Şimdi Ara

James Donkey SSD'lere güvenebilir miyiz? 'JD240 SSD incelemesi'

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
52
Cevap
1
Favori
5.425
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
5 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  •  
    James Donkey aşina olduğumuz bir marka değil. Shenzen yani Çin menşeili, 2000 yılında kurulan Shenzen Kingdom Electronics’in bir iştiraki, ülkemize ithalatını da Oksid Bilişim yapıyor, teknik servis de yine Oksid Bilişim tarafından sağlanıyor.
     
    James Donkey SSD'lere güvenebilir miyiz? 'JD240 SSD incelemesi'

    James Donkey’in sitesinde sadece klavye ve fare gibi ana ürün grupları var, SSD’ler yok ilginç bir şekilde. Sitenin de düzgün çalıştığını, güven verdiğini pek söyleyemeyeceğim. Aliexpress’deki resmi mağazalarında var SSD’leri, TL’ye çevirince Türkiye fiyatlarını aşıyor da aşıyor, nasıl bu fiyatlara gelmişler, bunlar merak konusu, soru işaretleri hep.
     
    James Donkey SSD'lere güvenebilir miyiz? 'JD240 SSD incelemesi'

    Logosu espirili, eleştirdiğim veya kötülediğim şeklinde anlaşılmasın, eşşekten bir logoları var. Kutudan SSD’nin kendisi ve kullanım kılavuzu çıkıyor. Misal veriyorum Sandisk, Toshiba, Samsung böyle büyük markalar gibi 3 yıl garantili, sorun halinde birebir değişim vaat ediliyor.
     
    James Donkey SSD'lere güvenebilir miyiz? 'JD240 SSD incelemesi'

    2.5 inç formundaki 6Gb/saniye SATA SSD’nin gövdesi metal malzemeden, giriş segmentinde genelde plastik görüyoruz, oluşan ısıyı dağıtma anlamında bir artısı veya eksisi yok aslında. 6.8mm kalınlığında olduğundan masaüstü bir kenara dizüstülerde, ultrabook’larda da kullanılabiliyor. 1TB’lığı için tüketimi yazmada 3.7, okumada 4.4W. 2013-2014 yılı SSD’lerin güç tüketim değerleri bu, Samsung 840 EVO’yu örnek verebiliriz. 2017-2018 yılı SSD’lerden mesela 1TB 860 EVO 2W civarı tüketiyor, masaüstü için hiç dert değil bunlar ama dizüstünde, kullanım süresinde minimal de olsa bir fark oluşturur.
     
    James Donkey SSD'lere güvenebilir miyiz? 'JD240 SSD incelemesi'

    Ülkemizde 120, 240 ve 480GB’lık seçenekleri var. Kılavuzda kontrolcü için Samsung MGX kontrolcü veya eş değeri ifadesi geçilmiş, lakin Silicon Motion’ın 2258G, 4 kanallı, giriş-orta segment SSD’lerde gördüğüm bir kontrolcü. Micron üretimi 256MB DDR3 bir DRAM de eşlik etmiş, fiyatı segmentinde DRAM bulmak çok zor, kısmamışlar DRAM’den.
     
    James Donkey SSD'lere güvenebilir miyiz? 'JD240 SSD incelemesi' 
     
    Bir SSD’de en önemli, en belirleyici şey depolama yongasının türü ve dolayısıyla ömrü. Yine kılavuzda “Samsung 32 katmanlı 3D V-NAND veya eşdeğeri” ifadesi geçiyor ama içerideki yonga farklı, TLC bir yonga, detayına erişemediğim bir üreticiden. Bu noktada şöyle bir benzerlik de gözüme çarptı, aslında içi yine Çinli bir marka King Dian’ın ilk sürüm S280 SSD’si ile aynı yonga ve kuruluma sahip, olabiliyor böyle şeyler.
     
