Şimdi Ara

366. Kısa Dönem İSKENDERUN DZ.ÜS K. DENİZ ER EĞİTİM ALAY K. / HATAY (2. celp dönemi)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
41
Cevap
2
Favori
48.674
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
4 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Whatsapp Grubumuz :https://chat.whatsapp.com/invite/5h512k1bJZGCHeCrXE6x0E

    Ekşisözlükten alıntıdır ;

    353.dönemde oradaydım. 2. tabur / 6.bölük. gidecek arkadaşlar için uzun bir yazı yazıyorum umarım tüm arkadaşlara yardımcı olur. biz zorluk çektik, bari sizler çekmeyin.

    deniz kuvvetleri hakkında bir kaç bilgi

    * deniz kuvvetlerinin acemi birliği 3 haftadır. askerlik şubesinden aldığınız sülüslerde iskenderunun kütüğünüzün olduğu şehire mesafesine göre iskenderuna teslim olacağınız tarih yazar. benim sülüs tarihim 16 aralıktı ama iskenderuna teslim olacağım tarih 19'u yazıyordu (balıkesirliyim). 10 ocakta da yemin törenimiz vardı. (yemin töreni tarihini alaya girerken kapıda görürsünüz, asıyorlar. göreceğiniz 4.cuma günü yemin töreni günü oluyor.)

    * usta birliğinizin aynı yazdığına bakmayın %95'iniz dağıtılacaksınız. deniz kuvvetleri usta birliği dağıtımını kendi içerisinde yapıyor. yemin töreninden tahmini 7-10 gün önce komutanlarınıza ankaradan liste geliyor ve size okuyorlar. daha sonra bölüğe asıyorlar. iskenderunda kalan %5'lik kısım bir sonraki celbi eğitmek için talim öğretmeni oluyor ve talim öğretmenlerini genelde besyo mezunlarından seçiyorlar. bazıları da kantinci olarak kalabiliyor. bu şans/şanssızlık. ama usta birliğinin belirsizliği kafanızı karıştırmasın çünkü deniz kuvvetlerinde gidebileceğiniz yerler hep deniz kenarı yerler (ankara dışında). gidebileceğiniz yerlerin bazıları şunlar ; bolca istanbul, bolca kocaeli/gölcük, bolca izmir, bolca muğla, zonguldak/ereğli, bartın, kıbrıs, ankara, yalova, çanakkale ve unuttuğum bazı iller. neye göre dağıtım olduğunu tahmin etmek güç ama karacı olmadığınız için usta birliğinde çok şanslı olduğunuzu anlayacaksınız.

    * birliğe teslim olacağınız gün sabah 10-11 gibi giriş yapmaya çalışın çünkü ilk günün işlemleri çok fazla. ben 12 gibi girmiştim, işlemler 6 gibi bitmişti. yaklaşık 5-6 saat sürebiliyor. 10 tane ayrı ayrı birbirini izleyen amfi var. bu amfilerde neler yapılacağına dair bir listeyi girişte elinize veriyorlar,o kağıtta yazıyor her şey. o kağıdı atmadığım için bu entry'yi okuyan arkadaşlar biraz şanslı olacak, başlarına gelecekleri önceden bilecekler.

