Şimdi Ara

LPGCİLER VE ANTİ-LPGCİLER KARŞIKARŞIYA (6. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
215
Cevap
0
Favori
8.224
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 45678
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • onur@ saolsun çok güzel bi şekilde açıkladı. ama şu var. byurt nickli denyo zihniyet hala şunu anlamadı. ben buraya kavgaya gelmedim. ama adamın dilinin kemiği yok. bidefa onur@'un arkasında durabilmen için seninde bişiler bilmen lazım. ama anladığım kadarıyla onur@'un bilgilerine sığınıp kendine göre artislik yapan bi arkadaşımızsın. ok öyle olsun. bazen gereksiz ve lüzumsuz insanlarada ihtiyac oluoo. nerelerde die sorarsanız laboratuarlarda felan kobay falan oluolar. artık ilerde byurt'uda kobay olarak görürüz inşallah. yoksa bu haliyle diil bilime kendisine faydası olmıcak. hiç olmazsa kobay hali bilime faydalı olsun
  • Aşağıdaki yazıyı "LPG' Yİ SAVUNANLARA DUYURULUR" başlıklı topic'e yazmıştım
    Bu topic' te de LPG tedirginliği yaşayanların fazla olduğunu görünce, kulaktan dolma değilde tamamen bilimsel verileri buraya yazmaya kendimi mecbur hissettim. Konuya gerçekten ilgi duyan, önyargısız kullanıcılara da referans olacağı ümidini taşıyorum.

    Araçlarda alternatif yakıt olarak LPG veya CNG kullanımı, otomotiv firmalarını daha sıkı testler yapmaya zorluyor. Örneğin ülkemizde tek LPG' li araç üreticisi olan TOFAŞ' ta yapılan LPG' li araç testleri özet olarak şöyle:
    1- Dörtlü yol similatöründe komple araç fatik (yorulma) testi-300 saat
    2- Emisyon testleri 91/441/EC, 98/77EC normlarına göre
    3- Güç ve moment testleri
    4- Emniyet, güvenilirlik, performans ve araç kullanım testleri (60.000 km x 3 araç= 180.000 Km)
    5- Komple araç çarpma testi, önden çarpma testi ve ECE 34 normuna göre arkadan çarpma testi
    Ayrıca ülkemizde de uygulamada olan ECE R 67.01 sayılı Avrupa Birliği normlarına göre;
    - Bir kaza anında hem benzin hemde LPG akışını kesen atalet sensörü,
    - LPG tankı üzerindeki multivalf üzerinde gazı kesen extra bir selenoid vana,
    - LPG tankı üzerindeki multivalfe entegre 27 bar basınçta açan bir emniyet valfi ile 120 derecede eriyen sigorta mühür,
    - LPG tankı Bon-Fire (Yangın Testi)-LPG ile dolu tank yangına maruz bırakılarak, tank üzerindeki multivalf sayesinde tankın patlamadan basınç sıfırlanıncaya kadar dayanması test edilmektedir. Bu testi geçmeyen tank ve multivalf after markette de araçlara takılamaz (ECE R 67.01 Standardı)
    - LPG tank bağlantılarını güvenilirliğinin çarpışma testleriyle onaylanması. ECE R 67.01 Normuna göre tank bağlantıları önden ve arkadan çarpmalarda 20g, yandan çarpmalarda 8g kuvvete dayanmak mecburiyetindedir.

    Detaylı raporu aşağıdaki adreste görülebilir.

    http://www.2a-lpg.com/DL_showall.asp?cat_id=104&parent_id=20&sub_name=TOFAS%27+ta+Yap%FDlan+Testler&parent_name=BRC




  • 1999'DA BAKIRKÖY'DEKI VAHSETTE ILK ÖNCE TAKSIDEKI LPG TANKININ PATLADIGI DÜSÜNÜLDÜ. ANCAK DAHA SONRA YERLESTIRILEN BOMBANIN PATLAMASIYLA ARACIN PARAMPARÇA OLDUGU, ARAÇTAN GERIYE KALAN EN BÜYÜK VE SAGLAM PARÇANIN IÇI LPG DOLU TANK OLDUGU ANLASILDI.

    http://www.2a-lpg.com/pic_display.asp?id=217

    ------------------

    10.MART.1999 TARIHINDE MEYDANA GELEN OLAYDA, BOMBA PATLAYAN ARAÇTA EN SAGLAM PARÇA LPG TANKI ÇIKMISTI. STAR GAZETESINDE YERALAN FOTOGRAF AP AJANSI TARAFINDAN YILIN FOTOGRAFI SEÇILDI.

