Şimdi Ara

Sanat Ne İçindir?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
29
Cevap
0
Favori
1.338
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Az önce bir paylaşım sitesinden felanca sanatçının diskografisini (tüm albümlerini) indirirken düşündüm de, sanırım telif haklarıyla ilgili bir suç işliyorum.

    Bu "sanat"çı, para kazanmak için sanatını icra etmiş. Ben onun albümünü almayıp bu siteden indirince, para kazanamayacak. Bu onu çok kızdırıyor olmalı. Herkesi aynı kefeye koymayayım, ama pek çok müzisyenin en büyük tasası para kazanmak.

    Onca emek harcamış, şarkıları yazmış, hatta belki bazıları için besteciye para ödemiş, veya köy köy kasaba kasaba bu şarkıları aramış, stüdyolara girmiş, müzisyenler ve enstrümanlar bulmuş, onlara para ödemiş, kayıt yapmış, cdlere bastırmış bu kayıtları, ve marketlere dağıtmış.

    Ben ise sıcacık evimde, yumuşacak minderim üstünde bağdaş kurmuş, yanımda çayım ve bisküvim, bilgisayarımın karşısında, sadece bir kaç tıklamayla onun albümüne ulaştım. Çok kötü biri olmalıyım. Onca emeğe saygısızlık ediyorum.

    Belli ki, yüzyıllardır süregelen "Sanat sanat için midir, toplum için midir?" sorusu, zamanın şartlarına ayak uydurmuş. Bir zamanlar tarihe isimlerini eserleriyle kazımış ünlü yazarlar, şairler, düşünürler; tüm o sanatçılar, para derdine düşmüşler miydi bilmiyorum.

    Kimisi sanatın sanat için olduğunu, bir anlamı, bir öğretisi, insanlara vereceği bir mesajı olmaması gerektiğini, sadece güzeli yansıtması gerektiğini söylemiş. Kimisi ise sanatın toplum için olduğunu, anlamı olması gerektiğini, topluma birşeyler anlatması, kazandırması, ders vermesi gerektiğini söylemiş.

    Günümüz sözde sanatçıları bu gibi "dünyevi" inançlara rağbet etmiyorlar. Ardında ne bırakacaklarını değil, beraberlerinde ne götürebileceklerini düşünüyorlar.

    X, müzik dinlemeyi çok seven birisi. Her türlü müziği de seviyor. Ancak her sevdiği albümü alabilmesi için X'in milyoner olması gerekir! Parası yoksa eğer, onun müzik dinlemeye hakkı yok mu? Sanatsever olmaya hakkı yok mu, veya bir sanat eserinden faydalanmaya?







  • sanat insanlık içindir ancak sanatçının emeğide karşılıksız kalmamalı
  • bence sanat sanat içindir
  • Sanat hem halk içindir, hem de sanat içindir.
    Ben birşey yaptığımda, bu yaptığım şeyi ne için yaptığıma ben karar veririm temelde. Yaptığımı herkesle paylaşmak isteyebilirim ve bu "herkes" tarafından değerlendirilmesini isteyebilirim. Bu durumda benim egolarım beni "halk için sanat yapan" durumuna taşır. Ama ben bu sanatı sadece kendim için ya da toplumun belirli bir kesimi için yaparsam, sanırım kendimi "Sanat, sanat içindir. Öyle herkes anlamaz bu işi" diyorumdur ve kendimi ya da eserimi anlatmak gibi bir kaygım yoktur.

    Sizin yukarıda bahsettiğiniz şey bana göre sanat değildir. Sanatın içinde mutlaka yaratıcılık ve farklılık olmalıdır bana göre. Her şarkıcı sanatçı değildir; sadece şarkıcıdır. Sanat yapmak için, öne koyduğunuz şeyin yarattığınız eser olması gerekir. Merkeze, yaptığınız eseri koymadığınız takdirde, para, ün ya da herhangi başka birşeyi koyduğunuzda, yaptığınız işin adı buna göre değişir.

    Bence durum bu...

    Saygılar...




