Şimdi Ara

nem, sıcaklık, ve bunların arasındaki ilişkiler

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
5 Misafir (1 Mobil) - 4 Masaüstü1 Mobil
5 sn
3
Cevap
0
Favori
455
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • iklim koşulları konusunda bilgili veya değişik ülkeleri gezmiş kişiler bana bu konuda yardımcı olabilir sanırım.

    önce sormak istediğim konuyu belirteyim:
    yazları çok sıcak hissettirmeden, kışları da kar yağışına imkan veren, böyle bir ideal iklim/hava koşulu nasıl olmalıdır?

    biraz açayım dediğimi.
    doğum antakya, ve çok uzun süredir de ankara'da yaşamaktayım. sanırım bu yüzden karasal iklim koşullarına fazla alışmış gibiyim.
    yazları antalya'ya tatile giderdim. üniversite eğitimimi kıbrıs'ta tamamladım. bu tip deniz kenarları gündüz de sıcak, gece de sıcak oluyor. hele kıbrıs'ta 45 üstü sıcaklık, %95 üstü nem sıradan bir durumdu.
    sanırım bu yüzden nem'den olduğunca kaçıyorum.
    ankara iklimi bu açıdan bana daha rahat geliyor. bu sene ilkbaharda güneş yüzü görmedik, sürekli kapalı ve yağışlı bir hava vardı. bunu saymazsam, ankara havası şöyledir: kışın sürekli kar yağar. ilkbahar parçalı bulutlu geçer ve hava ısındıkça yağmur yağar uzun süre serinletir. yazın sabahları kuru sıcak geçer, terletir, ama geceleri serin ve rüzgarlı olur, rahat uyutur. sonbaharları da klasik yağışlı kuru yapraklı geçer.

    bu nemsiz havaya çok alıştığımdan mıdır nedir, sıcak havalarda biraz nem bile rahatsız ediyor beni. hani ankara gibi bir şehirde sıcak terletir. ama nem devreye girince terlemiyorum boğuluyor gibi hissediyorum.

    örneğin geçen gün Bilkent Üniversitesi'ne işim düştü ve girişindeki ormandan geçmek zorunda kaldım. o bölgenin olayı mıdır yoksa dikilen bitkilerden midir bilmem ama bana fazla nemli geldi. Bilkent/İncek/Çayyolu taraflarını iyi bilirim ve yazları bile kuru/serin olur hep. böyle bir bölgede bu kadar nemli bir ortam şaşırttı.
    bir başka örnek, bayramda Sinop'a gittim ve oradayken havanın çok nemli olduğunu hissettim yine (şimdi baktığımda Ankara 38 derece %11 nem, Sinop 28 derece %68 nem gösteriyor).

    dediğim gibi alışkanlık meselesi olabilir, belki birkaç yıl nemli bir yerde yaşasam bu boğma hissi de geçecektir. ancak bu bende biraz takıntıya dönüştü.
    ve bu yüzden de iklimler konusunda eğitim almış veya farklı iklim koşullarına sahip ülkelerde gezmiş kişilerin görüşlerini almak istedim.

    son olarak şunu sorayım. nem ve ısının verdiği sıcaklık hissini nasıl hesaplayabiliriz?
    mesela:
    - 30 derece %10 nem
    - 25 derece %50 nem
    - 20 derece %90 nem
    bu üç örneği karşılaştırsak, hangisi daha "ideal" bir hava koşulu yaratır?







  • ağlıcam ya niye bu kadar uzun yazdın
  • neden uzun yazdın bu sıcakta okunur mu

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.