Şimdi Ara

Nota öğrenme süresi

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
0
Favori
4.541
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba, bir üflemeli çalgıya başlayacağım. ilk olarak kafamda müziği öğrenmek mi yoksa notayı öğrenmek mi arasında kalmışken araştırdığım çoğu yerde nota öğrenmenin ön planda olduğunu gördüm.
    Ortalama bir insanın notalara hakim olup okuyarak çalması ne kadar zaman alır ? Kendinizden örnek verebilir misin ? Mesela günlük şu çalışmayla şu kadar günde gibi. Kişiden kişiye fark edeceğini biliyorum , sadece tecrübelerinize ulaşırken izlediğiniz zamanı merak ediyorum.



  • Ben nota okumayı öğrenmeye bir yıldan biraz fazla bir süre önce başladım. Günde 1 - 2 saat etüt çalıyordum. Ama enstrüman çalarken nota okumak pek öğrenilmiyor çünkü ister istemez (özellikle başlarda) okuduğun notaları parmaklarla okuyorsun. Yani "Şimdi fa basıyorum" diye geçmiyor da aklından "birinci parmakla basıyorum" gibi geçiyor. Yani çalmakla okumak biraz farklı, kurstan tanıdıklarım var, kadın gördüğü notaları çalıyor ama hoca "bu hangi nota" deyince duraklayıp, biraz düşünüp cevap veriyor. Okumak için de ayrı egzersizler yapman lazım, bu egzersizlerin sadece okuma üzerine olması şart değil. Önüne bildiğin bir müziğin notaları aç, oku mesela, ya da armoni kitapları, solfej kitapları falan okursan da nota okuman gelişir, yani herhangi bir şekilde notalarla haşır neşir olman lazım. Bir de bence okumayı en iyi geliştiren şey yazmak. Bir müzik defteri al, ona kafandan yaz. İlla güzel bir beste falan yapmana gerek yok, sırf notaları aklına kazımak adına bir şeyler karala. Dediğim gibi, ben başlayalı bir yıldan biraz fazla oldu ve şu an Sol anahtarını refleks olarak, Fa anahtarını rahat denebilecek şekilde, üçüncü çizgi Do anahtarını da biraz düşünerek okuyabiliyorum. Zor bir şey değil ama tamamen oturması için biraz zaman gerekiyor. Yani hiç düşünmeden, gördüğün notayı refleks olarak söyleyebilmen için epey nota gözden geçirmen lazım ve dediğim gibi sırf çalmayla yetinmemen, okumak için de ayrıca egzersizler yapman lazım. Ama "ben sadece çalmak istiyorum, okumak pek önemli değil" diyorsan onun için ekstra bir çaba harcamana gerek yok. Etütleri çalmaya çalıştıkça kendi kendine oturacaktır zamanla.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: ShaG

    Ben nota okumayı öğrenmeye bir yıldan biraz fazla bir süre önce başladım. Günde 1 - 2 saat etüt çalıyordum. Ama enstrüman çalarken nota okumak pek öğrenilmiyor çünkü ister istemez (özellikle başlarda) okuduğun notaları parmaklarla okuyorsun. Yani "Şimdi fa basıyorum" diye geçmiyor da aklından "birinci parmakla basıyorum" gibi geçiyor. Yani çalmakla okumak biraz farklı, kurstan tanıdıklarım var, kadın gördüğü notaları çalıyor ama hoca "bu hangi nota" deyince duraklayıp, biraz düşünüp cevap veriyor. Okumak için de ayrı egzersizler yapman lazım, bu egzersizlerin sadece okuma üzerine olması şart değil. Önüne bildiğin bir müziğin notaları aç, oku mesela, ya da armoni kitapları, solfej kitapları falan okursan da nota okuman gelişir, yani herhangi bir şekilde notalarla haşır neşir olman lazım. Bir de bence okumayı en iyi geliştiren şey yazmak. Bir müzik defteri al, ona kafandan yaz. İlla güzel bir beste falan yapmana gerek yok, sırf notaları aklına kazımak adına bir şeyler karala. Dediğim gibi, ben başlayalı bir yıldan biraz fazla oldu ve şu an Sol anahtarını refleks olarak, Fa anahtarını rahat denebilecek şekilde, üçüncü çizgi Do anahtarını da biraz düşünerek okuyabiliyorum. Zor bir şey değil ama tamamen oturması için biraz zaman gerekiyor. Yani hiç düşünmeden, gördüğün notayı refleks olarak söyleyebilmen için epey nota gözden geçirmen lazım ve dediğim gibi sırf çalmayla yetinmemen, okumak için de ayrıca egzersizler yapman lazım. Ama "ben sadece çalmak istiyorum, okumak pek önemli değil" diyorsan onun için ekstra bir çaba harcamana gerek yok. Etütleri çalmaya çalıştıkça kendi kendine oturacaktır zamanla.

    Hocam ilgine çok teşekkür ederim. Dediklerinizi uygulamaya çalışacağım.




  • Dostum müzikte öğrenilecek en kolay şeylerden biri nota okumaktır. Birkaç saatte hemen hemen tüm prensipleri birkaç not alarak yazıp öğrenebilirsin. Unuttuğun bir işaret vb olursa bakarsın tekrar. Hızlı nota okumak zaman alır. Ayrıca çaldığın şeyin kaç parti-ses-enstruman olduğuda önemlidir tabi. Anahtar olarak 7 tane anahtar vardır; 1 sol, 2 fa ve 4 do anahtarı. Enstrumanına-işine göre ilerlersin. (pianoda bas fa ve sol anahtarı, gitarda sol anahtarında ilerlersin gibi) Notadan bakarak çalmak ise nota okumaktan tamamen ayrı birşeydir. Deşifre denir ve enstrumanına ne kadar hakim olduğundan, teori armoni bilgine ve çalacağın enstrumanın eserin kendisine kadar etkilidir. Geliştirmesi uzun süren deşifredir. Orkestra şefliği yapan bir arkadaşımın piyanoda eşlik deşifresindeki hızını gördükten sonra diyebilirim ki; en çok etkili olan şey deneyim. Zamanla hızlanır. Üflemeli çalgı tek sesli olacağı için daha hızlı gelişirsin. Notaların zamanları için ayrıca tempo ritm çalışabilirsin. Onun içinde çeşitli etütler var. Tekdüze bir sesle (yani notaların gerçek seslerini söylemeden sabit sesle) nota ve ritmleri beraber çalışırsın. (en bilinen bu tür etüde kitabı fontaine mesela)




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.