    http://www.2a-lpg.com/pic_display.asp?id=216




  • BİLİRKİŞİ RAPORU 19.8.2005

    08 ağustos 2005 tarihinde Atatürk Havalimanında içerisinde patlayan 34 TDL 94 plakalı ticari taksi bulunarak inceleme yapıldı. İnceleme sonucu aşağıdaki tespitler yapılmıştır.
    1. Aracın LPG tesisatında TS 12305 EN 12979 KARAYOLU TAŞITLARI – LPG SİSTEMLERİ – YERLEŞTİRME KURALLARI’na aykırı herhangi bir montaj hatasının olmadığı ve montajda kullanılan parçaların TS 12095-1 ve TS 12095-2 standardına uygun olduğu tespit edilmiştir.
    2. LPG tankı üzerinde bulunan multivalfin montajı uygun yapılmış, havalandırma kanalları ise olası bir gaz sızıntısını dışarı tahliye edecek şekilde monte edilerek gerekli emniyet önlemleri alınmıştır. Mekanik yorulma ve korozyon nedeniyle ömrü 10 yıl olarak sınırlandırılan tankın ömrü bitmemiştir.
    3. Araç, periyodik olarak yapılan fenni muayenesi sırasında Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi tarafından kontrol edilerek Sızdırmazlık Raporu ve LPG / CNG Ruhsatı almıştır.
    4. Aracın bagaj kısmında şiddetli bir patlama meydana gelmiştir.
    5. Araçta bulunan LPG tankının patlamanın etkisiyle içeriye doğru çöktüğü, bu bölgede farklı yerlerde farklı kesitlerde içe kıvrımlı delikler ve çatlaklar olduğu gözlemlenmiştir.
    6. LPG tankının arka kısmına bakan tarafta yönü dışarıya doğru olan bir adet küçük yırtılma meydana gelmiştir.
    7. Aracın tavan kısmında ve bagaj bölümünde dışa doğru kıvrılarak yırtılmış bir çok delik tespit edilmiştir.
    8. LPG tankındaki ve araçtaki hasarların geometrisi incelendiğinde patlama ve hasarların LPG tesisatından kaynaklanmayıp şiddetli bir dış etkiden kaynaklandığı tespit edilmiştir.
    9. Gerek LPG tankının ön kısımda birden fazla delik olması ve bu deliklerin içe doğru kıvrılması gerekse LPG tankının arka tarafındaki dışa doğru delinme ile araçtaki delinmelerin dışa doğru olması bagajda, tankın ön kısmında parça tesirli bir patlamanın meydana geldiğini göstermektedir.
    10. Tüm bu deliller ışığında araçtaki patlamanın LPG tesisatından kaynaklanmadığı anlaşılmıştır.

    LPG DEDİLER BOMBA ÇIKTI

    08.08.2005 tarihinde Atatürk Havalimanında patlayan 34 TDL 94 plakalı ticari taksi üzerinde 15.08.2005 tarihinde inceleme yapıldı.
    İnceleme sonucunda aracın LPG tesisatında TS 12305 EN 12979 KARAYOLU TAŞITLARI – LPG SİSTEMLERİ – YERLEŞTİRME KURALLARI’na aykırı herhangi bir montaj hatasının olmadığı tespiti yapıldı.
    Araçta meydana gelen patlamayla bagaj kısmı ve LPG tankı büyük çapta hasar görmüştür.
    Hasar incelendiğinde aracın bagaj kısmındaki patlamanın LPG tankından meydana gelmeyip, bagajda bulunan patlayıcından kaynaklandığı tespit edildi.
    Aracın tavan ve yan kısımlarındaki dışa kıvrımlı delikler ile LPG tankındaki içe kıvrımlı delikler patlamanın parça tesirli olduğunun göstergesidir.
    LPG tankı kalkan görevi oluşturarak aracın benzin deposunun patlamadan etkilenmemesini sağlamıştır.
    Aracın bagaj kısmı tümüyle parçalanmasına rağmen arka koltuklardaki hasarın az olması patlamada oluşan parça tesirinin aracın LPG tankı tarafından karşılanmasından kaynaklanmıştır.
    Standardlara uygun üretilen ve Standardlara uygun olarak monte edilen LPG tankı çelik bir duvar gibi vazife yaparak benzin deposunun patlamasını önlemiş ve olası daha büyük bir yangını ve yolcu bölümünde hasar oluşmasını engellemiştir. Araçta LPG deposunun olmaması durumunda patlamanın etkisine doğrudan maruz kalan benzin deposu patlayarak daha büyük hasarın oluşmasına neden olacaktır. Dolayısıyla bu araçtaki patlamada LPG tankı aracın aldığı hasarı azaltmıştır.
    Araç periyodik olarak yapılan fenni muayenesi sırasında Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi tarafından kontrol edilerek Sızdırmazlık Raporu ve LPG / CNG Ruhsatı almıştır. Standartlara uygun olarak üretilmiş bir LPG tankı ve Standardlara uygun olarak monte edilmiş LPG tesisatının güvenirliliği yaşanan bu şiddetli patlama ile bir kere daha anlaşılmıştır.
    Araçların LPG ‘ye dönüşümünde ilgili standarda uygun parça kullanımı, uygun montaj, rutin Sızdırmazlık Kontrolleri ve araç üzerindeki tamirler için yetkili firmalara gidilmesi durumunda LPG tesisatı güvenilir bir sistemdir.

    MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI
    İstanbul Şubesi Sekreteri
    Battal Kılıç




  • Basına ve Kamuoyuna 18.10.2005

    LPG TEMİZE ÇIKTI!

