Şimdi Ara

Ön Çapraz Bağ Yırtılması (94. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
1.879
Cevap
60
Favori
354.038
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
4 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 9091929394
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • Öncelikle herkese gelmiş geçmiş olsun.

    Ben de 25 Ekim de ameliyat oldum. Ön çapraz bağa ekstra olarak kıkırdak hasarı çıktı. 35 gün üzerine basmadım bacağım bir hayli güçsüzleşti, sonrasında fizik tedavi aldım şu an yürümemde herhangi bir sıkıntı yok, ancak koşmam imkansız. Ameliyat olan arkadaşlarda şunu merak ediyorum, dizinizi 90 dereceye ne zaman kırdınız? Benim doktorum ameliyatın ertesi günü daha hastaneden taburcu olmadan yatakta dizimi 90 derecelere yakın bir seviyeye kadar büktürdü. Daha sonra ilk kontrolümde, yaptığımız bağ da gevşeme var dedi. İkinci bir ameliyata gerek olmadığını ama bağında çok sağlam olmadığını söyledi(bunu sadede röntgene bakarak söyledi MR 6. ay da çekilecekmiş, röntgene bakarak nasıl böyle bir kanıya vardı onu da anlamadım). Bir şeyleri yanlış yapmışsın bağda gevşeme olmuş dedi. Ben iyileşme sürecinde herhangi bir ters basma, düşme vs. yaşamadım. Eğer yanlış bir şey varsa o da dizimi bağ bu kadar tazeyken 90 dereceye getirmem olduğunu düşünüyorum. Çünkü kime sorsam herkes kontrollü ve kademeli olarak dizinin bükme seviyesini yükseltmiş. Ben ise hastaneden taburcu olduğum gün ve sonrasında her gün 90 dereceye kadar getirerek bükme egzersizleri yaptım. Kafamdan artık dizim eskisi gibi olmayacak gevşek bağlı bir dize sahibim düşüncelerini atamıyorum, bu da benim moralimi alt üst ediyor. Sizde ki süreci merak ediyorum, bükme egzersizleriniz nasıl ilerledi acaba gerçekten bende yanlış bir rehabilitasyon süreci mi uygulandı..?

    @Kültigin75

    @blank42

    @o_tsubasa10

    @esVed




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Arph -- 8 Şubat 2024; 12:28:16 >




  • Arph kullanıcısına yanıt
    Hocam merhaba geçmiş olsun öncelikle. Ben 31 temmuzda ameliyat oldum acl+ medial menisküste yırtık dikimi . Ameliyat sonrası gün zaten bir alet takıp 90 derece esnetiyor yavaş yavaş ağrılı ama bir derece açıyor bacağı hiç açamayacağını zannettiğin için. Ben de yaklaşık 35 gün basmadan devam ettim kaslarım tabii ki çok aşırı yüksek düzeyde atrofi oldu. Ama sanırım sizde ilk zaman biraz fazla yüklenmiş olabilirsiniz 90 derece germeye çalışarak. Benimkini ben yavaş yavaş açtım yaklaşık 2 3 haftada 90 derece hizasındaydı. Ameliyat öncesi görüştüğüm ftrci de oturma pozisyonundaki ayak çekmeyi bir süre yapmamam gerektiğini menüsküse zarar verebileceğini söylemişti. Ağustos sonu Eylül başı fizik tedaviye başladım 2 ay felan düzenli devam ettim . Denge egzersizleri düzgün yürüme bisiklet sürme, atrofik bir kas dokusu olduğu için güçlendirme çalışmaları . Bir süre bırakmak zorunda kaldım derslerimin yoğunluğundan düz koşularımda herhangi bir şey yok . Söylediğiniz bağ gevşemesi olayı fizik muayene bulgusu olması lazım diye biliyorum. Çekme testi veya diğer testleri yaparak ne kadar gevşek ne kadar tutmuş diye test ediyorlar diye biliyorum bu işin içinde olduğum için. Röntgende sadece koyduğu materyalin sınırlarının kayıp kalmadığı belli olur ona göre karar verilir mi bilmiyorum. Hocam siz yine de başka doktorlara da gösterin ama dikkat ettiyseniz bir şey olacağını sanmıyorum özenle davrandıktan sonra diziniz eski haline belki dr daha güçlü hale gelecektir. Umarım yardımcı olmuştur. Sormak istediğiniz varsa her zaman sorabilirsiniz..

