Şimdi Ara

macbook m1 ile yazılım (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
84
Cevap
2
Favori
17.023
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Merhabalar hocam,

    https://isapplesiliconready.com/tr Şu adresten uygulamaların m1 desteği olup olmadığına bakabilirsiniz. Python, C falan bu dillerin desteği olmama ihtimali yok. Geniş kitlesi olup M1’de yapışamayacak bir geliştirme olduğunu düşünmüyorum. Kendim henüz almadım ama yakın zamanda alacağım. Çok sık güncelleme almayan/kullanılmayan kütüphaneler sıkıntı çıkartabilir belki.

    Bu arada aklınızda bulunsun parallels ile kurduğunuz windows ARM tabanlı olması lazım. Her windows uygulaması çalışmayacaktır.

    Özetle: Aklınıza gelebilecek her iş için M1 macbook yeterli olacaktır ama En kötü paralelde windows çalıştırırım demeyin.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • sagjir S kullanıcısına yanıt

    M1 Air götürür, yeterli o.

  • Return to Monke kullanıcısına yanıt

    " En iyi geliştirme ortamı Linux'tur."


    macOS linux tabanlı olduğu için zaten Mac tercih ediliyor. Bataryası, hafifliği vs.

  • filojistoN kullanıcısına yanıt

    Düzeltelim macOS linux tabanlı değil, UNIX tabanlıdır. Linux ise GNU tabanlıdır. GNU'nun açılımı ise "GNU's not UNIX" şeklindedir.


    Şuan çoğu geliştiricinin pat diye yeni m1 pro'lara geçeceğini sanmıyorum. Evet bazı işlevlerde çok iyi M1 fakat çoğu uygulamanın henüz Apple silicon desteği yok. Bu bile geliştiriciler için sorun olabiliyor fakat eğer geliştirici Xcode yazıyorsa zaten çok bir sorun yok.

  • Yazdiginiz her sey en kotu ihtimal rosetta ile su an calismakta, cok buyuk ihtimalle native destekleri de gelecek yakin zamanda. Ama apple silicon almak bence buyuk risk, onceden bootcamp vardi olmadi vm kuruyordunuz ama artik boyle bir sans yok, macoste desteklenen seylerde sinirlisiniz. Eger alan filan degistirmeye kalkarsaniz yeni alaniniz macos (veya arm linux varyantlari) desteklemiyor olabilir, her ne kadar base air asiri pahali bir cihaz olmasa da bence bu buyuk bir problem. Tum müfredatınıza bakın yukarıda verilen siteyi kullanarak, her sey en kotu rosetta ile okeyse sıkıntı cikacagini sanmiyorum, yoksa benzer fiyat bandindaki thinkpad-zenbook tarzi cihazlara bakmak sizin icin daha mantikli olabilir, sonucta artik malzeme ve pil bakimindan 2010larin basindaki 3.nesil ultrabooklar ile mba farki gibi bir fark yok ortada.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ya aslında konunun tartışılması bile gereksiz çünkü eğerki tarih / asır öncesinden kalma winform( windowsform ) işlerin olmayacaksa bence direk windowsu ve vs for windows u boşver. ( macosta mono kurarak kullanan varmış ben gerek duymadım ) İnan bana macos ve vs for macos çok daha hafif ve stabil 0 sıkıntısız. Ayrıca vscode var oda 1-1 windeki gibi çalışıyor çalışma mantığı olarak hem olurda ilerde mobile kodlamak istersen ios için mecburi gececeksin (hackintosh ile uğraşmaya değmez yoksa ben yıllar önce denemiştim ondada oluyor.)

    Ayrıca M1 işlemci en az 3-4 yılı var piyasada yer alması yazılımcılar için. Fakat EN AZ intel işlemcili macbook pro 2018 aldınmı (2020 alırsan daha iyi tabi işlemci nesilleride 10 nesil falan geliyor) artıları;

    Not: 2018 için alttaki maddeler...

    1- depolama defaultta m2ssd ile geliyor ( en az 256-512 al ama 1 tb tadından yenmez )

    2- kesinlikle gelecek için 16 gb ramlisini almalısın

    3- 13 inc alırsan i 5 dört cekirdek 8. nesil geliyor

    4- 15 inc alırsan defaullta i7 dört çekirdek 8. nesil geliyor

    5- touchbarlı oluyor zaten ( grafik işlerin için kolaylık olur )

    6- harici ekran kartıda var içinde ( 4gb diye biliyorum ben 13 inc pro 2017 kullandığımdan bende yok harici ) . Defaultta gelende 1.5-2 gb arası.

