Şimdi Ara

Yedek Subay-Astsubay Çıkma Olasılığı Hakkında SAYISAL VERİLER*

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
63
Cevap
5
Favori
53.453
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
4 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Herkesin yedek subay olma konusunda farklı fikirleri olduğunu görüyorum seçimin tamamen şansa bağlı olduğunu yada diploma notunun çok önemli olduğunu düşünen, yaşın büyük sana çıkma ihtimali yüksek diyen kişiler var yani her kafadan farklı bir ses çıkıyor. Ben de bu konudaki araştırmalarımı, fikirlerimi sizinle paylaşmak ve düşüncelerinizi öğrenmek istiyorum.


    Yedek subay olmak istediğim için biraz bu konuda araştırma yaptım. İzlediğim videolar okuduğum kanun, yönetmelik, raporlar ve forumlarda ki tecrübe edenlerin yorumlarından anladığım kadarıyla yedek subay, yedek astsubay ve erlerin toplamı her yıl ve her celp dönemi sayılar farklılık gösteriyor.


    Milli Savunma Bakanlığı Faaliyet Raporu’nda TSK’nın personel yapısındaki sayısal verilere göre 2021 yılında yükümlü sayısı verilmiş. 2021 yılında sınıflandırılan yükümlü sayısı 174.916 olarak verilmiş. Ben de bu veriyi baz alarak yorum yapacağım. Yani ortalama her celp dönemi 44 bin kişi askere gidiyor. 2022 yılı için bu sayının daha da düşeceğini tahmin ediyorum çünkü bedelli askerlik hizmeti kapsamında; 2021 yılında toplam 112.592 vatandaş bu hizmete başvurmuş. Taleplerin (genel görüş) Ağustos > Mayıs > Şubat > Kasım şeklinde yedek subay çıkma ihtimalini yüksekten düşüğe doğru sıralayabiliriz. Başvurduğum ağustos celp döneminde ortalama 35 bin başvuru olduğunu düşünüyorum. Bu verilere göre ağustos celbi için ortalama olarak 3-4 bin civarı yedek astsubay 2-3 bin civarı yedek subay alımı yapılacağını tahmin ediyorum. Bu sayıların içinde kimin lise kimin önlisans - lisans mezunu oluduğunu bilmiyoruz. 35 bin yükümlü içerisinden önlisans ve lisans mezunu olanları, bu mezunlar arasından yedek subay-astsubay olmak istiyorum seçeneğini işaretleyenleri ve bu seçeneği işaretleyip yedek subay-astsubay olmaya uygun bulunanları düşündüğümüzde her 6-7 kişiden birinin seçileceği ortaya çıkıyor.


    Yükümlü Personel Toplamı: Yedek Subay + Yedek Astsubay + Erbaş + Er (Yıllar itibarıyla silahaltına alınan toplam personel mevcududur.)


    Yedek subay seçilebilmenin farklı kriterler içerdiğini ama en önemlisinin yedek subay olmayı isteyenler arasından TSK' nın ihtiyacı olduğu bölümler olduğu ve bu yüzden mezun olunan bölümün en önemli kriter olduğunu düşünüyorum. Yedek subay adayları belirlenirken; yükümlülerin istekleri de dikkate alınarak meslek bilgisi, tahsil, akademisyenlik ve sağlık durumları ile yaş, yabancı dil notu, lisans bitirme notu, fiziksel özellik, günün gelişen şartları ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyaçları dikkate alınarak Bakanlıkça belirlenecek diğer kriterler nota tahvil edilir. Seçim, bu not üzerinden yapılır yazıyor TSK' nın sitesinde.


    Yedek subay seçiminde Meslekçi yada Takım komutanı olunuyor. Diyelim ki bir meslek grubundan birimler 50 kişi istedi mezun olduğumuz bölüm gereği Meslekçi sınıfı için o 50 kişinin içine puanımıza göre girdiğimizde meslekçi yedek subay oluyoruz. Giremediğimiz zaman diğer bölüm mezunlarıyla birlikte herkesin arasından takım komutanlığı için tekrar sıralama yapılıyor ve seçilince yedek subay olunuyor.


