Şimdi Ara

Otomatik vites araba nasıl kullanılır? (6. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir (1 Mobil) - 3 Masaüstü1 Mobil
5 sn
214
Cevap
24
Favori
452.065
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
6 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 45678
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Sozuak

    Yokuş inerken de çıkarken de D de durur vites. Araç yüklü yada yük çekiyorsa yada bozuk yolda yavaş gidilmesi gerekiyorsa d2 yada d1.
    Çalıştırmak kolay.

    Araç P de yada N de olmalı. Motoru normal çalıştırın. P de ise D ye almak için mutlaka frene basmalısınız yoksa vites kilidi açılmaz kolu kıpırdatamazsınız. Birde frene basmadan vites koluna asılmayın. Bu durumda hasar yada arıza olmaz ama vites kilidini sıkıştırırsınız frene basınca kilit açılamaz kolu hareket ettiremezsiniz. N de iken çalıştırırsanız da ayağınızı frende tutmayı unutmayın. D ye alınca araç hareket edeceğinden ayağınızı dalgınlıkla frenden hafif çekerseniz ilerleyip başka bir aracaya, yayaya yada neseneye çarpabilirsiniz. Özellikle ışıkta vites D de önünüzde araç varken dalıp freni hafif bırakrsanız araç yavaşça ilerleyebilir, kontrolsüzce öndekine çarpabilirsiniz. Işıklarda durunca ayak frende N ye alırsanız hem vites kutusu aşırı ısınmaz uzun ömürlü olur hemde kazara hareket etmelerden korunursunuz.
    Aracı durdurmadan R ye almayın yada D de giderken araç son viteste ise (4-5-6) D1 yada D2 ye almayın. Elektronik kısmı koruma işini halleder ama diyelim ki sizin vites kutusunda bu durum için önlem almamışlar araç aniden fren yapar gibi yavaşlar arkadakiler size çarpabilir yada siz araç içinde kafanızı cama vs çarparak yaralanabilir, kontrolü kaybedebilirsiniz.

    Yokuşta durdunuz, araç p de, N de yada D de olsun. Ayak frende ve motor çalışıyor. Ayağınızı frenden çekerçekmez hafifçe gaz verin. Bazı otomatikler hafifçe geri kaçabilir bu orun değil. Çok çok el freniniz yarım çekin araç geri kaçmaz yada çok yavaş kaçar. Gaz verin yavaşça elfrenini de hemen indirin. Öncelikle boş yolda aracınızın vites karekteristiğini öğrenmenizi tavsiye ederim. Mesela rampa yukarı d durdunuz yak frende, ayağınızı frenden çekince ne kadar geri kayıyor. Tabi bu aracın yükü ile rampa eğimi ile de alakalıdır. Ama genelde çok kolaydır kalkmak sadece panik yapıp gaza aniden abanmayın. Araç güçlü ise hızlı toparlar, öndekine çarpabilirsiniz.

    İşte bu hocam çok teşekkür ederim püf nokta budur bana çok faydası olur bunların özellikle şu cümlesi..




    abi bu aracın yükü ile rampa eğimi ile de alakalıdır. Ama genelde çok kolaydır kalkmak sadece panik yapıp gaza aniden abanmayın. Araç güçlü ise hızlı toparlar, öndekine çarpabilirsiniz.




  • Bende hiç otomatik vites kullanmadım şuana kadar yarın patronun arabasını kullanma fırsatım olabilir.
    O yüzden merak ettiğim birkaç şey var:
    (araç vw passat)

    Passatların otomatik vitesi resimdeki gibi sanırım:

     Otomatik vites araba nasıl kullanılır?


    Vitesi P den D ye alırken herhangi bir tuşa basıyor muyuz yoksa sadece vitesi D ye doğru ittirmek yeterli mi?
    Ayrıca vites topuzunun yanına bitişik o düğme ne işe yarıyor?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: FFFaust

    Bende hiç otomatik vites kullanmadım şuana kadar yarın patronun arabasını kullanma fırsatım olabilir.
    O yüzden merak ettiğim birkaç şey var:
    (araç vw passat)

    Passatların otomatik vitesi resimdeki gibi sanırım:

     Otomatik vites araba nasıl kullanılır?


    Vitesi P den D ye alırken herhangi bir tuşa basıyor muyuz yoksa sadece vitesi D ye doğru ittirmek yeterli mi?
    Ayrıca vites topuzunun yanına bitişik o düğme ne işe yarıyor?


    o vites kolu kenarındaki kilit kısmına basarak, P D arasında geçiş yapabilirsiniz.