    7- fan yapısı süper üstte olduğundan 0 sıkıntı

    8- ses acayip derecede yüksek ve güzel, canlı

    9- 4K retina ekran ve harici 2 ekrana kadarda 4k görüntü veriyor.

    10- bootcamp ile virtuale gerek kalmadan bootable windows kurabilirsin. Hatta macosu silip direk winde kurabilirsin.

    11- thunderbolt 3 var ama 2020 de sanırım thunderbold 4 tü ve çok hızlı veri aktarımı sağlar.

    12- type-c çıkışları hem şarj etmeye hemde depolama harici birimleri kullanmaya yarıyor

    13- şarzları yapılan işleme göre değişir ama normal kullanım 7-12 saat arası.

    14- işletim sistemi ücretsiz ve sene oldu 2022 daha yeni 2012 lere macos desteği kesildi xcode son versiyon dışında geri kalan çalışır.

    15- LoL - CS Go - the witcher vs gibi oyunlar bana göre win laptoplardan daha stabil ve retina ekrandan dolayı daha canlı iyi görünüyor

    16- artık şarjlarda başlık ve kablo ayrı parcalar yani biri bozuldumu bütün şarj aletini değiştirmene gerek yok sadece bozulan parça yetiyor.

    17- atladığım varsa ekleyen çıkar.


    Edit: zaten 2017 ve üstünde thudnerbolt bağlantılardan diğer bir harici ekran kartıda takıp kullanabilirsin.


    Normal laptoplarda yani 12-14 binlik laptopların en fazla ekran kartı daha yüksek olur gerisi bence zaman kaybı.


    YADA ŞİMDİ ALMAZ BEKLERSİN BAKALIM M1 APPLE SILICON İŞLEMCİ DESTEKLERMİ İLERKİ VERSİYONLARDA.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi OzMeN OzzY -- 30 Ekim 2021; 18:15:31 >




  • asertyu kullanıcısına yanıt
    Haklısınız hocam. Fiyatlara baktımda 7-8 bin falan isteniyor neredeyse 6 yıllık cihazlara ve m1 li olanın 9 bin civarı olduğu bugünlerde.
    Hocam peki 16 lık ile 8 lik arasında çok fark var mıdır, aradaki ram miktarı için 2-3 bin lira vermeye değer mi? Uzun süre götürmesini istiyorsak hangisi tercih edilmeli?
    Bu arada, evet ram artarsa daha uzun süre gider ama benim merak ettiğim ne kadar süre eklenir çünkü aradaki fiyat farkına biraz daha ekleyip xbox series s ya da bir ipad de alınabilir.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • sagjir S kullanıcısına yanıt

    Elbet fark vardır.Ben render falan yapmıyorum.Yazılımcıyım.IntelliJ Idea da Java backendim açık.VsCode da Angular frontendim açık.Elastic Search de kullanıyorum konsolda da o açık.Chrome ve safaride her birinde 5 er 10 ar sekme açık.Hiçbir ısınma ve kasma yaşamıyorum.8 Gb ram bana yetiyor.İleride daha iyisini alırım diye ben 16 ya para vermek istemedim.8 GB alıp ipad ya da konsol fikri de mantıklı.Size kalmış.8gb beni pişman etmedi.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi asertyu -- 30 Ekim 2021; 20:10:52 >
  • "ram artarsa daha uzun gider" diye birşey yok. Ram birimi geçici depolama birimidir ve yapılan işlemleri kısa süreli hafızasında tutar fakat kalıcı değildir. Yani sizin düşündüğünüz gibi birşey değil. Ama sizin kullanım amacınıza göre macos işletim sistemide olsa 8 gb yetmeyecektir çünkü yarın öbürgün emulatorler ile output aldığınızda yada grafik işlerken render aldığınızda yetmeyecektir ve çok ama çok yavaş çalışıp işlemciyide yoracaktır.


