Şimdi Ara

Router seçimi hakkında yardım

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
0
Favori
1.128
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Selamlar,


    Şuanda Xiaomi Router 4A Giga versiyonunu OpenWRT ile kullanıyorum, ancak evdeki IOT cihazlar nedeniyle cihaz response vermeyi bırakıyor reset atmadan internete çıkışı sağlayamıyor. Bende düzgün ve yüksek kapasiteli bir router arayışına girdim bazı sorularımla yardımlarınıza ihtiyacım var. Wifi 6 olsun istiyorum en azından yeni nesil birazda olsa geleceğe uyumlu olsun bütçem 1000 TL civarı.


    1-Xiaomi AX3600 850 liraya Türkiyeden edinebiliyorum bu cihazı, VLAN ID özelliği olmadığı için direk kullanım mümkün değil bu kafamı karıştırıyor.


    2- Huawei AX3 Pro buda yurtdışı gelirse 750 lira burada 999 a satılıyor. Özellikler iyi iş yapar mı çok inceleme bulamadım.


    3- Keenetic Ultra baktım evet wifi 6 yok ama özellik olarak baya iyi duruyor 899 lira şuan fiyatı, özellikle cgnat mağdurları için kendi dns servislerinin çalışması çok güzel özellik.



    Başka fikir görüş ve önerilerinize açığım.








  • CGnat ile bazı yerlerde KeenDns sayesinde ilerleyebiliyoruz lakin sabit port yönlendirmede Statik IP'den başka yapabilecek birşey şimdilik yok.

  • Merhaba, bana kalırsa bin lira bütçeyle daha üst seviye cihazlar alınabilir. Consumer modeller dışında prosumer cihazlardan bahsediyorum.


    WiFi 6 olmazsa olmaz bir şart değilse mesela; aklıma ilk seçenek mikrotik hap ac3 geliyor. 820 liraya tek geçilebilecek bir alet. Üstelik hem yeni cihaz hem de çok güçlü bir cihaz. Donanım olarak qualcomm ipq4019 işlemci, 256 MB ddr3 ram, 128 MB nand flash, sözde değil özde high gain antenler vs. gayet tahmin edici. Yazılım deseniz zaten profesyonel seviyedeki meşhur RouterOS var. Fiyat olarak bir tık altına (600 TL) mikrotik hap ac2 var çok benzer bir cihaz. Mis gibi ömürlük aletler. İkisi de bu listeye eklediğiniz cihazlardan bir gömlek daha üstündür.


    Bir de biraz konu dışı olacak ama; ax3600 nerede 850 liraya satılıyormuş hocam ciddi misiniz?Router seçimi hakkında yardım Çok iyi fiyat değil mi


    Ekleme olarak mir4a için yaşadığınız sorun ilginç geldi. Yazılımsal gibi basit bir şey gibi görünüyor. Benim ağımda 2 tane esp8266 tabanlı cihaz çalışıyor iot olarak mesela üzerinde kendi yazdığım yazılımlarla. Bir problem yaşamadım henüz. Belki sizin sorunu da çözebiliriz incelersek

    @burakcankose





  • Bu arada mesajı gönderdikten sonra aklıma geldi ama mesajı değiştir özelliği çalışmıyor.


    ax3600 için konuşuyorum. O cihazda ssh desteği hazır, şuan ssh bağlantısı yapıp vlan tagging işlemi yapabilirsiniz stok yazılımla da.

  • 0ldskool kullanıcısına yanıt

    Merhaba hocam,


    Öncelikli olarak verdiğin değerli cevaplar için teşekkür ederim. Söylediğin cihazlara baktım AC1200 hız toplamda sence yeterli mi ? AX3600 Xiaomi store da 899 lira kuponum var 850 ye mal edebiliyorum. SSH ile VLAN ID atayabilirsek mantıklı bir seçenek haline gelir mi ?