    Her birliğin hangi meslekten kaç kişiye ihtiyacı olduğunu bildirdiğini bu mesleklerin tıp, hukuk ve mühendislik gibi bölümlerin fazlaca olduğunu öncelikli olarak bu bölümlerden alındığını, mühendislerin kendi içerisinde ağırlıklı olarak sırasıyla eem, makina, inşaat, bilgisayar, malzeme, harita, gıda, ziraat, çevre ve kimya diye sıralandığını ( bu sıralamayı yedek subay eğitim birliğindeki kişilerin sayılarını oranıyla ortalama olarak yazdım ) .Bu bölümlerden mezun olup meslekçi seçilmeyenlerin ve bu bölümlerin dışındaki mesleklerin takım komutanı olarak seçildiğini düşünüyorum. Tabiki TSK'nın ihtiyacı doğrultusunda diğer bölümlerinde meslekçi olarak seçilebileceğini örneğin maliye mezununada ihtiyacı vardır TSK nın iş güvenliği uzmanına da tarihçiye de ihtiyacı vardır istatistikçiye yada besyocuya ama sayıca daha az. Bu meslek mezununlarının İİBF, Fen Edebiyat, GSF yada teknik olmayan MYO mezunlarının takım komutanı olarak seçildiğini düşünüyorum.


    Aynı bölüm mezunu daha düşük diploma notuna sahip birine çıkıp daha yüksek diploma notu sahibine çıkmayabiliyor. Bu konuda farklı kriterlerin devreye girdiğini düşünüyorum. Kişinin adli sicil geçmişi, olumsuz güvenlik soruşturması, hastalık geçmişi (kullandığı ilaçlar), fiziki yetersizlik (anıtkabirde nöbet tutabilmek için 1.80 boy isteniyor vb.), mesleki tecrübe ve yeterlilik belgeleri gibi bir sürü bilmediğimiz kriter olabilir.

    Mesleki tecrübe kısmına ayrı bir parantez açmak istiyorum. Kendi tecrübemden anladığım kadarıyla üniversiteden mezun olduğunuz bölüm koduyla SGK da kaydınız var ve tecrübeniz gözüküyorsa (stajlar hariç) meslekçi subay seçilme ihtimaliniz yükseliyor. Bu yorumu Faaliyet raporundaki ''Yükümlülerin iş adresleri 19 Ocak 2021’den itibaren Sosyal Sigortalar Kurumu Başkanlığından (SGK) elektronik ortamda web servisler ile alınmaya başlanmıştır.'' cümlesiyle destekleyebilirim yani TSK meslekçi subay seçerken tecrübeli olanlara öncelik veriyor.


    *Güncellendi

    Bu sayısal veriler ilk paylaştığım halinden farklı çünkü hangi verinin subay seçiminde önemli olduğunu zamanla daha iyi anlamaya başladım. Bu yazıyı fikir edinmek için daha değerli hale getirmeye çalışacağım. 388. Dönem Yedek Subay olarak seçildim yakında askerlik hizmetimi yerine getirmek için gideceğim mesaj atanlara cevap veremeyebilirim. Döndüğümde tecrübeli halimle bu yazıyı geliştiririm.


    Bu kutsal görevi isteyen herkese nasip olur inşallah.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi envengineer -- 30 Temmuz 2022; 16:4:41 >







  • Hocam güzel bir yazı olmuş eline sağlık merak ettiğim bazı verileri buradan öğrenmiş oldum.Ben lise zamanlarından beri yedek subay olarak askerlik görevimi icra etmek istiyorum.Şuanda 21 yaşında ve gıda müh. 4.sınıf öğrencisiyim seneye bu zamanlar 3.17 ortalamayla mezun olmayı planlıyorum.Boy 1.90 kilo 80 civarı.Ekimde spora başlarım heralde.Şimdi 2023 haziranda mezun olup en erken ne zaman askerliğe başvurabiliyorum Ağustos celbine yetişebilirmiyim,ve 22 yaşında olmam yedek subaylık ihtimalimi ne derece düşürür sizce ?
  • 17BuçukBiga kullanıcısına yanıt