    Apple pahalı ama fiyat / performans ürünü değildir kesinlikle %100 performans ürünüdür. Yani Alacağınız cihaz sizi uzun süre idare ederecek ortalama 10 yıl gibi. İlla sıfır almak zorunda değilsiniz yada en son çıkanını. Sağlam sorunsuz temiz bir 2018 proyu gayet 9 binlerde bulabilirsiniz.

    NOT: Pil döngüsünede bakın alırken.

  • Return to Monke kullanıcısına yanıt
    Hocam kısaca özetlemek gerekirse temel kullanılma nedeni okul. Okulda şu an "c" öğretiyorlar onun dışında lisede de c# ve sql artı olarak android studio da dersler almıştık, çalışmalar yapmıştık. Benim isteğimde, gelecekte farklı bir şey yaptığımda sıkıntı çıkarmayacak bir notebook. Farklı bir şeyden kastım şu an "c" öğreniyoruz ama ben mesela "python" öğrenmek istediğimde ya da unity de ya da başka bir programda geliştirme yapmak istediğimde çıkacak sorunların en az olması, çünkü şu an öğrenme aşamasındayım zamanla, deneyerek ne istediğimi bulucağımı düşünüyorum.
    Macbook seçmemin genel nedeni ise fiyatı ve ona göre sunduğu özellikler. Taşınabilirliği, batarya süresi, ekran ve kasa kalitesi, teknik servisi gibi şeylerin diğer notebooklardan daha iyi olması. Bu ayarda bir windowslu bilgisayarı ben baktığımda ,6-7 bin civarına, bulamamıştım. Sizin bildiğiniz bir model varsa önerirseniz ona da bakabilirim.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • Litityum kullanıcısına yanıt
    Evet hocam, parallels daha doğrusu arm windows daha tam desteklememiş durumda. Siz 8 gb olan mı 16 gb olan modeli mi almayı düşünüyorsunuz? Bu arada eğitim indirimi var onu kaçırmadan almanız iyi olabilir, zam gelecek deniyordu diğer konularda.
    Bu arada link için teşekküler hocam.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sagjir -- 30 Ekim 2021; 20:31:39 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • OzMeN OzzY kullanıcısına yanıt
    Bkıyorum hocam şu an 2018 üstü modellere ama m1 li cihazlarla aynı fiyatlara hatta bazen daha fazla istemeleri kafamı karıştırıyor, değer mi değmez mi diye. Sizce yıl sonuna kadar beklemeli mi, son dediğiniz için? Fiyatlar her gün arttığı için beklemeden almaya çalışıyorum.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • The Killing Road kullanıcısına yanıt
    Hocam benzer fiyatlara windowslu cihaz alınır mı emin değilim. Macair m1 in 15 saat üstü batarya süresi direkt aklımı çeliyor ama dediğiniz gibi bazı desteklerin şu anda olmaması ve olamama ihtimali ikilemde bırakıyor.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • asertyu kullanıcısına yanıt
    Anladım hocam, cevaplar için teşekkür ederim.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 6-7 bin civarında bu ayarda laptop bulamazsınız o konuda haklısınız. Biraz bütçenizi yükseltmeniz gerekecek. Şu aralar Windowsun premium cihazlarının piyasasına hakim değilim fakat Lenovonun veya Dell'in premium seviye cihazlarını tavsiye ederim.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • OzMeN OzzY kullanıcısına yanıt
    Daha uzundan kastım ikinici dediğiniz şeydi hocam, ek olarak ileride 8gb yetmemesi gibi durumlar içindi. Onun dışında son zamanlarda fiyat performans ürünü oldu neredeyse apple cihazlar, tabii bu benim fikrim.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Return to Monke kullanıcısına yanıt
    Hocam işte o fiyatlara çıkınca mac daha mantıklı gelmeye başlıyor. 9 bin civarında Thinkpad olarak e serisini gördüm ve biraz bakındığımda pek önerilmediğini gördüm. Onun dışında, Dell e de bakıcam. Teşekkürler, cevaplarınız için.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • sagjir S kullanıcısına yanıt

    Hocam mantıklı geliyor diyorsunuz fakat ileride mac aldığınız için pişman olabilirsiniz. Apple'a veya diğer firmalara native destek gelecek diye güvenmeyin. Ben internette .NET için mac alan adam gördüm. Adam yıllarıdır geliştirdiği frameworkun Windows dışında çalıştığını bilmiyormuş. Muhtemelen sağdan soldan "Yazılımcılar Mac kullanır " gibi laflar duymuş veya cihazların prestijine kanmış gidip almış.


