Şimdi Ara

Maksimum Güç / Tork meselesi (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
23
Cevap
0
Favori
1.594
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orijinalden alıntı: zotacing

    Tork ve hp değerlerinin yüksek olması kadar tam güce ulaştığı devirlerde önemlidir.

    Bu 3 araç içinde, özellikle şehir içi kullanımda en iyi performansı 1.3 multijet sunacaktır. Turbo ve düşük devirde yüksek güç vermesi gibi +'ları mevcut.

    Dogru ve kücük bir eklemede buluncam devir hakkında. Yüksek tork aralıgı da önemlidir. Örnegin aracın torku yüksektir ama tork anlık torksa işe yaramaz.
  • Yazdığınız araçlar içinde en rahat sürüşü bence de multijet sağlayacaktır, turbosundan dolayı.

    Düşük devirlerde de yüksek güç verebilen motorun kullanımı daha rahat, kolay kolay vites istemez, çekişten düşmez. Şehiriçinde daha pratik olur.

    Maksimum torkun ise tek başına pek manası yok. Arabayı yürüten şey beygir gücüdür (hp), fakat yüksek torkun düşük devirlerde de alınabilmesi motorun düşük devirde de yüksek güç üretebilmesini sağlar.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: *President*

    quote:

    Orijinalden alıntı: DXM06

    quote:

    Orijinalden alıntı: *President*

    @umut_87

    Tüketim konusunu sadece motora göre baz alırsak yanılırız. Yukarıdaki motor karşılaştırmasında 1.3 multi gücü daha alt devirde veriyor diye daha az tüketiyor olsa da motorun konulduğu araç daha ağır ise daha çok tüketecekdir.

    @DXM06

    Drag kalkışında aktarmanın, lastiklerin, asvaltın çok aşırı etkisi vardır. Bu yüzden aynı araçla defalarca kalkış yapan aynı pilot her seferinde farklı sürelere ulaşır.

    Eğer soru sadece işin teorik tarafı ise, maksimum torku verdiği devirde kalkıp maksimum hp yi verdiği devri geçer geçmez vites değiştirmek mantıklı. Tabi vites değiştirdiğinde bir üst vitesi kaç rpm de yakaladığın ve aracı ivme devamlılığı gibi bir sürü pilotajı ilgilendiren husus var. Motorun hp tork grafiği tek vites dişlisi üzerindeki çizgidir. Vites değişiminde rpm olarak bu grafiğin neresinden neresine atladığın hızlanmaya aşırı etki eder.

    teşekkürler hocam. yani vites oranları ile tork/beygir eğrisi çok önemli. aracım 3000 devirde 260nm tork 5500 devirde 170hp üretiyor. ben kalkışta 3000-3500 devir arasını seçtiğimde pek randıman alamadım. internette 1. vitesi kısa olanlar için ikinci viteste kalkın demişler. 2 viteste 4000 devirde kalktım ancak 0.3 saniye kaybettim 0-100de. Şu 1 ve 2. vites geçişini çözersem sanırım daha da düşürücem dereceyi.

    Teknik verilere fazla takılma, pilot sensin, aracının tepkilerini hisset. Öyle bir devirde öyle bir debriyaj hareketi ile kalkmalısın ki araç ne bayılmalı ne de aşırı patinaja düşmeli. Zemine, lastiklerine, aracın kalkış tepkilerine göre o noktayı yakala, kalktığın anda bir iki tur patinaj sonrası tutunabilmelisin. Vites geçiş devri için de yine aracın 5500 rpm den sonra gücünün düştüğünü hissedersin, boşa devir çevirme, ama vites çektiğinde de çok düşmesin devir tam o noktayıda yakalaman lazım.

    teşekkürler




  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.