    15.10.2005 tarihinde Şişli – Maslak’da bulunan Opet Akaryakıt İstasyonu’nda meydana gelen patlama nedeniyle Şubemiz tarafından görevlendirilen bilirkişi heyetimiz 16.10.2005 tarihinde olay yerine giderek gerekli incelemeleri yaptı.

    Patlamanın etkisiyle işletme binası önündeki beton zeminde 50-60 cm çapında ve 10 cm derinliğinde bir çukur oluştuğu, işletme binasının ön tarafı ve bu çukurun üzerine denk gelen sundurmada ağır hasar oluştuğu ve bu çukurun yan tarafında bulunan istinat duvarının üzerindeki metal korkulukların parçalanıp, duvarın bu yüzünde değişik kesit ve derinliklerde birçok hasarın meydana geldiği görülmüştür.

    Patlamanın etkisiyle plakası belirlenemeyen bir arac tamamen tahrip olmuş, bir araçta ağır ve bir ticari takside de orta hasar meydana gelmiştir.

    Yapılan incelemede her üç aracın da LPG’ li olmasına rağmen patlamanın bu araçlardaki LPG tesisatından veya istasyonda yapılan bakımdan kaynaklanmadığı tespit edilmiştir.

    Tamamen tahrip olan araca ait LPG tankı üzerinde oluşan hasar, istasyon idari binası, istinat duvarı, sundurma tavan sacları ile diğer iki araçta meydana gelen hasarlar oluş biçimi, hasarları meydana getiren kuvvetlerin yönü, parçalanma ve delinme noktalarındaki hasar geometrileri bir bütün olarak incelendiğinde, patlamanın idari bina önüne park edilmiş bir aracın içerisinde; LPG tesisatı ve LPG tankından kaynaklanmayan, şiddetli bir patlayıcı etkisiyle oluştuğu tespit edilmiştir.

    Şişli Belediye Başkanı Mustafa SARIGÜL’ ün patlamanın “LPG’li bir araca dolum yapıldığı sırada bu araçta meydana geldiği ve bu araçların trafikten men edilmesi gerektiği” yönündeki teknik incelemelere dayandırılmayan, bilimsel gerçeklerden uzak açıklamasını üzüntüyle karşılamaktayız. Bu tür açıklamalar, araçlarını ilgili Standardlara uygun olarak LPG’ye dönüştüren ve gerekli bakım ve denetimlerini düzenli bir şekilde yaptıran binlerce LPG’ li araç sürücüsünde yersiz kaygılara neden olmaktadır.

    Araçlardaki LPG dönüşümleri gerekli Standardlara uygun olarak yapılıp, periyodik bakım ve denetimlerinin düzenli bir şekilde yapılması durumunda kamu can ve mal güvenliği açısından herhangi bir tehlike oluşturmadığı bilinmelidir.

    15.10.2005 tarihinde Şişli - Maslak’ ta meydana gelen patlamada istasyonda fazla araç olmaması can kaybını büyük oranda engellemiştir.

    İstanbul’ da bir çok akaryakıt istasyonun ilgili standardlara uygun olmadığı bilinen bir gerçektir. En son 12.08.2005 tarihinde Ümraniye İMES sanayi sitesi yanındaki LPG ikmal istasyonunda meydana gelen kazada ilgili Standardların ön gördüğü emniyet tedbirlerinden tehlike anında gaz kaçağını algılayarak otomatik gaz kesici vanaları devreye sokan sistemin çalışmadığı tespit edilmiştir. Benzer bir patlamanın Standardlara uygun olmayan istasyonlarda meydana gelmesi durumunda çok daha büyük can ve mal kaybının meydana geleceği felaketlerin yaşanması kaçınılmaz olacaktır.

    13.03.2005 tarih ve 25754 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanan 5307 sayılı LPG Piyasası Kanununa göre LPG ikmal istasyonlarında görev yapan sorumlu müdür ve çalışan bütün personelin Makina Mühendisleri Odası tarafından LPG ‘nin özellikleri, tehlike anında yapılacak ilk müdahaleler ve gerekli bütün yangın güvenliği konusunda eğitimden geçirilerek belgelendirilmesi gerekmektedir. Eğitim almamış personelin neden olacağı ihmaller sonucu büyük kazaların yaşanması kaçınılmaz olacaktır.

    Akaryakıt ikmal istasyonlarının açılması ve denetlenmesinden sorumlu İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ ni bir kez daha kamu can ve mal güvenliğinin korunması amacıyla göreve davet ediyoruz. Depremini bekleyen şehir İstanbul’ da kamu, can ve mal güvenliğini yakından ilgilendiren akaryakıt ikmal istasyonlarının açılması, işletilmesi ve periyodik olarak denetlenmesi konularında son derece dikkatli olunması gerekmektedir. yüzlerce akaryakıt ikmal istasyonunun bulunduğu İstanbul gibi bir metropolde Büyükşehir Belediyesi’ nin bu tesisleri tek başına periyodik olarak denetlemesi mümkün değildir. İstanbul Büyükşehir Belediyesi bu istasyonlardan yerleşim birimleri, okul, hastane vb. kamuya açık önemli bina ve tesisler ile iç içe geçmiş olanları kapatmalı, gerekli Standardlara uygun olanların ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi tarafından oluşturulacak uzman bir komisyon tarafından periyodik olarak denetlenmesi sağlanmalıdır. Odamız bu konuda her türlü desteği sağlamaya hazırdır.

