Şimdi Ara

Nissan Primera 2.0 Tekna ( P12 )

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
1
Favori
1.745
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba arkadaşlar 310.000 km lik prmera 1.6 comfort serüvenim kaza sonucu sonra erdi. Peşine Primera gibisi mi var diyerek en son üretim primeralardan en donanımlısını alayım diyerek 2007 2.0 tekna aracı satın aldım. Aldım ancak hemen bilgi vereyim bu araç hakkında alacaklara ve kullananlara..

    Bu modelin en dolusu 2003 2004 yılları arasında üretilen eski gösterge paneli bulunan araçlardır. O yıllarda devrim olan ıcc sensörü bulunur ki öndeki araca göre %25 fren yapar gaza basar.. Adaptive cruise control.. deri kaplama, ısıtmalı koltuklar, sunroof , esp..

    Sonrasında maliyetler çok gelmiş olacak ki boş teknalar gelmiş ülkemize. Normal cruise control , esp yok , kumaş koltuk , ısıtma yok , sunroof yok. Farklı kapı döşemesi ve yarı hayalet göstergeler eklenmiş. Ben özellik seven biri olarak uzun yıllar kullanacağım düşüncesi ile biraz genç olsun diyerek boş paketi aldım.

    Öncelikler p11 p11-144 ve p12 arasındaki farkı anlatayım. daha ağır bir kasa, arttırılmış konfor genişlik ve güvenlik 8 airbag. Ayrıca devir saatine bakayım derseniz gerçekten gözünüzü yoldan ayırmak zorunda kalıyorsunuz.

    1.6 sı ile yokuş çıkarken 3. vitese düşmeniz olasıdır gerçekten hantal bir araç..

    Gelelim 2.0'a ben bilerek ve isteyerek aracı tanımak ve yeni bir sayfa açmak amacı ile motor isteyen ufak tefek işleri olan bir araç arayışına girdim ve fiyatı düşük km si orta motoru ise İstanbul - Ankara arasında 1 litre yağ yakan bir araç satın aldım.

    MOTOR : qr20de kodlu x-trail araçlardada kullanılan 148 hp 198 tork veren emme tarafından değişken subap zamanlamalı bence çokta özellikli olmayan masraflı bir motora sahip niye ? değişken subap zamanlı motorların genelinde nedense hidrolik subap iticisi bulunmuyor ve maalesef belirli kilometrelerde motora subap ayarı ( valve clearance ) gerekiyor.

    Bazı motorlarda subap ayarı ayar şimleri (pul) ile yapılır parça değişimi eklenmesi çıkartılması gereklidir.. gördüğüm ( üstten egzantrikli tofaş motorları suzuki vitara 1.6 )
    Bazı motorlarda ayar vidası ile yapılır, bence hidrolik iticiden sonra kabul edilebilir en güzel sistem ( Honda civic ford taunus anadol vs vs ) Gerekenler anahtar tornavida ve sentil çakısı. Saydığım araçlara kendim yaptım bu ayarı.

    ve en berbat olanı özel ayar şimi olan motorlar mesela qr20de komple ayar şiminin değişmesi gerekiyor ve bu şimler kimsede yok Yabancı forum sitelerinde iyi kötü borsası var ama getirmesi maliyetli. Peki ayar yapmazsak ne oluyor ? Subaplar çalışarak yuvaya oturuyor aradaki boşluk 0lanıyor kompresyon kaçakları ve subapların yanması ile motoru açıyoruz. Servis 70.000 km de ayar gerek diyor. Ben sanmıyorum 200000 km ye gelip açılmamış bir qr20 motor bulunsun. Motor açıldıktan sonra egzoz 0.25 mm açıklıkta olması gerekirken ben 0.40 mm ayarlattım ki motoru daha geç açayım.. Bu motorun en büyük handikapı malesef. Çoğu ustada bu motorda ayar şimi bulunmaz diyor ve maalesef ki x-trail ve primeracılar ayarsızlıktan motor yiyiyorlar çok üzücü bir durum. Ben aracın motorunu kendim yaptığım için size bu hususta yardımcı olabilirim.

    Şa

    Orta panele alıştıktan sonra avuç içi kadar kısımdan ses, araç bilgisi, iklimlendirme ayarlarını yapabiliyor olmak çok güzel.

    Cruise Control : otomatik bir araçta belirli sınırlar dahilinde cruise control açık iken hangi viteste gideceğine ben karar veremiyorsam kalsın arkadaş. Mesela Honda civiclerin 2012 model olanları fb7 mi ne denir. D modunda cruise controlü açın en ufak rampada 5 ten 3 e çekip 5.500 devirde bağırmaya başlar. Alırsınız s moduna oradan 5. vitese getirirsiniz rahat rahat yolunuza devam edersiniz. Bu primerada öyle bulunduğu viteste tam güç vermeden hemen oranı küçültüp bağırmaya başlıyor ve gerçekten korkuyorsunuz bir yerler kopacak diye araba kendi kendine 5500 devir çevirince.. Manuel modda cruise control çalışıyor mu peki HAYIR . Bu yüzden Ankara Konya arası hariç kullanamıyorum bu mereti. Ha bide bu kadar hassastınız sayın mühendisler çoğu araç el freni çekili ikazını aldığı an cruise controlden çıkıyor siz neden ekranda freni bırak demenin yanında hala gaza basmaya devam ediyorsunuz ? Manuel modda çalışmayana kadar el freni çekili ikende çalışmasaydınız ya ? neyse.