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >




  • Arph kullanıcısına yanıt

    Geçmiş olsun dostum. Ben 1 hafta sonra 3. Ayıma giriyorum.

    Ben dikişlerim alınan kadar (yani 11-12.gün falandı) aşırı bir bükme yapmadım. Muhtemelen 50-60 derecelerdeydim. Fizik tedaviyle birlikte hızlı yol kat ettim. Ben doktoruma bu bağ kopar mı, esner mi diye sık sık sordum. Çünkü dediğin mevzudan endişeleniyordum. Hani kayar mı, esner mi vs. diye. O da bağa kesinlikleri güvenebilirsin dedi. Ondan sonra yavaş yavaş diz açımı geliştirdim. Şu an düzleştirme ve bükmede sorunum yok ancak bazen dizde hafif bi boşluk hissetmiyor değilim. İnternette de okudum bazı yerlerde, hafifte bu hissin olabileceği söyleniyor. Röntgenle senin doktorun anlamadı çok ilginç ama. Bu anca elle muayene testlerinde ve MR la belli olur. Bence imkanın varsa farklı bir doktordan 2. Görüş al ve MR çektir için rahat eder. Şunu da söylemem lazım ama ÖÇB+Menisküs geç iyileşiyor. 1 seneye yakın bir iyileşme süresi var aslında. Buna bakınca 4. Ay daha sürecin %33’ü tamamlanmış demek. Bir de koşmam imkansız deme sebebin nedir? Dizin kayıyor mu? Güven mi hissetmiyorsun?


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Kültigin75 K kullanıcısına yanıt

    Teşekkürler hocam. Koşamamamın sebebi, hem psikolojik olarak güvenip ameliyatlı bacağıma yük veremiyorum hem de dizin aerodinamiği hala bozuk(muhtemelen eklem arası ödem tam olarak geçmediği için) olduğu için rahat bir şekilde kıramıyorum hocam.

  • o_tsubasa10 O kullanıcısına yanıt

    Sağolasın hocam. Elle muayene de dizimde herhangi bir boşluk yoktu, ama her iki kontrolümde de röntgenden bakarak gevşeklik olduğunu dile getirdi. Acaba beni daha temkinli hareket etmem için korkutuyor mu diye de düşünmüyor değilim :)

  • Arph kullanıcısına yanıt
    Olabilir hocam siz yine de dikkat edin gerçekten bu sakatlığı yaşayan anlar..

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • 3 ay 1 hafta oldu yaklaşık. Bacağımı geliştirmeye devam ediyorum. Günlük hiçbir işimde sıkıntı yaşamıyorum ama dizim hala tam eski gücüne kavuşmuş değil. Spordan sonra ödem oluyor az da olsa. Quadriceps ve kalf calışmaya devam ediyorum. Uzun yürüyüşler sonrası dinlenme ve dizime buz koyup rahatlatma ihtiyacı duyuyorum. Bir de tıkırtılar geliyor tam düzlediğimde. Herhangi bir acı yok. Şu an en çok uğraştığım şey dizimi arkaya (180 derecenin ötesi eksili açılar) doğru esneklik kazandırmak. Dizimin üstüne yük vererek kırarak oturtabiliyorum(namaz pozisyonu). %100 olana kadar çalışmaya devam. Bu arada koşmayı denedim hafiften, koşabiliyorum ama yüklenmemek için biraz daha bekleyeceğim. Daha yolumuz var maalesef. Bu mesajı ameliyat olmaya düşünenler veya yeni ameliyat olmuş arkadaşlar için yazıyorum. Kesinlikle çekinmeyin. İyileşme süreci emek istiyor ciddi bir emek bunu bilin sadece. Gecmis olsun.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Arph kullanıcısına yanıt