    Battal KILIÇ
    TMMOB Makina Mühendisleri Odası
    İstanbul Şube Sekreteri




  • BURDAN ÖNCELİKLE ONUR ARKADAŞIMIZA VE LPG HAKKINDA PROF AÇIKLAMA YAPAN HERKEZE ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUM LPG HAKKINDAKİ NEGATİF DÜŞÜNCELERİM TAMAMİYLE DEĞİŞTİ FAKAT BENİM ARACIM NE KADAR DA YAKARSA YAKSIN AZ GEZERİM Kİ ZATEN ÇOK FAZLA GEZEN BİRİ DEĞİLİM ÇOĞUNLUKLA İŞTEN EVE EVDEN İŞE ALDIĞIM 1DEPO BENZİN BENİ 1.5 AYA YAKIN 1 AY 10 GÜN FALAN RAHAT İDARE EDİYOR EVİMLE İŞİM ARASI TOPLAM 5 KM TAKTIRMAYI İSTEMEYİŞİMİN SEBEBİDE LPG DEN KAYNAKLANAN PERFORMANS KAYBI TEKRAR BİLGİLERİNİ PAYLAŞAN HER KEZE TEŞEKKÜR EDİYORUM



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi son_samuray -- 15 Mart 2006; 2:55:15 >
  • soru : lpg patlayıcı bir gaz mıdır?

    cevap: evet, patlar.

    soru: bu gazı soluyana ne olur, zehirleyici midir?

    cevap: olduğun yerde bayılır, ölür gidersin, şansın varsa beyin ödemi falan yoğun bakımda kurtulursun.

    soru: peki, dünyada bunu kimseler kullanmıyorken, sen bunun dolu tankının üstüne oturup, türkiye trafiğinde araç kullanmaktan, kendini, aileni, çevreni tehlikeye atmaktan hiç korkmuyor musun? bakkaldan dağıtılır gibi mühendislik diplomasının dağıtıldığı bir ülkede, eğitimi belirsiz bir "mühendis" in yanında zır cahil 2-3 ustanın montajını yaptığı bir iş ne kadar güvenilirdir?

    cevap: ben türküm, bana bir şey olmaz, olursa da benden çok var sorun değil, gezdiğim yanıma kar kalır.

    arkadaşlar benim bütün bu lpg tartışmalırından anladığım budur.
  • yaklaşık 2 sene kadar önce aracımı orjinal servisinde rutin bakıma götürdüm.

    sevisteki şuursuz yağ tapasını adam gibi sıkmamış, otoparkta bütün yağı boşaltmış araç. uyanık olmasak, aracın içinde yağ seviyesi göstergesi olmasa yatak sardıracaz motora. sevise gittik, sorumlu yapan elemanı savunuyor, yok nişamlıymış da problemi varmış da nişanlısıyla car curt. sonra bu şuursuzlara aracın bütün yakıt besleme sistemini emanet et, bağlat patlayıcı, zehirleyici gazı lay lay gez.

    siz neden bahsediyorsunuz? bu lpg yi batıda evlere bile sokmuyorlar, sıcak suyu, ısıtmayı, her şeyi merkezileştirmişler. burada üstüne oturup geziyoruz.

    valla, yaklaşık 4 sene önce kombideki bir problemden az kalsın ailecek mefta olacaktık, o yüzden biraz da sinirle yazdım, kusura bakmayın.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: molarrr

    soru : lpg patlayıcı bir gaz mıdır?

    cevap: evet, patlar.

    soru: bu gazı soluyana ne olur, zehirleyici midir?

    cevap: olduğun yerde bayılır, ölür gidersin, şansın varsa beyin ödemi falan yoğun bakımda kurtulursun.

    soru: peki, dünyada bunu kimseler kullanmıyorken, sen bunun dolu tankının üstüne oturup, türkiye trafiğinde araç kullanmaktan, kendini, aileni, çevreni tehlikeye atmaktan hiç korkmuyor musun? bakkaldan dağıtılır gibi mühendislik diplomasının dağıtıldığı bir ülkede, eğitimi belirsiz bir "mühendis" in yanında zır cahil 2-3 ustanın montajını yaptığı bir iş ne kadar güvenilirdir?

    cevap: ben türküm, bana bir şey olmaz, olursa da benden çok var sorun değil, gezdiğim yanıma kar kalır.

    arkadaşlar benim bütün bu lpg tartışmalırından anladığım budur.








    o zaman lpg yi niçin mutfaklarımızda kullanıyoruz




  • quote:

    Orjinalden alıntı: bravaman


    quote:

    Orjinalden alıntı: molarrr

    soru : lpg patlayıcı bir gaz mıdır?

    cevap: evet, patlar.

    soru: bu gazı soluyana ne olur, zehirleyici midir?

    cevap: olduğun yerde bayılır, ölür gidersin, şansın varsa beyin ödemi falan yoğun bakımda kurtulursun.