  • Kafama takılan birde şu var:
    Mesela aracı yokuşta park ettik(arabanın önü yokuşun aşağısına bakıyor.)
    Geri geri gideceğiz vitesi R ye aldık el frenini indirdik.
    Ayağımızı frenden çekince araba stop eder mi yoksa geriye doğru rolanti devriyle gidebilir mi?
  • ben öğrendim geliştirdim kendimi dh sayesinde :)
  • Ben genelde frene basiyorum p'ye aliyorum iniyorum. El freni filan cekmeden. Tabi duz yerde. Egim varsa el freninide cekiyorum.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • arkadaslar hayatimizi kolaylastiran herseyin bize zarari vardir otamatik aracinda zarari cebibimizedir otamatik araclar manuele gore daha fazla yakar otamatik araclarda sanzuman yagi filitresi manuele gore daha pahalidir bakimi onemlidir yagini suyunu daha onemseyerek zamaninda degistirmek gerekir agrizalanmasi durumunda kotu sonuclar verir tamiri zordur pahalidir onun icin bakim onemlidir otamatik araclarda mars almasi manuele gore daha kuvvetlidir bozulmasi durumunda vurdurarak yada cekerek calistirilamaz kesinlikle yolda istop edmesi %50 kazalarla sonuclanir direksiyon serterir firen tutmaz el firenide iyi degilse kazlar kacinilmaz olur manuel istop edsede arac vireste iken calisma olasiligi yuksektir tekrar calismasada aracin hiziyla hitrolik sistem devrede olur viteste ise yavaslayana kadar otamatik araclari alirken test surusunu mutlaka yapiniz dik bir ranpada durunuz ve fireni burakiniz arac yeriye kaciyorsa oractan vaz geciniz bmw mersedes chevrolet gmc chrysler gibi araclar otamatik araclarda gercekten randuman alinmistir gerisi hikaye volkswagen audi sonrasinda gelir bunlarin disindakilerden uzak kaliniz derim




  • vaybe bende otomatiklerde gaza basıp gidiyosun frene basıp duruyorsun sanıyordum ayrıntılı olmuş

    tşekkürler
  • otomatik vitesin manuelden dana fazla olumsuz tarafı olduğuna katılmıyorum aksine hen ekonomi hende kullanım konusunda otomatik manueli açık ara geçer, bir kere otomatiklerde baskı balata değişimi olmuyor ve birkaç senede bir 1000 tl gibi bir fiyat ödemek zorunda kalmıyorsunuz, otomatikler motoru kesinlikle zorlamaz çünkü kendisi motor devrini en mnantıklı şekilde kullanacak şekilde tasarlanmıştır manuelde debriyaja bas çek vurdurma daha çok olur buda motora ve aktarma elemanlarına mesela trigere daha çok yüklenme yapar otomatikte aktarma yağla yapıldığı için istesenizde şanzımana motora aşırı yüklenme olmaz, ayrıca tam otomatik şanzımanların neredeyse hepsinde kullanılan yağ ömürlüktür değişim gerektirmez, çok yakma konusunada katılmıyorum şuana kadar iki adet otomatik araç kullandım polo ve astra g, ikisindede manuel kullanıcıları ile kıyasladığımda aynı hatta benim kullanma şeklimle daha az yaktığını gördük nette her duyduğunuza inanmayın gidin yüzyüze kullanıcıları ile görüşün ayrıca otomatik vitesin kolay kullanımı kesinlikle tartışılamaz yokuşlarda ileri geri kaçırmaması buna enbüyük örnektir manuel araçla dik yokuşta geri gitmeye çalışın ananız ağlar dur kalkta debriyaja bas vites değiştir araba kullanmak zevk olmaktan çıkar işkenceye dönüşür manuel araçta gaza basılı giderken birden ayağınızı gazdan çekin ne olur araç ileri geri hop hop oynar hatta stop eder otomatikte gazdan ayağını çekince çok hafif tatlı bir yavaşlamaya girer hoıplama zıplama kesinlikle olmaz, ayrıca evet otomatik vitesler gaza basınca gider frene basınca durur hepsi bukadar.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi molella -- 22 Temmuz 2012; 14:21:16 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: FFFaust

    Kafama takılan birde şu var:
    Mesela aracı yokuşta park ettik(arabanın önü yokuşun aşağısına bakıyor.)
    Geri geri gideceğiz vitesi R ye aldık el frenini indirdik.
    Ayağımızı frenden çekince araba stop eder mi yoksa geriye doğru rolanti devriyle gidebilir mi?


    tam otomatikler frenden ayağınızı çekince ileri gitmez (aşırı dik ve çok yüklü olmadıktan sonra) ancak rölanti devrinin gücü geri gitmesine yetmez gaza basınca geri gitmeye başlar. otomatikler hiçbir zaman manueller gibi stoplamaz



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi molella -- 22 Temmuz 2012; 14:27:42 >
  • araç D de iken ayağı frenden çekince araba yavaşça hareket etmesi rölanti devrinin gücünden mi kaynaklanıyor?