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi burakcankose -- 22 Aralık 2020; 16:37:26 >
  • burakcankose B kullanıcısına yanıt

    Tekrar merhaba,


    Hocam açıkcası bu konu tamamen sizin beklenizle alakalı.

    Ben sizin mesajınızdan iot olsun openwrt olsun anladığım kadarıyla bu konulara yabancı değilsiniz. Poweruser seviyesi bir kullanıcı olarak size prosumer cihaz da düşünebilirsiniz diye örnek gösteriyorum.

    AC 1200 hali hazırda benim ihtiyaçlarımı görüyor. Zaten aslında wifi ax henüz standartları yeni yeni oturan bir teknoloji. Bildiğim kadarıyla henüz %100 kesinleşmiş bir standart yok. O sebeple ax konusunda ben feragat edebiliyorum.

    Ki ben de şuan kullandığım internet planı altyapı işleri bitip kablonet 100 Mbps hıza upgrade olduğunda bir hap ac3 router alacağım. Malum, bir noktadan sonra ihtiyaç sıradan ev cihazlarından çok profesyonel yöne kayıyor.


    Xiaomi konusu da şöyle. Biliyorsunuzdur zaten xiaomi'nin stok yazılımı openwrt tabanlı aslında. Bir süredir de bu modellere geliştiriciler tarafından vanilla openwrt desteği hazırlanıyor. Bu noktada ilk adım olarak cihazların ssh ile root erişimi kırıldı. Şuanda ssh ile bağlanıp cihaza komut girilebiliyor.

    Aynı cihaz bende yok deneyemiyorum ama vlan id eklemek mümkün görünüyor mantık olarak. Bu ayarın görsel arayüzde olmaması uci üzerinden komutla yapılamayacağı anlamına gelmiyor neticede. Tabii ki bunu kullananlara danışmak daha iyi olur. Bayağı aktif kullan var eğer isterseniz kendiniz doğrudan sorabilirsiniz. Eğer olumlu yanıt alırsanız güzel bir tercih olabilir. Kafa karıştırıcı seçenekRouter seçimi hakkında yardım 

    https://forum.openwrt.org/t/adding-openwrt-support-for-xiaomi-ax3600/55049





  • 0ldskool kullanıcısına yanıt

    Hocam selam terkar,


    Xiaomi AX3600 aklımı karıştırıp duruyor VLAN Tagging bir şekilde halledilir umarım, Türk Telekom alt yapısından Millenicom kullanıyorum VLAN ID tanımı istiyor mu acaba bilginiz var mı ? Sizin söylediğiniz cihazlarada baktım başka öneriniz var mı birde ?

  • burakcankose B kullanıcısına yanıt

    Tekrar merhaba,


    Şuan hali hazırda kullandığınız cihazın ayarlarını biraz kurcalarsanız vlan id gerekli mi değil mi görebilirsiniz sanırım.


    Artı olarak firma millenicom ama altyapı ttnet fiber (ftth veya fttb) değil mi? Eğer VDSL falansa çünkü vlan id işi modemde çözülüyor zaten. Bunları konuşmaya gerek yok o zaman Router seçimi hakkında yardım 


    Fiberde yanlış bilmiyorsam sizin değeriniz 35 olmalı. Ama %100 emin değilim.


    vlan 35 / PPPoE

    vlan 46 / voip

    vlan 55 / tivibu

    şeklinde.


    Cihaz olarak başka neler olabilir? Vallahi hocam seçenek çok tabii bütçeye bağlı olarak.

    Bu cihazların donanımı kadar yazılımı da önemli malum. Ben onu gözeterek cihaz modeli öneriyorum. Ya stok yazılımı çok sağlam olmalı, uzun süre destek vermeli (örneğin fritzbox kaç yıllık modellerini bile hala güncelliyor) ya da openwrt gibi açık yazılım destekleme ki senelerce firmware desteği devam etsin. Misal; daha yakın bir zamanda openwrt forumunda bir mesaj görmüştüm. TP-link bilmem ne modeli bir cihaz openwrt (lede) ile birlikte aktif firmware güncellemesinde 9. yada 10. yılını devirmiş. tp-link'e kalsa stok yazılımı belki 1 belki 2 yıl güncellenirse güncellenir. Sonra ne güncelleme ne bir şey.


