Şimdi Ara

Neden H.265/HEVC kodlu yayına geçilmiyor?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
17
Cevap
0
Favori
724
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Yıl olmuş 2023 ama hala H.264 kodlu yayın yapılıyor. 4K yayına geçilememesinin en büyük sebebi de bu H.264 denen verimsiz teknoloji. H.265 bile çıkalı 10 sene olmuşken hala 20 yıllık eskimiş teknoloji kullanılıyor. İlk zamanlarda yüksek işlemci gücü gerektirdiği söyleniyordu doğru ama H.265 artık yüksek işlemci gücü falan gerektirmiyor. Yahu giriş seviyesi telefonlarda bile H.265 desteği var. Ele ayağa düştü artık. Torrent sitelerine bakıyorsun 10-bit filmler hep H.265 kodlu. Çünkü H.264 denen verimsiz ve işe yaramaz teknoloji 8-bit üstünü desteklemiyor. Günümüz televizyonlarında hayvan gibi görüntü işleme birimleri var çatır çatır H.265 oynatıyorlar. Neden geçilmediğini hala anlamıyorum.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >



  • Vatandaşların ekseriyeti, hala eski h264 uydu alıcıları kullanmaktadır. Dolayısı ile Tv kuruluşları izleyici kitlesini kaybetmek istemez.

  • serkanguzel_ kullanıcısına yanıt
    Sanırım bu düşünce sadece Türkiye’de geçerli. Bütün dünya H.265’e güncelledi. İzleyici kaybedecek diye güncellememek saçmalık. Bütün dünya geçti ve kimsede de aman izleyicimi kaybederim diye bir düşünce olmadı.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Türkiye'de böyle bir kaygı var maalesef... Çünkü h265'e geçildiği zaman, izleyici için uydudan başka alternatif yayın kaynağı yok.( Mesela; dvb-t2 gibi alternatif bir yayın kaynağı yok. )


    Tv yayın kuruluşları birer ticari işletme olup, reklam gelirleri ile yayın hayatını sürdürürler.


    Dolayısı ile gelir kaybına uğramak istemezler... Yani tv kuruluşları için, yayın h265 'miş, h264 'müş önemi yoktur.


    Adamların SD yayını var mı ? Var.


    HD yayını var mı ? Var.


    Uydu üzerinden hedef kitlesine ulaşabiliyor mu ? Ulaşıyor.


    Hedef kitlesine ulaşabildiği için reklam gelirlerini koruyabiliyor mu ? Koruyor.


    Para kazanıyor mu ? Kazanıyor.


    Para kazandığı için yayın hayatına devam edebilir mi ? Edebilir.

  • serkanguzel_ kullanıcısına yanıt
    Hocam H.265’e geçilirse milyonlarca kişi paşa paşa değiştirecek o cihazları. Değiştiremez diye bir şey yok. Televizyondan başka eğlencesi olmayan tipler “seve seve” değiştirecek. Hadi onu da geçtim 4K yayını H.264 ile yapmayı düşünmüyorlar sanırım. Gerçi 4K yayın yapmayı düşündüklerinden bile emin değilim. Türkiye daha 20 yıl 4K yayına geçmez gibi görünüyor. TRT 4K ile sınırlı kalacak bu iş. Bu arada TRT 4K’nın yayın kalitesi nasıl?

    Edit: Bilgilerine baktım H.265 çözücü ile 2160p50 yayın yapıyor. Şu anki 1080p yayınlar bile 25 kare iken 4K’da 50 kare ile cam gibidir. Dahası bu yayını DD+ 7.1 formatında ses ile sunuyormuş. Kıyaslama yaparsak şu an TRT 4K kaç mb/s bant genişliği kullanıyor 1080p’ye kıyasla?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mr. Jingles -- 2 Eylül 2023; 18:40:13 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • Vatandaşlar her zaman cebini düşünür.


    Vatandaşın izlediği haber ve dizi... Yani başka bir şey yok. Durum bu iken, durduk yerde vatandaş ne diye cihazını değiştirsin ki ?


    Yani tv kuruluşları, vatandaşın cihaz değiştirmekte isteksiz olacağını bildiği için, kolay kolay h265 yayına geçmez.


