Şimdi Ara

Mısır Patlaması

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
3
Cevap
0
Favori
1.449
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba; öncelikle şunu belirteyim başlığa bakıp konu yanlış yerde diyecek arkadaşlar yazının devamını okumadan önyargıya kapılmasın.
    Bildiğiniz gibi çok lezzetli ve besleyici bir yiyecek olan patlamış mısır çok basit bir kaç işlemden geçirilerek kolayca hazırlanabiliyor. Filim izlerken yemesi de ayrı bir zevk. bir kaç aydır ara ara düşünüyorum ve tam olarak işin içinden çıkamadım. Patlama sonrasında kendi hacminin 30 katına kadar çıkabiliyor. Peki nasıl patlıyor bu mısır?

    İşte bu başlık altında bu mucizevi olaya teknik bir açıklama getirmeyi hedefliyorum. Tabi sizin de katkılarınızla. Elektronik adamı teknik insandır. Araştırmayı öğrenmeyi sorgulamayı sever. Bende kendimi ve elektroniğe gönül vermiş herkesi böyle gördüğümden konuyu bu bölüm altında açmaya karar verdim.

    Hadi artık başlayalım.

    Bu başlığı açmadan önce internette rastgele bulduğum bir sitede yapılan açıklama benim düşünce yapıma en yakın olanıydı ancak kendimce eksiker gördüğümden ekleme yapmak istedim orjinal yazıyı ve kendi yazıdğım yazıyı sırasıyla ekliyorum. Hadi beyin fırtınası yapalım ve bu olayın dibine kadar inelim.

    '' Mısır Taneleri Neden Patlar?
    Mısır taneleri, protein molekülleri içine sıkışmış nişasta parçacıkları ve yüzde 11-14 oranında nem içerir. Öteki mısır türlerine göre, patlamış mısırın protein içeriği yüksektir; bu da güçlü bir ağ oluşturur. Çiğ mısır taneleri, sıcak yağda ısındığında, nişasta jel haline gelir ve nem buharlaşıp genleşir. Protein ağı, basınç azami noktaya ulaşıncaya kadar buharı içinde tutar. Daha sonra, taneler patlayarak nişasta ve buhar açığa çıkar. Buharın çıkmasıyla birlikte nişasta kurur. Hafif, biçimsiz, köpüğümsü şekiller alan bu mısıra patlamış mısır deriz ''


    '' anlatım güzel fakat eksikler var. çok yüzeysel anlatılmış. biraz daha derine inecek olursak;

    arkadaşın da dediği gibi ideal patlatmalık mısır taneleri %14 nem içermelidir. ısı uygulandığında bu nem doğal olarak hal değişimine gidecektir. bildiğiniz gibi maddelerin hal değişimi için dışardan ısı uygulanması gerekir. buharlaşan su aynı zamanda genleşerek hacmini ve mısır zarının içindeki basıncı da arttırır. sıcak ve basınçla birlikte nem mısır içindeki nişasta moleküllerinin arasına nüfuz ederek arkadaşın da dediği gibi nişastanın jel formuna geçmesini sağlar. bu safhada mısırın daha açık renkli hale gelmesinin nedeni budur. bir noktadan sonra mısır içindeki basınç sabitlenir patlamanın sebebi aşırı ısı yüzünden mısırın dış kabuğunun deforme olmasıdır. dikkat ettiyseniz patlayan mısırın dibinde kalan kabuk parçaları eskiye nazaran sertleşmiş kararmış ve kolayca kırılabnilir hale gelmiştir.
    gelelim patlamadan sonraki mısırın dış şekline.
    nişastanın içine nufuz eden yüksek basınçlı su buharı zarı patlattıktan sonra halen nişastanın içindeyken dışarı doğru genleşme eğiliminde olur. bakın sizin için yavaş çekimde aktarıyorum

    mısır zarı deforme olur ve bir veya bir kaç noktadan çatlamaya başlar

    su buharı ile tümleşik hale gelmiş sıcak ve yüksek basınçlı nişasta jeli yüksek bir hızla dışarı doğru yayılır

    fizik kurallarına göre ısıyla birlikte yüksek hızlda çok yoğun ortamdan az yoğun ortama geçen madde ısı alma eğiliminde olur.

    basınçla birlikte dışarı püsküren jel az yoğun ortama geçtiği için ısı alır ve bu da madde üzerinde ani soğumaya neden olur.

    ani soğumayla dış görünüş sabitlenir ve içinde kalan nemkısa sürede uçup gider.

    mısır patlatma sırasında tencerenin kapağında biriken suyun asıl sebebi budur. ''


    Benim düşüncem bu şekilde fakat bende anlatımımda eksikler olduğunu düşünüyorum. özellikle patlama sırasındaki olaylar hakkında.
    Örneğin ısı içten dışa doğrumu dağılır yoksa dıştan içe doğru mu?

    Veya su moleküllerinin patlama sırasındaki hal değişimleri tam olarak nasıl olur vb gibi.







  • az önce bir mısır tanesini mikroskop altına koyup inceledim. beyaz doku yüzbinlerce küçük kabarcıklardan oluşuyor. bildiğiniz gibi mısır ilk patlatıldığında sıcak ve daha gevre haldedir. yerken çıtırdama sesleri duyulur. bir kaç saat geçip mısır soğuyunca yumuşamaya başlar. çıtırdamadan ziyade sünger çiğniyormuş hissi verir. sanırım bu durumun kabarcıklar içinde kalan nem ile bir bağlantısı var. buhar soğuyup sıvı hale geçtiğinde tekrardan sünger dokunya moleküler düzeyde nufuz ediyor olabilir. tahmin edeceğiniz üzere bu durum nişastanın yapısını az da olsa tekrardan yumuşak kıvama getiriyordur. sanırım burada çıtılığı sağlayan asıl etken yüzeydeki nem oranı. bak yeni yeni jeton düşmeye başlıyor hatta ekmekdeki bayatlamanın nedeni de bu olabilir. açıkda bırakılmış ekmekler zamanla kurur ve bayatlar. bir noktadan sonra okadar kurur ki kolayca ufalanır değil mi. yahu biraz daha derin düşünsek doğadaki pek çok olaya bu şekilde açıklama getiricez gibi görünüyor. devam devam..









  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.