Şimdi Ara

Windows vs ubuntu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
26
Cevap
0
Favori
1.295
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • 11-12 senedir windows kullanıyorum hem linuxu merak ettiğimden hem de windows her güncellemede daha da s*çtığından sürekli sorun çıkardığından ubuntu'ya geçmeyi düşünüyorum. Bilgisayarı daha çok ders ve oyun amaçlı kullanıyorum, oynadığım oyun da sadece csgo. Linuxu daha çok programlama işiyle uğraşanlar kullanıyor diye duydum benim pek fazla bilgim yok bu konularda, 1 ay python kursu görmüştüm meraktan o kadar. Eğer geçersem sıkıntı çeker miyim, oyun performansında düşüş vs. Olur mu? Kullanması zor mu ya da benim gibi bir kullanıcı için mantıklı bir seçenek mi ?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Beyaz Atlı Playboy -- 3 Haziran 2021; 16:22:49 >



  • Açıkçası Linux denince yeni kullanıcıların aklına her ne kadar Ubuntu gelsede şahsen ben Ubuntu önerme taraftarı değilim. Eğer 4gb üzeri bir ram varsa sisteminizde Manjaro KDE yoksa Manjaro Xfce öneririm. Oyun performansında bir sıkıntı yaşayacağınızı zannetmiyorum. Sisteminizde Linux ile uyumsuz bir donanım yoksa kurulum ve kurulum sonrasında hiçbir sıkıntı yaşamazsınız. Sadece biraz zaman tanımanız ve ne nasıl işliyor öğrenmeniz lazım. Yeni bir kullanıcı olarak lütfen terminalden korkmayın. Öyle ki şuan mümkün olan her işimi terminalden yapıyorum neredeyse. Daha rahat ve pratik.
  • CS:GO bildiğim kadarıyla Linux desteği olan oyunlardan biri. Steam üzerinden oynuyoranız birçok GNU/Linux dağıtımında sorun yaşayacağınızı sanmıyorum. Ödev için kullandığınız programlar varsa onlar çalışabilir, alternatifleri gerekebilir veya sanal makine içinde Windows çalıştırarak kullanabilirsiniz.


    Yeni başlayanlar ve çok uğraşmak istemeyenler için ben de şu dağıtımları tavsiye edebilirim:

    Linux Mint https://www.linuxmint.com/

    Pop_OS https://pop.system76.com/

    Bu dağıtımlar, Windows/macOS bir yana bilgisayardan hiç anlamayan kişiler düşünülerek de tasarlandığı için uçbirime (terminal) hiç uğramanız bile gerekmeyebilir. İçlerinde Firefox, LibreOffice ve birçok donatıyla birlikte Steam'i ve başka yüzlerce paketi kurabileceğiniz birer yazılım merkezleri de vardır. Kurulumları ve kullanımları çok kolaydır, gerektiğinde İnternet sitelerinden veya topluluklarından yardım almakta hiç zorlanmazsınız.


    Bu iki dağıtımdan hangisinin arayüzü (daha doğrusu masaüstü ortamı) hoşunuza giderse onu deneyerek başlayabilirsiniz. Linux Mint'te Cinnamon Xfce va Mate; Pop_OS'da Gnome 3 bulunur. Eğer bilgisayarınızın donanımı yeniyse Linux Mint'in Cinnamon - Edge varyantını veya Pop_OS 20.10 tercih edebilirsiniz. Eğer bilgisayar donanımınız eski sayılırsa Linux Mint'in 19'una veya LM Debian Edition'una bakabilirsiniz.


    @rtahaeslik 'in de değindiği donanım uyumsuzluğuyla ilgili bir yaşamadığınız sürece zamanla Linux'u seveceğinizi düşünüyorum, eğer bilgisayarla biraz uğraşmayı seviyorsanız farklı dağıtımlar, farklı paketler ve terminal ile sizi maceralar bekleyebilir :)





  • bir an önce MS yeni PVC serisini getirse


    hatta bir sonraki DX-13 le falan gelsin


    ve DX13 sadece yeni PVC de çalışsın istiyorum.

  • ugurcansayan kullanıcısına yanıt
    Hocam Feren OS'a kararımı verdim fakat açılışta boot menü ve bios açılmıyor. Windows gelişmiş yeniden başlatma seçeneklerinden biosa girebiliyorum, içerde boot kısmı yok nasıl yükleyebilirim ?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Beyaz Atlı Playboy -- 4 Haziran 2021; 8:56:36 >
  • CS-GO, linux için sıkıntılı bu aralar. Oyunu bir türlü başlatamıyorum, oyunu açtığım gibi kapanıyor. Çözümünüde bulamadım. Bu arada söylediklerim OpenSUSE ve Manjaro için geçerli, Ubuntu'yu ve diğerlerini denemedim.

  • Hocam windowsta 100fps civarı alırken linuxta 40-50 alıyorum. Bugün kurmayı başardım. Gamemode diye bir şey varmış bunu nasıl açabilirim ?
  • Beyaz Atlı Playboy kullanıcısına yanıt

    Masaüstü mü laptop mu? Birde ekran kartın nedir? Eğer işlemciye entegre Intel gpu kullanıyorsan, W10'la devam et bence. Ben masaüstü kullanıyorum RX550. Hem linux hem W10'da 100fps altına düşmüyordu bahsettiğim sorunlar çıkmadan önce. Çözünürlük W10'da tam ekran 1680x1050, linux sürümleri ise 1280x960 pencere modunda ve en düşük ayarlardaydı.