    Bir de çok dik yokuşta geri kaydırıyor mu diye test ettim. çok yavaş kaydırdı.

    ondan biraz daha az eğimli yokuşta hiç kaydırmadı; ilkinde kaydırması normal midir?
  • Arkadaşlar takıntı ve strees yapmayın.. bende dh da öğrendim hemde bu konuda :) ve çok rahat sadece beyniniz rahat olsun arabanın kavramasını öğrenin yeter..
  • bana kalırsa bu otomatik işini çok abartmışsınız. adı üstüne otomatik vites. rampada araba çok kararsız kalmadığı sürece, ya da karda-buzda kullanmadığınız sürece bence viteslere kesinlikle karışmayın. zaten bizim yerimize vitese karar versin diye alıyoruz şunu.

    tam otomatiklerde vitesleri sık sık kurcalamak da iyi bir şey değildir.

    arabaya bin, kontağı çevir, frene bas, el frenini indir, d ye tak ve git. bakşa hiç bir şey yapmayın, yok sıkışık trafikte d3 e takayım, yok yokuş azıcık dik d2 ye takayım... yok d1 d2 d3 d4 yapmak hoşuma gidiyor.

    sakın.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Gamlı Baykuş

    bana kalırsa bu otomatik işini çok abartmışsınız. adı üstüne otomatik vites. rampada araba çok kararsız kalmadığı sürece, ya da karda-buzda kullanmadığınız sürece bence viteslere kesinlikle karışmayın. zaten bizim yerimize vitese karar versin diye alıyoruz şunu.

    tam otomatiklerde vitesleri sık sık kurcalamak da iyi bir şey değildir.

    arabaya bin, kontağı çevir, frene bas, el frenini indir, d ye tak ve git. bakşa hiç bir şey yapmayın, yok sıkışık trafikte d3 e takayım, yok yokuş azıcık dik d2 ye takayım... yok d1 d2 d3 d4 yapmak hoşuma gidiyor.

    sakın.

    1 2 ve 3 orda duruyorsa bi işe yarıyordur, o şartlar oluşunca bunları da kullanmak lazım.
  • evet arkadaş gerçekten yararlı bir iş yapmış ellerine sağlık dostum. çoğu kişi artık herşeyi biliyor
  • quote:

    Orijinalden alıntı: dekareme

    quote:

    Orijinalden alıntı: Gamlı Baykuş

    bana kalırsa bu otomatik işini çok abartmışsınız. adı üstüne otomatik vites. rampada araba çok kararsız kalmadığı sürece, ya da karda-buzda kullanmadığınız sürece bence viteslere kesinlikle karışmayın. zaten bizim yerimize vitese karar versin diye alıyoruz şunu.

    tam otomatiklerde vitesleri sık sık kurcalamak da iyi bir şey değildir.

    arabaya bin, kontağı çevir, frene bas, el frenini indir, d ye tak ve git. bakşa hiç bir şey yapmayın, yok sıkışık trafikte d3 e takayım, yok yokuş azıcık dik d2 ye takayım... yok d1 d2 d3 d4 yapmak hoşuma gidiyor.

    sakın.

    1 2 ve 3 orda duruyorsa bi işe yarıyordur, o şartlar oluşunca bunları da kullanmak lazım.

    Onu belirttim mesajimda zaten.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Gamlı baykuş sonuna kadar destekliyorum 5 senedir otomatik araç kullanıyorum çok dik yokuşlarda dahi kullanmıyorum 1 ve 2 yi.gaza sonuna kadar bastıgınızda bir önceki vitese alıp aynı görevi görüyor zaten araç devrini alınca gazı hafif çekin o devirle rahat çıkarsınız zaten.1 ve 2 yi sadece dik ve uzn yokuşları İNERKEN kullanın sürekli vites değiştirmek otomatikte iş değildir.Sürekli eliniz viteste olacaksa otomatiğin bi önemi kalmaz zaten.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Utku Tozluyurt

    Gamlı baykuş sonuna kadar destekliyorum 5 senedir otomatik araç kullanıyorum çok dik yokuşlarda dahi kullanmıyorum 1 ve 2 yi.gaza sonuna kadar bastıgınızda bir önceki vitese alıp aynı görevi görüyor zaten araç devrini alınca gazı hafif çekin o devirle rahat çıkarsınız zaten.1 ve 2 yi sadece dik ve uzn yokuşları İNERKEN kullanın sürekli vites değiştirmek otomatikte iş değildir.Sürekli eliniz viteste olacaksa otomatiğin bi önemi kalmaz zaten.