    soru: peki, dünyada bunu kimseler kullanmıyorken, sen bunun dolu tankının üstüne oturup, türkiye trafiğinde araç kullanmaktan, kendini, aileni, çevreni tehlikeye atmaktan hiç korkmuyor musun? bakkaldan dağıtılır gibi mühendislik diplomasının dağıtıldığı bir ülkede, eğitimi belirsiz bir "mühendis" in yanında zır cahil 2-3 ustanın montajını yaptığı bir iş ne kadar güvenilirdir?

    cevap: ben türküm, bana bir şey olmaz, olursa da benden çok var sorun değil, gezdiğim yanıma kar kalır.

    arkadaşlar benim bütün bu lpg tartışmalırından anladığım budur.








    o zaman lpg yi niçin mutfaklarımızda kullanıyoruz



    ona da aldığınız tüplerin üzerindeki firmaların adını okuyarak, biraz da saksıyı çalıştırarak kendiniz karar verin artık. gidin amerikaya bakın bakalım günlük hayatta lpg nerede kullanılıyor?

    kullanılıyor mu, daha doğrusu.




  • quote:

    Orjinalden alıntı: molarrr

    soru : lpg patlayıcı bir gaz mıdır?

    cevap: evet, patlar.

    soru: bu gazı soluyana ne olur, zehirleyici midir?

    cevap: olduğun yerde bayılır, ölür gidersin, şansın varsa beyin ödemi falan yoğun bakımda kurtulursun.

    soru: peki, dünyada bunu kimseler kullanmıyorken, sen bunun dolu tankının üstüne oturup, türkiye trafiğinde araç kullanmaktan, kendini, aileni, çevreni tehlikeye atmaktan hiç korkmuyor musun? bakkaldan dağıtılır gibi mühendislik diplomasının dağıtıldığı bir ülkede, eğitimi belirsiz bir "mühendis" in yanında zır cahil 2-3 ustanın montajını yaptığı bir iş ne kadar güvenilirdir?

    cevap: ben türküm, bana bir şey olmaz, olursa da benden çok var sorun değil, gezdiğim yanıma kar kalır.

    arkadaşlar benim bütün bu lpg tartışmalırından anladığım budur.



    anlayış yeteneğin gerçekten çok iyiymiş arkadaşım. sen istediğin yakıtla bin ama ne var biliyo musun? burada istediğimiz kadar anlatalım, senin tabirinle bizim türk milleti yine bildiğini okuyor. milletin kafasına s.k giriyo laf girmiyo. bu arada arkadaşım ben de elektrik mühendisiyim ve diplomamızı öle dağıtanlardan falan almadık, keşke söyleseydin boşuna okumazdık, bu yazdığın tamamen hakaretten ibaret. yazdığın tüm mesajları okuduğumda diyecek bişey bulamıyor, sana bu kafanla hayatta başarılar diliyorum. evinde bırak lpg yi, doğalgaza bile karşısın. ben sana bişey diyemem, hekim değilim. avrupada, italya başta olmak üzere bazı ülkelerde euro 3 normundaki yani 2003 ve öncesi araçlara lpg dönüşümü yapılması zorunlu, benzinle trafiğe çıkışları yasak sen hala bombadan vs den bahsediyosun. anlattıklarımız boşuna gidiyor ona yanıyorum...




  • Birincisi gereksiz konuşmuşsun diğer topiclerdeki gibi. Herkes ne halt olduğunu biliyor senin neyse fake ve seviye sorunu olan insanlarla muatap olmamak lazım.

    Şunu söyleyimki ben kendi aracıma sıralı sistem taktırmadan önce bu olayı 4-5 ay kadar araştırdım. Hatta BRC merkeze ,İtalya ile bile detaylı bilgi için mail yoluyla irtiabata geçtim. Senin atıp tuttuğun sistem konusunda kendim için yeterli olabilecek seviyede bilgim var.

    Gelelim sana , Sen sanki hiç sequental sistem takılı olan bir araba sürdünmü ? , , program ayarları nasıl yapılıyor , gerçekten güvenlimi , hiç bu konularla uğraşmayı denedin mi ?. Bilip bilmeden atıp tutuyorsun, sonrada yaptığın işler malum.

    Ben 10.000 km dir kendi arabamı kullanıyorum ve sıralı sistemden memnunum. ve her isteyenle bu konuyu tartışırım.
    Bol keseden bok atmak çok kolaydır.

    quote:

    Orjinalden alıntı: goron_a

    onur@ saolsun çok güzel bi şekilde açıkladı. ama şu var. byurt nickli denyo zihniyet hala şunu anlamadı. ben buraya kavgaya gelmedim. ama adamın dilinin kemiği yok. bidefa onur@'un arkasında durabilmen için seninde bişiler bilmen lazım. ama anladığım kadarıyla onur@'un bilgilerine sığınıp kendine göre artislik yapan bi arkadaşımızsın. ok öyle olsun. bazen gereksiz ve lüzumsuz insanlarada ihtiyac oluoo. nerelerde die sorarsanız laboratuarlarda felan kobay falan oluolar. artık ilerde byurt'uda kobay olarak görürüz inşallah. yoksa bu haliyle diil bilime kendisine faydası olmıcak. hiç olmazsa kobay hali bilime faydalı olsun