    Bu arada yakıt konusunda benzinde 11 e 7 yakıt tüketimi var araç hareket halinde iken kendisini güzel taşıyor yol tutuşu çok güzel yine dönüş turu çok zayıf j9un araç versiyonu hatta eski primeralardan biraz daha fazla olabilir 10 yıllık alışkanlığıma rağmen 5 6 kere geri manevra yaptım. 160 km hızda araç rahatça gidiyor fazla ses almadan. Aydınlatması çok güzel otomatik far yükseklik ayarı. Gürültülü ama 4 kademeli çalışan motor soğutma fanı var. Ivır zıvır telefon koyabileceğiniz yer yok. Aynalar biraz ufak ve açısı dar 1 şeritten sonrasını göremiyorsunuz eskisindeki gibi. Ön koltuk biraz rahatsız bel tarafı çok çıkık gibi bel desteği diptede olsa sırtımı yaslayamıyorum ama rahatsız etmedi 9 10 saat yolculukta. İklimlendirmesi çok güzel derece ayarları kararlı mesela 25 derecede sıcak 24.5 derecede soğuk üflemiyor çoğu araç gibi. Yol tutuşu başarılı arka viraj denge çubuğu ve biraz daha sert olan süspansiyon sistemi hiç taviz vermiyor. Eski kilit sistemi daha karizmaydı şimdi sacıda inceltmişler aracı kilitleyip açarken 2 sokak öteden tak tuk diye ses duyuyorsunuz. Sac gereksiz ince hep yineliyorum ama kapı içindeki koruma barlarının geçit vermeye niyeti yok. Ses sistemi tatminkar, bazı ithal modellerinde sağ koltuk altında subwoofer bile var. o kadar ekrana beyine bir bluetooth modülü uydurması zor cd changer yada yine cd changer soketinden biraz pahalı aparatlarla istediğiniz müzikleri dinleyebilirsiniz.

    Aracın kronikleri ön düzenin çabuk bozulması, koltuktan kaynaklı airbag lambası yanması ( diğer yorumlar) ve bana göre 2.0 için konuşuyorum motordur. buraya kadar okuduysanız teşekkürler.. :)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Av.Asilkan -- 11 Mayıs 2020; 2:27:49 >







  • Hocam bende de 2005 xtrail 2.0 var son zamanlarda titreme tekleme sikayetim vardi ve sonuc olarak sibop yanik dendi kompresyon testinde cok buyuk fark cikmadi ancak 3. Silindir 8.8 gelirken digerleri 9.2 geldi zaten ariza kodu surekli 3 silindirden geliyordu. Bu carsamba aracimi akademi nissan servisine birakacam ust kapak ve siboplar yapilacak ancak nelere dikkat etmem lazim aracim 180binde motorunda yag yakma eksiltme vs yok
    Bu ayar şimleri piyasada yoksa servis bunu neye gore yapacak acaba anlamadim olmazsa olmaz bisey mi siz nasil yaptirdiniz
    Bu islem icin tahmini fiyat ne olabilir acaba bana soylenen 3000+ bi fiyat dendi ama bana fazla geldi

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kusura bakmayın yeni okudum. Onlar açıldıktan sonra gerekeni yaparlar. Önemli olan motorun kompresyonunun düşmeden önce ayar ile bu sorunun giderilmesi idi ancak sizde zaten geç kalınmış. Devam eden bir arızanız varsa yardımcı olayım.
  • Arkadaşlar bu yazdıklarımı biraz olsun videoya döktüm. Merak eden arkadaşlarımın ilgisine sunarım :)


    https://www.youtube.com/watch?v=PKjNJ_xLeHk
  • Av.Asilkan A kullanıcısına yanıt
    Ustad merhaba, ben subap ayari yaptirmak istiyorum qr20de motoruma, simler dediginiz gibi yok poyasada. Nasil bir yol izlemeliyim. Saygilarimla iyi gunler.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Merhaba öncelikle ölçtürün boşlukları. Muhtemelen emme taraflarında sorun bulunmayacaktır. Egzoz tarafındaki boşluklar not edileren iyi bir tornacı tarafından tavsiyem .30 boşluğa tamamlanacak şekilde içinden aldırın. Kolay gelsin.
  • Selamünaleyküm Ustam Bu dediğiniz subap ayarı ayar şimleri 2006 model 1.6 teknalarda nasıl yapılıyor. Yani 2.0 olanlardaki gibi mı? Yoksa başka türlü mü? Yani 1.6 problemli motor mu yoksa değil mi?


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.