    O normal hocam, sürecin bir parçası. Umarım bir an önce toplarız. Çok spor yapan, kondisyonlu biriydim sakatlık öncesi. Özgürce depar atmayı o kadar çok özledim ki… :)


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kültigin75 K kullanıcısına yanıt

    Hocam geçmiş olsun öncelikle benim de 4 ay doldu sayılır şu tıkırtı mevzusu çok canımı sıkmaya başladı bir ara çok iyi hissettim kendimi 3. ayda ufak antremanlara fln da başladım fakat bu ara bükerken düzleştirirken çok tıkırdıyor gibi hissediyorum çok moralim bozuldu ulan zarar mı verdim diye..bir ara günlük 4km kadar bir yürüyüş yapmam gerekti acaba orda mı zorladım diye düşünüyorum..bir de iki defa normal yürüyüş halindeyken küt diye dizim attı ve 3 5 saniye ağır bir ağrı hissettim..


    Günlük işlerde sıkıntı yok, eğip bükme oturup kalkma sıkıntı yok..koşma az tempoda temkinli şekilde var..uzun süreli oturma yahut uzun süreli ayakta kalma durumlarında biraz kasılma oluyor 30 sn sonra geçiyor...ama şu çıtırdı çok canımı sıkmaya başladı




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi esVed -- 26 Şubat 2024; 10:39:36 >
  • Kültigin75 K kullanıcısına yanıt

    Biraz üstüne düşünce hafif tempo koşabildiğimi farkettim :) ama yine de koşarken ip gibi değilim ameliyatlı bacağı adımlarken hafif sekiyormuşum gibi koşum bozuluyor, bu normal sanırım sizde de böyle mi? Depar atmak imkansız gibi şu an :) Ben 150 kg serbest squat giriyordum ameliyat öncesi, geldiğimiz durum kahrediyor insanı acaba eskisi gibi olabilecek miyiz :(

  • esVed kullanıcısına yanıt

    Çıtırdı dediğin kütleme gibi bir şey mi hocam? Ben uykudayken dizimi yer değiştirirken bazı açılara maruz kaldığında kütlüyor dizim bende de var. Eğer kütleme ise iyileşme sürecinde bu durumun normal olduğunu okumuştum bir yerlerde.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Arph -- 4 Mart 2024; 17:24:44 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Arph

    Çıtırdı dediğin kütleme gibi bir şey mi hocam? Ben uykudayken dizimi yer değiştirirken bazı açılara maruz kaldığında kütlüyor dizim bende de var. Eğer kütleme ise iyileşme sürecinde bu durumun normal olduğunu okumuştum bir yerlerde.

    Hocam aynen ben evham yapmışım fizik tedavi ve ortopediye gittim ikisi de ilk 1 senede hemen hemen herkes de böyle şikayetler olduğunu psikolojik olarak acaba bir şey mi oldu bağlara bir hasar mı verdim düşüncesi olduğunu ama bunun normal olduğunu söylediler

    Onun dışında ağrıları hissettiğim süreçte sınavlarımdan dolayı Yaklaşık 3 hafta evde tıkılmıştım.. ne zaman geri işe başladım hareketlerim arttı ağrılarım %80 azaldı.. yani arkadaşlar bu meretin en büyük şifası hareket hareket hareket

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >




  • Arph kullanıcısına yanıt
    Hocam umarım dönebiliriz haftada 4 gün halı saha yapıyordum ve koşu yüzme . Artık imrenerek bakıyorum oynayanlara..

