Şimdi Ara

PÜF NOKTALAR

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
18
Cevap
0
Favori
871
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Bundan böyle bazı yazılarımı konu başlıklarına göre toplamayı uygun gördüm. Tabi ki bazı arkadaşların samimi ve duyarlı davranışları sayesinde. Püf Noktalar Konusunda bende olan bilgileri bu sayfada bulabilirsiniz.





  • Eski sistem geri yükleme noktalarını silme

    Windows XP, sistemde oluşabilecek herhangi bir hataya karşı sistem geri yükleme(System Restore) noktası adı altında belli aralıklarla sistemin bir yedeğini sabitdiske yazar. Bu işlem sonucunda bir süre sonra sistemde birçok geri yükleme noktası oluşur ve sabitdiski doldurur. Bu eski geri yükleme noktalarını silmek için:

    Bilgisayarım simgesine çift tıklayın
    Yer açmak istediğiniz sürücüye sağ tıklayın ve özellikleri seçin.
    Genel sekmesi altında Disk Temizleme’yi seçin.
    Çıkan pencerenin üstünde Diğer Seçenekler sekmesini seçin
    En alttaki Sistem Geri Yükleme başlığı altında Temizle düğmesine basın. Eski sistem geri yükleme noktaları silinecektir.

    Alternatif olarak Windows’un sistem geri yükleme özelliğini tamamen kaldırabilir veya belli bir kapasite ile sınırlayabilirsiniz. Bunun için:

    Bilgisayarım simgesine sağ tıklayın.
    Özellikleri seçin. (Alternatif olarak Windows Logo+Break düğmelerine basarak Sistem Özellikleri penceresini açabilirsiniz. )
    Pencerenin üstündeki Sistem Geri Yükleme sekmesine tıklayın.
    “Tüm sürücülerde sistem geri yüklemeyi kapat” yazısının yanındaki kutuyu işaretleyerek Sistem Geri Yüklemeyi kaldırabilirsiniz. Windows her açılışta sistem geri yükleme noktası alma eğiliminde olduğu için sistem yüklemeyi geri kaldırmak Windows’un daha hızlı açılmasına yol açacaktır. Fakat herhangi bir hata durumunda sistem geri yüklenemeyeceği için sadece eğer profesyonel bir kullanıcı değilseniz sistem yüklemeyi kapatmamanızı tavsiye ederiz.






  • KULLANILMAYAN ESKİ DOSYALARI SIKIŞTIRMA

    Bilgisayarınızda bulunan program, mp3 veya resim gibi dosyalar sıklıkla kullanılırken bazı dosyaları sadece arşiv amacı ile saklıyor olabilirsiniz. Veya yüklediğiniz bir programın kullanmadığınız fonksiyonlarından sorumlu birçok dosyası olabilir. Bu tür dosyaları sıkıştırarak saklamak oldukça akıllıca bir yöntem. Winzip veya Winrar ile bunları teker teker yapmak yerine Windows’a belli bir süre boyunca kullanılmayan dosyaları sıkıştırmasını söyleyebilirsiniz. Bunun için:

    Bilgisayarım simgesine çift tıklayın
    Yer açmak istediğiniz sürücüye sağ tıklayın ve özellikleri seçin.
    Genel sekmesi altında Disk Temizleme’yi seçin. Bilgisayar silinebilecek dosyaları aradıktan sonra yeni bir pencerede Disk Temizleme sekmesi altında silebileceğiniz grupları gösterecektir.
    Bu gruplar arasında eski dosyaları sıkıştır’ı seçin ve sağ alttaki seçeneklere tıklayın.
    Varsayılan ayar 50 günü daha da düşürerek örneğin 15 gün boyunca kullanılmamış dosyaların sıkıştırılmasını sağlayarak sabitdiskte yer açabilirsiniz

    (Alıntı)




  • DOSYALARI ŞİFRELEME

    Eğer evinizdeki veya işyerinizdeki bilgisayarı sizden başka kimseler de kullanıyorsa dosyalarınıza erişimlerini engellemek isteyebilirsiniz. Bunun için:

    Şifrelemek istediğiniz dosya veya klasöre sağ tıklayın.
    Açılan pencerede gelişmiş düğmesine basın.
    En altta bulunan veri güvenliği için içeriği şifrele yazısının yanındaki kutuyu işaretleyin.
    Uygula düğmesine basın.

    Not: Dosya şifrelemenin etkin olabilmesi için oturum açarken kendi şifrenize sahip olmanız gerekir. Aksi halde diğer kullanıcılar sizin adınıza oturum açarak dosyalarınıza erişebilir. Ve dosya şifreleme sistemi sadece NTFS dosya sisteminde kullanılabilir.

