Şimdi Ara

!!! oyunları takılmadan akıcı bir şekilde oynamak için (@30p FPS) optimize etmek artık mümkün ! :) (6. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
125
Cevap
11
Favori
10.904
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Bu konuyu inceledim ve epey dikkatimi çekti. Olay şudur yani öyle mi?:

    60hz monitör:
    [------------------------------------------------------------] Çizgileri saniyenin 1/60'ı olarak ele aldım.

    Diyelim şu an benim ekran kartım Far Cry 3ü 60fps renderlamaya çalışıyor. Ancak işlem gücü yeterli değil ve şu durum ortaya çıkıyor. (+lar renderlanabilen kareler)(sıralı olarak vermedim ve rastgele koydum, gerçek bir durumda da sahneye göre değiştiğinden dolayı)

    [++-+++-----+--++-----++------+-++---+-----++----+---+++----+] Şimdi bu durumda fps'miz 21 oluyor. 1/60'lık zaman diliminde "+" geldiğinde yeni bir kare geliyor, ardından gelen 1/60'lık zaman diliminde ise önceki karenin aynısı ekranda kalıyor. Bu da gözümüze takılma hissini yaşatıyor.

    Şimdi bunun üstesinden gelmek için, Benim kartım saniyede yalnızca 21 kare renderlayabilir haldeyken bunu gözüme nasıl "takılmıyor" veya "daha az takılıyor" hissi vererek gösterebiliriz.

    Filmlerde saniyede 24 kare takılmıyor hissi verir doğrudur. Ancak bunun sebebi tam ince ayrıntılarını bilmemekle beraber "motion blur" dediğimiz olaydır. Sinemada basit bir kuralla (genel bir kuraldır ve kesin değildir değişebilir tabi), 24p çeken kameranın pozlaması saniyenin 1/50'sidir. Yani her bir kare "blur"lu görüntüdür. Örneğin Er Ryan'ı kurtarmak filminde yönetmen 24p çekerken 1/50 değil de 1/250 gibi bir değer kullanarak savaş sahnelerinde keskin görüntüler vererek "takılma" efektini yakalamıştır. O da savaşın heyecanını vs. vermek amacıyladır. Tabi bu iş dijitale döndüğünde bu kadar sanatsal gelmiyor gözümüze ve oyunlarda rahatsız ediyor.

    Bunu dijitalde yaşamak için örneğin benim renderlayabildiğim 21 karenin her birinin "blur"lu olması gerek gibi. Ancak hani görüntü işleme programlarındaki "blur" efekti gibi değil de, şöyle: eski windows sürümlerinde vardı hala var mıdır bilmiyorum, mouse imlecini hareket ettirdiğinizde arkada bir iz oluşurdu. Tam da o iz gibi bir "blur". Diyelim silahınızı sağa savurdunuz, 21 karenin her birinde bu görüntü az da olsa izli olsa 21 fps renderlanan görüntü göze çok daha hoş gelecektir.

    Bunun dışında bu yöntemin başka nasıl işe yarayabilececeğini henüz kafamda canlandıramadım ancak atladığım noktalar olabilir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Daywalke® -- 26 Ocak 2013; 17:29:55 >




  • Gerçekten çok yararlı bir konu olmuş hocam eline sağlık
  • Üstteki postum zaten yeterince karmaşık gözüktü gözüme o yüzden ikinci bir post olarak yazıyorum şimdi, oturup az daha düşündüm ve şu sonuca vardım.

    Ekran kartına 60fps renderla dediğiniz vakit 1/60'lık zaman dilimlerini içeren adet 60 kare renderlamaya çalışıyor. Şimdi benim anladığım kadarıyla bu da düzensiz renderlara yol açıyor. Yani nasıl? üstteki postta verdiğim örnek gibi.