    James Donkey SSD'lere güvenebilir miyiz? 'JD240 SSD incelemesi' 

    MTBF, yani tahmini hata verme aralığı için 1.5 milyon saat denmiş, yazma ömrü bilgisi ise belirtilmemiş. Toshiba OCZ TR200, Sandisk SSD Plus, ADATA SU650 bunlar hem DRAM’siz, performansları hem teoride hem de bazı konularda pratikte daha zayıf, hem de James Donkey’den GB başına maliyeti anlamında belirgin şekilde daha pahalı SSD’ler, lakin TBW, yani terabayt yazım ömürleri belirtilmiş. Her rakibinde de belirtilmiyor gerçi, WD Green serisinde de belirtilmiyor ama bence çok önemli bir kriter, yonga detayına da erişemeyince muallakta kalıyorsunuz.
     
    James Donkey SSD'lere güvenebilir miyiz? 'JD240 SSD incelemesi' 

    MTBF, yani tahmini hata verme aralığı için 1.5 milyon saat denmiş, 240GB’lığının yazma ömrü ise 108TB, 108TB’a gelince küt diye gidecek diye bir şey yok, bu minimum değer, 2’ye 3’e de katlanabilir ömrü, şans meselesi. Kendinden daha pahalı Sandisk SSD Plus, WD Green mesela bunlarda TBW değeri belirtilmiyor. Toshiba OCZ TR200’de 60TB, Corsair Force LE’de de 60TB, kendinden pahalı çoğu 240GB SSD’de durum bu, istisnalardan biri  140TB ömürlü Adata SU650.

    Sıralı 560MB/s okuma ve 500MB/s yazma hızından bahsedilmiş 240GB’lığı için. Kağıt üstündeki okuma ve yazma için 97 bin IOPS değeri belirtilmiş, şimdi testlere geçelim.
     
    James Donkey SSD'lere güvenebilir miyiz? 'JD240 SSD incelemesi' 

    Crystaldiskmark. Okumada kağıt üstü veriyle eş, yazmada belirtilenden daha iyi. 4K testlerinde, günlük kullanım, parçacıklı veri senaryolarını yansıtan bir test, bahsettiğim DRAM’siz SSD’lerden neredeyse iki kat daha başarılı. DRAM, yani önbellek SSD’de hem ömür hem de performans için önemli bir ayırıcı.
     
    James Donkey SSD'lere güvenebilir miyiz? 'JD240 SSD incelemesi'

    Anvil’s Storage Utilities. IOPS değerleri kağıt üstü verilerle kafa kafaya. JD240’ın aldığı skoru bir ölçüt olarak diğer SSD’lerle karşılaştırabilirsiniz, kısaca benzer fiyatlı DRAM’siz rakiplerini ikiye katladığını söyleyebilirim.

    Atto Disk Benchmark. 512B ve 4KB aralığında okuma hızı aslında DRAM’siz SSD’lerin bir kısmından yavaş kalmış, sebebi şu tüm depolama, tüm yük bir yongaya kalıyor.
     
    James Donkey SSD'lere güvenebilir miyiz? 'JD240 SSD incelemesi'

    AS SSD Benchmark. Gecikme süresi okumada normal, yazmada DRAM’siz rakiplerinden çok daha başarılı.
    En çok önemseyeceğiniz şeylerden biri de bir dosya attığınızdaki, gerçek dünya performansı. Kaynak OCZ RD400’den 30GB civarı bir dosya attım SSD’ye, önce hızlı başlıyor önbelleklemeyle, sonra 300MB/saniye civarında sabitleniyor yazma hızı, DRAM’siz SSD’lerde bu 100-200MB/saniye civarı. Samsung 860 EVO gibi yine DRAM’li, pahalı bir rakibinde de 300MB/saniyeyle yazabiliyorsunuz.
     
    James Donkey SSD'lere güvenebilir miyiz? 'JD240 SSD incelemesi'

    James Donkey JD240. Değişken döviz kuru yüzünden fiyat vermek pek doğru değil ama 120GB’lığı 129, 240GB’lığı 239 ve 480GB’lığı 469 liradan piyasaya girmişti, güncel fiyatlarına bakın, fiyatı gerçekten iyi olduğu için stok bulmak güç, yeni stoklar döviz kurundaki sürekli dalgalanmadan dolayı hangi fiyattan gelir söylemek daha da güç.
     
