Şimdi Ara

Mars, Dünya'ya benzetilebilir mi? Bu araştırma aksini söylüyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
47
Cevap
0
Favori
1.283
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj

  • Güneş Sistemimizin popüler gezegeni Mars, bildiğiniz gibi şu sıralar hem ABD, Çin gibi dünya devlerinin hem de SpaceX gibi özel şirketlerin uzay araştırmalarındaki odak noktası durumunda. 2025 yılı gibi Mars'a ilk insanları indirmeyi hedefleyen SpaceX kurucusu Elon Musk, yaptığı açıklamalarda Kızıl Gezegen'i insanoğlunun bir sonraki evi olarak gördüğünü belirtmiş ve orada bir koloni kurmak istediklerini söylemişti.



    Ancak Mars'ın, -125 santigrad derecelere kadar ulaşan sıcaklık değerleri ve çok yüksek düzeyde radyasyona maruz kalması gibi çevresel özellikleri düşünülünce bugün birçok insan koloni kurma planlarının çok da bilimsel bir tabana oturtulmadığını düşünüyor. Buna karşın Elon Musk Kızıl Gezegen'in yüzey ve atmosferik yapısını değiştirererek Dünya'ya benzetilebileceğini söylüyor.



    Peki böylesine bir dönüştürme işlemi gerçekten de mümkün mü? ABD'li araştırmacılar Bruce Jakosky ve Christopher S. Edwards tarafından bugün yayınlanan araştırmaya göre Mars'ın Dünya'ya benzetilmesi şu anki teknolojimizle mümkün değil.




    Mars'ın yaşanılabilir bir hale getirilebilmesi için öncelikle gezegenin sıcaklığını artırılması (suyun sıvı formunda kalabilmesi) ve atmosferinin de kalınlaştırılması gerekiyor. Bu konunun üzerinde duran Jakosky ve Edwards, Mars'taki sera gazlarını kullanarak teorik anlamda Kızıl Gezegen'in sıcaklığının artırabileceğini ve atmosferinin de kalışlaştırılabileceğini söylüyor.



    Bu doğrultuda karbondioksit, gezegenin yapısının değiştirilmesinde kullanılabilecek en iyi sera gazı olarak nitelendiriliyor. Zira kutup bölgelerinde ve kayalarda sıkışmış halde olmak üzere CO2, Mars'ta bol miktarda bulunuyor.



    Ayrıca Bkz.Europa'da uzaylı yaşam formu olabilir mi? İşte bilim insanlarının yeni görüşleri

    Ancak bir gezegenin yapısını değiştirebilmeniz için çok ama çok yüksek miktarda CO2 gazına ihtiyacınız var. Jakosky ve Edwards, bunun için NASA'nın ve Avrupa Uzay Ajansı'nın Mars'ta görev yapan uzay araçlarını kullanmış ve Kızıl Gezegen'in içerdiği CO2 miktarını ölçmeye çalışmış. İkilinin vardığı sonuç ise pek de iç açıcı değil.



    Buna göre Mars'ın ulaşılabilir konumdaki CO2 gazı miktarı, gezegenin atmosferik basıncını yalnızca üç kat artırabilecek seviyede. Jakosky ve Edwards, 6 mbarlık basıncın en fazla 20 mbara kadar çıkarılabileceğini söylüyor. Ancak insanların Mars'ta bir uzay kıyafetine ihtiyaç duymadan yaşayabilmeleri içinse basınç seviyesinin 1 bar seviyesine çıkarılması gerekiyor. Yani normal seviyesinin yaklaşık 150 katından bahsediyoruz.



    Araştırmacılar sıcaklığın artırılması konusunda ise maksimum 10 santigrad derecelik bir değişikliğin mümkün olduğu söylüyor. Yine gezegenin genel sıcaklık ortalaması düşünüldüğünde çok da önemli bir fark oluşturmuyor.




    Teknolojinin gelişimiyle de çok zor




    Araştırmanın günümüz teknolojisi göz önünde bulundurularak yapıldığını belirten Bruce Janosky,"Mars'ın yapısını değiştirip Dünya'ya benzetmek tamamıyla imkansız diyemeyiz. Sadece bunun insanların düşündüğü kadar kolay olmadığını göstermek istedik. Şu anki teknoloji düzeyimizle çıkarabileceğimiz karbon seviyesi çok ama çok az." ifadelerini kullandı.