    Şöyle bir düşününce (çok karışık bir liste geliyor hazır olunRouter seçimi hakkında yardım ): üst seviye için nbg6817 (qualcomm ipq8065) olabilir. Sıfırı pahalı gelebilir ama daha geçen gün 1000 liraya sahibinden.com'da ilan gördüm. Arada böyle güzel ilanlar denk geliyor takip etmek lazım. Ya da nbg6617 (qualcomm ipq4018) olabilir. Geçen sene sıfırı 300-350 liraya kadar düştü ve bir anda tükendi piyasada. Muhtemelen son parti malı bitirdiler Türkiye'de. İkinci elde hala benzer fiyatlara gidiyor. Özellik olarak üstteki mikrotiklere yakın bir alet. İkisi de openwrt firmware destekliyor.


    Bir ihtimal edgerouter x + ubiquiti ap düşünebilirsiniz. Fiyatı tuzlu olur ama güzel olur.


    İkinci el tplink c2600 veya vr2600v olur.


    Kompakt, temiz ve basit olsun derseniz eğer fritzbox modellerini düşünebilirsiniz. Örneğin fritzbox'ta 150 euro civarlarına en üst seviye modelleri alabiliyorsunuz. Orta-üst seviye olanlar 100 euro civarı. Yazılım donanım vs ev kullanımı için gayet kalitelidir. Farazi konuşuyorum henüz satışa sunulmadı mesela ama yakın zamanda bir model duyurdular 5530 fiber diye direkt spf girişli bir alet. wifi ax olsun, spf port olsun, aon, gpon and xgs-pon desteği olsun çok iyi görünüyor.


    Başka başka


    Mesela wifi ax'li netgear rax40 olabilir. 150 dolar sıfırı, 100 dolar civarınada ikinci el ebay, craigslist vs. ilanlar var.

    Ya da r7800 olabilir. 120 dolara daha jelatini üzerinde router ilanı dolu.

    linksys olarak wrt3200acm var yine aynı şekil. Hele bunları ikinci el alırsanız çok komik fiyatlara bulunabiliyor. Tabii bunların yurtdışından satın alınması getirtilmesi vs hep dert. Telefon rehberinde bayağı bir gezmek gerekebilir kim gelirken yakın zamanda getirebilir diye. Router seçimi hakkında yardım Yoksa kargo yoluyla gümrük vergisiyle falan almak pek karlı olmaz.


    Böyle gider... Daha da kafa karışırRouter seçimi hakkında yardım Açıkçası benim anladığım sizin gönlünüzden ax3600 almak geçiyor ama vlan id işine takılıyorsunuz. Onu da en güzeli kullananlara sormak. Benim garantisini verebileceğim bir şey değil. Sorun öğrenin aklınızda kalmasın. 850 liraya da güzel cihaz ne yalan söyleyeyim. Yüksek olasılıkla yazılım olarak openwrt desteği de alacak. Tabii karar sahibini bağlar. Siz kendiniz karar verinRouter seçimi hakkında yardım Yoksa 40 tane model bulunur yazılır çizilir burada.





  • @burakcankose


    Merhaba, bugün tesadüfen gördüm sizinle de paylaşmak istedim.


    ax3600 stok yazılımla vlan id girişi (3.0.22)

    Router seçimi hakkında yardım



    https://forum.lowyat.net/topic/5071359

  • 0ldskool kullanıcısına yanıt
    Sağolasın hocam tam alacaktım yeni modelinin satışa çıkacağını öğrendim o yüzden bekledim bakabilir misin sende yeni cihaza ? Ax6000 olarak geçiyor.

    https://www.gizmochina.com/2021/01/08/xiaomi-mi-router-ax6000-sale-china/

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.