Şimdi Ara

Pastanelerdeki fiyatlar ikiye katlandı: Çay, kuru pasta, simit, poğaça cep yakıyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
22
Cevap
0
Favori
931
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
5 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Zamlar vatandaşın belini bükerken pastanelerdeki fiyatlarda da büyük artış yaşandı. 1.5 lira olan simit ve poğaça 3,5 liraya, 1 kilo kuru pasta 25 liradan, 50 liraya çıktı.


    Ankara'da uzun yıllardır pastane işleten Mustafa Topçu “Enflasyonu nasıl hesaplıyorlar anlamak mümkün değil. Ortalığı toz pembe gösterenler benim dükkanıma gelsin. Geçen sene 2.500 lira olan elektrik faturam 7 bin liraya çıktı. 118 liraya aldığım bir çuval un 465 lira oldu. Virüs salgınında bile burada 5 kişi çalışıyordu, bugün 2 kişiye düştük. Para kazanmıyoruz, bu işi yapmanın anlamı da yok artık. Bir an önce sandığı getirsinler'' dedi.


    Lüks olmayan pastanelerde bile kısa süre önce 1.5 lira olan simit ve poğaça 3,5 liraya, 1 kilo kuru pasta 25 liradan, 50 liraya, geçen sene 2 liraya satılan ayçöreği ise 5 liraya çıktı.


    Sözcü'ye konuşan Topçu, bir çuval unun fiyatının 465 liraya yükseldiğini belirten Topçu şunları söyledi:


    "Aldığım fiyatlar ortada, gelen faturalar ortada, kazancımız ortada. Kime anlatacağız derdimizi bilmiyoruz. Vatandaş olarak tek çare diyorum ki bir an önce getirsinler sandığı vatandaş seçimini yapsın.


    Geçen sene bu zamanlar 2.500 ile 2.800 lira arasında ödemiş olduğum elektrik faturası 7 bin liraya çıktı, bir çuval unu 118 liraydı. Geçen sene bu müessesede, salgın döneminde dahi 5 kişi çalışıyorduk. Şu an 2 kişiyiz ve işçi sayısını düşürmek zorunda kaldık. Müessesemiz para kazanmıyor artık.


    Hesap yapamayacak durumdayız. Vatandaş aç. Enflasyon TÜİK'in yada hükümetin açıkladığı gibi değil. Nerede yüzde 36. Kağıt bardağın 3 bin tanesini ben koli halinde 250 liraya alıyordum. Şimdi bin yüz lira oldu. Poşeti 11 liraya alıyordum.


    Şu an 26 lira oldu. 18 liraya aldığım çay 44 lira. Bu enflasyon oranını kim nasıl hesaplıyor da yüzde 36 çıkıyor. Para kazanamadığım gibi elimdeki mevcut sermayemi de dükkanın içine koydum. Bu işi yapmanın da bir anlamı kalmadı. Esnaf olarak da açız, millet olarak da açız. Derdimizi nasıl anlatacağız onu da bilmiyorum.


    “TOZ PEMBECİLER GELSİN”

    Akşam haberleri açtığımızda memleket toz pembe diyorlar. Neresi toz pembe? O toz pembe diyenler benim dükkanıma gelsin. Benimle görüşsün.. Vatandaş olarak tek çare diyorum ki bir an önce getirsinler sandığı vatandaş da seçimini yapsın.



    https://www.aykiri.com.tr/pastanelerdeki-fiyatlar-ikiye-katlandi-cay-kuru-pasta-simit-pogaca-cep-yakiyor/19100








  • Millet Bahçesinde kek ve çay zaten bedava...

  • Simit, poğaça falan yemeyin zaten.


    Alın size pasta


    Pastanelerdeki fiyatlar ikiye katlandı: Çay, kuru pasta, simit, poğaça cep yakıyor
  • Kuru ekmek neyinize yetmiyor? Pastanelerdeki fiyatlar ikiye katlandı: Çay, kuru pasta, simit, poğaça cep yakıyor 

  • Yıllardır burada millet aç aç algısı yapıyorsunuz bıkmadınız mı ?


    2021 yılında Otomobil,Ticari araç satışı 737.350 bin olarak gerçekleşmiş.


    Konut satışı ise 1 milyon 491 bin 856.... Pastanelerdeki fiyatlar ikiye katlandı: Çay, kuru pasta, simit, poğaça cep yakıyor 


    Rakamlar ortada boş yere çabalamayın herkesin parası var.Pastanelerdeki fiyatlar ikiye katlandı: Çay, kuru pasta, simit, poğaça cep yakıyor 




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi berk768 -- 22 Ocak 2022; 18:47:30 >
  • berk768 kullanıcısına yanıt

    Vay be, ülkenin%10 u iyiyse kalan 70 milyonda iyidir demek.