  • quote:

    Orjinalden alıntı: onur@

    quote:

    Orjinalden alıntı: molarrr

    soru : lpg patlayıcı bir gaz mıdır?

    cevap: evet, patlar.

    soru: bu gazı soluyana ne olur, zehirleyici midir?

    cevap: olduğun yerde bayılır, ölür gidersin, şansın varsa beyin ödemi falan yoğun bakımda kurtulursun.

    soru: peki, dünyada bunu kimseler kullanmıyorken, sen bunun dolu tankının üstüne oturup, türkiye trafiğinde araç kullanmaktan, kendini, aileni, çevreni tehlikeye atmaktan hiç korkmuyor musun? bakkaldan dağıtılır gibi mühendislik diplomasının dağıtıldığı bir ülkede, eğitimi belirsiz bir "mühendis" in yanında zır cahil 2-3 ustanın montajını yaptığı bir iş ne kadar güvenilirdir?

    cevap: ben türküm, bana bir şey olmaz, olursa da benden çok var sorun değil, gezdiğim yanıma kar kalır.

    arkadaşlar benim bütün bu lpg tartışmalırından anladığım budur.



    anlayış yeteneğin gerçekten çok iyiymiş arkadaşım. sen istediğin yakıtla bin ama ne var biliyo musun? burada istediğimiz kadar anlatalım, senin tabirinle bizim türk milleti yine bildiğini okuyor. milletin kafasına s.k giriyo laf girmiyo. bu arada arkadaşım ben de elektrik mühendisiyim ve diplomamızı öle dağıtanlardan falan almadık, keşke söyleseydin boşuna okumazdık, bu yazdığın tamamen hakaretten ibaret. yazdığın tüm mesajları okuduğumda diyecek bişey bulamıyor, sana bu kafanla hayatta başarılar diliyorum. evinde bırak lpg yi, doğalgaza bile karşısın. ben sana bişey diyemem, hekim değilim. avrupada, italya başta olmak üzere bazı ülkelerde euro 3 normundaki yani 2003 ve öncesi araçlara lpg dönüşümü yapılması zorunlu, benzinle trafiğe çıkışları yasak sen hala bombadan vs den bahsediyosun. anlattıklarımız boşuna gidiyor ona yanıyorum...


    evet ben evde doğalgazla çalışan kombilere de karşıyım. gerekçem ise çok basit, medeni ülkelerde böyle bir kullanımı yok. sıcak su, ısıtma hepsi merkezileştirilmiş, aletlerin başında profesyonel teknisyenler var, problemler sonrası yaşanacak sıkıntılar minimuma indirilmiş. biz ne yapıyoruz?

    tak mutfağa kombiyi, çalıştır bi güzel, sonra vur kafayı uyu, niçin ?

    mahalle arasındaki kombi satan küçük dükkanlar ekmek yesin, fazladan piyasaya çıkartılan mühendisler işsiz kalmasın, proje çiziyoruz hesabı 3-5 sebeplensinler onlar da. sonra hastanelerin acillerini doldursun karbonmonosit zehirlenmeleri.

    bir daha söylürum, bu kombi dangalaklığı yüzünden ailecek ölümden döndük biz.

    esasen mevzu daha derin.

    bir kere otomobiller tehlikeli araçlardır. bir tonluk bir makineyi çıkartırsın saatte 100-110 km hıza, sonra bir sorun çıktığında havayastığı, abs gibi birtakım zamazingodan medet umarsın. sen bu alete teknik olarak hakim olabilirsin, dikkatli de kullanabilirsin, ama bakımını yaptırdığın yerde bir şey atlanmış olabilir, karşındaki sürücü alkollü, psikopat, katil vs olabilir. esasen bu sorunlardan da kurtulmak için toplu taşıma denen sistem geliştirilmiştir, yine medeni dediğimiz ülkelerde.

    ama hadi, insan tabiatı özgürdür diyoruz, ülkemiz maalesef azgelişmiş, toplu taşıma yaptırılmamış, komunist icadı diye bütün batı avrupayı ve amerikayı örümcek ağı gibi saran demiryolları bizim ülkemizde BÜYÜK ÖNDER ATATÜRK' ün yaptırdığıyla sınırlı kalmış, sonradan yapılan geliştirmeler hızlı tren gibi fiyaskolarla sınırlı kalmış ....

    mecbur bu otomobilleri kullanacağız. bu durumda neye güvenebiliriz?

    bütün dünyaya araç satan büyük şirketlere (toyota gibi ford gibi), onların binlerce mühendis arasından özenle seçtiği beyinlerin bize yarattığı araçlara, artık allaha emanet deyip, dikkatli kullanarak, bakımlarını ihmal etmeyerek falan biniyoruz.

    ama bu kesmiyor bizi, benzin faturası tuzlu geliyor. tasarruflu olsun diye dizel araç da almıyoruz, uyanığız ya o parayı da vermeyeceğiz. ford, honda, toyota, mazda, opel, mercedes vs.. bunların kafası hiç çalışmıyor ya,
    o yüzden lpgli araç üretmiyorlar. veriyorsun arabanı bi kaç teknikerin eline, artık bilip de mi yapıyor, özenli mi yapıyor, kontrolleri yapılıyor mu allaha emanet.