  • webbie

    örnekteki müzik albümlerinin içeriğinin sanat olmadığını nerden çıkardınız. Sadece kendi söz ve müziklerinden oluşan şarkılarla albüm yapan bir müzisyen, farzedelim 40 yılını bu işe vermiş, ve binlerce besteyi müzik dünyasına katmış, ve gerek yaratıcılığı gerek icrasıyla bir sanatçı olduğunu ispatlamış bu kişi de albümünün satılmasını ister; internetten bedavaya indirilmesini değil. Bunlar belki öyle şarkılardır ki, her biri bir sanat eseridir.
    Sorun şu ki, sanatçının paylaşmak istemeyip de, sadece sanatını satmak istemesi, sanatın artık alınıp satılan bir mal haline geldiğini mi gösterir? Durum böyle olunca ortaya konacak eserin sanatsal bir değeri nasıl olabilir, o kişi, "bir şarkı yazayım da para kazanyım" fikriyle yaratmaya başlarsa? Duyguları ne kadar gerçek olabilir?

    Emeğin karşılığının olması, eserin bir karşılık alma düşüncesiyle yaratılmasıyla aynı şey mi?




  • Sanatçının, yaptığı sanattan para kazanması kötü bişey değildir. Ama önemli olan, sanat eserini yapmak mı, yoksa yeteneğini para kazanmak için kullanmak mı?
    Bir sanatçı ortaya bir eser koyduğunda, bunu yapmasının amacı para kazanmak olursa, yaptığı işe girecek olan para kaygısı bana göre onu mutlaka yönlendirecek ve popülist bir ürün ortaya koymasına neden olacaktır. Sanatın alınıp satılması yeni değildir. Da Vinci bile birçok eserini sipariş üzerine yapmıştır. Ancak bunların içinde yetenek, bilgi, emek gibi sanatçıya özgü kavramların olması, onu ne kadar sanat yapar ki? Sonuçta, ortaya çıkan eser, aslında tamamen o sanatçıya ait olmayacaktır ve amacı beğenilmek olacaktır.

    Buzdolabını sanat eseri olarak farzedelim. Ben bir buzdolabı sanatçısı olsam ve eğer aklıma güzel kırmızı ve pek kullanışsız bir sanat eseri "buzdolabı" fikri gelse, aynı zamanda ben yaptığım sanatı temelde para kazanmak amacı ile yapsam, sizce kırmızı renk kullanır mıyım? Ya da kullanışsızlığı o eserin bir parçasıyken, kullanışlı hale getirmeye çalışmaz mıyım?




  • Yani, maddi kaygıları olan sanatçı tarafından yaşamak için yapılan sanat ile, sanat için veya toplum için yapılan sanatı birbirinden ayırmamız lazım.

    mesela tiyatro oyuncularının para kaygısıyla dizilerde rol almaları (hatta belki hiç de istemiyor ve bu işi sevmiyor olmalarına rağmen) hayatlarını sürdürebilmek, veya tiyatrolarını devam ettirebilmek adına gereklidir, bu işe sanat gözüyle baktıklarından değil. Yani sanatlarını icra ettikleri kutsal bir yer vardır onlar için; tiyatroları. Ancak o yere gelen seyirciden de para kazanırlar. Albümünü satan sanatçı, konserine gelenden de para alır.

    O halde; neyin gerçekten karşılık beklemeksizin yaratıldığı, gerçekten o sanatçının duygularını yansıttığı, neyin para kaygısıyla yaratıldığı, ve dünyanın en güzel tablosu da olsa hissetmekszin ya da sipariş üzerine yapay duygular hissederek yaratıldığı sanatı belirler.

    Demek ki, sanat ölmüş.




  • O kadar da sert olmayın sevgili Darkness

    Sanat zaten doğal sürecinde ortaya çıkan birşeydir. Birileri istese de ölmez, başka birileri istese de durduk yere ortaya çıkmaz bana göre.
  • webbie, bana kalırsa, sanat doğal yani kendiliğinden olduğu sürece sanattır.

    Kendi halinde evinin bahçesinde, kampüsteki bir bankta enstrümanını çalan, sadece bunu yapmayı sevdiği için çalan, karşılığında etraftakilerin beğenisini veya tezahüratlarını beklemeyen, özellikle para hiç beklemeyen bir kişinin yaptığı şey sanattır, icrası mükemmel olmasa da. Çünkü içinden geldiği gibi çalıyordur, gerçek duygularını o aletle dile getiriyordur.