    Janosky ayrıca teknolojinin gelişimiyle de yeterli miktarda karbon dioksitin çıkarılabilmesinin çok zor olduğunu söylüyor. Zira gözlemlenen CO2 miktarı hangi teknolojiye sahip olursanız olun Kızıl Gezegen'i yaşanılabilir hale getirmek için yeterli görünmüyor. Araştırmacılar bunun için yeraltında henüz gözlemlenmemiş karbondioksitin olması gerektiğini düşünüyor.



    Sonuç olarak Elon Musk ve Mars'ta koloni kurmak isteyen diğer uzay ajansları için epey hayal kırıklığı oluşturacak bir araştırma olmuş diyebiliriz. Kızıl Gezegen'de görev yapan uzay araçlarının son 20 yıldaki gözlemlerinden elde edilen verilerle yapılan araştırmanın Nature Astronomy'de yayınlanan orijinal haline ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.

      







  • Son zamanlarda gördüğüm en verimli tartışma, yorumlar yazılmış haber altına. Ayrıca haber yazarının yazılan yorumlara pozitif cevap atması da sevindirici.

    Zaten birçok konuya değinmiş arkadaşlar yorumlarında.

    Atmosfer bir şekilde yaratılsa bile Mars'ın o atmosferi güçlü olmayan manyetosferi nedeniyle Güneş rüzgarlarından koruyamayacağı belirtilmiş. Bir arkadaş da atmosferi yaratacak teknolojiye ulaşan medeniyet onu tutacak teknolojiye de sahip olacaktır demiş. Bence atmosfer yaratmak onu orada tutmaktan görece daha kolay. En azından o yöntem tekrar manyetosferi aktif hale getirmek olmamalı.

    Son olarak yine Mars ı yaşanılabilir hale getirmenin boş iş olduğunu savunanlar ve buna karşı fikir sunan arkadaşlar da var. Dünyamızı nasıl koruyabiliriz, elimizdekinin değerini nasıl herkesin anlamasını sağlayabiliriz üzerine kafa yormak ve projeler geliştirmek gerçekten önemli ama Mars gibi diğer gezegenlerde koloni kurmayı hedeflemek de son derece önemli.

    Günümüzde terraforming ve kolonileştirmeye göre çok daha kolay bir proje olan Ay seyahatleri insanlığa ne katkılar yaptı buna bakarsak emin olun ki insanlı Mars seyahatleri de çok şey katacaktır. Hayal kurmayı ve umut etmeyi hiç bir zaman bırakmamak lazım.
    marsin gecmisinden eskiden buyuk su kutleleri ve okyanuslarla kapli oldugunu biliyoruz. o eski devirlerde gunes bugunkunden en az %25 daha az parlakdi, daha az enerji yayiyordu. yani o az gunes isigina ragmen kalin bir atmosfer oldugunda marsin yasanabilir sicakliklara ve sivi suya ulasmasi gayet mumkun. tabi sorun o kadar gazi atmosfere nasil salarsin. bugunun teknolojisiyle mumkun degil demeyi cok anlamli bulmuyorum, keza bugunun teknolojisiyle marsa ulasmasi bile ciddi mesele. gelecegin teknolojisiyle neler yapilabilcegini tartismak daha anlamli.
    Gidis yolu dogru ama ornekler ve neden sonuc iliskileri yanlis. Atmosferi koruyan ozon tabakasi degil, guclu manyetik alan. Manyetik kalkan gunesten gelen yuksek enerjili iyonize parcaciklari atmosferden uzak tutuyor. Ozon uv isigi filtreler, karasal yasam icin onemli ama iyonize parcaciklardan korumaz. Nitekim ozon tabakasi ~400milyon yildir var. Oncesinde 4 milyar yil boyunca ozon olusturcak kadar oksijen atmosferde mevcut degildi. Boyutun atmosferin kaybiyla iliskisi var ama direk olarak yercekimiyle iliskili degil. Dunyanin manyetik alanini olusturan mekanizma merkezinde sivi dis cekirdegin icinde donen metalik kati ic cekirdek. Mars dunyadan daha ufak oldugu icin daha hizli soguyup cekirdegi katilasti ve manyetik kalkanini milyarlarca yil once kaybetti. Eger insanlik bir sekilde marsin atmosferini yeniden olusturmayi basarirsa manyetik kalkan o anin sorunu olmaz. Keza atmosferin uzaya buharlasmasi binlerce, milyonlarca yil icinde gerceklesen bir surec, anlik olay degil. Kaldiki koca bir gezegenin atmosferini yeniden olusturacak kadar ileri bir medeniyet bir sekilde manyetik kalkanda yaratabilir. Nasanin simdiden bunun nasil basarilabilecegine dair projeleri mevcut.
  • marsin gecmisinden eskiden buyuk su kutleleri ve okyanuslarla kapli oldugunu biliyoruz. o eski devirlerde gunes bugunkunden en az %25 daha az parlakdi, daha az enerji yayiyordu. yani o az gunes isigina ragmen kalin bir atmosfer oldugunda marsin yasanabilir sicakliklara ve sivi suya ulasmasi gayet mumkun. tabi sorun o kadar gazi atmosfere nasil salarsin. bugunun teknolojisiyle mumkun degil demeyi cok anlamli bulmuyorum, keza bugunun teknolojisiyle marsa ulasmasi bile ciddi mesele. gelecegin teknolojisiyle neler yapilabilcegini tartismak daha anlamli.