    H265 yayını geçtim. Çoğu Tv yayın kuruluşu, izleyici kitlemizi kaybetmeyelim diye, Mpeg2'den Mpeg4 bile geçerken 10 defa düşündü. Hala daha Mpeg2 olarak yayın yapan 10'larca kanal var. Kaldı k, h265'ten bahsediyorsun.  


    Regular kanal olarak dünyada 4K kanal var mı ki, Türkiye'de 4K yayınlara geçilebilsin ?  


    O senin 4K diye gördüğün kanalların hepsi, regular dışı kanallar.  


    TRT 4K'nın yayın kalitesi fena değil... Esasında 4K yayın için, öncelikle gerçek 4K kaliteli kameralar kullanılması gerekiyor.


    Milletin elinde 4K çeken cep telefonları var. Adı 4K ama 4K çözünürlüğü aksettirecek bir çekim yapabiliyor mu ?  


    Yani lay lay lom... 4K çekiyor diye gençleri kekliyorlar ...  


    Çekimin teknik verilerine baktığında, 4K çekiyor. Orası doğru... Ancak çekilen 4K'nın göze yansıyan kısmı lay lay lom yani...


    Kafanı karıştırdım. Ne demek istiyorum. Gerçek 4K çekim görmek istiyorsan, Katar'da yapılan dünya kupası karşılaşmalarını TRT 4k'dan izleyiver. İşte o zaman gerçek 4K çekim ile 4k diye pazarlanan video'lar arasındaki farkı anlayacaksın...


    Yani TRT 4K'nın yayın kalitesi nasıl di sormuşsun da... Çekimde kaliteli 4K ekipman kullanıldığında, TRT 4K'nın yayını kaliteli. Harcıalem 4K çekim ekipmanı kullanıldığında, kalite lay lay lom.  


    Neyse... Bu mevzular daha çok su kaldırır. Bu mevzulara kafanı yorma, bence...


    Yani yayıncı kuruluşlar cebine girene bakar. H264'müş, H265'miş ilgilenmez yani...




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi serkanguzel_ -- 2 Eylül 2023; 19:41:12 >




  • serkanguzel_ kullanıcısına yanıt
    Televizyon 4K olmadığı için bilemiyorum lakin malum ortamlardan 32 GB boyutunda 4K HDR Arjantin v Fransa final maçını indirdim. Görüntü kalitesi muazzamdı. Fakat Netflix gibi çevrimiçi yayıncılar nedense AV1 kullanmalarına rağmen HEVC uydu yayınlarını tamamen hegemonyası altına almış durumda.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Mr. Jingles kullanıcısına yanıt

    Netflix'te Av1 diye izlediğin video, film vs içerikler de, gerçek Av1 değil... Onlar Av1'e dönüştürülen içerikler. Neden Av1'e dönüştürülüyor ? Dosya boyutundan tasarruf sağlamak için.


    Neyse... Önceki mesajımda belirttiğim gibi, "Bu mevzular daha çok su kaldırır." Bu sebeple takma kafana.


    Ucuzladığı zamanlarda, yayıncılar H265 geçer zaten... Yani senin, benim dememle olmaz.

  • serkanguzel_ kullanıcısına yanıt
    Hocam zaten torrent sitelerine bakıyorum 4K filmleri geçtim zaten onlar çözünürlüğün getirdiği bitrate handikapından dolayı mecbur H.265 oluyor ama 1080p filmlerin bile çoğu artık H.265 ile kodlanıyor. H.264’ten daha fazla H.265 versiyonları görür oldum. Yani şu an itibarıyla bu kodeği günümüzde desteklemeyen bir cihaz artık yok. Artık tamamen H.264’ün yerini aldı diyebiliriz. Yani torrent ortamında durum şu an böyle. Haliyle DLNA üzerinden televizyon kullanıldığı için üreticiler de artık haliyle dahili H.265 çözücüsü kullanıyor. Hatta Apple bu yıl iPhone 15 Pro’da dahili AV1 desteği getirdi. Fakat ilginç bir şekilde bu AV1 ile video kayıt yapılamıyor. Yapanı da görmedim. Zaten 8K’da H.265 bile boyut açısından verimli değil. H.266 5 yıl sonra falan yaygınlaşacak gibi görünüyor. Apple cihazlara 8K video kayıt getirirse muhtemelen H.266 kodek ile getirecek gibi.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • Mr. Jingles kullanıcısına yanıt

    Şu anda çoğu kanalın hem sd( Mpeg2 ) hem hd( h264 ) yayını var. Daha yayıncılar sd yayından vazgeçemediler ki, h265 yayına geçebilsinler...


