Şimdi Ara

lastiklere nitrojen gazı basıyorlar (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
67
Cevap
0
Favori
63.994
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • horta bak
  • Bu konuları nerden bulupta hortlatıyorsunuz anlamıyorum yahu
  • konuyu fazla abartmamak lazım gerekli bir şey olsa abs eds hava yastığı koyan firmalar lastik havalarınıda öyle çıkartırdı
  • Konu epey eski, hortlatılmış. Ancak güncelliğini sürekli koruyan bir konu, hepimizde lastiklerimize nitrojen basmanın yararlarını zararları anlamaya çalışıyoruz.

    Konuyu kilitlemek istemedim, dediğim gibi güncel, merak edilen bir konu... Olurya bir sonuca ulaşırız...

    Yakın zamanda uzun yolculuğa çıkacağım, lastiklerime nitrojen bastırmak konusunda tereddütlerim var. Lastikcime soruyorum, abi çok iyi bişey, durma hemen bastır diyor.

    Biraz araştırdım. Bulgularımı sizinle paylaşmak isterim. Belki doğru,belki yanlış... Bilemiyorum...

    Anlatmaya çalışayım;

    Lastiklere nitrojen basma olayı yeni değil. Zaten uçak lastiklerine ve yarış araçlarına, F1 araçlarına nitrojen basılıyor. Bunu biliyoruz. Uçaklar sizlerinde bildiği gibi lastiklere özellikle iniş anında çok yüksek basınç uyguluyorlar. Nitrojen havaya oranla bu basınca daha dayanıklı. Uçakların iniş ve kalkışlarda hızları çok yüksek olduğu için lastiklerin ısınmaları çok daha yüksek oluyor. Nitrojen bu ısınmayı en aza indiriyor. Yarış araçlarındada benzer durumlar var, özellikle F1 araçlarının lastikleri çok fazla ısınıyor,bu sebeple nitrojen basılıyor,ısı probleminin önüne geçilmeye çalışıyor. Ağır tonajlı kamyon,tır vs araçlarda ağırlık sebebi ile lastiklerde basınç ve ısı yüksek oluyor. Nitrojen havaya oranla bu basıncı ve ısıyı daha güzel karşılayabiliyor. Lastiği soğuk tutuyor.

    Bizim araçlarımız hız için değiller. Ayrıca ağır yüklere maruz kalmıyorlar. Bu noktada nitrojene gerek kalmıyor. Lastikler ısınınca yola daha güzel yayılıp yapışıyorlar,fren mesafesi kısalıyor,yol tutuşu artıyor. Oysa nitrojen lastiği ısıtmıyor.

    Biraz daha açıklayayım, lastiğin yola tutunması belirli bir ısıya ulaşıldığında olur. Nitrojen lastiği soğuk tutacağından yol tutunmak için gerekli olan ısı oluşamaz. Bu noktada hava ile doldurulan lastiğe oranla tutunma daha az olacaktır. Yük taşımıyor,F1 deki gibi hız yapmıyorsanız lastiğinizi soğutmanıza gerek yok. Zaten mevcut hava ile uygun sıcaklık ve sonuçta optimum tutunma sağlanıyor. Güvenlik açısından binek araçlara nitrojeni önermiyorum. Eğer gerçekten güvenli olsa idi otomobil üreticileri lastiğe nitrojen basardı, servislerde nitrojen basılırdı...

    Ancak lastiğin ömürünü uzatıyor,kabul ediyorum. Hissedilir bir fark göremessiniz. Yakıt konusuna inanmıyorum,daha az yakmaz. Sadece lastik ömrü için uygun...