    [++-+++-----+--++-----++------+-++---+-----++----+---+++----+] Gerek ekran kartının işlem gücünden kaynaklanan, gerek memorysindeki birikmeden kaynaklanan düzensiz zaman aralıklarıyla renderlanan kareler. Bu sanırım göze çok daha kötü geliyor.

    Ancak limiti 30fps olarak koyarsak makine belki üst postta dediğim gibi "blur"lu renderlamayacak. (o başka bir dünya çünkü) Ancak zaman aralıkları eşit olacak.

    Örneğin [+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-] şeklinde (ideal şartlarda 30fps renderlama gücü varsa).

    Bunun sebebi de kare renderlamak için gereken limit sürenin aslında 2 katına çıkması, kartın darboğazlarının rahatlaması.

    Bu durumda şöyle bir düşününce, evet, ekran kartına "daha az fps çiz" komutu verilince, düşük imkanlarla daha iyi görüntüye ulaşabiliriz.

    Ancak bunu monitörlere, ekran kartı driverlarına veya lcd tvlere nasıl uygularız hiç fikrim yok. Pratik çözümleri olan arkadaşlar kısa bir rehber yazarsa bizim gibi yeni ekran kartı almaya gücü yetmeyenlere güzel bir imkan sağlanabilir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Daywalke® -- 27 Ocak 2013; 7:23:28 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: playstyle

    quote:

    Orijinalden alıntı: CnZ

    adamın dibisin

    bize "adam dibi" değilde, şunları kontrol edecek arkadaş lazım, arkadaş !

    adam adamin dibi oldugunu soylememis zaten sana adamin dibi demis

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: playstyle

    inanmayanlara buda ( !!! oyunları takılmadan akıcı bir şekilde oynamak için (@30p FPS) optimize etmek artık mümkün ! :) gülen buda heykeli : ) kapak :D


    !!! oyunları takılmadan akıcı bir şekilde oynamak için (@30p FPS) optimize etmek artık mümkün ! :)


    Seni takdir ediyorum. 2012de açtığın konuyu geçtiğimiz hafta itibari ile Nvidia G-sync adıyla duyurdu.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • çok enteresan bi konuymuş yarın deneyeceğim
  • quote:

    Orijinalden alıntı: playstyle

    olumsuz eleştiri yapanların bir çoğu zaten kendi sistemlerin 60/60fps ve üzeri 1:1 zamanlı oyun oynadıkları için
    eleştirmesi kolay dahası bu konu başlığının amacı 60/60fps ve üzeri 1:1 zaman oyun oynamakta sorun yaşayanlar için bir alternatif önermedir.

    ama işte bazı insanlar 60/60fps ve üzeri 1:1 zamanlı oyun oynadıkları halde hala mutsuz ve bunu forumlarda açılan güzel konu başlıklarına bulaşarak ilgi yumağı olmaya çalışıyorlar :D

