Şimdi Ara

LPG nin tahtı sallanıyor.Yaşasın CNG! (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
248
Cevap
2
Favori
26.088
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • CNG ile LPG arasındaki fark nedir

    quote:

    Orjinalden alıntı: joushkun

    BENZİN-MAZOT-OTOGAZ-DOĞALGAZ HEPSİ 5 YTL OLSUN!

    mazor 1YTL bu cem uzanın vaadi değilmiydi yahu şaka bir yana CNG LPGden farkını bilen varmı?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi erdor -- 27 Mart 2008; 0:40:27 >
  • ilk mesajda biraz açıklanmış fark
  • quote:

    Orjinalden alıntı: erdor

    CNG ile LPG arasındaki fark nedir

    quote:

    Orjinalden alıntı: joushkun

    BENZİN-MAZOT-OTOGAZ-DOĞALGAZ HEPSİ 5 YTL OLSUN!

    mazor 1YTL bu cem uzanın vaadi değilmiydi yahu şaka bir yana CNG LPGden farkını bilen varmı?

    CNG bildiğimiz doğalgazdır yani büyük kısmı metan gazıdır depodada gaz halinde bulunur ama lpg büyük oranda propan ve bütandan oluşur ve sıkışmış vaziyetteyken depoda sıvı haldedir ama atmosfere çıkarsa o da gaz haline dönüşür hemen. temel farklar bunlar. cng gaz halinde olduğu için çok daha fazla yer kaplar ve şu anda bir araca uygulanacak olursa ya araçta bagaj diye birşey kalmaz yada menzili çok kısa olur aracın.




  • anlatıldığı kadarıyla muhteşem birşey ama kaç yıllık lpg nin bile sorunları oluyor insanlarda hala bir şüphe var CPG ye adapte olana kadar benzin zaten üretilmez hibrit otolara geçmiş olunur.Bir varsayım tabi belkide daha başka olur.
  • doğalgaz sıkıştırılarak tankerler ile türkiyenin her yerine ulaştırılabilir.Bunun adına piyasa adıyla dökme gaz deniyor teknik adı ise CNG yani compressed Natural gas baş harflerinden oluşmakta.

    yani uzun lafın kısası satış istasyonları LPG gazını istasyona nasıl getirtiryorlarsa CNG yi de aynı şartlarla getirtebilirler.Ayrıca CNG olayının bir avantajı daha var.Doğalgaz gelen bir ana borudan yan çıkış ile istasyona giriş yapılırsa daha az enerji harcanarak istasyonun tankları basınçlı gaz ile doldurulabilir.bu yüzden satı fiyatı makul olabilecektir.Yeter ki maliye olaya ektradan dahil olup bana da ,bana da demesin


    quote:

    Orjinalden alıntı: giza

    doğal gaz gelmeyen illerde dolum nasıl yapılacak




  • teknik ve kimyasal olarak aklınızda kalması gerekenler şunlardır:

    LPG - sıvı petrol gazı demektir .Bütan ve Propanın belirli miktarda karıştırmasıyla bu isimi almaktadır yaklaşık olarak 7 barda sıvılaşacağı için daha fazla sıkıştırmak olası değildir.

    CNG- Metan gazıdır , doğalgaz aslında metan gazıdır ve havadan hafiftir.Kolaylıkla sıkıştırılabilir üst sınırının ne olduğunu bilmiyorum ama CNG adını alması için yüksek orenda sıkıştırlması gerekir.yani sıkıştırılmış olanına CNG deniyor , sıkıştırılmamaış veya basıncı düşürülmüş olana dogalgaz deniyor.
    Araçlarımızda uluslararası teknik şartlara göre 200 bar kadar sıkıştırmaya müsaade ediliyor bundan sonrası için tüp de taşıma şartı da güvenli olmamaktadır.

    Not: 1- sıvılar asla sıkıştırılamazlar.
    2- Bir gaz ne kadar sıkıştırılabilirse o kadar az hacimde büyük miktarlarda taşımak mümkündür çünkü yoğunluk artarken hacim sabir kalır. Kütle=yoğunluk x hacim (m=DxV)

    quote:

    Orjinalden alıntı: erdor

    CNG ile LPG arasındaki fark nedir

    quote:

    Orjinalden alıntı: joushkun

    BENZİN-MAZOT-OTOGAZ-DOĞALGAZ HEPSİ 5 YTL OLSUN!

    mazor 1YTL bu cem uzanın vaadi değilmiydi yahu şaka bir yana CNG LPGden farkını bilen varmı?