    Doğru mantık.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • ekmek yiyemeyenler pasta yesin diyecektik, o da gitti tüh




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Redeemertr -- 22 Ocak 2022; 19:6:31 >
  • berk768 kullanıcısına yanıt

    2000 yılında 60 milyon civarı nüfusla benzer araç satış olmuştu şimdi 84 milyon vatandaş 7 milyon göçmen var yine benzer satış var


    Ülkede 1 milyondan fazla kişi yetişkin sınıfa geçiyor evlenirse en az 500 bin tek başına yaşamak isterse de daha fazla ev sıfır ev satılmalıydı. Birde yabancı satış var daha . Ama sadece 461 bin sıfır konut satışı var ülkede. Millet ne evlenip ayrı eve çıkıyor ( imam nikahi yada nikahsiz çift dahil) nede ailesinden ayrı bir eve çıkabiliyor demektir


    Pastanelerdeki fiyatlar ikiye katlandı: Çay, kuru pasta, simit, poğaça cep yakıyor

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • İyi bir semt olmayan yerde 1 bardak salep ve su içtim dün 27 lira.


    Gariban çeşmeye dayansın bu memlekete ne oldu yahu.

  • Ağaç kabukları neyinize yetmiyor. Kemirin, kıtlayın işte.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • satıcıların haklı sebeplerı var elbette. elektrıgın % 120 artması, asgari ücretın artması( ssk prımı, vergi artışt) un fiyatalrının % 200 artması gibi..

    ama neticede işin sonu biz tuketicilere dokunuyor..

  • Yavrum bu demek oluyor ki 100 kişiden biri bile otomobil alamamış. (Ticari araç, yabancıların aldığı, devletin aldığı araçlar da dahil üstelik) Yani durum çok kötü.


    Konut satışının içinde ise yabancıların aldığı evler var. Gurbetçilerin aldığı evler var. Kimse elli araba almıyor da yatırım amaçlı 100 tane ev alan var. Yani var da var. Sen desen ki hiç evi olmayan 1 milyon kişi ev almış, derim ki çok iyi. Allah bin bereket versin. Böyle rakamlarla ancak senin gibileri kandırırlar. Burada bunları kimse yemez. Kendini rezil etme.

  • denn.zent D kullanıcısına yanıt

    O zaman sıradaki şarkı, bu konudaki başta olmak üzere bütün yol yabdıcı fanatik dayılar için geliyor :



    kaldırımlarda park edecek yer yok,kafeler dolu,avmlerde kuyruk var,otoparklar dolu,tatil gelince otellerde yer yok, şehirdeki gece kulüplerine rezervazyon olmadan girilmiyor, benzinliklerde sıra var,marketlerden millet poşet poşet alıyor,herkeşin elinde aypon var,caddeler lüks arabalardan geçilmiyor,halkpazarlarında iğne atsan yere düşmez,ramazan gelince pide kuyrukları var,millet şans oyunları için sıraya giriyor,starbuckslarda bi kahveye 15 20 lira veriyoğlağ,blek frideylerde alışveriş yapıyorlar,evde yemek yapmayıp konserve alıyorlar, herkes poşeti parayla alıyor, krismislerde çam ağaçları yok satıyor,pazar günleri sinemalarda bilet kalmıyor,ikinci el arabalara talep patlaması oldu fiyatlar yükselmek zorunda kaldı, kargolarda yoğunluk var,ilan sitelerinde bir sürü iş var millet beğenmiyor, her evde elektrik var,herkesin interneti var, herkesin sosyal medya hesabı var,eskiden fırın yoktu buzdolabı yoktu,yol yabdı,köprü yabdı, avrupada 1 tane domatesi kaç yurolara alamazsınız,belçika'da elmayı daneĞleğyn alıyorlar, nusret'in restoranı hep kalabalık,spor salonlarında yer yok,sanayideki araba tamircilerinde sıra beklemekten yorulduk, her sömestrede tatile gidiyorlar ,yaz gelince hep düğün var,hastanelerin yenidoğan birimlerinde yoğunluk var,forumun araba bölümü çok aktif, bayramlarda çikolata ve şeker yok satıyor, lcw de sıra kavgası var, her asgari ücretlinin elinde 5000 TL lik telefon var, eskiden kontörlü paket alınırdı şimdi herkesin faturalı hattı var, araba bayilerinde sıfır araç yok, virüs salgını olunca kolonya kuyrukları oluştu, Kurban bayramında herkes peynir ekmek gibi kurban alıyor, çoğu ailenin 3 arabası var, millet okulları beğenmiyor da çocuğunu özel okullara gönderiyor, hurdacılar çöpleri atv ile topluyor,avrupa'da benzini tl çevirince burası daha ucuz,iskandinav ülkeleri battı,avrupadan ilerdeyiz,almanya kıskanıyor, abd çıldırıyor, rusya panikliyor, hollanda 3.havalimanını çekemiyor




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi lazer__ -- 23 Ocak 2022; 11:27:30 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Enflasyonun da kılıfını buldurlar. Tüik e-ticaret sitelerindeki fiyatları da işin içine katınca enflasyon biraz da olsa düşecek. Ondan sonra diyecekler ki, bakın enflasyon düşürdük, siz görmüyorsunuz görmek istemiyorsunuz. Halbuki enflasyonu hissetmek için cebini eline atman yeterli.


