Şimdi Ara

Sıfırlama gerekli mi? Yoksa hiç yapmamalı mı?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
13
Cevap
0
Favori
2.997
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar merhaba,

    Bina yaşı 30-40 arası, topraklama haliyle yapılmamış.
    Evdeki çoğu prizde sıfırlama var.

    Benim sorunum dün elektrikçi çağırdım, evin elektrik tesisatı eski çünkü, sigorta 10 amper falan,
    kablolar sorun yaratmaz yeterli dedi, 2,5 faz, 1,5 nötr kablo varmış.
    Sigorta amperlerini de 25-30 luk bişeylerle değiştirecek.

    Benim sorunum ise; bilgisayarı takınca sigorta atıyordu,
    Sıfırlamadan dolayı olduğunu söyledi, şöyle ki 3'lü prize takıyorum bilgisayarın fişini,
    Sıfırlamadan dolayı fişin toprak gelmesi gereken yerine de elektrik gittiğini, haliyle fişi açı olarak tam tersi taktığım bir durumda sigortanın attığını söyledi.
    Sıfırlamayı çıkardı prizden.

    hiçbir şey olmaması sıfırlama olmasından daha iyidir dedi.
    Evdeki bazı prizleri de değiştirecek, ama sıfırlama yapılmalı mı yapılmamalı mı?

    Ne gibi bi sorun yaratır yapılmaması, cihazların mekanik yüzlerinde elektrik kaçağı falan yaratır mı yapılmazsa?







  • web aleminde defaat kere konuşuldu.
    Yapılması yapılmamasından efdaldir. Ama ters dönerse iş yani kablolarla oynanırsa çarpma tehlikesi var.

    Bahsedilen tüm elektrik işlerini siz kendiniz de yapabilirdiniz. Madem elektrikçi çağırdınız neden topraklama yaptırmıyorsunuz? Elektrikçi diğer işleri size bıraksın topraklama yapsın. Boşa masraf etmeyin.

    Topraklamayı da lanetane değil bakır kazık çakarak, kazık çakılan yere tuzunu koyarak ve gerekirse toprak değiştirerek yapsın!
  • quote:

    Orijinalden alıntı: karafetva

    web aleminde defaat kere konuşuldu.
    Yapılması yapılmamasından efdaldir. Ama ters dönerse iş yani kablolarla oynanırsa çarpma tehlikesi var.

    Bahsedilen tüm elektrik işlerini siz kendiniz de yapabilirdiniz. Madem elektrikçi çağırdınız neden topraklama yaptırmıyorsunuz? Elektrikçi diğer işleri size bıraksın topraklama yapsın. Boşa masraf etmeyin.

    Topraklamayı da lanetane değil bakır kazık çakarak, kazık çakılan yere tuzunu koyarak ve gerekirse toprak değiştirerek yapsın!

    merhaba, teşekkürler cevap için,

    Sıfırlama ile ilgili arattım baya internette fakat hepsinde topraklama yapın diyorlardı. ben Hiçbiri olmazsa, ne topraklama ne de sıfırlama, ne gibi bir durum olur onu sormak için açtım.
    daha mı iyidir daha mı kötüdür.

    Sigorta falan değişimini kendim yapabilirim dediğiniz gibi, açıklamada yazmadım ama bazı odalarda priz vb yok, o sebeple kablo çekip priz yapacak elektrikçi, onunla beraber sigortaları da kendim yapmak yerine yapsın diyorum.

    Topraklama için masraflı olur dedi, 2. kattayız binadan kabloyu götürmek için bazı büyük betonların aşılması lazım ve toprak zemin olan bir yer değil her yer taş-asfalt şeklinde.
    Binanın eski olmasından dolayı topraklama olayını çok düşünmedim açıkçası



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Shinra- -- 12 Temmuz 2017; 12:50:47 >




  • prizlerinizi herşeyinizi kendiniz bağlayabilirsiniz. Elektrikçi direk topraklama yapsın. Yani elektrikçiye priz için para vermeyin, topraklama yapsın onu ödeyin.