    İşe maddi kaygılar girince, ya da insanlara kendini beğendirme kaygısı, sanatçı kendi fikirlerinden uzaklaşır, kalıplaşmış tekniklere, daha önceki eserlere birer örnek olmuş metotlara yönelir. Oysa sanatta sınır olmamalı, "şu şekilde yapmalısın" gibi bir yol tarifi olmamalı.
  • Halk için
  • internetten şarkı indiriliyor diye hiç kimse (yani bu albümleri yapanlar) lagaluga yapmasın,eğer konserler veriyorlarsa,bazı yerlerde sahne alıyorlarsa şarkılarının internetten yayılması ile oluyor,yapmasınlar albüm yeni şarkıları sadece konserler ve bar programlarında okusunlar,zorla mı yaptırılıyor?

    Hem hayranlarımız için yapıyoruz diyolar hemde almayanlara laf ediyorlar,e arkadaş zaten satılmıyor niye yapıyosun ?

    Onlarda bunun farkında,laf olsun diye konuşuyorlar

    Sadece kitap konusunda orjinal alınmasından yanayım.
  • Sevgili nickimi değiştirdim,
    Kitap konusunda, eğer yazarı hayattaysa ben de dikkat etmeye çalışıyorum. Ama bundan 200 yıl önce ölmüş bir yazarın eserinin orjinalinin peşinde koşmak çok da doğru gelmiyor. Telif hakkını gücüyle satın almış olan biri, o eserin kaymağını yiyor ve bunu yaparken de tırnağını bile kıpırdatmıyor.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: webbie

    Sevgili nickimi değiştirdim,
    Kitap konusunda, eğer yazarı hayattaysa ben de dikkat etmeye çalışıyorum. Ama bundan 200 yıl önce ölmüş bir yazarın eserinin orjinalinin peşinde koşmak çok da doğru gelmiyor. Telif hakkını gücüyle satın almış olan biri, o eserin kaymağını yiyor ve bunu yaparken de tırnağını bile kıpırdatmıyor.


    yok ya ondan değil korsanlar bozdu işi :D kötü kağıda basıp göz bozuyo adiler
  • O konuda kesinlikle haklısınız. Eskiden ya kelime ya da sayfa eksik olurdu, ama son rastladığım kitap tamamen revizyondan geçmiş ve modifiye edilmiş bir özet şeklindeydi. Kitabın kapağına birkaç kere bakmak zorunda kaldım "Acaba yanlış kitaba mı bakıyorum" diye
  • Artık para için
  • sanatçı için bence
  • Sanat, deha artı motivasyondur. Bu motivasyonun kaynağının ne olduğu önemli değildir. İster para olsun, ister başkalarının bize yaptığı övgü olsun, isterse de kendimizi tatmin edebilmiş olmanın verdiği haz. Tarihte pek çok değerli sanatçının para için pek çok eser verdiğini görebiliriz, yine pek çoğu hayatı boyunca fakir olmuş olsa da. Sanatın artık yozlaştığı ya da öldüğü fikrinin kaynağı para için yapılması değil, gelişen teknolojiyle birlikte elit çevrelerin tekelinden çıkıp, halk tabakasında yaygınlaşmış olmasıdır. Para için yapılmasından kaynaklandığı söylemi ise sadece bir maskeden ibarettir.
  • Toplum içindir fakat günümüzde sanatçı diye tabir edilen kesimin büyük bir kısmının sanatçı olmadığını düşünüyorum.
  • Sanat , Sanatçının vermiş olduğu üründür.kimsenin elinden durduk yere bir resim çıkmaz yada heykel ,şarkı söylemek istemiyorsa kimsede zorla güzel okuyamaz. bunun için sanat , sanatçı kimi neyi hedefliyorsa o yönde oluşan bir kavramdır. kimi para için yapar ,kimi duyguları dışa vurur ve herkesin bundan keyiflenmesini bekler,kimide dünyada anılmak isteyeceği bir simge bırakmak.Sanat ne içindir sorusunun da özü bunda saklıdır.Bence sanat geçmişin geleceğe ışık tutması içindir.
  • Bu sanatçının karar vereceği bir konuymuş gibi duruyor.
    İsterse sanat için yapar, isterse halk için yapar, isterse kendi cebini doldurmak için yapar...
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.