  • Marsa o kadar para harcayip sonucununda ne olduğunu belli olmadığı projeye ugrasacaganiza güzelim dünyayı güzelleştirmeye ugrassak olmaz mi ?

  • Bence imkansız. Çünkü bir ihtimal mars'ı adam edecek teknolojiye ulaştık diyelim. İyi de mars'ı düzgün bir yer haline getirmek için gereken enerji ve paranın belki milyarda biri ile dünya'yı çok daha yaşanabilir hale getirebiliriz. O zaman neden mars'a gitmek için uğraşalım?? Şöyle düşünün garajınızda 1 tane lamborghini aventador var ama bujileri değişmesi lazım. 1 tane de paslanmış bir tofaş serçe var. Biz diyoruz ki acaba serçeye lambo motoru taksak, jantları yelesek, deri döşeme yapsak aventador yerine kullanabilir miyiz? Bu konu da böyle saçma işte. Ancak dünya kısıtlı tabi. Bu yüzden ilerde çin gibi doğum sınırı olacaktır bir çok ülkede. Hammadeyi ise eğer teknoloji gelişirse diğer gezegenlerden veya asteroidlerden elde edebiliriz. Güneş enerjisinden daha çok faydalanırız. Sınırsız enerji sonuçta. Daha fazla derken misal beliki atmosfer dışında devasa güneş panelleri kurulacak. Enerji sorunu tamemen çözülecek. Falan filan. Yani bunlar olabilir ama mars'ta koloni bana saçma geliyor.





  • Marsin sorunu yerçekiminin az olması ve ozon tabakasının yani kalkanının bulunmamasi, atmosferi bile elinde tutamıyor, güneşi sıcak hava üfleyen saç kurutma makinası gibi düşünün, marsin ozon tabakası olmadığı için atmosferdeki gazlar güneş ışınlarıyla uzayın boşluğuna süpürülüyor. Bu sebepten marstaki okyanuslar buharlaşarak uzaya uçtu, geride donup katılaşan sıvılar kaldı.
    Yanı seragazi salınımı bir işe yaramaz



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi xDarkAngelx -- 31 Temmuz 2018; 1:22:21 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Hasan Bey maşallah hayal gücünüze hayran kaldım. Demek Elon Musk'ın gezegen dönüştürme planı varmış.

    Bunu nerden uydurdunuz Hasan Bey?

    Haber kaynağınızda ne Musk ne Spacex'e dair tek bir cümle, kelime dahi geçmiyor, bunları nereden uyduruyorsunuz?

    Yahu Hasan Bey Allah aşkına, Muhammed aşkına, bilim aşkına sırf clickbait olsun diye uydurma şeyler yazmayın.