    (1.amfi) çanta ve üst araması, ilaç ve elektronik eşyaların makbuz karşılığı teslimi yapılacaktır.
    (2.amfi) kayıt ve kabul işlemleriniz, bakaya kontrolünüz yapılacak ve askerlik boyunca kullanacağınız deniz tertip numaranız verilecek ve eğitim göreceğiniz bölükleriniz belli olacaktır.
    (3.amfi) boy, kilo ve beden ölçüleriniz tespit edilerek kayıt altına alınacaktır. okuma yazma testi ve renk körlüğü testi yapılacaktır.
    (4.amfi) psikologlar tarafından psikolojik testiniz yapılacaktır
    (5.amfi) sizlere ait bilgilerin bulunacağı evsaf kartları doldurulacak, ehliyeti olanlar tespit edilecektir. vereceğiniz bilgilerin eksiksiz ve doğru olması gerekmektedir.
    (6.amfi) mesleğinize yönelik mülakat yapılacaktır. meslek bilgilerinizi tam ve doğru olarak beyan ediniz, saklamayınız.
    (7.amfi) vücut ve diş muayeneniz yapılacak ve sağlıkla ilgili gerekli kayıtlarınız tutulacaktır. muayene esnasında görevli doktorlara geçmişte yaşadığınız sağlık problemlerinizi belirtiniz.
    (8.amfi) kızamık, menenjit ve tetanos aşılarınız yapılacaktır. kızamık aşısı sadece doğum yılı 1980-1991 arasında olanlara yapılmaktadır.
    (9.amfi) mehmetcik ferdi kaza sigortası yapılacaktır. sigorta ücreti kısa ve uzun dönem askerlik için 12 aylık 30 tl'dir.
    (10.amfi) önceki dokuz amfideki işleminiz tamamlanınca bölüklerinize gönderilmek üzere tabur görevilerinin sorumluluğuna verileceksiniz. bu faaliyetlerden sonra celp melbusat deposundan istihkaklarınızı (askeri kıyafet,eşofman,ayakkabı vs.) verilecek, talim öğretmenleriniz tarafından komutanlarınızla tanışmak üzere bölüğünüze götürüleceksiniz.

    bu işlemlerin bazıları yazıldığı gibi ciddi değil tabi, üstünkörü geçiyorlar. bu işlemlerden sonra bölüklerinize götürülüyorsunuz,komutanlarınızla tanıştırılıyorsunuz ve yataklarınızı gösteriyorlar. ilk gece kendi sivil eşyalarınızla yatmanıza izin verebilirler. daha sonra sivil çantalarınızı bavul odasına kaldırıyorlar, özel durumların dışında (devlet hastanesine sevk vb.) yemin törenine kadar sivil çantanıza ulaşamıyorsunuz.

    askeriyenin verdiği istihkaklar ve bilgiler

    size askeriye tarafından verilecekler ; 2 diş macunu, 1 diş fırçası, 3 siyah-1 beyaz çorap, çamaşır filesi, 2 takım iş başı elbisesi, tören elbisesi siyah ve beyaz (herkesin bildiği denizcilerin giydiği elbise, siyahı kış için beyazı yaz için), 1 takım eşofman, 1 ayakkabı, 1 spor ayakkabı, 1 adet rüzgarlık gibi mont, 1 kaput (palto) yani, 2 beyaz don, 3 atlet, 1 ufak çanta, 1 büyük çanta, banyo havlusu, 1 takım (alt-üst) içlik.

    yukarıda yazdıklarımın hepsini aynı anda vermeyebilirler, bize bazılarını usta birliğine gitmeden vermişlerdi. ve yazın gidecek arkadaşlara da kaput,içlik falan vermeyebilirler. siz yine de hazırlıklı gidin.

    denizciler ayakkabı giyiyor, bu çok büyük artı. ama ne yazık ki verdikleri ayakkabı şantiyelerde,fabrikalarda işçilerin giydiği burnu demirli dayanıklı ayakkabı. çok ağır ve eğitim sırasında çok yoruyor insanı. ama bot giymiyorsunuz en azından.
    denizciler kamuflaj giymiyor, kum rengi keten pantalon ve gömlek. açıkça söylemek gerekirse ben çok memnundum. bkz.iş başı bizden sonraki celbe ‘leventler’ diye açık yeşil kıyafet vermişler ama umarım size onları vermezler, pek memnun kalmamış giyen arkadaşlar.

    iskenderun deniz er eğitim alayını tanıyalım

    şimdi geleyim iskenderun deniz er eğitim alayı'na. ne kadar sövsek az bir yerdir kendisi. iskenderun iklimine alışkın olmayanlar çok zorlanacak öncelikle söyleyeyim. benim gittiğim aralık döneminde çok garip bir hava vardı. gündüz çok sıcak, akşamüzeri çok soğuktu. günü gününü tutmuyordu. bir de yarıkkayadan gelen rüzgar var ki herkesin dudaklarını çatlatan, hasta eden rüzgar.