  • samsun ve civarında cngli araç olduğunu sanmıyorum çünkü dolum yapan yer yok. İstanbulda cng taktıranlar buralara yolu düşerse bulamazsınız haberiniz olsun
  • Ev dolum kitleri küçük bir kombi kadardır ve kombiye gelen borudan T yan hat alarak kombinin yanına bağlanabilir.Villa larda oturanlar daha şanslı , çünkü garaj içine monte edilerek olay bitmektedir.



     LPG nin tahtı sallanıyor.Yaşasın CNG!


     LPG nin tahtı sallanıyor.Yaşasın CNG!


     LPG nin tahtı sallanıyor.Yaşasın CNG!



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi vezir -- 27 Mart 2008; 9:16:50 >




  • Bu olayın durumu LPG deki 1993-1994 durumu ile benzerlikler göstermektedir.bunu ben o zamanlar takip edip teknik olarak anlatmaya çalışıyordum .Aynı süreçten CNG de geçecek gibi görünüyor.Ama CNG olaya avantajlı bailayacak , çünkü bir kere doğalgaz bütün büyük illere kadar gitti, istasyon yagınlaşması kolay olur.İkincisi piyasa gaz olayını benimsedi hatta kendini bile aştı, eskiden patlar patlamaz kırk saat tartışır duruduk.Şimdi ne riski oladuğu biliniyor ,teorik değiş pratik olarak herkezin üç aşağı beç yukarı fikri var.

    CNG ye zam yapmak o kadar da kolay olmayacak çünkü tüm türkiyeye bunu aşıladılar , ama bu konuda emin değilim çünkü öyle bir maliye bakanımız var ki düşman başına bir yolunu bulacağına CNG diye bir vergi koyacağına artık eminim.En azından ruhsata işletirler ve yıllık vergi alırlar.Ama gazın fiyatını kolayca artıramazlar.


    quote:

    Orjinalden alıntı: 2000 Renault 19 1.6e

    samsun ve civarında cngli araç olduğunu sanmıyorum çünkü dolum yapan yer yok. İstanbulda cng taktıranlar buralara yolu düşerse bulamazsınız haberiniz olsun





  • 1. Performansı nasıl etkileyecek acaba ??? Maksimum tork düşer gibi geliyor bana
    2. Turkiyede zaten dogalgaz sıkıntısı var . İran dan daha fazla istersek muhtemelen zam yapacaktır.
    3. Bahsedildiği gibi tüketimi varsa hb arabalara pek uyacağını sanmıyorum. Yada 100 km de bir istasyona girmek gerekir.
    4. Nasıl güvenli oluyor onu pek çözemedim. Çünkü basınçla sıkıştırılmış yanıcı bir gazdan bahsediyoruz. Deponun delinmesi durumunda patlar gibime geliyor. Tabi yalnış düşünüyor olabilirim.
    5. İlk zamanlar lpgde benzinin yarısı kadardı ama şimdi durum ortada. Unakıtan amca bir güzellik düşünür bunada kesin
  • araçlardaki cng depo basıncının 200 bar olduğunu ben de okumuştum bir yerlerde.

    çok yüksek değil mi bu?

    bir kazada depo patlarsa ne olur?

    fikri olan var mı?
  • selam arkadaşlar,,,,,,,
    ben bu sektörde görev yaptığımdan dolayı biraz olayı aydınlatayım.
    öncelikle mersin ve adana bölgesinde dogal gaz var mı? sorusuna evet var ama organize sanayi de mevcuttur...
    işin espirisi de dogal gazın depolanması sorunlugu ve likid olması satış yapacak olan istasyonları ilk etapta çözümsüzlük gibi görüyor halbuki bu istanbul ve ankara da örnekleri var hiç te sorun değil ...
    bildiğim kadarıyla ankarada bir kaç noktada satışı var.
    ayrıca araçlara monte edilen sistem de yeni yeni kendini geliştiriyor..hani nasıl lpg ilk çıktığı dönemde basit bir düzenekti şimdi ise tamamen teknolojik ve modern oldu herşey değişti
    bu da yine zamanla gelişecek şimdi bildiğim kadarıyla tartarini marka direk montajını yapıyor hatta adana da tartarini ile görüştüğümde evet yapılıyor dedi ama önemli olan cng nerden alacağız o yüzden takıntı burada doğuyor.
    zaten arkadaşlarında belirtiği gibi devlet baba anında vergi olayına girer lpg ilk girdiğinde 160 ytl litresi şimdi 12 13 katı oldu
    mazotun rafineri çıkış fiyatı 800 ytl size ulaşan fiyatı benden iyi biliyorsunuzdur,

    neyse herşeyin hayırlısı olsun....