    Lastikcilerin 20 TL para almasınıda uygun bulmuyorum. Çok fazla... O kadar çok şey söylüyorlaki, sanırsınızki mucizeler olacak. Yakıt az yakıyormuşta,yol tutuşu iyileşiyormuşta,ses azalyormuşta vs vs vs... Ben inanmıyorum...
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: expo

    nitrojenle nitroksit karıştırılıyor sıklıkla.
    nitrojen:azot
    nitroksit dediğimizde NOS diye tabir ettiğimiz olay...

    bu da lastiklere nitrojen dolumuyla ilgili bi adres: ücretsiz dolduruyomuş...

    Bu gaz hakkında bilgim olmadan bende bastırdım tekerime. Bu gaz yanıcımıdır? Yani üstüne birde hava basarsak tekerin içinde yanma olurmu?
  • Nitrojen yanıcı bir gaz değil bu nedenle yanma vs gibi bir riski yok.Bende aylar önce rot-balans ayarı sırasında bastırtmıştım ama zaten para almadıkları için bu işlemde öenmsemedimde yaptırdım yoksa para verip sırf bu işlemi yaptırmazdım..

    ...Lastikler nitrojenden sonra hiç hava kaçırmaz diye birşey yok zaman zaman belli lastiklerin basıncında ufak tefek düşmeler oluyor o zamanda mecburen benzincilerdeki kompresörlerle havayı eşit hale getiriyorum..Bu durumda şöyle bir sonuç çıkıyor kimi lastikte sırf nitrojen kiminde nitrojen-oksijen karışımı oluyor eee nitrojenin etkisi varsa hatta yükseke bu etki bu durumda lastikler arasında eşitsiz bir durum ortaya çıktı ne halt yiyeceğiz demek gerekiyor

    ...Ama açıkcası ben ne bir etki gördüm bu güne kadar ne yakıtta düşme ne hava kaçırmama vs vs vs..Yani size diyeceğim gereksiz ve para tuzağı hem zaten normal basılan bir havanında büyük kısmı nitrojen paranız cebinizde kalsın daha iyi bir yere harcayın.




  • Süspansiyon lastikleri yırtılmaya karşı mukavemet için kükürtlüdür.

    İstanbul havası basıyorum. Hem haşeratı uzak tutuyor hem de lastiğin mukavemetini artırıyor.
  • Ben kış lastiklerini alınca lastikçi nitrojen bastık dedi. Ben şaşırdım ilk defa duydum çünkü. Sonra NFS aklıma geldi dedim havaya uçmayalım. İçinde nem oksijen filan olmadığı için ısı değişimlerinde (yaz kış veya uzun yolda filan) lastik basıncı değişmez ve zor iner demişlerdi.
  • 3 sene nitrojenli lastiklerle gezdim hiç bir kötü yanını görmedim
    + hiç bir şekilde lastiğin inmesi söz konusu değil
    +0.5 litre yakıt tasarrufu sağladı
    +direksiyon azda olsa yumuşadı
  • Bende 2 senedir kullanıyorum...8 ayda bir hava kontrolü için gidiyorum en fazla 1 bar inmiş oluyor...

    Lastik Ömrünün uzadığını söylüyorlar ki ben katılıyorum...

    Uzun yolda lastiklerim de ısınma olmamıştı hiç...400 Km'lik bir yol ve mola yok....

    Kuzenime de nitrojen doldurttum lastiklerine ...Ben yazlığa gittim ertesi hafta kuzen kendi aracıyla geldi...Araçları yan yana parkettik...Yazlık etrafın da lastikçi falan yok,8 km öte de var....Yazlık yolu asfalt çakıl karışımı.....Ben aracımı 2 günde bir çıkartırım alışveriş yaparım vs..Kuzenim hiç çıkartmadı aracını park yerinden ....1 HAFTA sonra kuzenin arka sol lastiğin de HAFİF bir inme gördük ve 70 Km/s ortalama hızla lastikçiye gittik...Çivi girmiş lastiğe..Çiviyi de maşallah çiviydi yani 5 cm gibi...Neyse yama yapıldı normal hava basıldı tekerleğe..Nitrojenin bir artısını da görmüş oldum haliyle....