  • İNDEKSLEME SERVİSİNİ KAPATMA

    İndeksleme servisi sabit diskinizdeki dosyaların bir kaydını tutarak dosya aramalarınızın daha kısa sürmesini sağlar. Fakat bu servis genel sistem performasını az da olsa etkileyebilir. Bu servisi kapatmak isterseniz:

    Bilgisayarım simgesine çift tıklayın
    İndeksleme servisi kaldırmak istediğiniz sürücüye sağ tıklayın.
    Açılan pencerede en altta bulunan Indeksleme servisi bu sürücüyü indekslesin yazısının yanındaki kutudaki işareti kaldın.
    Uygula düğmesine basın.

    Not: Bu servis sadece NTFS dosya sistemi ile çalışır.


    (Alıntı)

  • MULTİMEDYA DOSYALARIN ÖN İZLEMESİ

    Önce "Görünümü" seçin ve "Web Sayfası olarak" seçeneğinin seçili olduğundan emin olun."Windows\Web" klasörüne gidin."Görünüm"den "Bu klasörü özelleştir"'i seçin özelleştirme kutusu açıldığında "Html belgesi oluşturma veya düzenleme"'nin seçili bırakıp iki kere "İleri" tuşuna tıklayın.Dosya Notepad'de açıldığında "var wantMedia = false;" şeklinde başlayan bir satırı bulup "false" kelimesini "true" ile değiştirin.Dosyayı kaydedip çıkın. Özelleştirme kutusunda "son"'u tıklayıp açık Explorer pencereniz varsa kapayın...

    (Alıntı)





  • BIOS İLE PERFORMANS ARTIŞI

    Bilgisayarınızı açtığınızda Bios kendi kendini test aşamasına geçer.Bu aşamayı "(Advanced) BIOS Features Setup"'tan "Quick Power on self test" seçeneğini "Enabled" durumuna getirerek iptal edebilirsiniz.

    "Standard CMOS Setup"'ta ise IDE arabirimlerinizin kontrolünü "IDE Detection"ile yapıp HD'nizin doğru sektör ve silindir değerlerini girin.Bulunmuyorsa None seçeneğini CD birimleriniz içinde "Auto" veya "CD-ROM"(Bazı bioslarda)seçin.

    Şimdide sırada disket sürücünün de Boot sırasında aranmaması için "(Advanced) BIOS Features Setup"'tan "Boot Up Floppy Seek (at start up)"seçeneğini "Disabled" yaparak iptal ediyoruz.

    Bir sonraki adım ise Boot sırasının "Boot Sequence" ile "C,A" olarak değiştirilmesi , böylece Bios ilk olarak sabit diskte işletim sistemi arayacaktır bu da disket sürücüsünde sistem disketi aranmasını ve bu sırada çıkan rahatsız edici bir sesin çıkmasını engeller.(Açılış disketi ile boot edilmek istendiğinde bu ayar eski haline çevrilmelidir.)

    BIOS'ta genelde ana kart ve PC üreticileri sistem kesinlikle sağlam çalışsın diye çok tutucu değerler tercih edilmiştir.Daha hızlı RAM Timingleri daha yüksek transfer hızı ve bu sayede daha yüksek sistem performansı sağlar.SDRAM konfigirasonunu "Chipset Features" altından "RAS to CAS Delay" , "RAS Precharge Time" , "CAS Latency" için "2-2-2" veya "3-2-2" gibi değerlerle deneye birsiniz.(Daha düşük değerler daha hızlı bellek erişimi sağlar.)


    (Alıntı)





  • GEREKSİZ DOSYALARI SİLİN

    Zamanla biriken dosyalar bilgisayarı yavaşlatır."SIK , BAK , TMP, OLD" gibi uzantılara sahip dosyaları tereddütsüz silebilirsiniz."DLL"'lerde ise durum farklı burada clean System Directory veya Disk analyzer gibi programlarla birden fazla kopyası bulunan dosyaları tespit edebilirsiniz.Ayrıca "WINDOWS\TEMP" dizininin içeriğini ve "WINDOWS\HELP" klasörünü (Eğer windowsun size sunduğu yardım araçlarını kullanışlı bulmuyorsanız.) tamamen silebilirsiniz.

  • REGISTRY KAYDI

    "SYSTEM.DAT" ve "USER.DAT" dosyalarına gizlenmiş Registry , windowsun ilk kurulumunda yaklaşık 1MB'lık yer tutar ama zamanla bu dosyalar şişer ve sistem yavaşlar.Uygulamaları Ekle kaldır ile bile kaldırmış olsanız bazı parçaları burada yer tutarlar ve kaldırılmaları gerekir.Uygulamalar ağırlıklı olarak "HKEY_LOCAL_ MACHINE\Software" ve "HKEY_CURRENT_USER\Software"'de kaydolur ve buradan silinmeleri gerekir.
    Registry'nin "HKEY_CLASSES_ROOT"'taki ilk anahtarında "*.XYZ" formatında sayısız kaydı bulabilirsiniz kurulu olan uygulamalarınızın kullandığı uzantılar dışındakileri kayıtları silebilirsiniz.