    Asfaltı delmek, betonu delmek büyük mesele değil. Karotçu da halleder bi hilti de idare eder. Ama komşuda felan varsa toprak sallayabilirsiniz paralel bi hat.
    Başarılar..
  • herkes elektrikçiye gerek yok demiş ama, ev sigortanız varsa, elektrik kontağından çıkacak bir yangında, ödediğiniz primlerin üstüne, bir bardak soğuk su içersiniz.
  • sigortanın kendi uzmanları var. para ödemeden önce, mutlaka tesisatı kontrol ederler. standart dışı bir şey görürlerse, ödeme yapmama hakları var. sigorta olsun veya olmasın, amatör elektrikçilik, tavsiye edilir bir şey değil. elektrik prizini basit bir iş olarak görseniz bile, buzdağının görünen kısmı olabilir.
  • trafonun dcde çalışmayacağını bilmeyen elektrikçilerden bahsediyoruz değil mi???

    elektrikçi dediklerimiz ne kadar bilgili acaba? Eğer kablonun standardı varsa, standardından alır döşersiniz. Neden olmasın? Sadece bir kelimeyi saklayarak hırsız gibi ticaret mi yapılır?

    Elektrikçi uygun fiyata yapsa zaten topraklaması da prizi de ona kalır. Ama anlaşılan basmış ki vatandaş işi azaltmaya çalışıyor. Madem bu iş ciddi ise elektrikçi üç kuruş para için neden vatandaşı zora sokuyor? O eve hiç topraklama yapılmaması mı iyi?

    Topraklamanın toprak cinsine uygunluğuna kadar incelenerek yapılmasını, tuzu vb herşeyinin konmasını tavsiye edriz. Tencere kapağı gömüp geçmeyin.

    Her işin ustası, işi bilmeyenlerin işini yapar. İşini bilen ustasından iyi yapar. Yoksa 3lü prizi fişe takarken de birilerini çağırmamız gerekecek.
  • bilgisizlik veya yapabilecekleri üçkağıtlar konusunda, elektrikçileri savunmayacağım. her elma sepetinde, çürük elmalar var. teorik bilgisi olmayan alaylı yetişmiş ustalar da var.(bazıları meslek lisesi çıkışlı birisinden daha bilgili ve kalifiyeli olabiliyor.) dürüstçe söylemem gerekiyor ki bazı öğrencilerimin dükkan açma belgesiyle mezun olmalarını, içime sindiremiyorum. ama bu çözümsüz bir problem değil. gerek usta tavsiyesi alabileceğiniz, gerekse şikayet edebileceğiniz, elektrik teknikerleri ve teknisyenleri odaları var.

    elektrikçilik, 2-3 kabloyu dolayıp ek yapmak veya kabloyu bir yere sokup vidalamak değildir. elektrikte bazı şeyler, sadece okulda değil, uzun süre çalışma ve deneyimle kazanılabilir. elektrik öyle bir şeydir ki 99 priz tamir edip, yüzüncüye geldiğinde, yeni bir şey görebiliyorsun. bir priz değiştirmek çok fazla efor sarf ettirmez. ama, özen göstermediğiniz, dikkat etmediğiniz veya kaçırdığınız, ufak bir şey bile, kötü sonuçlar doğurabilir. o zaman kendinizden başka şikayet edeceğiniz, bir merci olmaz. amatör elektrikçilik, kendi tercihiniz olabilir. ama sonuçları sandığınızdan pahalı olabilir. şikayet halinde, elektrik kazalarındaki hata ve sorumluluk, yapan kişiye ceza bile getirebilir.




  • dergul D kullanıcısına yanıt
    lisesi çıkışlı birisinden daha bilgili ve kalifiyeli olabiliyor.) dür
    Kalifiye diye yazılır.

    Ayrıca ev yandıktan sonra adama ceza kesseler ne olacak. Ev elektiriği basittir. Faz nötr toprak. Esasen bu kabloların renk standardı belli lakin eski tesisatların hiçbirinde doğru değil. Ben o yüzden kendi evimde yaptığım işte direk kontrol ederim multimetre ile de ölçerim. Kablo renkleri farklı bağlanmış yerlerde düzeltmeler bile yaparım.Elektirkçiyede para vermem. Örneğin trifaze hatta girmem. Hem bilmem hemde ekipman gerektirir.Bina ya giren hatlara katiyen dokunmam. Ama ev elektiriği basittir.
  • bu işi yapıp yapamaman ile ilgili değil. elektrik tesisatında yaptığın şey, senin sorumluluğunda olacaktır. basit olarak gördüğün iş, hata kabul etmez. hatasız yaptığın zaman, paradan tasarruf edersin. ama tek bir hatanın sonucu, çok daha pahalıya mal olabilir. ölümlü bir kaza veya seninle beraber, başkalarının evine zarar gelmesi durumunda, ehliyetsiz iş yapmak, başına bela açabilir. burada elektrikçi çağır diye diretmiyorum. sadece yaptığın işin, sonuçları konusunda uyarıyorum.
  • Sayın Hocam, her işi ustasının yapmasına karşı çıkmayız. AMa müteahhide bedavaya çalışan elektrikçi vatandaşın anasını ağlatıyor. Aynı fiyata vatandaşa çalışsa ellerinde iş tükenmez.