    98 model aracı götürüyorsun orjinal servisine, tekleme problemi var... 5 tane usta uzay mekiği gibi bakıyor araca, yok yol bilgisayarı varmışmış da ona bağlayacaklarmış da. 1 hafta kaldı araç servisde, kavga dövüş yaptırabildik. hesapta bunlar bir de özel eğitim alıyorlarmış. bu yine resmi servisi aracın. servislerle yaşadığınız maceraları düşünün bir, bir de bunlara lpg li bir araçla gittiğinizi. artık macerdan maceraya koşarsınız. çevremde bir sürü böyle arkadaşım var oradan biliyorum.

    teknolojiye bu kadar güvenip, hayatını böylesine kanıtlanmamış teknolojilere, 15-20 kişinin çalıştığı küçük işletmelere emanet etmek akıllı işi değildir. bu benim görüşüm.

    fabrika çıkışı orjinal lpg li araçlara lafım yok bu arada, bu da son olsun.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi molarrr -- 15 Mart 2006; 13:01:38 >




  • Deprem öldürmez bina öldürür....6-7 sene kadar önce bu lafı çok duyduk..
    Yaşlıca bir amca (deprem dede)..Bizim millet olarak ne kadar cahil bilinçsiz ve hayatımızın ne kadar ucuz olduğunu bu sözlerle tokat gibi wurdu yüzümüze...eeee noldu birçoğumuz yılın en seksi adamı seçip makara yaptık bide üzerine.. ....japonyada deprem oldu 1 kişi ölmüş....(kalpten yaşamını yitirmiş)....bizde deprem olmuş 30 000 kişi.....
    Hiç bir şeyi kitabına uygun yapmıyoruz ...hiç bir şeyden ders çıkarmıyoruz...hiç bir zaman neden diye sormuyoruz..(çoğunluk)
    lpg güvenli olabilir...O na bakarsanız betonarme binalarda güvenli....ama nasıl ?..işi kitabına uygun hesaplı şekilde yaparsan tabiki güvenli....
    Malesef lpg dolum istasyonunda bir eliyle pompayı takarken diğer eliyle sigarasını ağzına götürmekten çekinmeyen....Lpg tesisatı yapıyorum diye her türlü kalitesiz we güvensiz malzemeyi kullanmadan çekinmeyen...We yan dükkanda 50 ytl ken 10 ytl ye yapılan işin nedenini sorgulamayan zihniyetler oldukça...biz lpg de kullanamayız....depremde bırakın binanın yıkılmasını sağda solda böyle günler için koyulmuş bir kazma kürek te bulamayız....

    Ben lpg ye karşıyım çünkü halkımız cahil....ben kurtlar vadisine de karşıyım çünkü halkımız cahil....Bazı şeylerin gerçekleştirilmesi için belirli altyapı gerekir bence.....
    Lpg için bir yasaklama gelseydi kimse niye kardeşim diyemezdi çünkü altyapısı yok...Haber özel de gözler önüne serildi bir kaç ay önce....bu durumda kurunun yanında sizde yanmış olurdunuz (bilinçli lpg kullanan arkadaşlar)....


    Bir sorum olacak lpg yi kötülemek için değil yanlış anlamayın....Acaba büyük markalar Reno peugeot audi vw merso bmw toyota v.s v.s daha az yakıt tüketimi için o kadar teknoloji geliştiriyorlar dizel motorlar için....(benzinlilerde dahil)....Acaba neden lpg li araç üretmiyorlar orjinalden??Yoksa warda benim mi haberim yok?Warsa neden yaygın değil??




  • Sayın Mehmet 500 arkadaşa;
    Sizinle aynı araca sahibim.
    (1992 Broadway, 85.000 alış, marka tartarini)
    Sizinle aynı fikirlere de sahibim. Ancak ne bitmeye yakın nede rüzgârda koku hissetmedim.
    Çekişten düşüşünde %4 değil sizin dediğiniz gibi %10 civarı gibi geliyor.
    Aracın bakımları tam ancak asıl demek istediğim sizde belirtmişsiniz BOYA İHTİYACI.
    Bende güneş yanığı var ve bu dönemde üretilen araçlarda boya kalitesinin düşük olduğunu söylüyorlar renkte bordo.
    Geçen gün boyacıları dolaştım komple dış boya her şey dahil 800 tl fiyat verdiler.
    Bilgine sunar fikirlerini beklerim.
    Konuyu dağıttık ama saygılar yine.
  • walla benim bu milletten, antilpgcilerden gözüm korktu. aracımdan lpg yi söküyorum, bundan sonra da lpg hakkında olumlu yazı yazarsam 2 olsun...
  • Lpg tehlikelidir zararlıdır, ateş tehlikelidir zararlıdır benzin tehlikelidir zararlıdır elektrik tehlikelidir zararlıdır diye kullanmayalımmı? Esas tehlikeli ve zararlı olan BİLMEDİĞİNİ BİLMEYEN önyargılı insanlardır.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: molarrr

    soru : lpg patlayıcı bir gaz mıdır?

    cevap: evet, patlar.

    soru: bu gazı soluyana ne olur, zehirleyici midir?

    cevap: olduğun yerde bayılır, ölür gidersin, şansın varsa beyin ödemi falan yoğun bakımda kurtulursun.