    James Donkey SSD'lere güvenebilir miyiz? 'JD240 SSD incelemesi' 

    Lakin şurası net, DRAM’i var, önbelleği var, ülkemizdeki DRAM’siz SSD’lerden hem daha performanslı, hem de daha ucuz. Lakin elimdeki SSD tek yongalı. Tüm yükün tek yongaya kalması ki normalde birden çok yonga olur, veriler sürekli tabiri caizse yorgun hücrelerden daha zinde hücrelere taşınır, JD240’da böyle bir ortam yok. James Donkey Türkiye için SSD’de çok yeni bir marka, benim tavsiyem şu şekilde, çok veri yazmayı veya depolamayı planlamayın, 120/240GB’lığını alın, işletim sisteminizi kurun, okuma hızından, düşük gecikme süresinden faydalanıp sisteminizi rakiplerinden uygun fiyata hızlandırın, HDD’li bir sistemle SSD’li bir sistem arasında çok fark var.
     
     
     







  • Firmanin adinin esek olmasini garip karsilayanlar bogurtlene, elmaya binlerce dolar dokuyorlar. Bu firma da agabeyi olan yine Cinli Xiaomi'nin izinden gidiyor. Dusuk kar marji ile adini duyur. Rakiplerini fiyat dusurmeye ya da piyasadan cekilmeye zorla. Piyasayi ele gecir. Urunun kalitesinin cok dusuk oldugunu sanmiyorum. Bir kac makinede kullandim. Uzun vadede bilemiyorum ama 2 ay icinde bir sorun olmadi. Garanti bitimi icin zaten olay sansa dayali. 2 kat para verdigim X markali SSD masamin cekmecesinde yatiyor. Garanti bittikten 1,5 ay sonra oldu garip sekilde. :/
  • Sitedeki en iyi editörlerden birisin. Çok güzel bir inceleme olmuş. Teşekkürler.

  • James eşek diye marka ismimi olur

  • Destek yok. SSD sıcaklığı yanlış rapor ediyor ama firmware update olmadığı için düzeltme şansı yok.

    Ayrıca 240'ların hepsi bu sonucu alamıyor. Bence teste gelen cherry picked denen seçilmiş bir ssd.

    Zaten donkey'nin kendisinin de garanti ettiği değer veya bileşen yok. Samsung bilmem ne veya muadili şeklinde satılıyor. Yani kısaca testlerde performans değişirse beni ilgilendirmez diyor.

    tek sıcak tarafı fiyatı.
  • Incelemelerini takip ettiğim tek kişi çünkü, video'dan ziyade yaziya da döküyor incelemelerini. Video incelemelere hiç bak(a)mıyorum.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ürün tam kıvamında yorumlanmış.Gözü kapalı alınacak bir ürün değil.İlk alındığında okuma yazma değerleri güzel olabilir ama 1 yıl kullanım sonucunda bu hızları koruyabilecek mi.bunu öğrenmemiz lazım çünkü hiç firmwire güncellemesi gelmeyeceğini biliyoruz hepimiz ya da bi sıkıntı anında servis kulağının üstüne yatmayı mı tercih edecek yoksa kullanıcının yanında olup değişime mi gidecek.kendi diskini üreten firmaları tercih etmek daha iyidir diye düşünüyorum.

  • Tam bunu yazacaktım...

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bu saatten sonra artik bu ve es deger urunleri almaya agirlik gosterecegiz.
    Yani sistem bu yone dogru kaydi ve kayiyor.
    Kaliteli yasam bir kac saniyeligine artik ruyanizda.

  • Yararlı konu teşekkürler.
  • sıfır güveniyorum. almam, almayacağımda. isminde logosunda eşşek olan bir firmadan benim gözümde hiçbir hayır gelmez. adam olsalardı eşşek değil aslan puma kaplan kurt koyarlardı çakal, sığır, eşşek gibi farklı yönelmelere girmezlerdi. bence bu marka tamamiyle sosyal deney.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi WarSaw -- 26 Haziran 2018; 16:35:42 >
  • Donkey oğlu donkey. Ssd kullanacak kadar bir bilgisayar performansına ihtiyacım yok ilerde yeni pc alırsam ve onun içinde ssd hazır olarak gelirse ancak o şekilde.

  • James Donkey i ülkemizde geçen seneye kadar bilen yoktu sanırım. Unlost un yardımı ve reklamıyla mouse ve klavyeleri ucuzdan satıldı. iş de gördü kimi yerde.

