Şimdi Ara

Meme kanseri olan bireyin çocuğu risk taşır mı?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
0
Favori
483
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • kaynak adres:http://bilgi-kutusu.com/meme-kanseri-olan-bireyin-cocugu-risk-tasir-mi/

    Özellikler kadınlarda görülen meme kanseri türü genetik yollardan da meydana gelebilmektedir,meme kanseri genlerinden bazıları olan BRCA1 ve BRCA2 genleri zararlı şekilde evrim geçirmesi durumunda anne yada baba fark etmeksizin meme kanseri olan birey bu genler yüzünden çocuklara da aktarmaktadır ve bu genlerden meydana gelecek risk bulaşan bireyde uzmanlara göre daha çok 50 yaş üstü kişilerde meydana gelmektedir bu riski daha çok kadınlar taşımaktadır.

    BRCA1 ve BRCA2 genleri aslında meme kanser hücreleri değildir ve DNA sistemini korumakta önemli rol oynamaktadır,meme dokularında bulunan kanser hücreleri BRCA1 ve BRCA2 genlerine bulaşarak mutasyon geçirmelerini sağlamaktadır.Ayrıca sağlıklı bir bireyde meme kanseri olma ihtimali %13 civarın da iken BRCA1 geni mutasyona uğramış bireyde bu risk %60-65 oranına kadar çıkmaktadır ve 70 yaşından önce kansere yakalanma ihtimali çok yüsektir ve BRCA2 genine sahip olan bireyde bu durum daha azdır yakalanma ihtimali %30-35 kadardır.

    BRCA1 geni mutasyon olmuş birey genç yaşta iken meme kanserine yakalanma riski olmaktadır ve bu durumda uzmanlar BRCA taraması yaptırmalarını uygun görmekteler.







  • Baba nasil meme kanseri oluyor

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Süt ve süt ürünleri meme kanserini riskini artırıyor.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: PearBear

    Baba nasil meme kanseri oluyor

    Meme kanserinde önemli olan erken tanıdır. Türkiye'de ortalama 10 kadından birinde görülmekte, ama ne yazık ki insanımız bu konuda yeterince bilinçli değil. Bahsettiğiniz BRCA1 ve BRCA2 genlerinin evet meme kanseri kalıtımı üzerine etkisi vardır. Fakat bu genleri çalışmak maliyetli bi iştir ve kitlesel meme kanseri taramasında kullanılmaz. Ancak ailede (anne, baba, kardeş vs) 1. derece yakınlarda meme kanseri varsa ve ilgili kişide de olmasından şüphe duyuluyorsa o zaman bakılabilir. Tarama için kullanılan yöntem üreme çağındaki kadınlarda kendi kendini muayene ve mamografidir.

    Evet, meme kanseri erkeklerde de çok nadir olsa da görülebilir. Hatta gidişi daha kötüdür.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.