Şimdi Ara

Klimalar tehlike saçıyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
0
Favori
563
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Düzenli bakımı yapılmayan klimalar ve soğutma sistemlerinde küf mantarların, bakterilerin ve tozların birikmesine bağlı ani ve kronik alerjik hastalıklar ortaya çıkabilir. Astım, alerjik nezle ve nadir de olsa ani veya sinsi alerjik zatürree görülebilir. Bu uygun olmayan havanın solunmasından kaynaklanan hastalıklar karşımıza gribal enfeksiyon benzeri (ateş, baş ve kas ağrıları, halsizlik) yakınmalarla çıkabilir.

    Sonrasında nefes darlığı öksürük, balgam yakınmalarına kadar ilerleyebilir. Ani alerjik hastalıklar ve nadir olan alerjik zatürree dışında, gene nadir olan müzmin alerjik zatürree daha sinsi ve uzun süren giderek artan halsizlik, nefes darlığı sıkışma hissi, öksürük gibi yakınmalarla ortaya çıkabilir. Astımı, alerjik nezlesi veya kronik bronşiti olan hastaların yakınmalarında artış gözlemlenebilir veya kontrol altında olan hastalığın kontrol dışına çıkması söz konusu olabilir.

    Alerjik hastalıklar dışında, bazı viral ve bakteriyel hastalıkların özellikle uygun bakımı yapılmayan veya eskiyen klimalar ve merkezi soğutma sistemlerinden bulaşabileceği rapor ediliyor. Klimaların neden olduğu bu hastalıkların önlenmesinde, klimaların bakımları ve temizliklerinin düzenli yapılması önemlidir.

    Aşırı sıcak ortamdan hızlı bir şekilde aşırı soğuk ortama geçmek bazı hastalıkların riskini ciddi anlamda artırmaktadır. Klimaların belirli zaman aralıklarında yavaş yavaş ısısını düşürerek kullanılması gerekir.
    Klimaların bilinçsiz kullanılması, üst solunum yolu hastalıkları ile yüz felci ve burun kanamalarına yol açabilir.

    Bir an önce serinlemek isteyen sıcaklardan bunalanlar klimalarının ayarını birden en soğuk konuma getiriyorlar. Oysa, klimalar belirli zaman aralıklarında yavaş yavaş soğutularak kullanılmalıdır. Böylece vücudun ısı değişikliğine adaptasyonuna izin verilir. Örneğin dışarıda sıcaklık 35 derece ise klima çalıştırılacak ortamda sıcaklık, 5‘er derece düşürülmeli ve son olarak 25 derecede sabitlenmelidir. Klima kullanırken üst solunum yolu enfeksiyonu geçiren, kronik solunum hastalığı olan kişiler ile tüm çocuk ve yaşlıların özel özen göstermeleri gerekir.

    Klimaların yanlış kullanımı sinüzit rahatsızlığı olan kişilerde göz dibi iltihapları, beyin iltihabı, akciğer problemlerine, orta kulak rahatsızlığı (otit) geçirmiş kişilerde yüz felci, denge işitme sorunları, tonsilit gibi problemlerin olmasına yardımcı olabilir. Ani soğuk aynı zamanda adele tutulmalarına da neden olabilir.

    Sıcakta kalmaması gereken hastaların ise gölge ve esintili bir mekanda olmaları yeterlidir. Klima her zaman şart değildir. Ciddi sağlık sorunlarına neden olmamak için klimayı bilinçli kullanmak, bakım ve temizliğini düzenli yaptırmak, eskiyen klimaları yenilemek gerekir.







  • 1- Evet, klimaların 6 ayda bir iç ünitesinin bakımı ve temizliği yapılmalı (komple sökülerek)
    2- Haftada bir kez içindeki filtreleri mutlaka yıkanmalıdır (en önemli kural bu).
    3- Kışın ısınırken kullanıyorsanız, yanında mutlaka hava nemlendirme cihazı kullanın (ucuz birşey zaten Carrefourda 30-40 ytl'ye bile var)
    Sağlıklı günler
  • quote:

    Orjinalden alıntı: afacan!

    1- Evet, klimaların 6 ayda bir iç ünitesinin bakımı ve temizliği yapılmalı (komple sökülerek)
    2- Haftada bir kez içindeki filtreleri mutlaka yıkanmalıdır (en önemli kural bu).
    3- Kışın ısınırken kullanıyorsanız, yanında mutlaka hava nemlendirme cihazı kullanın (ucuz birşey zaten Carrefourda 30-40 ytl'ye bile var)
    Sağlıklı günler



    hava nemlendirme cihazlarıda aynı tehlikeyi saçıyor, onlarında en az ayda bir sökülüp deterjanla güzelce temizlenmesi gerekiyor yoksa içleri küf bağlıyor
  • Klima alırken dikkat edilmesi gereken özelliklerden biri de filtreleme sistemidir. Klima bataryalarında küf oluşmaması için kendi kendini temizleyebilen, yani kapattıktan sonra çok düşük fan hızında çalışarak bataryadaki nemi kurutan ve küf oluşumunu en aza indiren klimalar vardır. ayrıca, bakterileri ve virüsleri yok eden, kötü kokuları temizleyebilen filtreleme sistemleri olmasına dikkat edilmeli. Sonuçta, klimayı günde en az 4-5 saat çalıştıracağız ve sağlığımızı kötü yönde etkilememesi için iyi bir tercih yapılmalı ve kullanırken de bakım yaptırmayı ihmal etmemeli, yıkanabilir filtrelerini de en fazla ayda 1 kez temizlemeli. o zaman klimanın tehlikesini en aza indirebiliriz.
  • Gayet faydalı bi topic olmuş..
  • quote:

    Orjinalden alıntı: bodrumlu2

    Gayet faydalı bi topic olmuş..


    filtreler 1 ay sonra falan işlevini yitiriyormuş galiba
  • quote:

    Orjinalden alıntı: enltxva

    filtreler 1 ay sonra falan işlevini yitiriyormuş galiba


    Kaba filtre dediğimiz anti-mold filtre (küçük parçacıkları,toz vs tutan) ömrü sınırsızdır. Sadece ayda 1 kez ılık su ile yıkamak gerekir, performansı düşmesin diye. Diğer filtrelerin(bio-enzim filtre, gümüş iyon filtre, zeolit filtresi vs.) ömrü 2 yıldır. Ancak bu 2 yıl sonra filtreleri atmak anlamına gelmez. 2 yıl sonra ilk günkünden %5 gibi küçük bir oranla performans düşmesi meydana gelir. Bu filtreler de sanırım ek parça olarak satılmakta. Ama 2 yılda bir değiştirmeye gerek yoktur.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi insecta -- 28 Ağustos 2007; 11:24:11 >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.