Şimdi Ara

Matrix'in Babası hatta Atası

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: murtrax Daha Az
1 Kayıtlı Üye (1 Mobil) ve 1 Misafir - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
20
Cevap
1
Favori
2.499
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • niteliğinde olan Dark City'i izlemeden ölmeyin derim



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi LeeSin06 -- 25 Nisan 2019; 9:4:55 >



  • kesinlikle
  • Gece gece Mayrix ne diyorum ben de. Hocam bari mesajı düzenleyip Matrix yaz başlığa. Efsanenin ismini doğru yazalım lütfen.

    Bahsedilen filmi yıllar evvel izlemiştim ama atası da olsa Matrix'e yaklaşamıyor bence. Boynuz kulağı geçmiş.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kartal Göz -- 25 Nisan 2019; 9:29:36 >
  • İzlemeye değer bir film midir? İlk defa duyuyorum.
  • G1903K kullanıcısına yanıt
    evet kesinlikle değer
  • Çok garip bi deneyimdi bu film benim için. Bilim kurgu gerilim karanlık bi atmosfer. Film çok iyi yada kötü diyemem ama çok farklı bi deneyim olduğu kesin benim için.
    Ekleme; asla bi matrix değil



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi porsche911gt2 -- 10 Mayıs 2019; 3:9:55 >
  • matrix filminin atası ghost shell dir.
  • Matrix sadece Ghost in the shell den araklama yapmamis. Dune kitabinin bazi bolumlerinden de kopya cekerek ana senaryosunu olusturmus.


    Ornegin Paul atreides in mesih olmasi, gozleri kor olmasina ragmen gorebilmesi.... Kitap, bilgisayarlarin yasaklandigini ve bunun nedeninin ise daha onceden makinalar ile insanlarin arasinda savas oldugunu soylemektedir. Buraya kadar olan kisimdan direkt matrix i cikartmislar.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Rapsody_izmir -- 10 Mayıs 2019; 21:36:24 >
  • Matrixin asıl atasi esinlendiği film 13.kat filmidir izleyin derim
  • tolga_yakup kullanıcısına yanıt
    Pek kimsenin söylemediği film, kesinlikle tavsiye ederim, gerçekten Matrix öncesinde ilk bi filmi izleyin


    başrolümüzün çalıştığı firma yapay zeka ile bir simülasyon yapıyor ve insanlar buraya gidip farklı hayatlar yaşayabiliyorlar, derken bu simulasyonda firma sahibi ölüyor karakterimiz olayı araştırırken aslında kendi dunyasininda bir simülasyon olduğunu ve kendisinin de aslında bir yazılımdan ibaret olduğunu öğreniyor
  • quote:

    Orijinalden alıntı: tolga_yakup

    Matrixin asıl atasi esinlendiği film 13.kat filmidir izleyin derim
    13.kat,matrixten sonra vizyona girdi,bu neyin kafası



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi X kare -- 21 Eylül 2019; 14:44:17 >
  • X kare kullanıcısına yanıt
    iki filmde 15 gün arayla vizyona girdi, ikisinin de esinlendiği simulacra and simulation isimli kitap, hatta 13. kat galiba kitaptan daha fazla referans almış diye yorumlar var, matrix öncesinde çıktı demiyorum matrix öncesinde bunu izleyin diyorum, gerçekten enfes bir filmdir bende bir kaç ay önce izledim çok geç kalmışım.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: X kare

    13.kat,matrixten sonra vizyona girdi,bu neyin kafası
    Matrix 3 Eylül 1999,
    13.Kat 16 Nisan 1999

    Bu neyin kafası?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: tolga_yakup

    Matrix 3 Eylül 1999,
    13.Kat 16 Nisan 1999

    Bu neyin kafası?

    Alıntıları Göster
    O türkiye gösterim tarihi,Amerikada 31 mart 1999'da gösterime girdi Matrix.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi X kare -- 21 Eylül 2019; 19:14:9 >
  • Dark city 1998 matrix 1999 yapimi. Keanu reeves film icin kung-fu ogrenmeye 1997 yilinda basladı diye okumustum. Matrix yapimcilari da dark cityyi izleyip dur su sahneyi de filme koyalim diyecek zamanlari yoktur herhalde. Malum cekimler bile 5 6 ay suruyo. Matrixin senaryosu hikayesi 97lerde falan hazirdi diye tahmin ediyorum.
  • Dark City Atmosfer olarak 10 numara filmdi.

    David S Goyer'ın parladığı filmdi. Ardından Batman Begins ve devam filmlerini yazdı
  • Logan's Run 1976 filmini izleyin , Bu filmlerin esin kaynağı konusunda ışık tutan muteşem bir filmdir.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: s_demirci_53

    Pek kimsenin söylemediği film, kesinlikle tavsiye ederim, gerçekten Matrix öncesinde ilk bi filmi izleyin


    başrolümüzün çalıştığı firma yapay zeka ile bir simülasyon yapıyor ve insanlar buraya gidip farklı hayatlar yaşayabiliyorlar, derken bu simulasyonda firma sahibi ölüyor karakterimiz olayı araştırırken aslında kendi dunyasininda bir simülasyon olduğunu ve kendisinin de aslında bir yazılımdan ibaret olduğunu öğreniyor

    Spoiler,

    mesajı görmek için tıklayın.