    Ama ssd farklı bir durum. içinde veri depolayacağımız, sistemi emanet edeceğimiz bir bileşen. Bunun riskine şu an kimse kolay kolay girmeyecektir muhtemelen.
  • SSD'te tek çip bulunması yorgun hücrelerdeki verilen daha az yıpranmış hücrelere taşınmasına engel değil diye biliyorum. Öteki türlü zaten 108tbw değerine ulaşması mümkün olmazdı. Kağıt üzerinde değerleri güzel görünmesine karşın nedense bana pek güven vermedi, o nedenle biraz daha ekleyip daha iyi bir marka modelden yana tercihimi yapacağım.
  • Marka ismi gerçekten ilginç yani. Eşekli filan :) Neyse biz incelemeye gelecek olursak, gayet detaylı ve faydalı bir inceleme olmuş. Elinize emeğinize sağlık.

  • Bende tereddüt ederek almıştım yaklaşık 2 aydır kullanıyorum. son derece memnunum.gerek işletim sistemi performansı gerekse oyunlardaki perfermonsıyla oldukça tatmin edici.çok iyi bir sistemim olmamasına rağmen windows açılış süresi 5 saniyeye düştü.oyunlarda gözle görülür bir fps artışı oldu.almak isteyenler varsa gönül rahatlığıyla alabilirler

  • Father Torque kullanıcısına yanıt
    Merhabalar,

    elbette tek çip hücreler arasında taşımaya engel değil, lakin benzer kapasitedeki rakipleri en az iki modülle geliyor, mesela Toshiba OCZ TR200'de dört modül var; hücreler ne kadar büyük, o kadar iyi.

    Tutturulabilen TBW değeri, markanın güvenilirliğinin ortaya çıktığı en önemli noktalardan biri. Samsung 850 Pro 256GB 150TBW ömürlü bir SSD lakin 9100TB (yanlış yazmadım, evet) veri yazılabildiği bir test yapılmıştı;

    http://www.guru3d.com/news-story/endurance-test-of-samsung-850-pro-comes-to-an-end-after-9100tb-of-writes.html

    Uzun lafın kısası, JD240'ın donanım altyapısı görülebileceği üzere bu, tek bir yonga var, yonganın detay bilgisine de ulaşamadım, bunlar "108TBW" yazım ömrü için çok büyük soru işaretleri.




  • Henüz SSD deneyimlememiş , hali hazırda bir sistemi mevcut olup fiyatlarından dolayı SSD deneyimlemek sistemine bir can suyu vermek isteyen kullanıcılar tercih edebilirler rahatlıkla. Ben onlarca SSD kullandım , inceledim , test ettim. Şuan Samsung 960m2 kullanıyorum evimde.

    Bu ürünü alırmıyım ? Doların haline bakarım ve 240GB olanını alır kardeşimin notebook una direk takarım.
  • Güvenebilir miyiz? güzel bir soru ama cevabı malefes yok. Samsunga güvenebilir miyiz? 2 adet 750 evom 2 yılda çöp oldu. Data kaybı yapıyor. Sorunu bulamadım. Soru şu olmalı, iyi bir ssdnin eline düşme şansı ne?

  • İncelemeniz için teşekkürler.

    Sizin de bahsettiğiniz gibi; verilen TBW değerlerinin ne kadar gerçeği yansıttığı zamanla belli olacaktır. Herhangi bir sıkıntı yaşandığında da SSD'yi Türkiye'ye getiren kuruluşun, arkasında duracağını düşünüyorum. Sonuçta 3 yıl birebir değişim garantisi de belirtilmiş.

    Aslında hepimizin gördüğü ve bildiği üzere fiyat bu noktada önemli kriterlerden birisi. Uygun olduktan sonra şans verilebilir. Yurt dışından ''garantisiz'' bir şekilde çoğu zaman neler alınmıyor ki ?
  • 120 gb civarı bir ssd alacaktım açıkcası bende güvenip bu ssd'yi alamadım.



    Adata Su650 tercih ettim 75 TBW ömür SLC yongalı bir ssd , performansı James donkey'in ssdlerinden düşükte olsa güven veriyor

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.