    Asgari ücreti artırırsan her şeye zam gelir. Bunu anlamamak için biraz şey olmak lazım anladınız siz onu. Zam isteyenlere bir sorum olacak: Zammı aldıktan sonra bir şey değişti mi? Alım gücünüz düştü mü yoksa yükseldi mi?

  • Zaten sağlığa zararlı şeylerdi. Artık biz de evde daha sağlıklısını yaparız.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Tugrul_512bit kullanıcısına yanıt

    yine elektrık harcıcan boyle daha zararlı :D

  • Bu fiyatlara yorum yapılamaz ki.


    Babam pandemide batanlardan biri. Pastaneyi ayakta tutamadık:) Pandeminin başından bu yana da o kadar zamlandı ki her şey.


    Yumurta, un, yağ... hepsi 3 katına çıktı. Kuru meyvelerin bazıları neredeyse 5 katı. Bu yorumu bir tüketici olarak yapıyorum sonuç olarak.


    Pastaneler elektrik mi yaksın, ısınmaya mı çalışsın, halka uygun fiyattan mı versin... Özetle batmaya mahkumlar.


    Bunların yerini zincir marketler alıyor. 2014de 1 kara simidi 50 kuruştan alırken şuan 5 liradan aşağı bulamıyoruz.



    Özetle bu kadar enflasyon olursa onlarda fiyat arttırmaktan başka bir şey yapamazlar "yaşamak için".



    -Sözüm orta sınıf pastanelere ama lüksler bile toptancılardan aldığım duyuma göre iyi değiller.

  • berk768 kullanıcısına yanıt

    O 2021 yılında araç alanlardan biri benim, hatta 3 tane aldım. O adetten 3 adedi düş bakalım. Benim şirketimin durumu Allaha şükür iyi, ben şanslılardanım. İhtiyacım vardı, alabildim. Ama özellikle küçük esnaf benim kadar şanslı değil.


    85 milyonluk bir ülkede 735.000 araç satışı yüksek bir satış değil, 85 milyonluk ülkede araç alabilecek 735000 kişi olmasından daha doğal ne olabilir. %1 bile değil. Ki kurumsal firmaların alımlarının bu satışlar içerisindeki yüzdesini bilmiyoruz. Kaç tanesini vatandaş aldı, kaç tanesini şirket aldı. %99'unun durumu nedir? önemli olan o. AVM'ler dolu diyebilirsin, oradaki esnafa sor bakalım, günlük ciroları ne kadarmış? kuru kalabalık var oralarda. Fast food katı çalışıyor, o kadar, bir de LCW...


    Enflasyonun yüksek olduğunu, döviz artışı (daha doğrusu tl'nin tüm paralar karşısında değer kaybedişi) yüzünden fiyatların fırlayacağını öngörebilen herkes alım yaptı.

    Alımını erteleyen, önümüzdeki yıl değiştirmeyi düşünen de bayilere akın etti. Sabit faiz ile borçlandı çoğu, kötü yönetilen ekonomi yüzünden hepsi kağıt üzerinde karda, ama taksit ödemeleri yüzünden ileride zorlanabilirler, inşallah zorlanmadan atlatırlar.


    Ev satışları için de aynı durum geçerli, faizlerin yükseleceğini öngörebilenler alım yaptılar, göreceli olarak düşük faizlerle borçlandılar, konut ve kira fiyatlarındaki artışla, ödedikleri taksitler kira paralarına denk gelmeye başladı.


    Ama imkanı ve ihtiyacı olan kesimin alımlarını tamamlamasıyla piyasalar durdu artık. 2022 yılının ilk 3 ayının verilerine bakmak lazım, satışlar ne kadar düşecek.


    Otomobil bayilerinde iptallerin olduğunu biliyorum, Günlük hayatta yaşam çok zorlanmaya başlayacak. Elektrik, yakıt vs fiyatları çok arttı, bunun yanında tüm gıda ve deterjan maddelerinin de.


    "Herkesin parası var" diyebilmek için kör olmak lazım...





  • İnsanlar bunalımda ticaretle uğraşan orta ve küçük esnaf yakında kepenk kapatır.İnsanları iş yapmaktan soğuttular.

  • Simit tatlı pasta bile lüx oldu artık ülkede.

  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.