Şimdi Ara

Özgür irade nedir? cevap içeride

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
215
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Özgür irade nedir? robotlar gibi sürekli aynı tercihi yapmamak istediğin zaman yolundan sapabilmek mi? iki tane küre şeklinde objemiz olsun, küreler kusursuz ve ağırlıkları aynı. Hava şartları ve rüzgarın yönü, hızı hiç değişmeyen bir de ortam olsun. Bu ortamda 150 katlı bir binanın en tepesinden önce birinci küreyi sonra ikinci küreyi aynı noktadan aşağı bırakalım. Şartlar aynı olduğu için milim sapma olmadan iki küre de aynı noktaya düşecek. Darbe sonucu kürelerin kusursuzluğu biraz bozulacak, işte bu bozulma tecrübe ya da özgür irade dediğimiz şeyi oluşturan etken. Bozulmuş olan kürelerden birini alıp tekrar aynı noktadan aşağı bırakırsak bu sefer farklı noktaya düşecek. Artık kusursuz olan küreden farklı seçim yapan bir küremiz var. Eğer kusursuz küreleri farklı hava şartlarında farklı yükseklikten bıraksaydık farklı sonuçlar elde edecektik. Demek istediğim şu, misketler de özgür iradeye sahip  sonucu belirleyen başlangıç şartlarıdır.



    "Şayet havaya atılan bir taş düşünebilseydi, kendi isteğiyle yere düştüğünü sanırdı"


    Spinoza




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ortadaki Adam -- 9 Ağustos 2023; 23:48:42 >







  • Özgür irade, Kelime oyundan ve paradokstan başka birşey değil.


    Çünkü sadece özgür irade değil. Onun kavramı ve konsepti bile evrende mevcut değil çünkü çelişkili şekilde akla mantığa aykırı.


    Aynı kişi olsan zaten aynı taş gibi aynı davranışı sergilersin. Çünkü iradeden de aynı olmalı eğer aynı kişiysen.


    Zihnin ise iradesi olduğuna inanmak zorunda, inanmasa zaten hareket edemez. Özgür bir irade mi yoksa materyalist bir irademi zihnin pek umrunda değil.

  • Özgür irade olsa din değiştirme oranı 1/10.000 olmazdı.
  • Özgür iradeyi kendinde şey'in yeni bir nedensellik dizisi başlatma yeteneği olarak tanımlayabiliriz diye düşünmekteyim. Bu tanımın determinizmle bağdaşıp bağdaşmadığından ise emin olmadığımı belirtmem gerek.

  • ThePiraeusHunter kullanıcısına yanıt

    Verdigin oranla ozgur iradei iddiasini kanitladigini fark edememenden dolayi ozgur iradenin olmadigini düşünmeye basladim

  • Copluge donen forumda copluge atilmadan 2 kez dueunulmesi gereken konular inci gibi degerli oluyor.

  • sething S kullanıcısına yanıt

    Şahsımla değil de verdiğim oranla ilgilensen sadece benim için değil tüm insanlık için ozgur irade olmadığını fark ederdin.

    Dünyada yeni insan dogmasa ve hayattaki insanlar da ölmese tüm gayri muslumlerin bir şeyi idrak edip de Müslüman olmaları sonsuza kadar sürer ama kabaca yarısı Müslüman olması 5000 yıl sürer diyelim.

    insan ömrü bu kadar olmadığına göre özgür irade yoktur. Ve Allah milyarlarca insanı cehenneme odun olsun diye yaratmıştır.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ThePiraeusHunter -- 27 Aralık 2023; 0:21:17 >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.