Şimdi Ara

SAYISALCı Olarak ODTÜ Endüstri Müh. ile Boğaziçi İBF Bölümleri Arasında Kaldık (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
36
Cevap
2
Favori
1.477
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • Dolandirici33 D kullanıcısına yanıt

    Haklısınız sanırım. Oğlum çıtayı aşırı yüksek tutup Hacettepe sayıklıyor son 1-2 aydır. Ama orasını tutturacak kadar bir gayreti tok gibime geliyor. Molalarda ha babam telefon bakıyor kerata. engel de olamıyoruz, fazla üzerine gitmemeye çalışıyoruz. Gazi tıp olmuş ilk 5000 kişiden alıyor. Benim zamanımda 1996 senesinde Gazi alalade bir tıp dı. 530 fen puanı şile alıyordu. Ankara tıp o zamanlarda Gaziden daha yüksekti puanı 550 civarı falan dı sanki.


    Biz diyoruz ki illa h.ü diye odaklama kendi olmazsa hayal kırıklığı yaşama(hani hedefi yüksek tutması aslında da iyi.) Ama ilk 5000 e girip de illa tıp die Gazi ye de gitmesi kafamı karıştırıyor. Bana göre 19 mayısı da tercih etse aynı hesaba çıkıyor(bize daha yakın, Tokat lıyız).


    Tamda kopma noktasını burada yaşadım işte. Acaba mühendislik mi die o dakikalar da kafam karıştı ama herkesin uyarılarını dikkate alıp temkinli olsamda direk yönlendirme yapmıyacağım. Hakkımız da hayırlısı bakalım.


    En korktuğum şey; Temmuzla beraber tyt yaz kursu ile başladı ders çalışmaya ve şubat geçip mart ayı geldiğinden ben ta sınava girdiğimde gevşemiş ve salmıştım. Oğlumda gevşerse diye endişelenmiyor değilim. inşallah olmaz. Hakkımız da hayırlısı





  • maviplanet kullanıcısına yanıt

    çocuğunuzun LGS yüzdeliği kaçtı ?

  • Nphexy N kullanıcısına yanıt

    teşekkür ederim. ilerliyen zamanda ihtiyacımız olabilir.

  • HAYAT BİTTİİ H kullanıcısına yanıt

    çocuğum okulda hep ilk 3 grerek orta sona gelmişti ve pandemi patlak verdi. sonrasında evde 3-4 ay çalıştı ve ben de devamlı kontrol ettim. Meğer sınıfından bir kızla konuşurmuş. Aklı kayınca bizi kandırır olmuş. kitapçıklı ev denemeleri alırdım hep. önceleri 4-5 yanlışı çıkardı zamanla 2-3 e son 1.5 ay kalan falan 1 yanlış 2 yanlış derdi.


    dur dedim sana internet üzerinden bir deneme ayarlıyayım da gerçek seviyeni görelim. Baba boşver ne gerek var diye baya ısrar etti. Ama ben ayarladım ve 6 falan yanlışı çıkınca Allah Allah bu nasıl olabilir demeye başladığımda, çok sorunca bazen anahtardan yardım alarak soru çözmüştüm dedi. Koskoca bir hayal kırıklığı bendeki. Aslında 1-2 yanlışa düşürebilecek durumda iken işte kız mevzusu dağıttı çocuğu.


    %2,5 girmişti. Herşey nasip. Eğer başarsa idi aklımda Garip zeycan vardı ne yalan söyleyim. Ama yatılı gidecekti o zamanda başında olmayınca hiç kontrol altında olmayacaktı. %2,5 o zaman bana göre baya düşük gelmişti ve üzülmüştüm. nasip herşey.





