Şimdi Ara

Küçük yığma müstakil ev güçlendirmesi yardım!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
3
Cevap
0
Favori
895
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Gençler selam,


    Bir müstakil ev var. 1972 model yığma bina. Bodrumu var. Topraktan 80cm çıkma yapıyor. Zemin kat 80cm yüksekte başlıyor. Birinci kat ise alçak tavanlı, tavanı de evin çatısı. Yani, birinci kat ahşap tavan, yükseltilmiş bir tavan arası. Eve 1972'den beri koruma boyası, çatı aktarma gibi zaruri işler dışında dokunulmamış. Çivi dahi çakılmamış. Tüm evi baştan ayağa yenileyeceğim. Ancak bunu yapmamın mantıklı olması için önce bir sağlamlaştırma yapmam lazım.


    9 metreye 7.9 metre karemtrak bir zemine oturuyor. Duvarların hepsi kalın. Özellikle bodrumda duvarlar aşırı kalın. Temelinden pek korkum yok açıkçası. Bina küçük. Eni de, genişliği de boyundan fazla. Bodrumdan ötürü temeli derinde. Düşey ve yatay hatıllar mevcut. Düşey hatıllardan biri (açıkta, doğrudan denize bakan) hasar almış. Demiri sağlam. Betonu çekiçle parçalanıyor. Elle parçalanmıyor. Borumbok değil, ama boktan. Şimdi, ben bu binayı dışarıdan 6mm (Q188) hasır çelik ile sarıp, metrede bir tuğla duvara ankrajlayıp, altta, üstte ve yanda hatıllara 30cm'de bir ankrajlayıp, çelik hasırların birleşme noktalarında 20cm üst üste bindirme yapıp, üstünü sıvayarak bina güçlendirmesi yapmayı düşünüyorum. Ya kendim çok güçlü bir sıva yaparak uygalatacağım veya paraya kıyacağım, ciddi miktarda yapısal tamir harcı alacağım ve onunla yapacağım. Polimer ve elyaf katkılı yapısal tamir harçları mevcut. 60Mpa basınç dayanımına ulaşabiliyor. Ama acayip bir maliyeti var. 5cm kalınlığında sıva yapmak için kabaca 60.000TL maliyeti oluyor. 19.000TL civarı çelik hasır tutacak. Bu da duvarın tek tarafından yaptığım güçlendirme. İdeal değil. Normalde çift taraflı yapılmalı.


    Kendi kısmen yüksek mukavemetli çimento sıvamı yapabilirsem maliyeti çok düşürebilirim. Hacmen 1 ölçek 42.5R CEM1 çimento, 3 ölçek kum + fiber elyaf lifi + bulabilirsem baca külü (veya bildiğiniz bir hazır katkı varsa  )


    Bir diğer mesele paspayı meselesi. Çelik hasır kullanınca ideali tuğlaya sıfır yerleştirmemek diye düşünüyorum. Az bir miktar boşluk bırakmalı ki, arka yüzeyi de sıvaya yapışsın. Bu amaçla delikleri açıp, içine kompresörle hava üfleyip, içine Ankraj yapıştırıcısı sıkıp, deliğe L demiri saplayıp, duvarı 1cm sıvamayı, kurumadan çelik hasırı yerleştirmeyi, L demirleri sıkılaştırıp ve galvaniz inşaat teli ile L demiri çelik hasıra bağlamayı düşünüyorum. Sonra sıvamaya devam... Çelik hasır sıva ile kapandıktan sonra 3cm daha sıva yapıp, paspayı oluşturmaya niyetliyim. Toplam 4.6cm kalınlığında yüksek mukavemetli sıva yapmalıyım özetle.


    Bana çimento harcı reçetesi verebilirseniz çok makbule geçer veya paspayını inceltmemi sağlayacak bir hile biliyorsanız o da olur. Hazır tamir harçları var. Çok pahalılar ama çok yüksek mukavemetliler. İnce yapmanın bir hilesi varsa (mesela, "çelik hasır öncesi 1cm, çelik hasır gömme ve sonraki 1cm'de, toplam 2.6cm tamir harcı kullan, üstüne çimento sıvası kullan" gibi) anlatırsanız çok makbule geçer.


    Tuğladan sonra bir miktar sıva yaptıktan sonra çelik hasır döşemek de benim mantıken yaptığım bir çıkarım. Yanlış mı bilemedim.


    --------------------------------


    Niyetim tüm pencere boşluklarının içine dönüp, iç duvarda da 25cm çelik hasır kullanmak. Aynı şekilde düşey hatılların olduğu yerlerin içinde de hatıl öncesi 25cm, sonrası 25cm çelik hasır kullanmak. Eğer sıva maliyetini düşürebilirsem, dış duvarların içini de komple güçlendirebilirim.


    İç duvarlarımda ise gene kazıma yapıp, ince rabitz teli ve kara sıva kullanmayı düşünüyorum.