    dvi çıkıştada oluyormu bu dediklerin... yoksa sadece hdmi mı?
  • way way way
    way anasını be sonunda yıllardır bi tarafımı yırttığım konu hakkında bi gelişme sağlandı
  • İlginç bir yazı olmuş.3 sayfa yazıyı görünce kendimi bir basamak yukarı taşır mıyım diye büyük bir merakla yazılanları okudum.Ve gerçekten üsluptan mıdır yoksa yazılanlardan mıdır nedir çok rahatsız oldum.Tam olarak sebebini açıklayamıyorum. Söylenilen şeyi "acaba" diyerek denedim.İnsan gözü 23 fpsye duyarlı olduğundan düz mantık 23 fps yeterli olmalı her platformda.23" Monitör,HDMI 1.4 ile denedim.(Gece gece ses olur diye 21,5" Led Tv'de deneme şansım yok gündüz deneceğim.Süpriz beklemiyorum ama merak ettim.)1080p 24 ve 30 hz değerlerinde sürpriz olmadı.24 fps tam bir rezillik iken 30 fps için oynanabilir seviye diyebilirim. Bir zamanlarda 30 fps oynayım yeter düşüncesi varken,40 fps den aşağısı bana göre takılıyor diyenleri anlayamıyordum.O zaman geldi aklıma.Ama artık 40 fps bile tatmin etmiyor beni.Mevzuu ego değil.Zevk alabilmek...Ani fps düşüşleri olunca akıcılık gidiyor.Kendimi oyuna kaptırmam lazımken ve oyun oynarkenki gerçekliğimin sadece oynadığım oyun olması gerekirken,fps düşüşleri sadece sanal bir iş yaptığımı hatırlatıyor.Bu nedenle denedim.Sonradan düşündüm ve birşeyi unuttuğumu farkettim.Farklı teknolojileri karşılaştırıyoruz.Bu bir kere yanlış.(Bir santraforla savunma oyuncusunu kıyaslayamazsınız.Santrafora neden top kapmıyor demek ya da savunma oyuncusuna da neden gol atamıyor demek çok mantıksız.)PS3'ün de kendi grafik kartı,işlemcisi vs... var bilgisayarlar gibi ama teknolojileri farklı.Belki de tek fark yazılımdır kimbilir...Ama sonuç olarak farklı kulvarların teknolojileri...Bu nedenle birinde 30fps çok iyiyken diğerinde de 30fps nin iyi olmasını beklemenin en ufak bir mantıklı açıklaması olamaz.Yine de bilgi içeren yazılar için herkese teşekkür ederim.

    Bu da PS3 ve Ps karşılaştırması...Denk geldi burda paylaşayım dedim.Hangisi Ps3 hangisi pc ayrımı siz yapın artık.Crysis 2'den bir sahne...Bilgisayar asla PS3'ün yerini alamaz düşüncesindeyim.Sadece Fifa 2013 oyununu bilgisayar ve pc3'te oynamış biri olarak bunu diyebilirim.Arada çok fark var.Mevzuu Xbox,PS3 iken Fps kimin umurunda...Alttaki resmi PS4'e gerçekten ihtiyacımız var mı isimli bir yazıda buldum.Hoşuma gitti.

    !!! oyunları takılmadan akıcı bir şekilde oynamak için (@30p FPS) optimize etmek artık mümkün ! :)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AC Kiriklar -- 22 Ekim 2013; 5:52:43 >




  • PC monitorunde denedim, LCD TV de de deniyeceğim, lakin PC de aman abicim benden uzak olsun dedim resmen çarli çaplin filmlerini seyrediyormuşum gibi hissettim...
  • quote:

    Orijinalden alıntı: TURK-ŞAD

    PC monitorunde denedim, LCD TV de de deniyeceğim, lakin PC de aman abicim benden uzak olsun dedim resmen çarli çaplin filmlerini seyrediyormuşum gibi hissettim...

    konsolda oynarken uf be ne görüntü diyenlerin şimdi dün ne söylediğini hatırlamayan tavırlarına hastayız :D
  • quote:

    Orijinalden alıntı: playstyle

    quote:

    Orijinalden alıntı: TURK-ŞAD

    PC monitorunde denedim, LCD TV de de deniyeceğim, lakin PC de aman abicim benden uzak olsun dedim resmen çarli çaplin filmlerini seyrediyormuşum gibi hissettim...

    konsolda oynarken uf be ne görüntü diyenlerin şimdi dün ne söylediğini hatırlamayan tavırlarına hastayız :D

    Siz beni biri ile karıştırdınız herhalde, ben hayatım boyunca konsol sayfalarında uf bune grafik be demiş adam değilim, aksine Playstation sayfalarında konsol grafiklerini eleştiren yazılarımla doludur. :) Şu bir gerçek 30 FPS civarında PC ortamında ki oyun kesinlikle çok rahatsız edici film için birşey diyemeyeyeceğim..!! Lakin oyunda kesinlikle iğrenç bir görüntü ortaya çıktığını söyleyebilirim...

