Şimdi Ara

Leibniz de Gazalidir; Ahmet Arslan

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
0
Favori
312
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Gazali ünlü Filozofların Çelişkileri (Tahâfut al-falâsifa) adlı eserinde, (aristocu-ibni sinacı dizge kastedilmekte) bu metafizik, teoloji, doğa felsefesi ve bilgi kuramını eleştirir; bunlara karşı çıkar ve tüm bu alanlarda, özellikle bilgi teorisi alanında çok modern görüşler ileri sürer. Örneğin bilimle ilgili olarak ilerde Leibniz'in ortaya atacağı «akıl hakikatleri» ve «olay hakikatleri» ayrımına benzer bir ayrım geliştirir. Konusu akim ilkeleri ve bu ilkelere uygun çıkarsamalar olan mantık ve matematik gibi bilimlerle, doğanın ve olayların kendileri olan di­ğer bilimler arasında bir ayrım yapar. Olaylar dünyasından her türlü «zorunluluk» veya «imkânsızlık» ı kaldırarak, bu tür kav­ramları eşyanın değil, akim kategorileri olarak tanımlar. Bundan hareket ederek insan deneyini konu alan ve bugün «deneysel» diye adlandırdığımız bilimlerle, insan zihnini konu alan ve bu­gün «formel» diye adlandırdığımız bilimleri, kendi terminolojisi ve kavramları içinde birbirinden özenle ayırır. Öte yandan yine keskin bir nazarla bilimlerle felsefe arasında bir ayrım yapma­ya çalışır: Ortada kimsenin önermelerine itiraz etmediği bir mantık, matematik ve astronomi gibi bilimlerle, «felasife»nin karşıt iddiası ne dursa olsun, herkesin üzerinde tartıştığı metafizik, te­oloji veya ahlâk gibi farklı bir yapıda olduğu görülen disiplinler
    vardır.

    Ahmet Arslan



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi GERÇEK Gandalff -- 22 Ağustos 2018; 8:8:9 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >







  • Arslancı degiliz, yanlış anlamayın. Kendisi ortalama bir felsefecidir. Sadece islam felsefesini ezikleyen, (ki bu kendi çalışma konuları haricindeki dönemlerle ilgilidir, yani o dönemleri de çalışsa daha farklı şeyler söyleyebilir) ve felsefeyi ateistlikle bir tutan Arslan bile Gazali'yi böyle görüyor demek içindi.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: GERÇEK Gandalff

    Arslancı degiliz, yanlış anlamayın. Kendisi ortalama bir felsefecidir. Sadece islam felsefesini ezikleyen, (ki bu kendi çalışma konuları haricindeki dönemlerle ilgilidir, yani o dönemleri de çalışsa daha farklı şeyler söyleyebilir) ve felsefeyi ateistlikle bir tutan Arslan bile Gazali'yi böyle görüyor demek içindi.
    İnanmayın evde şengör videoları izliyor
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.