Şimdi Ara

MediaTek, Wi-Fi 7 teknolojisini sergileyen ilk şirket oldu: Peki avantajları neler?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
44
Cevap
0
Favori
1.114
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
5 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • MediaTek, Wi-Fi 7 teknolojisini sergileyen ilk şirket oldu: Peki avantajları neler?



    Tayvan merkezli teknoloji devlerinden MediaTek, dünyada ortaklarına Wi-Fi 7 (IEEE 802.11be) teknolojisinin işleyişini gösteren ilk şirket oldu. Wi-Fi 7, çok oyunculu AR/VR uygulamaları, bulut oyunları, 8K video akışı ve daha fazlası için hızlı veri aktarımı sağlayarak ev, ofis ve endüstriyel ağların belkemiği olacak.



    Ayrıca Bkz.Okyanus altı İnternet kablolarına sahip dev şirketler hangileri?



    Wi-Fi 7'nin avantajları neler?



    MediaTek, multi-link operation (MLO) teknolojisini iş başında gösterdi. Teknolojinin özü, farklı frekans aralıklarındaki birkaç kanalı aynı anda birleştirmesinde yatıyor. Bu, bantlarda parazit veya tıkanıklık olsa bile ağ trafiğinin gecikmeden iletilmesini sağlayacak.



    Şirketin açıklamalarında: "MLO teknolojisi, videoların, oyunların ve sabit, sürdürülebilir, gerçek zamanlı bant genişliği gerektiren diğer her şeyin daha hızlı, daha güvenilir akışını sağlamak için kritik olacaktır." ifadelerine yer verildi.



    MediaTek, Wi-Fi 7 teknolojisini sergileyen ilk şirket oldu: Peki avantajları neler?



    Wi-Fi 7, 2.4GHz, 5GHz ve 6GHz dahil olmak üzere mevcut tüm frekans bantlarında çalışacak. Teknoloji, aynı sayıda antenle bile Wi-Fi 6'dan 2.4 kat daha hızlı veri aktarımı sağlıyor. İlk ticari Wi-Fi 7 ürünlerinin 2023 yılında piyasaya çıkması beklenirken, Qualcomm ve diğer üreticilerin de 2021 yılının ortalarında Wi-Fi 7 özellikli çipler üzerinde çalışmaya başladıkları ifade edildi.




    Kaynak:https://corp.mediatek.com/news-events/press-releases/mediatek-shows-the-worlds-first-live-demos-of-wi-fi-7-technology-to-customers-and-industry-leaders







  • Kapitalizmi teknolojide çok iyi kullanıyorlar. Sonra çevreciyiz ayağına yok paketleri geri dönüştürülmüş plastikten yapmalar, poşedi kaldırmalar, adaptörü kutudan çıkarmalar vs. iyice saçmaladılar.

    5 yılda bir tam gelişmiş sürüm çıkartsınlar yok 6’sı yok 6e’si sırf insanları söğüşlemek için dünyanı kaynaklarını çar çur edip çevreciyiz derler.
  • 2035 gibi belki görebiliriz

  • wifi6 çıktı iyi güzel dedik, bi bakmışım wifi6e diye zımbırtı çıkmış. şimdi tekrar bakıyorum wifi7 çıkmış. biraz yavaş olsanız güzel olur bence. Wifi yerine Bluetooth geliştirseniz güzel olur bence

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Mehmet177 M kullanıcısına yanıt
    Kapitalizmi teknolojide çok iyi kullanıyorlar. Sonra çevreciyiz ayağına yok paketleri geri dönüştürülmüş plastikten yapmalar, poşedi kaldırmalar, adaptörü kutudan çıkarmalar vs. iyice saçmaladılar.