    Demek Spacex'in planlarının temelinde gezegen dönüştürme varmış. Hey maşallah. Yalancıyı dövmüyorlar ya. Bol keseden.
  • Yav baştan deseydiniz hiç boşuna o kadar roket atmazdık :)

  • Mars gezegeni üzerinde ki çalışmaları örtmek için Marsta yaşam gibi insanlara cazip gelebilecek hoş olan şeyleri kılıf ediniyorlar sanki. Mars gezegenini yaşanabilir yapma fikrinin saçma olduğu aşikar, kim bilir nadir elementler mi buldular ne buldular da bu gezegen üzerine bu kadar çalışıyorlar.
  • Bir tane daha başlık atmayı bilmeyen donanımhaber editörü.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • atmosfere müdahale teoremiyle dünyadaki ısınmayı tersine çevirmeyi denemek ile uygulamaya başlamak daha kolay ve önemli değil mi ?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi arel.gr -- 31 Temmuz 2018; 12:41:59 >
  • Herşeyi hazır, savunma mekanizması çok güçlü, o kadar bozucu etkiye rağmen kendini koruyan dünyadaki azıcık değişimi/bozulmayı geri çeviremiyoruz, tutmuşlar Marsı dünya yapacaklarmış. İnsanoğlu tüketmekten başka bir şey yapmıyor fazla hayallere kapılmayın!

  • quote:

    Orijinalden alıntı: xDarkAngelx

    Marsin sorunu yerçekiminin az olması ve ozon tabakasının yani kalkanının bulunmamasi, atmosferi bile elinde tutamıyor, güneşi sıcak hava üfleyen saç kurutma makinası gibi düşünün, marsin ozon tabakası olmadığı için atmosferdeki gazlar güneş ışınlarıyla uzayın boşluğuna süpürülüyor. Bu sebepten marstaki okyanuslar buharlaşarak uzaya uçtu, geride donup katılaşan sıvılar kaldı.
    Yanı seragazi salınımı bir işe yaramaz
    Gidis yolu dogru ama ornekler ve neden sonuc iliskileri yanlis. Atmosferi koruyan ozon tabakasi degil, guclu manyetik alan. Manyetik kalkan gunesten gelen yuksek enerjili iyonize parcaciklari atmosferden uzak tutuyor. Ozon uv isigi filtreler, karasal yasam icin onemli ama iyonize parcaciklardan korumaz. Nitekim ozon tabakasi ~400milyon yildir var. Oncesinde 4 milyar yil boyunca ozon olusturcak kadar oksijen atmosferde mevcut degildi. Boyutun atmosferin kaybiyla iliskisi var ama direk olarak yercekimiyle iliskili degil. Dunyanin manyetik alanini olusturan mekanizma merkezinde sivi dis cekirdegin icinde donen metalik kati ic cekirdek. Mars dunyadan daha ufak oldugu icin daha hizli soguyup cekirdegi katilasti ve manyetik kalkanini milyarlarca yil once kaybetti. Eger insanlik bir sekilde marsin atmosferini yeniden olusturmayi basarirsa manyetik kalkan o anin sorunu olmaz. Keza atmosferin uzaya buharlasmasi binlerce, milyonlarca yil icinde gerceklesen bir surec, anlik olay degil. Kaldiki koca bir gezegenin atmosferini yeniden olusturacak kadar ileri bir medeniyet bir sekilde manyetik kalkanda yaratabilir. Nasanin simdiden bunun nasil basarilabilecegine dair projeleri mevcut.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: xDarkAngelx