    --------------------------------


    Birinci kat zemin tabliyem iyi durumda. Zemin kat zemin tabliyem pek iyi durumda değil. Sıvalar dökülmüş. Yer yer inşaat demirleri ortaya çıkmış. Ortaya çıkanların çoğu çürük. Sıvanın tamamını döküp, görünen paslanmış demirleri kazıyıp, eğer görünen demir kalırsa pas koruyucu sürüp, tüm tavana aderans arttırıcı sürüp, kurumadan yapısal tamir harcı ile tüm girintileri doldurmayı düşünüyorum. Poroz bir beton gerçi. Aderans arttırıcıya ihtiyaç olmayabilir. Ama metraj küçük olduğu için, aklımda duracağına... Kuruduktan sonra da karbon fiber 10cm şeritlerden 40cm ara ile kafes şeklinde yapıştıracağım (bodrum duvarlarına devam ederek). Karbon fiber kısmını bu yıl yapamam. Türkiye'de fiyatlar uçuk. Benim kaçakçı eşeklerim her gelişlerinde 30 metre getirseler, seneye anca yaparım.  


    -------------------------------


    Yığma binalar için cam elyaf, bazalt elyaf, veya karbon elyaf mesh örgüler mevcut. İlk niyetim bunlarla tüm binayı bohçalamaktı. Ancak fiyatlar uçmuş. Eskiden 6 Euro metrekare olan mal olmuş 20 Euro. Daha bunun 3cm dış, 2cm iç, sıvası var. Olmuyor yani. O yüzden çelik hasıra döndüm. Bu fiber meshlerden üreten yerli 4 üretici daha buldum. Yarın onları da arayacağım.


    Sizler de bu konularda bildiğiniz detayları yazarsanız çok sevinirim.


    Not: Bina yokluk bölgesi gibi bir yerde. Böyle olmasa hazır beton shotcrete getirt. Püskürt betonu geç. Üstüne ince bir kara sıva. Bitti. Ama shotcrete bulamıyorum. M3 de az. Bulsam da gelmezler.








  • Gelecekte biri bunu okuyacak olursa ona not:


    Hiçbirini yapmadım.  


    Bazalt Elyaf Mesh buldum 3 euroya. Tüm binayı kazıdım. Binanın dış duvarlarının içini ve dışını bazalt elyaf mesh ile kapladım. Metrede bir duvara boylu boyunca delik açıp, bu deliklere montaj püskülü sokmak suretiyle iç mesh ile dış meshi birleştirdim.


    Yapı tamir harcı, sıva, boya, macun ve başka birkaç malzemeyi Halimoğlundan aldım. Bir tırı doldurdum. Ayvalık'a getirttim.


    Meshi 60mpa yapı tamir harcı ile kapladım. Aynı şeyi zemin kat tabliyesine, bodrum katın tavanından doğru da yaptım.


    Üst katın bir tarafını 30cm yükselttim. Binanın çatı eğimini azalttım. Bu sayede öbür tarafını 95cm yükselttim. Üst kat tam kat oldu. Bunu yapmak için gazbeton kullandım. Dikey hatılları uzattım. Son bitirme noktasına tekrar beton dökerek yatay hatıl oluşturdum. Bu yatay hatılı dikey hatıllara bağladım. Buna rağmen tüm bunları da mesh ile içten ve dıştan kapladım.


    Çatıyı yeniden yaparken ters tavan çatı yaptım. İçinde dururken ahşap taşıyıcıları görüyorum. Çok şık oldu. İçeriden bakarken sırayla: Ahşap taşıyıcılar, lambri, taşyünü, osb, su yalıtımı, kiremit var. Çatı eğimini azalttığım için kiremitten çok su yalıtımına güvenmek durumundayım. O yüzden onu kaliteli seçtim. Kiremit daha çok görsellik için. Eğim 12 derece çatıda. Kiremitin pek bir hükmü yok.


    Dolayısı ile hem güçlendirmeyi yaptım. Hem de binanın üst katını komple yaniden yapıp çatıyı komple yeniden yaptım.


    Allah korusun, bir depremden sağ çıkacağına inanıyorum. Hasar almaması ise bana göre imkansız. Zaten amaç depremde binanın ayakta kalması idi. Buna ulaştığımıza inanıyorum. Deprem olursa, Dask ve sigortadan paramı alırım. Evin kullanılabilir her şeyini sökerim (pencereler, kapılar, klozetler, lavabolar, duşakabinler, bataryalar, mutfak dolabı, aydınlatmalar, prizler, düğmeler). Binayı yıkarım. Modern bir yığma bina veya modüler hafif çelik yapar, projesini de elimdeki malzemelere göre tasarlayarak yaparım. Aynı malları yeni eve takar geçerim. Yeter ki ev depremde ayakta kalsın.





  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.