Şimdi Ara

Laptop ram ekleme ve masaüstü mavi ekran sorunu.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
0
Favori
468
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba. Öncelikle 2 olay var. Birincisinde masaüstü bilgisayara 8 gb kingston ram aldım ama aldığımdan beri mavi ekran sorunum var. 8 gb kingston vardı sorun çıkarmaz diye yine kingston almıştım. İki ramin hızlar birbirini tutmuyor birisi 3200 diğeri 2666. Biostan 2666 olarak ayarlasam bile sorun çıkarıyor. Ramlerin yerini değiştirdim yine olmadı. Önceden ikinci slotta 4 gb 2400 mhz ram vardı 2-3 sene hiç sorun çıkarmamıştı. Eski 8gblik rami satıp aynısından 3200 mhz ram almaktan başka çare yok gibi.


    İkinci olayda amazondan bir asus laptop aldım. 8 gblik. Buna ekleme yapacağım ama aynı sorunları yaşamamak için içini açıp ram çipine bakıp almak mantıklı değil mi? Galiba garanti yanacak ama mavi ekran sorunu çıkmasından bıktım. Uyumsuzluk sorunu katlanılır birşey değil.








  • https://www.cpuid.com/downloads/cpu-z/cpu-z_2.06-en.zip
    https://www.hwinfo.com/download.php
    İçini açmanıza gerek yok, bu yazılımlar bellek bilgilerini okuyabiliyor.

    Laptoplarda lehimli ram olayı var, bazılarında sadece lehimli ram varken bazılarında ekstra 1 boş slot da olabiliyor. Cpu-z'den bakınca lehimli ram, SPD sekmesinde gözükmeyebiliyor.

    Eski ram de 2400 MHz ise 2666 ile devam ediniz. 10. Nesil ve altı işlemcili laptoplar ddr4 2666 mhz'i geçmiyor. Bildiğim kadarıyla laptoplarda xmp yok. Sadece hızı değil gecikme değerlerini (CL değeri) de yavaş rame göre uydurmanız lazım.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi a-f-h -- 4 Ağustos 2023; 17:5:12 >




  • a-f-h A kullanıcısına yanıt

    Laptopta lehimli ram var. Bu lehimli rame uygun bir ram almak istiyorum. Sorun çıkmasın diye. Laptop yeni 12. nesil işlemcili.


    Ötekisi ise masaüstü bilgisayar sorunu. Şu an 2666 ve 3200 olarak iki ram takılı. Sorun çıkıyor. Önceden 2400 ve 2666 olan iki ram vardı bunlar sorun çıkarmamıştı.


    Peki bu masaüstü bilgisayarda iki rami 2666 olarak çalıştırsam cl değerlerini de ayarlamam gerekir mi?

  • Yukarıda 2 lik bıraktım. Mesela Cpu-z'nin memory ve SPD sekmelerinin resmini konuya ekleyiniz. Ona göre bir ram önerilir. Hatta laptopın tam marka modelini veriniz, belki incelemesi de vardır.

    Masaüstü için CL değerlerini de düşük rame ayarlarsınız. Ya da iade şansınız varsa iade edip 2x8 gb kit bakınız.

    Edit: düzeltme



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi a-f-h -- 4 Ağustos 2023; 22:6:53 >
  • a-f-h A kullanıcısına yanıt

    İlgilendiğin için sağol. Ancak programları yükleme imkanı şimdilik yok çünkü laptop sıfır ve freedos. Daha buna win10 yüklemedim. Ekonomik olsun diye işlemciyi orta halli, ram ve ssd düşük aldım kendim eklerim diye. Yıllarca win7 kullanan biri için uğraşması biraz zor geliyor o yüzden duruyor şimdilik.


    Ancak masaüstü için dediğiniz çözümü yapacağım 

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.