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Arph kullanıcısına yanıt
    Hocam ben de öçb ameliyatı olalı 10 ay oldu. Ameliyatın 2. Gününde dizimi doktor tam olarak kırdı inanılmaz bir acı hissettim doktor da bu kadar acımaz dedi. Kırmazsan dizini böle kalır dedi Sonrasında hızlı bi şekilde dizimi 10. Günde 75 80 dereceye yakın kırdım 1 ay kadar da fizik tedaviye gittim. 1. Haftadan sonra üstüne yavaş yavaş basmaya başladım. Şu an çok ağrım var oturup kalkmakta zorlanıyorum yürüyüş yapayım ağrıyor namaz pozisyonunda batıyor ne yapacağımı şaşırdım. Ameliyatın 4. Aylarında emar çekindim 2 doktora gösterdim herhangi bi şey yok dediler. Kolojen kullan fazla yürüme dendi. Fizik tedavi ile güçlendir dediler. Daha öncesin de yırtık vardı ve sonrasında koptu ve ameliyat oldum şu an dizim yırtık halinden de kötü durumda. Bu tip bi durumla karşılaşan varmı ?

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • gecemavisi06 G kullanıcısına yanıt

    Geçmiş olsun hocam.

    10 ay çok uzun bir süre, hala nasıl ağrılarınız nasıl devam ediyor anlamadım. Çapraz bağın yanında kıkırdak onarımı yapıldı ise belki kıkırdak sebebiyle ağrılarınız devam ediyordur.

    Fizik tedaviye gittiniz mi peki bu süreçte, fiziksel aktiviteniz ne durumda şu an koşabiliyor musunuz bacak tam açılıp kapanabiliyor mu?




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Arph -- 12 Mart 2024; 14:3:47 >
  • Arph kullanıcısına yanıt
    Teşekkür ederim. Benim uzun süredir devam eden ön çapraz bağ yırtığım vardı beni çok zorlamasa da ara ara ağrı yapıyordu. Sonrasında bir maç esnasında dizim döndü ve tamamen koptu. Doktor bağ tamamen kopmuş ameliyat şart dedi. Ameliyat oldum sonrasında kıkırdaklarında iç açıcı değil dedi kolejen ve prp tedavisi
    önerdi. 1 ay kolojen kullandım sonra bıraktım. Fizik tedaviyi de 1 ay gittim. Dizimi ameliyat sonrası 15. Gün açıp kapattım orda bi sıkıntı yaşamadım. Günlük yoğun iş trafiğinde 10 bin adıma yakın atıyorum. Koşma çok denemedim ama normal bi koşu yapabilirim fakat dizimi güvensiz hissediyorum. 8. Ay da emar çekindim iki doktora gösterdim ameliyat oldum doktor da baktı herhangi bir problem yok dedi. Bir de son üç haftadır kasıklarıma doğru da bir ağrı başladı. Bu durumun bir hayli canımı sıkıyor perşembe günü tekrar bir doktora gidip MR isteyeceğim .. acaba fizik tedavi çok mu yetersiz kaldı onu da düşünüyorum

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >




  • gecemavisi06 G kullanıcısına yanıt

    Hocam senin quadriceps lerinin çok zayıf kalmış olabilir, bacağına güçlendirme antrenmanları yapman gerekiyor. Geçen bir arkadaş herhangi bir sakatlığı olmadan genel olarak diz ağrısı şikayetiyle doktora gitti. Doktor quadriceps kaslarının zayıf olduğunu, yükün dize bindiğini bu yüzden dizde ağrıya sebep olduğunu söylemiş ve güçlendirme antrenmanı yapmasını tavsiye etmiş. Düşünün biz ameliyatlıyız ve bacak bu süreçte inanılmaz güçsüzleşiyor, tüm yük diz bölgesine bağlara kalıyor bu sebeple quadriceps kaslarını güçlendirmemiz şart.

  • Arph kullanıcısına yanıt
    Anladım hocam evde fizik tedaviye başladım doktordan da yönlendirme alıp bi hastanede tedaviye başlayacağım. İnşallah olumlu netice alırım. Emar dan da olumsuz bir netice çıkmazsa.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Konuyla ilgili arkadaşlar , ameliyat sonrası spor yaparken dizlik vs bir şey kullanıyor musunuz

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 9091929394
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.