Şimdi Ara

Nadir gerçekleşen nova patlaması çıplak gözle görülebilecek

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
0
Favori
496
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
5 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Nadir gerçekleşen nova patlaması çıplak gözle görülebilecek



    Samanyolu Galaksisi'nde yaşanacak bir yıldız patlaması Kuzey Yarımküre'den birkaç gün boyunca çıplak gözle görülebilecek.



    Ayrıca Bkz.Geri viteste dünya rekoru kırıldı



    NASA, eylüle kadar gerçekleşecek nova patlamasının gece göğünde Kutup Yıldızı kadar parlak "yeni" bir yıldız gibi, bir hafta boyunca görülebileceğini açıkladı. ABD'deki Northeastern Üniversitesi'nde fizik alanında yardımcı doçent olan Jonathan Blazek bunun teknik olarak yeni bir yıldız olmadığını, sadece yıldız sisteminin insanların görebileceği kadar parlak hale geleceğini söylüyor. 



    Bilim insanları Dünya'dan yaklaşık 3 bin ışık yılı uzaktaki T Coronae Borealis adlı yıldız sistemindeki nova patlamasının 80 yılda bir gerçekleşmesi nedeniyle bir kişinin hayatında bir kere yaşayabileceği bir deneyim olduğunun altını çiziyor.



    Süpernova patlaması bir yıldızın "çekirdeğinin çökerek" tamamen yok olması anlamına gelirken, nova patlaması yıldızın yüzeyinde meydana gelerek maddelerin uzaya fırlatılmasına yol açsa da yıldızı yok etmiyor. Bir beyaz cüce ve bir kırmızı dev yıldızı içeren sözkonusu yıldız sistemindeyse bu türden son patlama 1946'da gerçekleşti. Bu yılki patlamadan sonra da yaklaşık 80 yıl daha böyle bir olay yaşanması beklenmiyor. 



    T Coronae Borealis gibi iki yıldızın birbirine çok yakın olduğu sistemlerde kırmızı devden gelen madde sürekli beyaz cücenin yüzeyine dökülüyor. Bu durumun zaman içinde yarattığı basınç ve ısı, nihayetinde patlamayı tetikliyor.



    Louisiana Eyalet Üniversitesi'nde fizik ve astronomi alanında emeritus profesör olan Bradley Schaefer bu olayı uzayda patlayan bir hidrojen bombasına benzeterek esasen Dünya'dan görülecek şeyin bunun sonucunda ortaya çıkan ateş topu olacağını belirtiyor.



    Blazek ise "Beyaz cüce çok daha küçük ve çok daha yoğun olduğundan beyaz cücenin üzerinde çoğunlukla hidrojen ve belki biraz da helyumdan oluşan küçük bir disk meydana geliyor. Bunun yeterince birikmesiyle de aslında tutuşuyor. Bu tam anlamıyla ateş gibi bir yanma değil; termonükleer bir yanma ve hidrojenin füzyon reaksiyonu geçirmesi sözkonusu."



    Corona Borealis takımyıldızında gerçekleşecek patlama birkaç gün boyunca çıplak gözle görüldükten sonra sönmeye başlayacak. Öte yandan NASA, parlaklığı azaldıktan sonra bile patlamanın dürbünle yaklaşık bir hafta boyunca gözlemlenebileceğini belirtiyor. 




    Kaynak:https://www.nbcnews.com/science/space/nova-explosion-new-star-visible-naked-eye-rcna144511







  • İlgimi çekmeyen bir olay yaşanıyor. İyi seyirler

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • quote:

    Samanyolu'nda nadir görülen bir nova patlamasının meydana gelmesi bekleniyor


    Eski haber... Olayın üzerinden 3000 yıl geçti.

  • Alıntı

    metni:
    Süpernova patlaması bir yıldızın "çekirdeğinin çökerek" tamamen yok olması anlamına gelirken, nova patlaması yıldızın yüzeyinde meydana gelerek maddelerin uzaya fırlatılmasına yol açsa da yıldızı yok etmiyor. 


    Bazı hatalar mevcut.


    Süpernovalar her zaman yıldızların tamamen ortadan kalktığı senaryo ile bitmiyor. Süpernovalardan arta kalabilen demir ve nikel ağırlıklı yoğun ve ağır yıldız çekirdeği füzyon üretemediği için hidrostatik dengenin bozulmasıyla çöküşe geçiyor; ya bu gidişatta maddesi dejenerasyon sürecine uğruyor ve dejenerasyon basıncında dengelenip nötron yıldızına dönüşüyor ya da tamamen gravitasyonal çöküşe uğrayıp karadelik oluyor. Süpernovalar yıldızımız Güneş'ten daha büyük kütleli masif yıldızlar için geçerlidir; onların füzyon yakıtlarını bitirdiklerine ve ağır elementler biriktirdiklerine yaşayacakları safhadır.


    Nova ise orijinal kaynakta da yazdığı gibi budur; beyaz cüceli ikili yıldız sistemlerinde dış katmanlarını atmış bir yıldızdan arta kalan yoğun bir beyaz cüce kalıntının komşu yıldızdan topladığı materyalin kritik sıcaklıkta füzyon reaksiyonuna girip patlamasından kaynaklanır ve ayrıca bir nova bazı senaryolarda yıldız yok edebilir:


    Alıntı

    metni:
    “As matter accumulates on the surface of the white dwarf, it heats up and you get higher and higher pressure until bang — it’s a runaway reaction,” said Bradley Schaefer, a professor emeritus of physics and astronomy at Louisiana State University.
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >




  • Çok ilginç

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • 3 bin ışık yılı uzaktaki bir cismin patlamasını nasıl anında görebiliyoruz? Zira ışığın Dünyaya ulaşması için 3 bin yıl

    geçmesi gerekmiyormu?

  • DH Misafiri D kullanıcısına yanıt

    3000 yıl önce aniden olmuş biz yeni görüyoruz işte.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • DH Misafiri D kullanıcısına yanıt

    Evet, anında göremiyorsunuz; 3000 yıl sonra size ulaşıyor. Normal algılarımız da çok kısa olsa da gecikmelidir. Klasik anlamda bilgi veya nedensellik/neden-sonuç örüntüleri ışık hızında iletilir. O sebeple bizim referansımızdan kendi anlığımız, yani o an deneyimlediğimiz/şahit olduğumuz aslında her zaman geçmişte yaşanır. Diğer bir deyişle hiçbir olayı olayın yaşandığı anda deneyimlememekteyiz. Kendi "anlığımız" olarak "geçmişi" görmekte veya deneyimlemekteyiz. Bunlar doğanın veya fiziğin gözlemci zihnimizin veya referans çerçevemizin kurduğu kadarıyla temel özellikleridir. Genel rölativite fiziğinin dilinde konuşursak gözlemci referansları farklı olabilir ama bağlı oldukları fizik yasaları değişmez. Bu çerçevede mesela ışığın hızı - uzay zamansal bağlamda - belirleyici fiziksel sabitlerden birisidir. Herkesin uzay zaman deneyimi ya da akışı koşul veya parametrelere göre değişebilir ama limitasyonlar aynıdır. Bilgi ve nedenselliği, uzay ve zamansallığı, madde ve enerji geçirgenliğini (malum E=MC^2) bir araya getirip mühürleyen ışık hızı (c) bunlardan biridir. Kuantum dolanıklık, kainatın kendisi, karadeliklerin içleri gibi istisnaları mevcut ama gene de klasik çerçeveyi ve makroskobik ölçeği - amacımızın dışında kalacağı için - buna karıştırmayalım.

    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.