    Derseniz ki patladığını nasıl anlayacağız iyi bişey mi diye? ; Zaten normal de her gün aracın lastiklerini kontrol etme zorunluluğumuz var,kişisel görevimiz....


    Bunun dışın da Deneyimli bir arkadaş ( lastikçi ) Hava soğukken 7 derecenin altındayken dikkatli kullanmam gerektiğini söylemişti bana...Fren mesafesinin uzadığını,yol tutuşun azalacağını belirtmişti ( Michelin'den bir arkadaş)

    Ne kadar doğru sizin takdirleriniz....Bende ona göre kullanıyorum aracı yalnız yazın yol tutuş ciddi anlam da iyi....Bilemiyorum bu aracımın yol tutuşuyla mı ilgili...( Megane 3 HB ) Lastiklerimle mi ilgili....( Michelin Primacy HP ) Yoksa Nitrojenle mi ilgili....

    Saygılar....




  • Azot yüksek basınçta sanırım soğuk bir hal alıyor ve lastiğin ısınmasını önlüyor. Bu yüzden kışın pek iyi olmayabilir. Yazın aşırı ısınmayı önleyeceği için lastik ömrüne etkisi olabilir. Basınç ısı değişimlerinden minimum etkleniyor sanırım. Güzel bişey bence.
  • Havanın %70'i zaten nitrojen, yani Azot...
    Tamanını Azot bastığınız zaman ise aslında en büyük faydası içinde oksijen olmaması oluyor.
    Öyle mucizevi bir etkisi yok, etkileri daha çok placebo.

    Ancak uçaklarda ve F1 araçları gibiyse aracınız belki faydasını hissedersiniz ama değilse size çok ta bir faydası olmayacak.

    Dediğim gibi lastiğe basılan normal havanın %70'i zaten Azot(tıpkı atmosferimiz gibi, aldığımız her nefeste %70 azot alıyoruz)
  • İnternete yabancı sitelerde yapılan araştırmaları incelendiğinde herhangi olumlu yada olumsuz bir etkisinin olmadığı sadece psikolojik olarak insanların etkilendiğini lastikçilerinde bir şekilde bundan sebebelndiğini söylüyor..
  • 7 yıllık hort.
  • Kış aylarında lastiklere nitrojen ısınmasyı azalttığı için basılması tavsiye edilmez.
  • lastikçiler para kazanmak için yapıyorlar sadece.
  • Ben lastikçiyim. Sanayii içinde olduğu için nitrojen makinası kullanmıyorum. Nitrojenin bu güne kadar gördüğüm tek iyi yanı uzun yolda lastiklerin ısınmasını engelliyor. Lastik daha az deforme oluyor.
    Kesinlikle yararlı bişey ama sadece uzun kullanımlar için. Mesela ayda bir kez uzun yola çıkan birisi için bile gereksiz bişey. Ayda 4 kere falan uzun yola gidiyosa paraya acımayıp bastırsın. Bu kadar basit...
  • Ben lastikçiyim. Sanayii içinde olduğu için nitrojen makinası kullanmıyorum. Nitrojenin bu güne kadar gördüğüm tek iyi yanı uzun yolda lastiklerin ısınmasını engelliyor. Lastik daha az deforme oluyor.
    Kesinlikle yararlı bişey ama sadece uzun kullanımlar için. Mesela ayda bir kez uzun yola çıkan birisi için bile gereksiz bişey. Ayda 4 kere falan uzun yola gidiyosa paraya acımayıp bastırsın. Bu kadar basit...
  • lastigin isinmasini geciktirdigi icin kisin gereksiz , yazin gerekli.ben yaz kis kullaniyorum ama
  • yeni 4 lastik aldığım zaman lastikçi nitrojen bastı hepsine. Yaklaşık 6 ay oldu daha 1 defa lastiklerin havası inmedi soğukta gördü sıcakta..
  • 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.