  • Bnezin -CNG kıyaslaması içi,n linke tüketim değerlerine bakınız parasal kısımlar çok eskide kaldığı için tekrar hesap edilmelidir ama tüketim değerleri için referans alabilirsiniz.

    http://www.odider.org/dogalgazcng.php

    Dizel-CNG geçişi için 1 lt dizel=1 m3 doğalgaz yakar .Özetle 5 litre dizel yakan araç 5 m3 civarında doğalgaz yakar evden doldurursanız 100km de 2,5-3 lira yakar dolum istasyonundan 1,13 x 5 m3=5,65 yapar .Ancak dizelde CNg ile dizel birlikte kullanıldığını biliyorum 1-1,5 litre de dizel fiyatından karma yaparsak 8-10 lirayı geçmez.Buradan km başı 8-10 kuruş demek isabetli bir değer olur.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi vezir -- 27 Mart 2008; 9:26:13 >




  • merhaba arkadaşım ,,,,
    lpg siistem de de yaklaşık 100 110 bar mevcuttur...
    herşeyin mutlaka tehlikesi vardır ancak gerekli tedbirleri zamnında yaptıktan sonra minimum a indirebiliriz riskimizi
    bunuda gelişmiş sistemlerle başarabiliriz..
    bir kaza anında cng tankını kolay kolay patlatamayız nedeni ise sistem üzerinde en az 4 tane emniyet valfi var gerek motor kısmında gerekse tankın bulundugu bölgede bunu yanısıra bu tankların imalatına gelelim bunlar da mevcut çalışma basıncının en az 7 kat fazla basınçla tesy edilip ondan sonra olur raporu almaktadır..
    inşallah birseyler anlatabilmişimdir....

    quote:

    Orjinalden alıntı: molarrr

    araçlardaki cng depo basıncının 200 bar olduğunu ben de okumuştum bir yerlerde.

    çok yüksek değil mi bu?

    bir kazada depo patlarsa ne olur?

    fikri olan var mı?




  • sayın balcı aşagıdaki ifade CNG için olması gerekmez mi ?LPG 110 bar olarak sıkıştırmak mümkün müdür?

    ''lpg siistem de de yaklaşık 100 110 bar mevcuttur... ''
  • evden doldurma olayi sakat bence. dayim faturayi ay sonu oderuk ne de olsa deyip basar gazi araca, gezer sabah aksam. hem arkadaslar yayginlasmasi devletin hemen zamlamasi anlamina gelecektir. diger yakitlara yetistirirler fiyati.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: 2000 Renault 19 1.6e

    samsun ve civarında cngli araç olduğunu sanmıyorum çünkü dolum yapan yer yok. İstanbulda cng taktıranlar buralara yolu düşerse bulamazsınız haberiniz olsun



    CNG bulamaz ise yola benzinle devam eder.
    Elektrik kesilince yürüyen merdivende mahsur kalan laz gibi olmaz herhalde
  • Vergi konusunda direk Doğalgaza zam yapacaklarını sanmıyorum. Ama kafese giren tavukları, kazları da öyle başıboş bırakmazlar

    Tahminim aracına CNG taktırmak isteyenleri ruhsata işlettirmeyi mecbur tutacaklar aynen LPG gibi. Ruhsatına CNG işli araçların vergileri diğerlerinin 3-4 katı olacaktır.
    Örneğin normal bir 1.6 motorun yıllık vergsi 561 YTL ise CNG'li aynı aracın yıllık vergisi 2000-2500 YTL gibi olacaktır. Böylece yılda 15-20 bin km nin altında yol yapanların CNG'ye yaygın biçimde geçmeleri önelenecektir.

    Bu işten taksiciler, sürekli uzun yol yapanlar, nakliyatçılar, yolcu taşımacılığı gibi kesimler büyük fayda görecektir.

    Yılda 5-10 bin km yapanlar için litresi 3,20'den benzin dahah hesaplı olacaktır. Üstelik kısa menzil, kapalı otoparka girememe, dönüşüm masrafları gibi derrtleri de olmayacaktır.




  • cngde depo ufak oluyor yani deponun et kalınlığı iligil standartı yakalaması için yüksek yani kalın 200 km yapabiliyormussun
  • acaba CNG de LPG nin bugün kü popüleritesine ulaşınca Makas %80 mi olacak dersiniz.

    Siz nereye Kemal amcam orayaaa
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.