    Apple silicon şu anlık Xcode geliştiricileri için iyi durumda olabilir fakat onun dışında native desteği olmayan uygulamaları rosetta ile kullanırım diye düşünmenin anlamı yok. Rosettada en ufak sıkıntıda geliştirdiğiniz projenin güme gitme ihtimali var. Biz x86'da bile abuk sabuk şeylerle karşılaşıyoruz, rosettada kim bilir neler olur.


    Bakın yıllardır end user uygulama geliştiriyorum bir de mac deneyeyim diyorsanız belki derim fakat okul için alıyorum diyorsanız, hiç anlamı yok. Şimdilik x86 mimarisiyle programlama dünyasına hasır neşir olun, linux kurun vs vs. Sonra ileride dersiniz ben Xcode hatta ki o zaman daha iyi destek olur diğer uygulamaları kullanacağım o zaman buyrun derim. Fakat Apple Silicon çok yeni bir teknoloji, uzun vadede ne olur bilmek çok zor.

    Yine de alıp almamak sizin kararınız, isterseniz hocalarınızla da bu konuyu görüşün.


    Tekrar edeyim, iş dünyasında çok az mac göreceksiniz. Mac bilmenin çok büyük bir avantajı olmayacak. Mesela linux biliyorum dediğinizde işler değişir zira serverlar linux üstünden çalışıyorlar mesela. Fakat linux bile kullanılmıyor, önünüze bir Windows cihaz WSL ile docker sonra da IDE olarak visual studio enterprise veya intellij ultimate idea gibi programlar kullanacaksınız. Hatta öyle ki, kullandığımız cihaz bu mu diyeceksiniz. İsterseniz LinkedIn'i açın, Qualcomm gibi şirketlerin bile devleri için mac değil Thinkpad verdiğini göreceksiniz. Hadi en iyi ihtimalle ki o da mümkün değil XPS verirler fakat o da çok premium bir cihaz. Bazı alanlarda mac kullanılıyor fakat bu arkadaşlar da zaten alternatifi olmadığı için kullanıyorlar. Çünkü iOS veya iPadOS veya MacOS için uygulama geliştirme arayüzüne ihtiyacınız var Xcode adında o da sadece MacOS'ta.


    Mac'lerin temel olayı,ki yıllardır bu böyle zaten, tasarımdır. Tasarım > fonksiyonellik olarak geçen bir felsefeleri var. Ayrıca maalesef çok kapalı kutular.


    Ben de M1 almayı düşünüyorum fakat Xcode için kullanmayı düşüneceğim,benim 2 Windows x86 cihazım var şuan. Şimdi 86'yı elden çıkarsam yarın sorun çıkma ihtimali var. Mesela container yapacağım docker Apple Silicon için preview sürümdeydi en son. Onun gibi yani.


    Siz Apple'ın veya başkalarının dediğine çok aldanmayın. Sonra kendinizi MacOSta sorunlarla cebelleşirken bulabilirsiniz. Dediğim gibi size tavsiyem x86 mimarili bir bilgisayardır. Apple Silicon şuan herkesi deneme tahtası olarak kullanıyor, 2. Sürüme geçmiş dahi olsalar çoğu şirketteki platform hala x86. Bu geçiş süreci hala bitmedi bence...


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • @Return to Monke ye katılıyorum. Xcode kullanmayacaksan macbook almanın hiçbir esprisi yok. Ayrıca yazılımcılar mac kullanır lafı da tamamen uydurma.

    Bizim şirkette yazılımcılar kendi laptoplarını kendileri seçiyor. İstersen macbook, istersen thinkpad veya dell precision sen kendin karar veriyorsun şirket sadece satın alıyor.

    Ben şahsen thinkpad üzerinde ubuntu kullanıyorum. İstersem yarın macbook un en üst modelini şirkete aldırırım ama bana hiç bir ekstra faydası yok. En geniş geliştirme ortamını sağlamak için senin yapacağın şey windows laptop alıp sanal makine üzerine ubuntu kurmak olabilir.

  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.