    Marsin sorunu yerçekiminin az olması ve ozon tabakasının yani kalkanının bulunmamasi, atmosferi bile elinde tutamıyor, güneşi sıcak hava üfleyen saç kurutma makinası gibi düşünün, marsin ozon tabakası olmadığı için atmosferdeki gazlar güneş ışınlarıyla uzayın boşluğuna süpürülüyor. Bu sebepten marstaki okyanuslar buharlaşarak uzaya uçtu, geride donup katılaşan sıvılar kaldı.
    Yanı seragazi salınımı bir işe yaramaz
    Gidis yolu dogru ama ornekler ve neden sonuc iliskileri yanlis. Atmosferi koruyan ozon tabakasi degil, guclu manyetik alan. Manyetik kalkan gunesten gelen yuksek enerjili iyonize parcaciklari atmosferden uzak tutuyor. Ozon uv isigi filtreler, karasal yasam icin onemli ama iyonize parcaciklardan korumaz. Nitekim ozon tabakasi ~400milyon yildir var. Oncesinde 4 milyar yil boyunca ozon olusturcak kadar oksijen atmosferde mevcut degildi. Boyutun atmosferin kaybiyla iliskisi var ama direk olarak yercekimiyle iliskili degil. Dunyanin manyetik alanini olusturan mekanizma merkezinde sivi dis cekirdegin icinde donen metalik kati ic cekirdek. Mars dunyadan daha ufak oldugu icin daha hizli soguyup cekirdegi katilasti ve manyetik kalkanini milyarlarca yil once kaybetti. Eger insanlik bir sekilde marsin atmosferini yeniden olusturmayi basarirsa manyetik kalkan o anin sorunu olmaz. Keza atmosferin uzaya buharlasmasi binlerce, milyonlarca yil icinde gerceklesen bir surec, anlik olay degil. Kaldiki koca bir gezegenin atmosferini yeniden olusturacak kadar ileri bir medeniyet bir sekilde manyetik kalkanda yaratabilir. Nasanin simdiden bunun nasil basarilabilecegine dair projeleri mevcut.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Birileri dünyayı koruma ve daha yaşanılabilir hale getirme görevini yürütürken başka birileri de yeni yaşam alanları arayışında. Hayal gücünüz ve anlayışınız bu kadar mı kıt? bu kadar mı dar görüşlüsünüz?

    Dünyanın bozuluyor olması dış yaşamları araştıranların suçu mu? Dünyadaki açlar, savaşlar, kirlilik... Bunları sen yapıyorsun ve herkesin senin bozduklarını düzeltmesinden başka bir şeyle meşgul olmamasını istiyorsun.

    Senin gereksiz gördüğün o araştırmalar esnasında o kadar yen buluşlar elde ediliyor, o kadar patentler üretiliyor ki... Sen sadece insanların meteora cihaz indirmeye çalıştıklarını, -120°C sıcaklıklarda gidebilen araçlar tasarladıklarını zannet.

    -120° sıcaklıkta Mars yüzeyinde tarım üreten birisi Sibirya'yı, Gobi çölünü, Sahra'yı ne hale getirir düşünsene! Al sana dünyayı daha yaşanabilir hale getirmenin bir yolu.

    Ama bunu sen gibi istemezük tayfası anlayamaz. Sen sadece aç kalmış komşunu doyurmak yerine komşunun aç kalmasında hiç bir kabahati olmayan bilim adamlarının bütçelerine göz koyar, onu bir şekilde ranta çevirmenin yollarını arar, beceremeyince de tu kaka dersin.

    Seni gibi PISA testinde son çeyrekte geriye koşan ülkemin ürünü.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: eulogy


    Hasan Bey maşallah hayal gücünüze hayran kaldım. Demek Elon Musk'ın gezegen dönüştürme planı varmış.

    Bunu nerden uydurdunuz Hasan Bey?

    Haber kaynağınızda ne Musk ne Spacex'e dair tek bir cümle, kelime dahi geçmiyor, bunları nereden uyduruyorsunuz?

    Yahu Hasan Bey Allah aşkına, Muhammed aşkına, bilim aşkına sırf clickbait olsun diye uydurma şeyler yazmayın.

    Demek Spacex'in planlarının temelinde gezegen dönüştürme varmış. Hey maşallah. Yalancıyı dövmüyorlar ya. Bol keseden.

    Hocam merhabalar. İki buçuk yıldır yorumlarınızı beğeniyle okurum. Bu cümlelerin sizden gelmesi beni üzdü.

    Öncelikle elim musk ismine başlıkta yer vermedim. O zaman bu nasıl clickbait? Haber içeriğindekiği cümleler de mi clickbait e giriyor artık?

    Mars terraforming evet Elon Musk'ın uzun vadedeki koloni kurma planlarının en büyük parçası. Google da biraz araştırmayla yüzlerce yazıya ulaşabilirsiniz.