    5 yılda bir tam gelişmiş sürüm çıkartsınlar yok 6’sı yok 6e’si sırf insanları söğüşlemek için dünyanı kaynaklarını çar çur edip çevreciyiz derler.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi maximus01982 -- 21 Ocak 2022; 1:16:5 >
    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Normalde yılların 640K ram muhabbetindeki gibi "ne gereği var istemezük!" tarzı bir yorum yapmam, hatta teknoloji ile ilgili öyle yorumları komik bulurum ama bu hakikaten öyle bir durum. Maalesef WiFi7'de pek öyle şaşırtıcı baş döndürücü bir şey görünmüyor. Doğru düzgün ne hız, ne menzil, ne güvenlik, ne de güvenilirlik ile alakalı bir yenilik yok. Aslında düşünürsek mevcut teknolojili donanımlar bile hala tam olarak Wifi 5/6/6e'nin tüm potansiyelini kullanmıyor ki yeni bir WiFi standartına ihtiyaç olsun.


    Hatta olaya geniş açıdan bakınca max. throughput olarak geri gidilebileceği bile söylenebilir. Neden? 4x4:4 veya 3x3:3 radyolu cihazlar artık öyle bol yok piyasada. Varsa bile anca çok üst segmentte görülüyor. Şimdi çoğu model 2x2 düzene geri dönecektir. Ya da WiFi7'li olup 1x1 cihaz çıkarsa esas o zaman gülerim. Önceden ne güzel 11n zamanında orta seviyede bile 4 radyolu 600Mbps 3 radyolu 450Mbps cihazlar bile kolayca bulunuyordu. Şimdi 4x4 veya 3x3 istenirse için tepe modele çıkmaya mecbursun. Çünkü 2x2 cihazı tasarlamak ve üretmek daha kolay, daha ucuz. E zaten bu başlı başına teoride %33 kayıp demek. Yeni standardın getireceği minimal düzeydeki verimlilik farkı olması anca aradaki farkın küsüratına denk gelir. Ben şahsen WiFi7 olup 2x2 radyo olacağına WiFi5/6/6e olup 4x4 radyo olmasını tercih ederim. En azından olgunlaşmış bir teknolojinin en son seviyesini dertsiz tasasız kullanır keyfime bakarım.


    Kısacası firmalar için, daha fazla kar amacıyla WiFi7 diye bir şey çıkarıp millete "pazarlamak" (yine de kibarlığı elden bırakmayalım) daha tatlı geliyor...





  • Mehmet177 M kullanıcısına yanıt
    Güzellik sevmiyorlar, çirkinleşmek istiyorlar :)

  • Mehmet177 M kullanıcısına yanıt
    Yavaş olmasınlarda keşke destekliyen cihazlarda olsa. 6e kullanmamam rağmen belli başlı cihazlardan destek alıyorum onun haricinde bir espirisi yok. Saatte 600km/s lik otaban yapıyorlar ama araçların çoğunluğu 120 ile gidiyor . Bu hızları destekliyen cihazlar gerekliki hala adam gibi 6e bırak 6 bile destekliyen cihazların sayısı çok az üst seviye telefonları katmıyorum bu işe.

  • Mehmet177 M kullanıcısına yanıt
    Bluetooth ‘tu komple iptal edip onun yapacağı tüm işi Wi-Fi ile yapmanın yolunu bulsunlar en başta.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Teknoloji ışık hızı ile ilerliyor. Alıp kullanabilmek nasip olur umarım.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • tcebeci1 kullanıcısına yanıt
    Tamda öngördükleri gibi. Artık her ay yeni bir donanım güncellemesi okuruz gelecekte. Sonra da her gün birtane.
    Daha wi-fi 6e'li bir teknolojiye bile dokunmadım.

  • tcebeci1 kullanıcısına yanıt
    Eski teknoloji de olsa ihtiyacı olan insanlar olabiliyor. İkinci el siteler yoluyla rotasyon yapıyorum ben.

  • 0ldskool kullanıcısına yanıt

    Hocam 3x3 veya 4x4 bunları hep okuyordum ama anlamıyordum. Bilen birisine benziyorsun. Detaylıca anlatır mısın nedir bunlar?