  • Abi sen çocugu tıbba bulastırma tercih dönemi acilde gözlem yaptır cocuga ortamı kaosu gurultuyu görsün öyle karar versin gerçekten istiyorsa önünde kimse duramaz zaten.4.sınıf tıp öğrencisi olarak yazıyorum sınıfın çoğu psikolojik olarak normal değil anksiyete,depresyon,duygu durum bozuklukları kol geziyor çoğunda tükenmişlik var sen cocugu mumkunse muhendislige yönelt daha az stresle daha iyi paralar kazanabilir ayrıca üniversite hayatı daha renkli olur çoğu tıp fakültesinin dogru duzgun kampusu yok ondan söyluyorum.22 yaşındayım saçlarım beyazladı,sözlü sınavların stresi ayrı dert,hocaların aşağılamaları ayrı bir dert hadi fakülteyi bitirdin diyelim e çalışma şartlarının rezilliği ortada zaten yurt dışı da kolay bir süreç değil.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Q1: bence boun iibf kazanmasi daha rahat olur, sayisalda odtu ie bu sene 2.6dan filan almadi mi, orada sans faktoru isin icine giriyor. Gerci bana sorucak olursaniz itu ie ve man odtu ie yerine girilse kesinlikle eksi yazmayacak bolumler o yuzden burasi birazcik goreli kaliyor. Mf kasip tmyi yandan goturmek? Belki denenebilir yoksa sayisalda eldeki kart daha fazla (sabanci az insan aldigi icin tmde biraz tehlikeli bir noktada, o yuzden tmden girse sabanci ie donse filan senaryosunu goz ardi ediyorum, ona sinavdan hatta tercihten sonra bakilir)
    Q2: zor bir soru, ikisi de uzmez cocugu bence. Muhtemelen Istanbul+boun vizyonu kartiyla cocugun daha cok kazandiran (daha rahat degil, basta cani cikabilir investment banking veya consulting donerse) islerden giris yapmasi daha olasi gibi. İede fazladan cocugun elinde production gibi kartlar ve muhtemelen iyi math altyapisi yuzunden cok daha farkli is alanlari (data science?) olucak, eger bu math farkini kullanmayi bilirse rahatlikla one gecer cunku bence turkiyede hiçbir iibfde adam akilli matematik ogretmiyorlar, ve math egitimi bence bir insanin bachelor cycleda tavanini belirlemedeki en kritik faktor olabilir. Tldr, ikisinde de gelecek kaygisi olmaz, odtu ie gibi bir senaryoda muhtemelen basta ankarada surdurur hayatini, bounda da istanbulda. Sehir secimi gibi, cunku o okullarin 'kulturu' diyebilecegimiz seyden olusan belli basli firmalara/sektorlere yatkinlik sonucundaki is yollari da cok kolay girilen yerler degil yani. Tabi (bu buyuk bir bence) o kumedeki en iyilerde olma isini boun iibfde daha rahat yapabilir bolumler bariz daha rahat oldugu icin, tabi gidip 3.8+ gpa korumak yine sikintili. Burada biraz da kendisinin bachelorda ne kadar kasma potansiyeli olduguna bakip yorumlamak lazim.
    Bence ek sorulmasi gereken sorular
    -lisansta kendisini ne kadar kasmak istiyor
    -masters? dogrudan is hayati bazi insanlar icin bence iyi bir rota degil, denkleme bunu da katmak lazim
    -bolum secmek/hedef belirlemek (alan degil) icin bence biraz erken, kendisini odtu ie ile sinirlandirmazsak mesela koc ie+econ dm ile ikilemden de kurtuluyoruz. Benim girdigim seneye kiyasla muhendislikler sacmasapan yerlere cektigi icin sayisal icin ozellikle hedefi ne kadar yukari koyarsak kar bence. Yukarida her ne kadar sonra bakilacak bir sey desem de tmden sabanci da bence bal gibi bir rota, sabanci ie benim trdeki en begendigim ie programi ayrica, tek handikap okulun konumu (bence cok major bir handikap, sabancida okuyamazdim ben)
    -su tip konusuna girmek istemiyorum, hem yeterli bilgim yok kendimden (biyoloji seviyorsa okey veya hayir bu bir heves diyemiyorum) hem de etrafimda tip yazanlar cok bilincli degil de puanim iyi garanti en iyi tipim neresi ona gideyim kafasinda olanlar cogunlukta oldugu icin yeyerli bir motibasyon mu en ufak fikrim yok. Buna onunla ve doktor tanidiginiz varsa onunla gorusturerek nihai karari vermelisiniz bence.
    Bonus: math seviyorsa teorik computer science alanlari (cryptographie, ml etc) hosuna gidebilir belki ileriki hayatinda, bence aklinizda dursun. Ha bu alanlarda is daha mi az bence evet, firmalar icij de expensive bir alan cunku. Ama girdi mi trdeki firmalarin en elit takimlarinda veya big techlerde calisir isin sonunda, researcherlar guzel para aliyor ama yol cok mesakatli (mukemmele yakin bir bachelor cycle, uzerine tercihen uste phd).
    Bonus2: her sey temelde bir sistem tasarlayip onu optimize etmek aslinda tıbbi dustugumde kalan devam yollarinda. Bu signals systems isi de elektronigin alani, mathi da bu tarz seyler icin en agir olan mufredata sahip sanirim. Benim gibi kufrede kufrede okur, ama sonunda en dolu halle cikar 4 yilin sonunda. Tavsiye eder miyim hayir, bazi seyleri cok zorlamamak biraz daha asagisina okey olmak insani yonler acisindan gerekli.
    Baya bi zaman sonra foruma uzun ve turkce bisi yaziyorum umarim ne demeye calistigim anlasiliyordur