    Ayrıca Gamemode'u bilmiyorum. Eğer işletim sistemlerindeki performans seçeneklerinden bahsediyorsan, hem performans modunu hem de dengeli modu denedim fakat ne W10 ne de linux sürümlerinde fark göremedim fps olarak.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-327EB7750 -- 4 Haziran 2021; 22:8:37 >
  • Laptop, ekran kartı dahili amd vega 10
    Gamemode dediğim depodan bulmam lazımmış ama anlamadım.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Beyaz Atlı Playboy -- 4 Haziran 2021; 22:8:4 >
  • Beyaz Atlı Playboy kullanıcısına yanıt

    Ryzen kullanıyorsun anladığım kadarıyla. Düşük çözünürlük ve diğer ayarlarda sıkıntı çıkarmaması lazım, hem işlemci hem de ekran kartı olarak. Belki Ryzen'da etkiliyordur farklı güç yönetimleri.


    Ben şunları denemiştim linux'ta fark olmamıştı, istersen deneyebilirsin.


    Performans modu için terminale root olarak;


    >> echo performance | sudo tee /sys/devices/system/cpu/cpu*/cpufreq/scaling_governor


    Dengeli mod için;


    >> echo powersave | sudo tee /sys/devices/system/cpu/cpu*/cpufreq/scaling_governor


    komutlarını girip deneyebilirsin.


    O an hangi modu kullandığını görmek için komut;


    >> cat /sys/devices/system/cpu/cpu*/cpufreq/scaling_governor

  • Teşekkürler hocam deneyeceğim bunları, buarada evet ryzen kullanıyorum.
  • Bilgisayarınızda sadece APU mu var? Modeli nedir?


    Uçbirimde “uname -r” (tırnaklar olmadan) çıktısını paylaşır mısınız?

  • ugurcansayan kullanıcısına yanıt

    5.8.0-55-generic

  • Beyaz Atlı Playboy kullanıcısına yanıt

    Bilgisayarınızda sadece APU mu var? Modeli nedir?

  • ugurcansayan kullanıcısına yanıt
    Apu yok hocam
  • Beyaz Atlı Playboy kullanıcısına yanıt

    Sanırım hatlar karıştı. Bilgisayarınızda AMD Ryzen işlemci var fakat bundan başka CPU ve GPU yok, değil mi?


    AMD Ryzen (amdgpu) işlemciler için daha yeni Linux çekirdeklerini denemenizi tavsiye edebilirim, bildiğim kadarıyla 5.11 veya 5.12 daha iyi bir tercih olabilir.


    Mesela şu linkteki çekirdeği deneyebilirsiniz, kurulumun nasıl yapıldığı da yazıyor (iki komut giriliyor) https://liquorix.net/


    > Beğenmez kaldırmak isterseniz bilgisayarınız açılırken çıkan GRUB ekranında (çıkmıyorsa Shift'e basılı tutunuz) Gelişmiş Seçenekler'den şu anki Linux çekirdeğini (muhtemelen üçüncü sırada) seçip bilgisayarı açınız. Daha sonra Synaptic paket yöneticisini yükleyiniz (kullandığınız dağıtımın mağazasında olmalı), Synaptic'i açıp arama kısmına liquorix yazınız ve çıkan sonuçları “silmek için işaretleyip“ “uygulayınız.“





  • ugurcansayan kullanıcısına yanıt
    Hocam ubuntu için olan kodu girdim hiçbir şey değişmedi ya da arayüz de bir şey değişmesi gerekiyor muydu ?, konsol da yüklemeleri yaptı bitti yazısını gördüm.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Beyaz Atlı Playboy -- 5 Haziran 2021; 20:56:11 >
  • Beyaz Atlı Playboy kullanıcısına yanıt

    sudo apt-get install ile başlayanı da uygulatın; asıl çekirdek görüntüleri onlar. add-apt repository yazan satır, paketlerin alınacağı kaynağı sisteme kaydediyor. sudo apt-get install komutunu uyguladıktan sonra bilgisayarınızı yeniden başlatınca yeni çekirdekle açılacak

    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >
  • ugurcansayan kullanıcısına yanıt
    İkisinide yaptım hocam. Yeniden başlatırken sol üstte çok hızlı geçen bir yazı çıktı tam okuyamadım sonu failed diye bitiyordu, olmadı diye birdaha yaptım aynısını. Sistem yeniden başladı görünüşte arayüzde herhangi bir değişiklik yok, yüklenmiş midir ? İki kere başlattım ikisinde de açılışta üstte o yazı belirmeye başladı.
    Edit: Yazıyı yakalayıp çektim. Artık her açılışta bu beliriyor kısa bir süre. Windows vs ubuntu



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Beyaz Atlı Playboy -- 5 Haziran 2021; 22:7:2 >




  • windows office 365 gibi yazılımlar malesef ubuntuda yok ayrıca bir çok oyunu desteklemiyor. Sunucumda ubuntudan vazgeçmem ancak pc de o kadarda kullanışlı değil geçmek için bence bir sebep olmalı...

  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.