    askerde genelde zaman çok büyük sıkıntıdır, geçmek bilmez bi türlü ama iskenderundaki zaman çok daha büyük sıkıntıdır, "biri zamanı bükmüş!" diyerek isyan edesi gelir insanın. ve genelde iskenderunda acemilik bitince herkes askerlik bitmiş gibi rahatlar, gülerek ayrılır iskenderundan. tabii bu gülüş "kurtulduk lanet yerden" gülüşüdür.

    acemiliğin ilk 2 haftası yoğun bir spor/eğitim temposuyla geçer, günlük ortalama 8-9 saat sporunuz olur. ordu jimnastiği tüfekli/tüfeksiz hareketler 2 hafta boyunca hayatınızı ele geçirecek buna hazırlıklı olun. hareketler zor hareketler değil ama sürekli aynı hareketleri defalarca yapıyor olmak psikolojik olarak çok yoruyor insanı. eğitim aralarında (ki bu aralar 15-20 dk olur) kantinlerde uzun sıralar oluşur, alacaklarınızı toptan almanızı öneririm. telefon kartı/sigara özellikle son haftalara doğru tükenebiliyor kantinlerde. birliğe giderken çok fazla paket sigara götürmeyin, amfilerden geçerken çarpıyorlar usta askerler :)

    kamaralar bölgesinde çalışma, bulaşık yıkama, aşhane görevleri, çöp toplama merkezinde çalışma her hafta farklı taburlara veriliyor. bu çok yorucu bir zaman. kişi sayınız fazlaysa acemiliğinizin 1 gününü bu görevlerde geçireceksiniz. ben sanayi tipi pilav kazanını yıkadım, aşhanede çalıştım. cidden çok kötü bir süreç. eğer ilk hafta aşhanede çalışma görevi gelirse tüm acemilik boyunca kamarada yemek yemeyebilirsiniz.

    son hafta ise yemin töreni provaları + provadan artan zamanda ise spor olur. yemin töreni provaları tam bir rezillik, sizi saatlerce ayakta bekletirler, aynı şeyleri tekrarlatırlar. sabredin, en iyi hafta bu, sonunda iskenderundan kurtuluş var.

    * iskenderunun havası çok yorucu bir hava, kışı da zor yazı da zor. hazırlıklı olun bu duruma.

    * uzun telefon kuyrukları, kantinde sıralar çok yorar adamı. eğitim araları çok kısa ve kişi sayısı da çok olursa (biz 353.dönem 2600 kişiydik) çok zorlanırsınız.

    * çeşmelerden akan suların tadı çok kötü, garip gelebilir karın ağrısı yapabilir ilk zamanlarda. (kantin kuyruğunda sıra gelmezse mecbur çeşmelerden içmek zorundasınız. yazın gidecek arkadaşlar bu durumdan çok rahatsız olacaklardır.)

    * yemekler baya kötü. mesela iskenderunda yapılan tüm çorbaların tadı aynı, bol baharatlı ne çorbası içtiğinizi anlamanız zor. (yemek seçmeyen biri olarak iskenderunda 22 günde 10 kilo verdim,hesap edin)

    * duş olayı haftada 2 kez olabiliyor duruma göre. yazın gidecekler için bu süre daha sık olabilir. duş sistemi biraz garip. sıcak ve soğuk suyun karışmadan aktığı bir musluk sistemi yapmış herifler :) duşla ilgili detayı anlatırlar zaten usta askerler, hiç girmiyorum. bizim zamanımızda yananlar olmuştu. değişik bir kazan sistemi var.

    * çamaşır yıkama olayı bizim zamanımızda yoktu. 21 gün yetecek kadar iç çamaşırı,atlet,çorap götürün yeter bence. elinizle yıkamakla uğraşmayın. ben çorapları kullan-at yaptım, iç çamaşırı da kirli çamaşır torbasında biriktirdim, dağıtım için eve geldiğimde yıkadım. size tavsiyem de odur. ama yıkama ihtimaliniz olursa ne güzel :)

    * iç çamaşırı rengi bizim zamanımızda çok tartışılıyordu. gidince gördük ki kimse donumuzun rengiyle ilgilenmiyor :) yani istediğiniz renk iç çamaşırı götürebilirsiniz. çevrenizde yok beyaz olacak yok yeşil olacak diyen olursa onları dinlemeyin, istediğiniz renk götürün. ben siyah götürmüştüm sadece.