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • The Killing Road kullanıcısına yanıt

    matematik neden bu kadar önemli, biraz da onu açabilir misiniz?


    software engineer olacak birine soyut düşünme yeteneğinden başka ne katabilir mesela?


    bilkent cs + epfl phd mezunu biri şunu yazmış mesela


    "Fakat bilgisayar hocalarının işi bu matematik formüllerini keşfetmek değildir. Benim okulda aldığım yapay zeka dersi de bu tip formüllerle ilerleyince korkup "Hocam bunları araştırmak için zehir gibi Matematik lazım." demiştim de hoca "Yok ya bunlar basit Matematiksel analizler, dahası için de kimse oturup Matematik kitabı okumuyor." demişti. Zaten Yapay zeka çalışan hocaların projelerine bakınca genelde yapay zeka uygulamalarına çalıştığı görülmekte. Tabii zehir gibi Matematiğe sahip olup teorik çalışanlar da mevcut."



    https://azimliyazar.blogspot.com/2017/01/lisansustu-basvuru-sureci-5-alan-secimi.html





  • Merkezi yatay puanla yatay geçiş diye bir şey var. Girdiğin sene puanının yettiği şeylere sonradan geçiş hakkın oluyor. Doğru seçimi yapmak hayat memat meselesi değil. Tıp yazdı baktı hiç ona göre değil puanının yettiği bir mühendisliğe geçebilir. 1 sene kaybı olur sadece ama ömür boyu istemediği bir mesleği yapmanın yanında 1 sene devede kulak kalır. Böyle bir hakkınız olduğunu unutmayın.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • endüstri boğaziçi'nde okunur

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • A NEW LIFE kullanıcısına yanıt

    bu hakkın olduğunu yeni öğrendim. E bizler eskidik artık ve hayata dair bir çok yenilik dahil olmuş yaşantımıza. Bu seçenek gerçekten güzelmiş. puanı iyi ise gittiği okulu beğenmiyorsa kendi sıralamasına uygun başka okula gidebilmesi harika. teşekkurler.




    @handful of nothing Boün endüstri bizim için şuan biraz ütopik bir hedef olur. 1000-1500 öğrenci aralığındakiler genelde tercih ediyorlar. Sınav sonucu elimize ulaştığında bakarız nasip olursa inşallah.