  • quote:

    Orijinalden alıntı: Utku Tozluyurt

    Gamlı baykuş sonuna kadar destekliyorum 5 senedir otomatik araç kullanıyorum çok dik yokuşlarda dahi kullanmıyorum 1 ve 2 yi.gaza sonuna kadar bastıgınızda bir önceki vitese alıp aynı görevi görüyor zaten araç devrini alınca gazı hafif çekin o devirle rahat çıkarsınız zaten.1 ve 2 yi sadece dik ve uzn yokuşları İNERKEN kullanın sürekli vites değiştirmek otomatikte iş değildir.Sürekli eliniz viteste olacaksa otomatiğin bi önemi kalmaz zaten.

    1 nedir 2 nedir? onlar manuel viteste oluyor:), (5 e 6 ya kadar gider bunlar), otomatik vites arabalarda P-R-N-D vardır (benimki öyle en azından bide triptronik mod var),
  • 1 ve 2 aracın ağır yük çekerken örneğin karavan, rampa çıkarken vites büyütmeden düşük viteste kalması içindir. 1 sadece 1. viteste kal demek 2 ise 1 ile 2 arasında çalış demektir. bu vitesler kullanılırken 2000-3000 devirleri geçmeden sakince rampa çıkılır. Ayrıca inerken de bu vitesle kullanılırsa ( yük çekerken) motor freni sayesinde araç fazla hızlanmaz yoksa aracı kolay durduramazsınız (frene basarak). Eskiden rampalarda çıktığınız vitesle ininiz diye yazılar olurdu.


    Otomatik vites kutusu yağı ömürlük DEĞİLDİR: Forumda elle defa yazıldı. ağır şartlarda kullanıyorsanız en azından 40.000 km de bir. Normal şartlarda 60.000 km de bir değişir. Kitapçığında bu kilometrelerde kontrol edilir eksilmişse eklenir, kalitesi kontrol edilir diyor. Ayrıca örnek benim aracımda araç yağ eskime sayacı var. (Oil wear counter) yağ belirlenmiş ısı derecesinden yüksek çalıştırıldığı sürece sayacın değerini arttırıp üretici tarafından belirlenmiş değere gelince kar ve spor ışıklarını yakıp söndürerek yada aracın vites kutusunu limp home mode denilen emniyet moduna alarak (sabit 3. viteste kilitler böylece araç yolda hareketsiz kalmaz ama hızlanması ve rampa çıkması zor olur) kendini korur. Yağın eskimesi aracın daha yüksek devirlerde vites değiştirmesi, eskisi kadar performanslı olmaması ve pürüzsüz vites değiştirmemesi ile kendini belli eder. Eski yağ içinde vites kutusunda bir çoğunuzun olmadığını sandığınız balata ve fren bandlarına ait balata aşıntılarını yani tozları içeririr. Bunlardan içerideki yağ filtresine takılmayanlar selenoid valfleri tıkayarak daha büyük sorunlara yol açarlar. Ondan sonra da bu ülkede 2. el otomatik sakın almayın diye yazılar, tavsiyeler okursunuz. İşte yağı zamanında değiştirilmeyen araçlarda olanlar. Ben otomatik aracımı 124.000 km de aldım.194.000 km sonra bakım için vites kutusunu açtığımızda 2010 yılının parasıyla sadece tamir takımına 900 tl ödedim. Bunlar 4 adet balata grubu, 2 adet fren bandı, çeşitli boylarda contalar ve yağ için. İşçilik saymıyorum ve ek olarak balatalar neredeyse kavrulmuş, fren bandları bittiğinden dolayı neredeyse kasnağı yemişti. Hepsi tornalandı. Üzerine 28.000 km yaptım. Şu an 222.000 kmdeyim. Vites kutusu bozulacak diye endişem yok. Satarken de içim rahat çünkü 50.000 de bir yağını değiştiriyorum. 140.000 de değiştirdim. 194.000 km de değiştirdim. Uzun ömürlü ve satarken sorun çıkartmasın diyorsanız işi bilen bir otomatik vites ustasında değiştirtin yoksa serviste değiştirmezler, değiştirmedikleri için de nasıl, hangi yağ ve ne kadar değişeceğini bilmezler onlar da sanayiideki otomatik vites ustalarına söküp yollarlar size daha pahalıya gelir.




  • 
Sayfa: önceki 45678
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.