  • DMA'YI ETKİNLEŞTİRMEK

    Yeni bir sabit disk "DMA (Doğrudan Bellek Erişimi)" modunda çalıştırılmazsa en fazla 6 MB /sn hızında çalışabilir oysa normalde 25 MB /sn hıza kadar çıkabilir.DMA modunu Denetim Masası-Sistem içinde Aygıt Yöneticisi sekmesinden "Disk Sürücüleri" kısmına girerek Sabit Diskinize sağ tıklayıp "Özellikler" penceresinin "Ayarlar" bölümüne geçin.DMA seçeneğini işaretleyip onaylayın.CD-ROM, CD-R ve DVD sürücüleri için de DMA modunu etkinleştirebilirsiniz.Böylece IDE erişiminde işlemcinin yükü azalır.Eğer bu bir problem çıkartırsa Windows'u Güvenli Kipte açın, "Regedit"'e girip "HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Servic es\hdc\IDEDMA DRIVE0" anahtarının değerini "01" yerine "00" olarak değiştirin.Windowsu yeniden başlattığınızda ayarlarınız eskiye dönecektir.

    (Alıntı)





  • MODEMDE GEÇ YANITI ENGELLEME

    Modemlerde en sık karşılaşılan sorunlardan biri isteklere geç cevap vermesidir.Bunun nedeni söz konusu aygıt için "AVP(Advanced Power Management)"'nin aktif olmasıdır.Bu sorunu gidermek için "Regedit"'e girip "HKEY_LOCAL_MACHINE\ System\CurrentControlSet\Services\VxD\VCOMM" anahtarını aktif yapıp sağ mönüde EnablePower Management girdisine çift tıklamak ve bu girdinin değerini "01 00 00 00"'dan "00 00 00 00"'a değiştirmektir.Birde modemlerde geç cevap vermeye neden olarak çevirmeli ağı gösterebiliriz. "HKEY_ LOCAL_MACHINE \System\Current ControlSet\Services\ Class\Modem" anahtarını aktif hale getirip sağ pencerede "ConfigDelay" girdisi bulunuyorsa bunun değerini 6000 milisaniyeden daha aşağı çekin , yoksa aynı isimli "DWORD" değerini oluşturun.

    (Alıntı)
    Gerçi ben denedim fark anlamadım.





  • AÇILIŞ HATASINI DÜZELTMEK

    Windows açılışında ekrana gelen hata mesajlarının çok büyük bir kısmı hatalı Registry girişlerinden kaynaklanır.Bu sorunun çözümü ise söz konusu dosyanı ilişikli olduğu programın tekrar yüklenmesidir.Ama tek çözüm bu değildir.Açılışta bulunamıyor mesajı veren dosyayı kaydedin ve daha sonra "Regedit"'i çalıştırın."Düzen" komutundan "Bul" komutunu seçin ve aranan kutusuna ismini kaydettiğiniz hatalı dosya ismini girin , bakılacaklar seçeneklerinde "Veriler" seçeneğinin seçili olmasına dikkat ederek aramayı başlatın.Uygun bir girdi pencerenin sağında görüntülendiğinde aktif hale getirip "DEL" ile silin ve "F3"'e basarak başka girdi olup olmadığını kontrol edin.





  • Teşekkür ederim arkadaşım.

    Ancak geçenlerde yine bir arkadaş bu şekilde "püf noktaları" verdi yaptım msn den tut bir çok şey saçmlamaya başladı, düzeltene kadar canım çıktı.

    Ben dediklerini yapmayacağım ama belki de faydalıdır.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: PHaLaNX[TUR]

    Şunları kopyala/yapıştır yaptığın siteyi buraya yaz. Sen de rahatla biz de rahatlayalım.


  • Siya Kardeşim,
    Eğer yazılarımın altına bakacak olursan bazılarının alıntı bazılarının ise alıntı olmadığını görürsün. Kopyala yapıştır bukadar kolay olsaydı herkes aynı şeyi yapardı. Bu yazıyı yazamakla ne yapmak istedin açıklarsan iyi olur.





  • quote:

    Orjinalden alıntı: hhfk

    Siya Kardeşim,
    Eğer yazılarımın altına bakacak olursan bazılarının alıntı bazılarının ise alıntı olmadığını görürsün. Kopyala yapıştır bukadar kolay olsaydı herkes aynı şeyi yapardı. Bu yazıyı yazamakla ne yapmak istedin açıklarsan iyi olur.




    O yazıyı Siya arkadaşımız yazmadı ben yazdım. Fakat sonra tartışmaya neden olmamak için sildim. Bu bilgileri bu şekilde vermen doğru değil. Hepsini tek mesajda vermelisin ve altına da alıntı yaptığın siteyi yazmalısın.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi PHaLaNX. -- 21 Ocak 2006 0:02:47 >
  • Ben işte gelişi güzel her şeyi eleştrimenin mantığını anlayamıyorum çocuk bence elinden geleni yaparak güzel bir çalışma yapmış takdir edelim bence çalışman için sağol devamını bekleriz selamlar
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.