    LPG bütün diğer yanıcı gazlar gibi patlayıcıdır. Tabi bu patlama durup dururken olmaz.
    1- Patlama ancak kapalı yerlerde olur ve patlamanın olabilmesi için bir kıvılcım veya ısı kaynağına ihtiyaç vardır. Kıvılcım olmadan karışımın kendiliğinden patlaması sözkonusu değildir.
    2- LPG diğer yanıcı gazlara göre patlama sınırı en dar olan gazdır ve buda LPG' nin diğer gazlara göre daha güvenli bir yakıt olduğunu gösterir.
    Örneğin LPG' nin patlayıcı karışım oluşturma limitleri %2.2-%9.5 arasında iken (%2.2' nin altında fakir karışım, %9.5' un üzerinde zengin karışım olduğu için yanma ve patlama meydana gelmez)
    Diğer gazlarla karşılaştırmalı tablo aşağıdaki gibidir:
    (Sıvı olmasına rağmen benzini de karşılaştrma için tabloya aldık)
    NOT: EN GENİŞ ARALIĞA SAHİP OLAN GAZ EN TEHLİKELİ GAZDIR

    Tutuşma aralığı (%hacim )
    Hidrojen : 4-75
    Doğalgaz : 5-15
    LPG : 2.2-9.5
    Benzin : 1.3-7.1

    Kendi kendine tutuşma sıcaklığı (0C)
    Hidrojen : 585
    Doğalgaz : 540
    LPG : 510
    Benzin : 385

    Min. Tutuşma enerjisi (MJ)
    Hidrojen : 0.02
    Doğalgaz : 0.28
    LPG : 0.25
    Benzin : 0.25

    Max. Laminer alev hızı (cm/s)
    Hidrojen : 270
    Doğalgaz : 38
    LPG : 40
    Benzin : 30

    Tablodan da görüldüğü gazların içinde en dar yanma aralığına sahip olan gaz yakıt LPG' dir ve bu da LPG' nin diğer gazlara göre daha güvenilir bir yakıt olduğunu gösterir.
    Kendi kendine tutşma sıcaklığı ise diğer gazlara göre daha düşük, ama benzine göre oldukça yüksektir. Bu da araçlarda vuruntuyu azaltıp, erken ateşlemeye engel olan bir özelliktir.

    LPG hem kokusuz hem de zehirleme özelliği olmayan bir gazdır. Çünkü hidrokarbonlardan müteşekkildir.
    Soba ve şofbenlerden olan zehirlenmeler, kapalı ve havalandırılmayan ortamlarda kullanılan cihazların ortamın oksijenin hızlı bir şekilde tüketmesi ve ortamda bulunan canlıların oksijensizlikten boğularak veya yanma sonucu ortaya çıkan karbon monoksit zehirlenmesinden ölmeleri sonucunu doğurmaktadır.
    Medyamız bu olayları hep tüpten zehirlendiler diye yansıttığı için halkımızda yanlış bir kanı oluşmaktadır.

    Daha detaylı bilgi isteyenler aşağıdaki sitelere bakabilr.

    http://www.eere.energy.gov/afdc/altfuel/fuel_properties.html

    http://www.worldlpg.com/

    http://www.aegpl.com/htgb/home.htm



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 2A Mühendislik -- 15 Mart 2006; 22:41:45 >




  • Eyvah onur@'u kaybettik.Antilpgcilerle nasıl başa çıkarız.
    quote:

    Orjinalden alıntı: onur@

    walla benim bu milletten, antilpgcilerden gözüm korktu. aracımdan lpg yi söküyorum, bundan sonra da lpg hakkında olumlu yazı yazarsam 2 olsun...
  • quote:

    Orjinalden alıntı: onur@

    walla benim bu milletten, antilpgcilerden gözüm korktu. aracımdan lpg yi söküyorum, bundan sonra da lpg hakkında olumlu yazı yazarsam 2 olsun...


    Sevgili Onur,
    Pes etmek yok. Bizler senin hiç bir ticari kaygı taşımadan, yaşadıklarını tecrübelerini insanlara paylaşmaktan zevk alan ve insanlara faydalı olmaya çalışan aydın bir insan olduğunu anladık.
    İşini gücünü bırakıp, insanları aydınlatmaya çalışmak herkese nasip olmayan bir özellik. Bu forumu takip eden çoğu insan senin çabalarınla LPG' ye karşı önyargıların terketti. Bununla ilgili forumlarda onlarca mesaj var. Bu bile tek başına devam etmen için yeterli.
    Korkma, her türlü desteğimizle arkandayız.




  • 
Sayfa: önceki 45678
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.