    Açıkçası bu tarz filmlerdeki yazılım gerçeklik konseptinin acayip, korkunç veya şaşırtıcı fazla algılanmasına anlam veremiyorum. Zaten herhangi bir teist için tüm varoluş bir tanrının hazırladığı bir yazılım gibidir. Bir non-teist için de prensipte gerçeklik bir yazılım olabilir. Biz insanlar olarak kurduğumuz fiziki donanımlar sayesinde meydana getirdiğimiz yazılımlarla gerçeklikler kurabiliyorsak doğanın da kendi gerçekliğine zemin teşkil edip kuran bir "donanım altyapısına" ve içkin "yazılımlara" sahip olmaması için bence hiçbir sebep bulunmuyor.
    Eğer fiziki gerçeklik sanal gerçeklik meydana getiren donanımların ve yazılımların varolmasına izin vermese veya bunların varolmasına müsait olmasa zaten ne kadar istersek isteyelim kendimiz bilgisayarları, yazılımları ve yapay zekaları geliştiremezdik. Tabiat bilgisayar donanımı ve yazılım da olabiliyor ki tabiattaki unsurları kullanarak biz de bunları imal edemezdik. Matematik yardımıyla bir şekilde bu konseptleri bilseydik de fiziksel gerçekliğin dokusu buna müsait olmadan fiziken ortaya koyamazdık.
    Kısaca prensipte nasıl ortaya çıktığı sorusundan bağımsız olarak "gerçekliğin yazılım olmasında" bence bir sakınca yok. Kendi dokusunda bilgisayarlar imal edebildiğin bir fiziksel realitenin kendisinin de - bir çeşit - bilgisayar sayılmaması veya olmaması için herhangi bir bariz sebep yok. Ki zaten - kısmen - öyle. Beynimiz doğada meydana gelmiş aşırı kompleks bir biyolojik süper bilgisayar. Süper yazılımların dağıldığı aşırı karmaşık ve rekabet halindeki şebekeler tarafından yönetiliyor. Gerçeklik-varoluş inşası ve algısı son tahlilde beyin dediğimiz devre ve yazılım yığınında bitiyor. Onun için gerçekliğimizin bir yazılım-donanım olması beni pek şaşırtmazdı. Çünkü - biyolojik ve nörolojik açıdan - zaten öyleyiz. İnsanlar yazılımların tıpkı doğa ana gibi ne kadar otonom ve kaotik olabileceğinin, fark ettirmeden arkaplanda çalışabileceğinin tam farkında değil. Bu anlamda tabiat bize oldukça yazılımmış gibi görünür. Matrix ve türevleri bu anlamda yeni veya orijinal bir şey söylemiyorlar. Bilakis robotlar, insan piller, sanal mesih gibi çeşnilerle mevzuyu - daha fantastik ve daha cazip kılabilmek için - sulandırıyorlar. Hem öngörülemez hem de kaçınılmaz addedilen bir teknolojik tekillikten söz ediliyor. Bu esasında bilgisayar teknolojilerinin rakipsiz bir kapasite, özellik ve kalite artışıyla sonunda insan türünü domine edeceği varsayımı. Ama dikkatli bakarsanız tabiat zaten probiliteli kuantum fizik karakteristiğiyle öngörülümez, bir yandan entropi uyarınca zamanın algımızda akışı bakımından kaçınılmaz görünüyor. Teknolojik olay ufku diyoruz ama arkamızda bıraktığımız her an doğa açısından zaten bir olay ufku teşkil ediyor. Bu anlara onları anımsamak haricinde geri dönemeyiz. Teknolojik tekillik diyoruz ama tabiat bizi zaten geleceğe sürüklüyor. Bir karadelik tekilliğine düşer gibi tabiatta biz de geleceğe düşüyoruz. Karadelikler zaten kuantum bilginin işlendiği süper kuantum bilgisayarlar olabilir. Tekillik de bir kör veya tanımsız nokta. Aslında - tam anlayamadığımız - büyük bir farklılığa yol açan ekstrem bir koşulu veya durumu anlatıyor. Biz zaten bunun tam içindeyiz. Birbirinden uzak sandıklarımız birbirine çok yakın, sanki tek bir yazılım veya kaynak kodda buluşurcasına. Ege sahilinde yaşamış Milet ve Efes filozoflarının arkhe-içkin ana kaynak sezgisi o sebeple çok yerinde. Onlar eşyaya baktıklarında her şeyin buluştuğu bir veya birkaç zemin olduğunu varsaydılar. Binlerce yıl önce yazılım nedir bilmeden, öyle bir konseptten haberdar bile olmadan kendi evrenlerini bir kaynak koda bağladılar. Matrix ve türevlerini böylesi bir metafizik-ontolojik derinlikte görmek bence - ne yazık ki - pek mümkün değil. Seçilmiş kişi, kötü sistem ajanı vb muhabbetinde kalıyorlar.
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >




  • Atmosferi ve o gerçekte kurtuluşun olmayışıyla mükemmel bir filmdir. Matrix'ten bir tık daha öndedir.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.