    * çok fazla sivil eşya götürmenin, çünkü size verecekleri çantalar zaten çok büyük ve ağır olacak, iskenderundan memleketinize giderken çok zorlanırsınız.

    * yemin töreni cuma günü oluyor. eğer usta birliğiniz ankara ya da iskenderun çıkmazsa usta birliğinize pazar günü öğlen teslim olmanız gerekiyor. o iki gün askerliğinizden sayılıyor. yani cuma günü çıkıyorsunuz eve gidiyorsunuz pazar günü usta birliğinize teslim oluyorsunuz ve o süre askerliğinizden sayılıyor. eğer dağıtım izni kullanacak olursanız usta birliğinize 7 gün sonra yani diğer cuma teslim oluyorsunuz ama o 7 gün askerliğinizden sayılmıyor, izin sürenizden gidiyor. ben dağıtım izni kullandım ama hastaydım çok o yüzden kullanmam gerekti, tavsiyem siz kullanmayın ekstra bir durum olmazsa.

    mutlaka götürmeniz gerekenler

    * terlik bunların başında geliyor. bize terlik vermediler, kantinde de terlik çok çabuk tükendi, zor durumda kalmamanız için kendi terliğinizi götürün.

    * kışın gidecek iseniz boyunluk mutlaka götürün, izin vermiyorlar takmaya ama paltonuzdan görünmüyor. rüzgara karşı çok işinize yarayacak, ben götürmeden eksikliğini hissettim.

    * kışın gidecek iseniz içlik götürün mutlaka, alt-üst takım olarak. askeriyenin verdiği içlikler hiç rahat değil, kaşındırabilir. içlik hiç giymemiş biri olarak iskenderunun o garip havasında ben de giymek zorunda kaldım. kendim götürmüştüm, giymem demiştim ama zorunlu giydim.

    * el, burun, kulak ve dudak için nemlendirici krem götürün

    * kulak tıkacı götürün mutlaka, koğuşlar kabalık oluyor uyku sorunu yaşayabilirsiniz. gerçi ilk 3-4 günden sonra yorgunluktan yattığınız gibi uyuyorsunuz.

    * alışverişinizi askerlik malzemesi satan yerlerden yapın zaten orada neyiniz eksik, neler götürmeniz gerektiğini söylüyorlar. tabii orda şuna da dikkat edin, çakal satıcılar olabilir zorunlu,bunu mutlaka götürmelisiniz dediği şeyleri size satmaya çalışabilirler. usta birliğiniz çok daha rahat olacağından ve çarşı izninizin olacağından ilk aşamada sizi sadece acemi birliği boyunca idare edecek kadar malzeme götürün, yük etmeyin kendinize.

    * almanızı önerdiğim şeyler ; kirli ve temiz çamaşır torbaları (2-3 er adet) , silikon tabanlık, boyundan asmalı cüzdan, traş takımı çantası, boyunluk (kışın gidecekler için), içlik takımı (kışın gidecekler için) nemlendirici krem, 2-3 tane tuvalet kağıdı, kolonyalı mendil, 2-3 elbise askısı. don, atlet, çorap konusu size kalmış. yazın gitmediğim için yaz için de götürülecekler vardır elbet ama benim götürün dediklerim bu kadar.

    gidecek herkese çok kolay gelsin şimdiden,hayırlı teskereler arkadaşlar. umarım sizin şartlarınız bizden daha iyi olur, daha rahat edersiniz. yeni binalar yapılmıştı, onları kullanacak arkadaşlar daha rahat edebilirler diye sanıyorum. iskenderun deniz er eğitim alayını detaylıca anlatmaya çalıştım. askerlikle ilgili detaylara girmiyorum. bunları çevrenizde askere gitmişlerden öğrenebilirsiniz. iskenderunda belki bizim zorlandığımız durumlar artık yoktur, yemekler güzeldir. ama siz kendinizi kötüye alıştırın şimdiden, iyi çıkarsa ne mutlu.