    Merhaba hocam teşekkür ederim. Celp dönemleri son başvuru tarihleri aşağıda yazılan tarihlerde yapılıyor. Sizin mezuniyetiniz 2023 haziran olduğu için (31 Mayıs - 31 Ağustos arasında) en erken kasım celbine başvuru yapabiliyorsunuz yedek subay-astsubay olarak. Malesef ağustos celbine yetişmiyor.


    Şubat celbi (30Kasım)

    Mayıs celbi (28 Şubat)

    Ağustos celbi (31 Mayıs)

    Kasım celbi (31 Ağustos)


    Yaş konusunda ihtimalin düştüğünü sanmıyorum mezun olduğunuz bölüm çok daha önemli ve diğer bölümlere göre daha yüksek alım yapılıyor Gıda Müfrezeler ve diğer Gıda birimlerinde çalışabiliyor yani meslekçi olarak seçilme ihtimaliniz var inşallah gönlüneze göre olur.

  • envengineer kullanıcısına yanıt
    Cevapladığınız için teşekkür ederim hocam.Kasım ayına kalmam üzdü o zamana kadar napıcam ben mühendis olarak işe girip çıksam 4 ay için gereksiz olur.İntörn yaptığım yerde kalmayı denerim artık.
    İnşallah dediğiniz gibi yaş çok büyük bir etken değildir.Çevremdeki gıdacıların yüzde 90 ına yedek çıkmış durumda bende onlardan biri olurum inşallah:)
    Genelde iç veya dış denetçi olarak görevlendirdiklerini söylemişlerdi bana.Ordunun ihtiyacı oluyordur illaki buna.
    Kasım ayında çıkma ihtimali en düşük olacağını belirten bir sıralama yapmışsınız bu ne derece güvenilir bilgilerden oluşuyor kafadan yapılmış bir sıralama mı ?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 17BuçukBiga -- 20 Temmuz 2022; 15:39:57 >
  • 17BuçukBiga kullanıcısına yanıt

    Evet arada 3-4 ay kadar boşluk kalıyor tarihlerini bilmiyorum ama YDS sınavı varsa onunla değerlendirebilirsiniz YDS puanı yedek subaylık şansını etkliyor yada o süreyi kendinizi geliştirmek için ayırabilirsiniz belki ALES erken ama KPSS çalışılabilir, Mesleğinizle ilgili kalite sertifikları almak yeni bir dil öğrenmeye başlamak gibi değerlendirlebilir bir zaman aralığı.

    Celp dönemlerinin ihtimal sıralaması kesin olarak doğru diyemem ama araştırdığım kadarıyla genel görüş bu yönde sebebide şu: Kasım celbine başvuru sayısı mezuniyetlerin haziran ayına denk gelip insanların askerliği aradan hemen çıkartayım düşüncesiyle talep artmasından dolayı. Kışın günler kısa olduğu için askerlik kışın daha rahat geçer diye de düşünenler var.

  • envengineer kullanıcısına yanıt
    Evet o boşlukta kalite hijyen sertifikalarını halletmek en mantıklısı olacak sanırım.
    Keşke üstten ders alıp erken mezun olabilseydim :) Herkes haziranda mezun olucak Ağustos celbi kurtarmayıp kasıma kalacaklar bu aklıma baya bi yattı.Artık nasip kısmet Şubat'ı mayısı hiç bekleyemem heralde.Olursa olur olmazsa yapacak birşey yok
  • hocam yeni mezun oldum yaş 24, bölüm makine mühendisliği, ortalama 3.20.