    Kişisel görüşüm Full HD çözünürlükde PC ortamında LCD veya Monitorde oyun oynarken akıcılığın kaybolmadan kullanıcıyı rahatsız etmeden idare eder diyebiileceğiniz FPS değeri minimum 40 FPS dir...Ancak bu değerlerde kullanıcı oyundan zevk alabilir, sizin öneri ve çözümünüz ise PC donanımı kısıtlı ve eldeki malzeme ile en iyi performansı almak isteyenler için bir nebze avuntu olabilir...

    Bunlar benim şahsi görüşlerimdir, lütfen eleştiri ve görüşlerimizi saygı çerçevesinde krııcı ve incitici olmadan yapalım

    Saygılar..



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TURK-ŞAD -- 31 Ekim 2013; 13:45:48 >




  • arkadaşım kendi çapında çabalamış kafa yormuşsun saygı duyarı fakat oyunu ekran yenileme hızıyla hızlandırmak ne yazık ki mümkün değil mesele sadece ekrana çizilen kareler değil ps2 emulatöründe öyle yerler geliyor ki 88 fps ile oyun kasılıyor bu tamamiyle pcnin işlem kapasitesine bağlı bir olay makinen iyi değilse değildir sonradan iyi yapmak mümkün değil ancak oc ile bir nebze belki
  • 100fps altı yalan
  • Dr.Techno kullanıcısına yanıt
    Ya kardeşim ben LOL ü optimize edeceğim ama pc görmüyor ne yapmam gerekiyor ?
  • insanları mutlu etmek zor !

    30 fps mükemmel bir fps dir diyen yok burada !
    bu sistemi kasan oyuncular için en azından sistem 30 fps de kasmasın diye bir önermede bulunuyoruz !
    çünkü oyunlar genelde 60 fps ye göre optimize edilir !
    ve kasılma daha çok görüntü lagı ise ekran kartının veya oyunun grafik programlamasının
    yeterli seviyede olmayışından ötürü bazı oyunlarda 100 fps üzerine çıkar bazılarında ise 60 fps bile alamazsınız

    bu arada ps2 emülatörün konusunda yorum yapan arkadaşa cevaben emilatörler genelde grafikte yorulmaz
    emülatörler genelde CPU emülasyonunda zorlanır ve yorulurlar. bu açıdan emülatörde 500 fps görseniz bile
    CPU emülasyonu yavaş çalışabilir.

    son olarak elbette 60 fps ve üzeri 100 ve dahası iyidir.
    ama sinemalarda üf be vav be dediğiniz bir çok film 24 fps dir !

    bizim burada önerdiğimiz yüksek çözünürlükte grafik sistemi yetersiz kalan oyunculara ufak bir öneridir.
    bu arada x@30p fps ayarında oyun oynarken TV ayarlarını Sinema film moduna getirmenizi önermek durumundayım
    çünkü standart parlaklık modunda 30 fps den fazla haz alamazsınız ! gözün rahat algılaması için en ideali TV de sinema film modunda görüntü almanızdır !

    sonuç olarak var olan donanımınızla daha az kasılmalı ve daha akışkan görüntü için bu bir öneridir.
    parası olan gitsin 1000 $ lık ekran kartlarında alınsa birde burada laf ebeliği yapmasın !
    sanki bu danışmanlık hizmeti için sizden para almışızda karşılığı beklediğiniz gibi olmamış gibi
    kimsenin kimseye hesap sorma hakkı yok ! :)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ProjectMan -- 3 Temmuz 2014; 6:43:15 >




  • O konuyada yazdım NVIDIA Adaptive Sync benzeri bir teknoloji o kadar büyük şeyler beklemeyin adamlar bunu kartın total frame üretmesini azaltarak güç tasarrufu sağlamışlar yine eski metodlar
  • 7870xt ekran kartım daha az enerji harcasın istiyorum masaüstü kullanımda bu mümkün müdür.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.