    353.dönem’de iskenderunda olan birinden bundan sonra iskenderuna gidecek herkese selam olsun, sabredin beyler zor da olsa geçiyor..



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi x264 -- 20 Ocak 2017; 21:50:58 >







  • acemi usta ikisi de : İSKENDERUN DZ.ÜS K. DENİZ ER EĞİTİM ALAY K. / İSKENDERUN / HATAY
  • Herkesde acemi usta aynı fakat tekrar dağıtıma gireceğiz bilginiz olsun :)

    Ayrıca :https://www.muratbutun.com/iskenderun-deniz-er-egitim-alayi.html
  • merhaba beyler benim de acemi ve usta birliği aynı
    İSKENDERUN DZ.ÜS K. DENİZ ER EĞİTİM ALAY K. / İSKENDERUN / HATAY
    sınıfım:MUHAFIZ
    Hayırlısı olsun
  • nası yani dağıtıma gireceğiz ? farklı yere gitme şansımız mı var ?
  • 100 kisiden 98'i İskenderun'da kalmayacak arkadaslar. Ustalikta da oradayiz diye dusunmeyin, tekrar dagitim olacak orada. 361'de oradaydim :)
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Rocha

    100 kisiden 98'i İskenderun'da kalmayacak arkadaslar. Ustalikta da oradayiz diye dusunmeyin, tekrar dagitim olacak orada. 361'de oradaydim :)

    bazılarının ustalık kısmı boş mesela? sadece acemilikte iskenderun yazıyor ? bazılarımızda ikisinde de aynısı yazıyor . nasıl bir dağıtım olmuştu sizin zamanınızda ?
  • Hadi Hayırlısı olsun hakkımızda
  • Benim sinifimda muhafiz. Esas birligimde ayni yer yaziyor, okuduklarima gore dagitim olacakmis baska yerlere
  • Benim de sınıfım muhafız. Hayırlısı artık, duyumlar hep dağıtım olacağı yönünde ama nasibimizde ne var bekleyip göreceğiz.
  • hayırlısı olsun herkese 347. dönemde bende burdaydım yemin töreninden 2 - 3 gün önce belli oluyor asıl birlikleriniz
  • Herkese hayırlı olsun

    İSKENDERUN DZ.ÜS K. DENİZ ER EĞİTİM ALAY K. / İSKENDERUN / HATAY

    MUHAFIZ
  • spongebob35 kullanıcısına yanıt
    Hocam az bilgi verirmisniz. Nasil bi yer ortami vs
  • Beyler ben hatayda oturuyorum, dedemden oturu orduevı tugay eğıtım merkezlerı vs hepsıne gıttım, gıdıyorumda. Merak ettıgınız varsa yazın



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cetinodinson -- 20 Ocak 2017; 17:11:39 >
  • Bende burdayım beyler. 17 marta kadar bekleyecez artık. Acemi birliğim ve usta birliği ikisi de aynı yer yazıyor. Usta birliği değişebilirmiş bilmiyorum. Sınıfım Muhafız.

    Arkadaşlar 366. Kısa Dönem İskenderun whatsapp grubu da kurmuşlar. Buyrun Linki ;
    https://chat.whatsapp.com/5h512k1bJZGCHeCrXE6x0E

    Herkese hayırlı uğurlu olsun.
  • Evet bende daha demin gruba katildim. Galiba hepimizin sinifi muhafiz
  • Hadi iyisiniz he
  • selamlar devreler sayımız çokmuş :)
  • quote:

    Orijinalden alıntı: KingKhanx

    Hocam az bilgi verirmisniz. Nasil bi yer ortami vs

    Rahat bir acemi birliği çok sıkmıyorlar Ağustos ayında gitmiştim çok sıcaktı kışın nasıldır bilmiyorum ama rahat geçecek emin olun
  • Cümleten hayırlısı olsun beyler hakkımızda :)
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.