  • Forumda uzun zamandır ciddi mesaj atmıyorum konuyu da dikkatli okumamıstım. Madem bir babasınız daha gerçekçi görüsleri ortaya koyalım.
    Öncelikle yukarda az çok arkadaşların açıkladığı şeyler doğru, güzel özetlemişler. Benim katmak isteyeceğim tek şey meslek seçimini teorik dersler üzerinden değil de doğrudan meslek üzerinden yapılması gerektiği. Ben matematik seviyorumdan yola çıkarak altyapısı sağlam, teoriye abanan bir mühendis/researcher olmak çok üzmez belki ama biyoloji seviyorum diye tıbba gelmek üzebilir. Günün sonunda iş dinamkileri ve insanın o dinamiklere olan tandansı önemli. Tıp içerisinde de çok farklı kariyer yolları var. Ben kimya/biyoloji seviyorum diye gelip, ben bu leş hastane ortamında çalışmam temel bilimden devam edeceğim de diyebilir. O tarafta da akademik beklentiler ve haz işin içine girer. Dahili veya cerrahi bir branş istiyorsa da en azından bir hastane ortamını görsün. Ben tıp seçeceğim sürede hastaneye gider acilindeki o kaosta kendimi pretisyen yerine koyardım. Tabii ki işinde iyi oldukça ve hiyerarşide yükseldikçe daha iyi şartların ( hem ekonomik hem sosyal hem fiziksel) yolu da açılıyor ama o hastane ortamını benimsemeden yapılacak bir meslek değil. Yukarıdaki goygoyumsu tıp yazılmaz mesajının sebebi de bu aslında. Kişisel istek ve arzuları bir kenara bırakıp dümdüz şartlara bakınca belli bir potansiyeldeki öğrenci için tıp en meşakkatli yollardan biri. Ama sizin örneğinizde çocuk gerçekten istiyorsa tıbba başlasın, aksi takdirde hayatı boyunca bu durumun yükü sizin omuzlarınızda olur. En kötü 1. yılın sonunda yok sarmadı diyip yatay geçiş yapar. ( benim muhtemel son)
    Ekleme: Ben normalde buna benzer durumda olup potansiyeli yüksek insanlara tmyi tavsiye ediyorum. Oldu da tıbbı kafadan elersek. Tıp fakültesini istemeyen bir öğrenci, eşit ağırlıktan derece yaptığında sabancı opsiyonunu da hesaba katınca her türlü kombinasyonu elinde tutmuş oluyor: top ünilerde İİBF, sabancıda mühendislik, hatta ve hatta koça tmden girip mühendislikle çap gibi seçenekleri ortaya çıkıyor. Eşit ağırlıkta en iyi üniversitelere girmenin çok daha kolay olduğu bariz, sayısalda mühendislikler aşırı öne çekti. İTÜ endüstri kurtarıyo yine biraz ama onun dışında ilk 2k olmayınca yazılacak çok az yer var. Ama sırf bu durum için de tm geçmek riskli bir karar tabi, o yüzden insanın kendi potansiyelini bilmesi ve başarısız olma durumunda alternatiflere (ODTÜ econ vb.) okey olması gerekir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi masumbiröğrenci -- 3 Kasım 2023; 9:43:11 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >




  • Benim durumumu tersten yaşamış oğlunuz. Ailem tıp istiyordu ben de iibf istiyordum. Şunu söyleyeyim, tıpcilar ile konuşsun eğer istediği buysa. Sadece ona imkan verin, zaten o kendi ne isterse onu seçer (elbette sizin söylediklerinizi de önemser ama genelde bunlar onun fikrini değiştirmez, en azından benimkini değiştirmedi).
    Hem ea hem say derece işi karışık. Ea derecesi için ya özel çalışma gerekiyor ya da lise boyu ruh hastası gibi tarih, edebiyatta kitabı okumuş olmak ve matematikte iyi olmak lazim( matta sorun yok gibi gözukuyor). Tıpçılar ile konuşsun şu ara orada alacağı karara göre eaya geçebilir. Ancak illaki tıp istiyorsa zorlamanın anlamı yok. Eğer ileride econ ve bilkent ile ilgili bir sorunuz olursa bana ulaşabilirsiniz. (Bu arada bilkent econ ve man da ilk 600lere geldi diye hatırliyorum. Yani burada elbette bazı değişimler olur ama artık buralara da girmek kolay degil)

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • maviplanet kullanıcısına yanıt

    %2,5 süper olmasa da iyi sayılan bir dilim. %7 dilimli arkadaşım tıp kazanmıştı bence ümitsiz olmanıza gerek yok.Kız işleride o yaşlarda normal bence




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi HAYAT BİTTİİ -- 3 Kasım 2023; 10:45:37 >
  • HAYAT BİTTİİ H kullanıcısına yanıt

    Tıp kazanmasında ümitsiz değilim. Başka şeyler aklımı çeliyor sadece.


    Gözlediğim kadarı ile ilk %5 e giren tüm öğrenciler gelişime açık. Ama bazıları erken havlu atıyor. Arkadaşımın kızı aynı okula 9. oğlum 14. girmişti. Geçenki denemede gözüme ilişti arakdaşın kızı 40. zamanla öğrencilerin kimisi parlıyor kimi malesef sönüyor.


    okuluna 2. giren kız ilk yıllar biraz adepte de olamadı yada tam performans asılmadı olacak ki, bizimkisi 9 ile 10 da açık ara denemelerde geçiyor idi o kızı ve 11 de kendini belli etmeye başlamıştı ve şuan yine 2-3. falan olmaya başladı. Cevheri olan gaz verince kendine herşeyi başarabiliyor.

  • maviplanet kullanıcısına yanıt

    meslek lisesi mezunu olup tıp kazanan bile var olabilir yani.

  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.