Şimdi Ara

Rezistans voltaj ve amperi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
13
Cevap
0
Favori
1.665
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Elimde bir sistem içerisinde rezistans var fakat kaç volt ile çalıştığını ve başlangıçta kaç amper güç çektiğini bilmiyorum. Bu değerleri nasıl bulabilirim? (elektrik elektronikçi değilim soru saçma olmuş olabilir fakat tez için kullanmak zorundayım)

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >



  • İlgili telin direncini ölçmeniz lazım. Ancak tek başına direnç yeterli olmayacaktır. Bu tel üzerine aldığı ısıyı dışarıya kaç santigrad derecede transfer edebiliyor yani kaç dereceye dayanabiliyor? Ortamın ısı transferi katsayısı ile bu telin yüzzey (alanında) transfer edeceği ısı yorumlanmalıdır.

    Ama meseleyi uzatmaya gerek yok. Elektriği ölçerek verirsiniz yavaş yavaş. Gerilimi yükselttiğinizde telin davranışını inceleyerek çalışma voltajını bulursunuz. Aslında resmini koysanız bi bakmaya anlicak bir sürü uzmanı var. Tel kalınlığı , parlaklığı vb bilgi sunar.

    Telin bulunduğu kısımda eğer fan(zorlanmış konveksiyon aracı) varsa bu tel serbest konvekksiyonda yani fansız tek başına çalıştırılırsa kızmaya başlar. Saç kurutma makinası telleri gibi.

    Sistemi anlatın gerekli cevabı verelim 2 liralık tel için uğraşmanıza gerek yok...
  • karafetva K kullanıcısına yanıt
    öncelikle çok teşekkür ederim cevabınız için..

    Sistemdeki şey tel değil şu eski kettlelar da kullanılan rezistanslardan, yarın labta resmini çekip atarım buraya. Muhtemelen 24V ile çalışıyor ancak dışarıdan harici bir kablo ile bağlanmış o kafamı karıştırdı biraz. Temsili bir resim koyayım ben şimdilik belki farklı bir yolu vardır sizin bildiğiniz.

    Rezistans voltaj ve amperi




  • Benim asıl sorduğum bu hocam



    Rezistans voltaj ve amperi

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 24V nerden çıktı anlayamadık??? Uzmanları tek bakışta tanıytacaktır ama bizim için cihazın ne odluğunu anlatırsanız yorumlayabilriz.

    Şebeke 230V olduğundan 24 V kullanmak boş yere düzenleme demek.En fazla 110V olabilir diye düşünüyorum. Kamyon tır sistemi olması lazım 24Vdc için.

    Büyük gerilime uyarlı rezisans düşük gerilimde daha az ısınır. Önce düşük gerilim vererek deneyebilirsiniz. Ama bu boyutta 230V ısıtıcılar da olduğu kesin olduğundan, siz direncini ölçseniz işi bitirirsiniz. Ve ya kısa bir elektirik verip çektiği akımı ölçersiniz.

    Şunu ifade edelim ki, sulu bir ısıtıcıyı havada çalıştırırsanız aşırı ısınıp erir. Bu farkı unutmayın. SU içinde test edeblirsiniz.

    Başarılar. Sİstemi tarif etmeniz memlekette neler olup bittiğini anlamamızı sağlar.
  • karafetva K kullanıcısına yanıt
    bir plc deney düzeneğine ait bu rezistans, çıkış güçleri olarak max 24v var, ancak bu rezistansın kablosu harici olarak takılıyor sanırım. cihaz çok çok eski olduğu için kabloları, el kitapları filan yok o yüzden yavaş yavaş çözümlüyoruz. Muhtemelen direnç ölçerek bulmaya çalışacağız
  • Cihazı röle ya da kontaktörle sürerseniz 24V 12V sorun olmaz.

    Zaten plc çıkışı felan o tip bişiler bu tip yük kaldırmaz. Sİz su ısıtıyorsanız su içinde verin elektriği deneyip görün. AMa fişini takıp bırakmayın. Kısa süre elektrik verip inceleyin sonra bi daha bakın felan. AYrıca fiyatları ucuz bunların alır yenisini takarsınız.

    Ama sistem neyin nesi? Ne ısıtıyor ne için ısıtıyor?
  • karafetva K kullanıcısına yanıt
    bende röle kullanmayı düşünüyorum zaten on-off yapmak için o zaman direnç ölçüp bakıcam değerlerine..

    deneysel set olduğu için 220 kullanmazlar diye düşünüyorum zaten de emin olmak istedim. fiyatları ucuz da cstr'ın içerisinde olduğu için sızdırmazlık işleriyle tekrar uğraşmak istemiyorum açıkçası ama en kötü ihtimalle deneyerek yapacağım.

    bu sistem kimya müh öğrencilerine PİD, PLC ve COMPUTER controller ları anlatmak için kullanılan çok eski bir sistem. içerisinde bir tank, pompa, karıştırıcı, soğutucu radyatör+fan, selenoid valfler filan var. sistem öğretme açısından şimdilik su ile başlatıcaz ilerleyen zamanlarda farklı reaksiyonlar içinde kullanılabilecek
  • Soğutucu fan demiş, ısıtmanın peşine soğutma ne için???

    Kettlelarda contalı oluyor, uygun ölçüde kolay değişirsiniz.
    Röle gücü yetmeyebilr, yani akımı. Kontaktör de kullanılabilir. Deney setinin girişi kesinlikle 230V olacağından bu sette rezistansa başka bi elektrik vermek hata olur.

    Diğer taraftan rezistansı direk termostat vb ile sürmek yerine pwm tipi bişi de kullanabilirsiniz. Ya da gerilimi ayarlarsınız.
  • karafetva K kullanıcısına yanıt
    arduinolar için olan röle kartlarından kullanmayı düşünüyordum aslında.
    bunların kontrolünü arduino ile yapmaya çalışacağım o yüzden biraz sıkıntılı olabilir benim için kontaktör nasıl kullanılır bilmiyorum doğrusu :)
  • kontaktör röle ile aynı şey. Daha bi haşmetlisi. Sadece sıcaklık için basit bir termostat işi bitirir. Gerilim ayarı pwm ve ya sıcaklığın durumuna göre birden fazla rezistans devreye almadıkça arduinonun ne manası olabilir ki?

    Arduino şartsa pwm yapın uygun amperde bir mosfet ya da güç transistörü ile. Pwm bbburada hassasiyet istemeyeceği için frekans önemli değil.

    Başarılar.
  • karafetva K kullanıcısına yanıt
    Arduino ile sadece aç kapa sistem olacak şimdilik, sistem eski olduğu için aksamlarda sorun varmı bilmiyorum, proportional control ile başlayacağım. İstesen reaksiyon durumuna göre karıştırıcının ne hızda döneceğini, akış hızının ne olacağını belirlemek için arduino ile çalışmayı düşündüm. Sistem şimdilik su ile çalışacak dediğim için pek birşey ifade etmemiş olabilir, reaksiyon oluştuğu zaman bunlar önemli parametreler olacaklar



    Teşekkürler

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Pwm den nasıl yararlanabilirim diye bakacağım işime yarayabilir sanırım

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.