    Kısaca ; kısa ve orta vadede h265 olmaz yani...

  • serkanguzel_ kullanıcısına yanıt
    Üstat birkaç şey araştırdım da sana da sormak istedim. Bu linkteki görsel ve açıklamaya bakarsak yeni nesil H.266 ve AV2 kodeklerinin aslında 8K’da verimli olduğu sonucu çıkıyor. 4K söz konusu olduğunda bu ikilinin H.265 ve AV1’e karşı bir avantajı görünmüyor. Sen ne düşünüyorsun? Bunu sormamın nedeni edindiğim 70-80 GB boyutundaki devasa 4K filmleri arşivlemek için uygun boyutta (8-10 GB) render etmek. Render yaparken boşuna H.266 ya da AV2 ile uğraşmak istemiyorum. Zaten H.265 bile çok ciddi işlemci gücü isteyen bir kodekken H.266 ve AV2’yi düşünemiyorum. Günler sürer sanırım. Gerek donanım gücü gerekse uygunluk olarak en 4K’da H.265 ya da AV1 yeterli diye düşünüyorum.

    https://medium.com/@contact_45426/charting-the-future-vvc-and-av2-revolutionizing-4k-and-8k-video-delivery-6f7833737941

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • Mr. Jingles kullanıcısına yanıt

    Kodlama ile yeniden kodlamayı( encode ) bir birinden ayırmalısın.


    Mesela; h265 çeken kameralar var. H265 çeken kamera ile elde edilen içeriği encode edersen, o kodlamanın adı x265 olur.  


    Peki encode'ye neden gerek var ? Video boyutunu düşürmek için gerek var.


    Yani h266 kameraların da orta vadede kullanıldığını göreceğiz. H266 kameraların kullanılmasını müteakip, x266 kodlama da beraberinde gelecek.


    Av1 henüz ana kodlama olamadı. Çünkü, ticari ürün olarak henüz av1 kameralar yok. av1 çeken kameralar ise, şimdilik deneysel... H265 kameralarla çekilen içerikler, av1'e encode edilmektedir, şimdilik.


    Saklama birimlerinin kapasitesi şaşırtıcı bir şekilde hem artmakta hem de boyutları küçülmektedir.


    Aynı şekilde işlemcilerin teknoloji düzeyi( transistör sayısı ve incelik = nanometre = nm ) de şaşırtıcı hızla artmaktadır. Yakın zaman içinde 12bit derinliği işleyebilen cpu ve gpu'ların yaygınlaştığına şahit olacağız.


    Sözün özü; teknolojinin hızla ilerlemesi konusunda hiç bir gelişmeye şaşırma.





  • serkanguzel_ kullanıcısına yanıt
    12 bit’in açıkçası yakın vadede yaygınlaşması pek mümkün görünmüyor. Şu an en gelişmiş QD-OLED televizyonlar bile hala 10 bit. 10 bit zaten yeterli renk derinliğine sahip 12 bit bana biraz uçuk ve gereksiz geliyor. H.265 ise aradan geçen onca zamana rağmen hala yaygın değil. H.265’i daha çok torrent sitelerinde yayınlanan içeriklerde görüyorum. Herhangi bir yayıncıda görmedim. Halbuki AV1 çeken kameraların daha yaygın olması gerek sonuçta açık kaynak ve lisans ücreti yok. 2022 Dünya Kupası final maçı olan Arjantin - Fransa maçını indirdim. 4K HDR ve 30 GB boyutunda. Detaylar dehşet yok böyle bir kalite. H.265 kameralarla çekilmiş. Ama boyut çok fazla olduğu için minimum kalite kaybında yeniden encode edeceğim. Bitrate çok fazla. 30-40 Mbit bitrate mi olur yav?