    Haftaya tecil bozdurucam yedek subay/astsubaylık için. Merak ettiğim konulardan bi tanesi 31agustosa kadar süre var ben önümüzdeki bi hafta içinde tecil bozdursam kesin kasımda mı giderim yoksa şubata falan sarkar mı??

    Yedek subay, er farketmeksizin kasımda çıkma olasılıgını merak ediyorum. Erken tecil bozanlar benden daha mı avantajlı yoksa bir alakası yok mu nedir bu konudaki durum bir bilginiz var mı?

  • Merhaba,


    31 Ağustos a kadar başvuru yaparsanız kasım celbine tabi olursunuz istisnalar oluyor ama çok yüksek ihtimalle kasım celbi içerisinde askere alınırsınız.


    Erken yada geç başvurmanın hiçbir avantajı yok.

  • Cevap icin cok tesekkurler hocam.

    Demin video falan izliyordum bilgi almak için bazi kisiler 2023 te yedek subaylik falan olmayacak falan yazmislar. Araştırdım resmi bi yazi falan yok, trollugune mi yapmislar niye oyle yazmışlar anlamadim ne kadar dogru niye boyle yazmislarsa

  • 2pac. kullanıcısına yanıt

    Benimde izlediğim videoda tam tersi söyleniyordu '' Yedek Subay ve Yedek Astsubayların TSK tarafından çok beğenildiği ve bu şekildeki alımlardan memnun oldukları yönününde'' gibi yorumlar dinledim. Şahsi fikrim Profesyonel asker sayısının çok daha artması gerekiyor böyle bir durumun gerçeklemesi için 2021 yılında ilk defa profesyonel asker sayısı yükümlü asker sayısını geçti fakat hala yeterli değil. 2023 te yakın bir tarih o yüzden doğru bir bilgi olduğunu düşünmüyorum.

  • Insallah bize de cikar hocam, bozdurucaz tecili gorucez artik kasimda kısmetimize ne çıkarsa

  • Hocam yok mu bı güncellemeniz nasıl gidiyor neler yapıyorsunuz vs. :)

    Sıkıntısız geçiyordur umarım, meslekci misiniz tek mı? Günleriniz nasıl geçiyor hcoam

  • hakkari yüksekova da 3. Piyade Tümeni 7. Hudut Alay Komutanlığında yedek asteğmenlik çıktı mesleki olarak sizce nasıl bir yer arkadaşlar ?




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DavidArcher -- 9 Eylül 2022; 14:35:53 >
  • her 50 kisiden 1ine cikar. fazla umutlanmayin.
  • Selamlar, forumda hala aktif misiniz hocam birkaç sorum olacaktı size.

  • Elektrik Mühendisliği Okuyorum yedek subaylıkta ihtiyaç oluyor mu ve çıkma şansı yüksek midir?

  • NecrZ N kullanıcısına yanıt

    Elektrik mühendisliği mezunu daha az olduğu için çıkma oranı görece daha yüksek oluyor. 2018 kasımda Kütahya hava er'de 98 yedek subay adayından 10u elektrik mühendisliği mezunuydu. Ben Kocaeli mezunuyum, yerime gelen alt devrem de Yıldız mezunuydu.

  • a-f-h A kullanıcısına yanıt

    Hocam peki ortalamanın çok önemi var mı bölüm biraz zor da malum :D

  • NecrZ N kullanıcısına yanıt

    Herkese ortalamasını sormadım. Ama 2.20 ortalaması olan da var, 3.40-3.50 olan da var. İhtiyaca göre seçiyorlar.

    Meslek kurası bile olsanız başka bir iş/görev de verebilirler. İstihkama düşerseniz, mühendislik yaparsınız (sahada iş takibi yaparken inşaat veya makinenin alanına da bakıyorsunuz).

    Ama Orduevinde komutan yardımcısı da olabilirsiniz. Yöneticilik / idare işi de yapabilirsiniz. Artık kurada nereyi çekerseniz veya seçerseniz.

  • Hocam merhabalar yüksek lisans mezunuyum bu etkiler mi ?

  • 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.