    Her işin temel mantığı ve zekasal bir analizi var. Bunu başaranlar gerekenleri de dinledikten sonra fevkalade işi yaparlar. Elektronik bir kart tasarlanmıyor sonuçta.

    Döşemesi gereken sistemin usulünü dinleyen çoğu kişi işi bitirir. Mesela topraklama. Kullanması gereken malzemeleri ve nasıl yapıldığını iki üç cümlede hemen anlar ve gider yapar. Ama bu işin ameliyesini elektrikçi yaparsa elbette ki masraf artar. Bu halde işinin kendi yapanlar ayrıca ustaya ihtiyaç duymazlar.

    Her işi ustasına bırakacaksın diye kendilerini avutanlar, ustanın ustalıuğını anlayamayan yani sadece diploma ya da kulaktan duyma bilgiye bakanlar esas tüm tehlikelerin sebebi ve ameleye işi teslim edenlerdir.
  • Hocam bi zatihi tecrübe etmiş ve çeşitli kombinasyonlarla sorunumu çözmüş birisi olarak kısaca ve detaylı bir şekilde anlatayım.
    Sıfırlama veya Nötr den köprüleme işi arkadaşlarında belirttiği gibi yerine göre olması olmamasından yerine görede olmaması olmasından yeğ bir durumdur.
    Ben bilgisayarım için 3lü prizi duvara taktım bir süre kullandıktan sonra PC min sorun çıkardığını gördüm.
    Elektirk akışı sebebi ile olduğunu sezgisel olarak çözdüm.(Gerçek sorun Power Supply daymış ama toprak krizini çözdüm en azından)
    Eğer sıva altı prize uygulayacaksan çok basit bir işaretleme yaparak neresi faz neresi nötr dü düşünmeden her daim görerek fişlerini takarsın. Çok da basittir Evdeki tüm prizlerini aynı kombinasyonda bağla. Yani birinin sağ deliği faz ise hepsi faz olsun. ve hepsine mavi bir kalemle örnğ. Cd kalemi ile işaret atabilirsin.
    Sıfırlama yada köprüleme işini nötr hattı üzerinden yapacaksın. Takacağın prizleri sabit ve bilerek aynı yönde takarsan sorun olmaz. L şeklideki fişlerde karışma olasılığı yok zaten.Topraksız fişlerde zaten hiç problem olmaz.Düz fişlerde fişlere de işaret atman gerek.
    Bilgisayar içinse kullanacağın grup prize kasa ve monitör kablolarını aynı yönde bağlarsan bir sorun olmaz. Kontrol kalemi ile rahatlıkla kontrol edebilirsin. Ama birini ters birini düz takarsan sıkıntı çıkarır. Sıfırlama yapmazsan bilsisayar için problem olabilir. PSU nun kalitesine göre donanımlara zarar verebilir.
    PSU kaliteli olsa zamanla PSU zarar görebilir.Bazı eski nesil tasarımlar veya gizli sorunu olan cihazlar çok fazla kayıp elektrik atarlar. Bunu atamazlarsa sorun olur. Hemde ciddi sorunlar. Hatta sadece bilgisayarını değil değil eğer çok yeni nesil değilse beyaz eşyalarıda değerlendirmek gerekir. Çoğu direkt AC akımla çalışırlar kayıp elektrik miktarı görece fazladır.Yani elin çarpsa çıplak metal bir yüzeyine çarpar direkt en önemlisi bu.
    Mesela Pc nin şasesi ile monitörün şaseleri birbirine bağlıdır çalışırken.Birinden gelecek ters elektirik kabloların veya donanımların zarar görmesine sebep olabilir.Çünkü örneğin VGA kabloların dış metal zırhı toprak hattına bağlıdır ve o hat ise cihaz içinde devreden gelen GND uçları ile paraleldir. Şaseden gelen ters akım sadece şasede kalmaz cihazın içlerine veya insan vücuduna kadar ilerler.
    Eğer masraf fazla olmasın istiyorsan şimdilik sadece kritik cihazlara (çamaşır,bulaşık makinesi,buzdolabı bilgisayar gibi) kontrollü olarak sıfırlama uygulayabilirsin. En temizi orjinal toprak hattı tabii ki.
    Şayet oturduğun yer benim gibi her an kovulma ihtimalin olmayan bir yer değilse yada yakın zamanda yıkılıp tekrar yapılacak bir yer değilse. Toprak hattı çekmen onuda iyisinden yapman senin ve ev halkının faydasına olur.
    Toprak hattı için önerim eğer kendim yaparım dersen.
    (Arkadaşlar yazmışlar fakat bilgime göre azcık eksik var eklemek istedim)
    Tabii ki bakır çubuk bir daire için bir adet yaklaşık 1 Metre olması yeterli.
    Çukura doldurmak için karbon yönünden zengin bir malzeme kömür hatta mangal kömürü iyidir. Deniz kumu mümkün ise en iyisi. Kaya tuzu. Aslında bu karışımın ara ara tazalenmesi daha iyidir ama bir kere yapıp kapatmanda durumu kurtarır.
    Resimde kabaca çizdim 50 60 cm derinliğinde yaklaşık 30 cm çapında bir çukur işini görür.Mesajlardan anladığım kadarı ile daha sonra müdahale edebileceğin bir noktaya yerleştiremeyeceğin için tamamen kapanacak şekilde resmettim.Çubuğun yarısı toprağa gömülse yeterli. Çukur içinde açıkta kalan kısıma ise ikiye bölecek şekilde ilk olarak kömür(iyice ezip ufalaman lazım) kum ve tuzlu karışımı hafif suyla çamurumsu bir hale getirip iyice sıkıştır. Arada bir sulayabileceğin veya su alacak bir yerse çok müthiş olur.
    Sonra çubuğu kapatana kadar kum doldur onuda iyice sıkıca sıkıştır. Balyoz baya işine yarar. Kabloyuda izole koruyucu boru ile muhafaza edersen en üstede dolgu malzemesini artık çukrun oraya uygun ne varsa yapıştır gitsin. Denenmiş ve uygulanmış bir yöntemdir küçük meskenler için idealdir. Uygulaması basittir. Bunun yıldırım korumalısını vs. teferruatlısını yapmakda var kısmet eğer dediğim gibi kovulmazsam evimden yapıcam burada da konu açar resimlerle atarım.
    Temiz,basit,etkili,uygun maliyet.

