 2 hoparlör var,kabin max çıkışı atıyorum 200 watt.Biz buna 300 watt verirsek onun 300 watt çıkarmayacağını zaten normal zekalı insan anlar.2 katına çıkan ses karakteri,dolgunluğu vs vs.En azından merak edip deneyerek sonuçları kendileri gözlemlerler.


    Ben bukadar yanlış yazı yazdım,insanları yanlış yönlendirdim,transistör takılması gereken yere de 3 lü piriz bağlayarak elektronik hayatıma kaldığım yerden devam edeyim bari.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: erkanbmw

    Herkese iyi günler
    1997 senesinden bu yana MHC V818 sahibiyim. 5 senedir orjinal kutularında muhafaza ettiğim emektarı dün tekrar tahtına kurayım dedim. Ama o da ne süpriz! Açma düğmesiyle birlikte cd sürücü motorlarında değişik sesler var ancak hoparlörde ses yok. Cd kaset radyo hiç ses yok. Ekran normal. En tuhafı uzaktan kumanda ile sesi açmak istediğimde arkada yer alan fanın hızının değişmesiydi. En belirgin sıkıntı cd sürücü yuvasından gelen anormal seslerdi. Hoparlörden ses gelmemesi çıkışın arızalı olduğunu düşündürdü ama başka sebepte olabilirdi. Müdahale etmem gerekir tekrar kutularına koyamam, en kötü uğraşırım olmazsa tamirciye götütürüm diyerek başladım vidalarını sökmeye. Dış metal kasayı söktüğümde cd sürücü kısmında 3 lü cd yuvasının dönmediğini ve cd yi okumak üzere yerleştiremediği ve lastiklerin
    oldukça bol ve erimiş gibi olduğunu farkettim. Zaten 7-8 sene önce kasetçalar çalmıyordu ve sorun yine lastiklerdi. O zaman değiştirerek arızayı gidermiştim. 1. sorun keşfedildi. Sonra surround hoparlörünü bağladım ses geldi meğer çıkış üniti de hoparlör de arızalı değilmiş, acaba dedim ses çıkışları sadece surroundların seçili olduğu özellik olan WHISPER da kalmış olabilir mi diyerek özellikleri kurcaladım ve tekrar kablolarla oynadım bingo! artık ses var. Emektar yaşıyor ölmemiş. Hatta lastikleri değiştirirsem daha çooooooook yaşar. Sanırım bu cihazların motor kasnak ve dişli lastikleri haricinde kronik arızaları olmuyor. Umarım olmaz.SONY!
    ----------------------------------------------------------------------

    RX99 setimde aynı problem var changer'ı çeviren motor lastik kopardı, sizin fotoğrafa göre 25mm capında bir lastik işimi görecek gibi :)





  • Yeni setim cd bakımını yaptım,kasetçalar bakımı yapılacak,kalanı kusursuz keyifli dinlemeler hepinize :) ...

  • kadirgumussoy kullanıcısına yanıt

    RX 99 'un gönlümde yeri ayrıdır. çok çok keyifli bir cihaz güzel günlerde kullanın

  • arkadaşlar merhaba

    sony lbt d505 cihazım var.Cihaza herhangi bir kaynak (Radyo, CD ) bağlantısı yapıldığı zaman Ses hariç tüm fonksiyonları çalışıyor. (Ön panel VFD display gösterge ve tuşların komutları ekranda görünüyor. Ses giriş sinyallerine göre ledler hareket ediyor .ama Ses çıkışı alamıyorum. hoparlörlerden ve kulaklık çıkışında da ses yok.

  • merhaba, arkadaşlar,

    sony lbt d505 cihazım var.cihaza herhangi bir kaynak bağlantısı yaptığımda ( radyo-cd) ses hariç tüm fonksiyonlar çalışıyor. ön panel vfd display gösterge ve tuşlarının komutları ekranda görünüyor. Ses giriş sinyallerine göre ledler hareket ediyor ama ses çıkışı alamıyorum.hoparlör ve kulaklık çıkışında ses alamıyorum yardımlarınıza ihtiyacım var.






  • 
Sayfa: önceki 211212213214215
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.