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >




  • Mr. Jingles kullanıcısına yanıt

    12 bit renk derinliğine sahip, cep telefonu ekranları var !  


    Esasında 12bit işleyen cpu ve gpu'lar var da, yaygın ürün olmadıkları için, örneklemek istemiyorum.


    Av1 'in açık kaynak olması tek başına bir şey ifade etmiyor. Çünkü, av1 ana codec mi olacak, yoksa encode mi olacak ? Önce ona karar vermesi gerekiyor.  


    Renk piksellerin bir resim çerçevesi içindeki koordinatlarının adreslerini tek tek ela alalım. Bir resim çerçevesi içinde, diyelim ki tam kırmızı( #FF0000 ) pikselinden 1500 adet olsun. Bu 1500 adet kırmızı piksellerinin, resim çerçevesi içinde( yani koordinat düzlemi ) bir adresi vardır. Aynı amiral battı oyunundaki gibi düşün.

    https://www.phpkf.com/tasarim/ornekler/renkkodlari.htm



    Kamera ile kayıt işlemine tabi tutulduğu zaman, bu 1500 adet kırmızının koordinatları, h265 kamera ile ayrı ayrı kayıt altına alınmaktadır. Bu da dosya boyutunu büyütmektedir.


    Fakat 1500 koordinata kayıtlı aynı kırmızı tonunu, tek bir koordinata adreslerseniz( bu işleme encode diyoruz ), dosya boyutunu küçültmüş olursunuz.


    Bu bilgileri neden verdim ? Deneysel olarak kullanılan Av1 kameralar, tespit ettiği aynı renk tonlarını tek bir koordinata adresleyememektedir. Yani av1 kamera da olsa, görüntüyü ham olarak kaydetmek zorundadır.


    Dolayısıyla, ileride av1 çeken kameralar yaygınlaşsa bile, çekimler ham halde çekileceği için, dosya boyutu mecburen büyük olacaktır.


    Av1 kamera ile aynı boyutlarda çekim yapılacaksa, av1 kameranın pratikte ne faydası olacak ? Yani faydasız köyün muhtarı gibi bir şey olur ancak.  


    Yahu her neyse... Konu nereden nereye geldi. Av1 encode yapmaya devam etsin, bence... Çünkü encode işlemleri de epeyce kapsamlı işler.


    Bu işler galleli işler, galleliii ... Bu mevzulara gereksiz yere takılma. Çünkü tasarım abd'de de yapılır. Deneyler Japonya'da ve Güney Kore'de yapılır. Üretim HongKong ofisleri üzerinden Tayvan ve Çin'de yapılır.  




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi serkanguzel_ -- 13 Nisan 2024; 0:42:15 >




  • serkanguzel_ kullanıcısına yanıt
    12 bit telefonlarda var onu biliyorum ama mobil cihazlardaki gelişim hızı televizyonlarla aynı seviyede değil. Çok daha hızlı oluyor orada işler. Telefonlarda yıllardır AMOLED paneller var ama televizyonlar hala AMOLED’e geçemedi. Hala standart OLED var.

    Kameralarda belli ki AV1 biraz sıkıntılı. Peki Handbrake tarzı render uygulamalarında durum nedir? AV1 ile yeniden encode edeceğimiz bir içeriğin renk tonunu tek koordinata adresleyebilir miyiz?

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Mr. Jingles kullanıcısına yanıt

    Ama önemli olan 12bit için lay lay lom yapılmıyor. Yani şimdilik minimal cihazlar için desteklenmesi demek, gelecekte büyük ekranlar için de hazırlık yapılıyor, şeklinde anlaman gerekiyor.


    *********************

    *********************

    *********************


    1_ Handbrake tarzı render uygulamalarında durum nedir?


    2_ AV1 ile yeniden encode edeceğimiz bir içeriğin renk tonunu tek koordinata adresleyebilir miyiz?


    *************


    1_ Bu konuda google size yardımcı olacaktır. Sizin seviyenizde, kolayca anlaşılabilir tarzda yazılan çok sayıda kaynağı okuyup bilgilenebilirsiniz.


    2_ Evet.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.