    Sıfırlama gerekli mi? Yoksa hiç yapmamalı mı?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DEAD1453 -- 23 Temmuz 2017; 23:26:6 >




  • dergul D kullanıcısına yanıt
    hocam konuda bunu tarışmıyoruz ama belirteyim. Örneğin ben biliyorum yaparım hatasıda dikkat noktasıda bellidir. Bilmeyen adam yapmasın tabii. Kontrol kalemi ile faz nedir nötr nedir kontrol etmesini bilmeyen adam bırakın elektiriği ampul değiştirmesin lafım yok. Aslında bende size katıldığımı ifade ettim lakin herhalde tam olarak dikkat etmediniz örnek olarak trifaze elektrikten anlamam dedim. Katiyende el sürmem. Çünkü detayını vs bilmiyorum osiloskop lazım o lazım bu lazım. Onlar olsa da her fazın giriş açısını ekrana vereceği sinus dalgasını vs bilmek lazım herneyse. Yahu ben toprak hattına faz bağlamış eletrikçi gördüm. Kontol etmesem dediğiniz şey olacaktı belkide. Benim de size katılarak şey demek istediğim eğer işi biliyorsa yapabilir bir insan.Ben emin olarak bildiğim işe girerim ama kritik işlerde bilmiyorsam bilmiyorumdur. Arkadaşa tarif edilenler eğer bu işten biraz anlıyorsa geçerlidir. Yeri geliyor ampul değiştirirken şartel kapatıyorum. Ama yeri geliyor düğme açıkken lamba değiştiriyorum o benim sorumluluğum.Tüm bunlara karşın eski çalıştığım işyerinde tesisata tek temasım prize cihaz takmak oluyordu. Çünkü orada daha büyük bir sorumluluk var ve o işin yetkili ehliyetli bir sorumlusu var. Benim işim değil.
    Sonuca gelecek olursak aslında aynı şeyi farklı biçimde anlatıyoruz.
    Saygılarımla



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DEAD1453 -- 23 Temmuz 2017; 23:23:49 >




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.