    2015 de nükleer bomba kullanarak kutuplardaki co2 nin çıkarılabileceğini söylemişti:http://www.iflscience.com/space/elon-musk-says-we-could-terraform-mars-dropping-thermonuclear-bombs-it/

    Ayrıca yazılarımı tek bir kaynağa bağlı kalarak hazırlamıyorum. Kaynakta elon musk ismi yer almıyor ancak musk ın isminin geçtiği yüzlerce yazı da var.

    https://www.businessinsider.com.au/nasa-just-binned-elon-musks-plans-to-terraform-mars-2018-7

    http://blogs.discovermagazine.com/d-brief/2018/07/30/can-we-terraform-mars/#.W1_ySNGhmhA

    https://www.cnet.com/news/sorry-elon-musk-nasa-says-plans-to-terraform-mars-wont-work/
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >
    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >




  • Ayrıca Mars'ın Dünya gibi bir manyetosfer'i bulunmuyor. Yani ideal şartlarda atmosferi kalınlaştırsak dahi güneş rüzgarları tekrar o atmosferi süpürecektir. bunun için de km'ler uzunluğunda mars ile güneş arasında MR cihazlarına benzer manyetik kalkan oluşturmamız gerekir ki, bunun yapılabilmesi imkansız.

  • Önce Dünyayı Marsa benzetmemize bir son vermemizin yolunu bulsunlar.

  • Ben benzetiyorum. İkisi de yuvarlaktır, ikisi de gezegendir... Araştırma çöp, dağılabilirsiniz.
  • Aslında, Kızıldız'ı/MArsı Yerleştirmek/Dünyalaştırmak için bilim insanlarının temel düşüncesi şu: ''Dünyayı zaten kirli endüstriyel faaliyetler yüzünden kirletiyoruz. Bu kirli endüstrileri marsa taşırsak yeteri kadar CO2 üretme şansımızda olur.''


    Yani herkes yeteri kadar sera gazının Marsta olmadığını biliyor. Ki eylem içinde bir çekirdeği olmadığı için (Ne yazık ki KIzıldız'ın uyduları, Ay'ın Yere uyguladığı yerçekimsel etkiyi oluşturup, çekirdeğini eylem içinde tutamadı) Manyetosferi de yok denecek kadar az. Dolayısı ile şu anki teknoloji ile dahi 150 Yıl içinde uygun basınca getirip, 1000 Yıl içinde nerede ise yer küreye benzer bir ortam oluşturulsa dahi, en iyi ihtimalle bile 100 bin yıl gibi bir sürede tekrardan eski haline dönecek.


    Burada benim düşüncem, Kızıldız'ın uydularını birleştirmek ve yine bu birleşimin de kütlesini yeteri kadar artırmak için göktaşı kuşağından göktaşı elde edip ekleyerek; Ay'ın yerküreye oranı kadar, Kızıldız'ın çekirdeğini eğleme geçirecek yeni bir uydu yapılması gerekiyor. Yazarken çok kolay ama iğne deliğinden fil geçirmek gibi bir şey şu anki teknolojimiz için. Ama Tip 1 Uygarlık üstüne çıkıp, Tip 2'nin kıyısına gelmiş olmamız gerek.

    Son 10Bin yıllık gelişimimize bakarsak; bunun bir düşten öte, gerçekleşmesi 100'yıl içinde çok olası bir adım olduğunu yazmak pek yanlış olmayacaktır. Şu anda dahi bilim insanları, kendinden çok büyük kütleye sahip gök taşlarının yörüngesine müdahale edebilecek küçük uzay araçları geliştirebileceklerine ikna olmuş durumdalar.(Bilimsel ve Mühendislik hesaplamaları, ön ürün çalışmaları sonucunda bu duruma ikna oldular) Yani Hollywood yapımlarındaki patlamalı sahnelerden çok küçük bir uzay aracı dev göktaşı etrafında uygun bir yörüngeye girip, göktaşının yalpalamasına ve rotasından çıkmasını sağlıyor ve dünya kurtuluyor.

    Yani arkadaşlar; Ay olmasa, -bırakın bizi- bildiğimiz yer küre olmazdı. Yaşamın gerçek kaynağı aslında aydır. 1. olarak -aslıdan Ay, yer küre ile aynı yörüngede dönen bir gezegendi, yer küreye çarpıp demir çekirdeğinin büyük bir kısmı da dahil bize kütlesinin büyük bir oranını vermeseydi, dünya başta sudoğuran/hidrojen gibi bir çok uçucu gazı tutacak kütle çekimine sahip olmazdı- eylem içinde bir demir çekirdeğe ve uzun süre gezegenimizi saracak atmosfere sahip olamazdık.





  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.