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • venediklib V kullanıcısına yanıt

    MU-MIMO (Multi User - Multiple Input, Multiple Output) denilen teknolojinden bahsediyorum. Google'da aratabilirsiniz. Kabaca 1x1 denilen en basit düzen; tek şeritli yola, 2x2 çift şeritli yol, 3x3 üç şeritli gibi gibi benzetilebilir. Güncel olarak en üst seviyesi AX ile 8x8 oluyor.


    Şimdi bu adamlar her yeni "şerit" için ekstra donanım değişikliği, yazılımal geliştirme, yeni anten vs eklemeler lazım ki yüksek network trafiğini sorunsuzca işlensin. Ama firmalar maliyet sebebiyle bunu yapmaktan kaçınıyor, 4 şeritli 8 şeritli yol yapacaklarına onun yerine habire yeni WiFi standardı uydurup bir anlamda o garibim tek şeritli yolu yanlara doğru çekiştire çekiştire genişletmeye çalışıyorlar. Her yeni standart ile tek şeritin maksimum izin verdiği paket sayısı artıyor doğru ama şerit sayısı sonuçta aynı. Bunun da pratikte dezavantajları var. Aynı anda birden fazla cihaz bağlı olunca o tek şerit yol ne kadar genişletilmiş olsada network paketleri yine de sıkışıklığa neden oluyor. Özellikle ağdaki cihaz sayısı arttıkça işler kar topu gibi büyüye büyüye daha beter sarpa sarıyor.


    Yani pratikte WiFi7 2x2 yerine WiFi 5/6/6E 4x4 veya 8x8 tercih edilir. Uygulanması gereken elegant çözüm 4x4 veya 8x8 radyolara geçiş. Ama bu düzeni anca tepe seviyesi 1-2 modelde anca görebiliyoruz. Avuç dolusu para istedikleri çoğu cihaz 2x2 çalışıyor hala.





  • wifi 4 de iyidir ya 😥

  • Biz ölmeden görürüz inşallah..

  • 0ldskool kullanıcısına yanıt
    iPhone 13 Pro Max’ta bile 2x2 var, routerda 4x4 var ama bağlanamıyorum.

    Dediğiniz gibi cihazları geliştirseler daha iyi olacak.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • 0ldskool kullanıcısına yanıt

    zaten az sayıda kanal var onları da komşular ile ortak kullanıyoruz, 4x4 8x8 bağlantı kurarsak parazit miktarı iyice artar, o zaman şehir içinde wifi kullanmak hayal olur

  • Evet Apple bile geriye gitti o konuda.


    @miskindvd

    Bahsettiğiniz durumla bu konunun bir alakası yok. Talihsiz bir yorum olmuş. Sandığınız gibi 8x8 yayın olunca spektrumda düz mantık 8 birim genlikte yayın yapılmıyor.

  • 0ldskool kullanıcısına yanıt

    spektrum falan karıştırmaya gerek yok ki, 8x8 bağlantı demek 1x1 bağlantı yapan 8 tane kişinin yan yana konmuş hali demektir. Zaten 2x2 bağlantı bile zor kuruyorum mesela ben evimde, çünkü etrafımda 60 tane wifi var. 8x8 bağlantı hiç kuramam

  • Spektrumu karıştırmadan RF ve " o zaman kanal yetmez" konusunu nasıl konuşacağız??


    Alıntı

    metni:
    1x1 bağlantı yapan 8 tane kişinin yan yana konmuş hali demektir


    O öyle değil işte diyorum size. 8x8 radyonun her yayını farklı frekansta olmalı diye bir kaide yok. Ki zaten çoğu cihazda her radyoyu bağımsız farklı kanala ayarlayamıyorsunuz bile... 2.4GHz'ler ortak bir frekansta, 5GHz radyolar ortak bir frekansta falan şeklinde gruplar halinde ayarlanıyor.

  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.