Şimdi Ara

KLİMA - ELEKTRİK PROBLEMİ

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
9
Cevap
0
Favori
5.005
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba arkadaşlar,

    Benim klimamda zaten aracı aldığımdan beri bir sorun vardı.
    Bazen soğutuyor, bazen soğutmuyor sadece dışardaki havayı üflüyor,
    gibi bir durum vardı. Haftasonu eksoz muayenesi için şaşmaz oto sanayiine arkadaşla birlikte gittiğimizde, hiç aklımda yokken, arkadaş, gel bi bizim ustaya baktıralım dedi. Rover servisinde bir usta. Klimayı açtım, rölantide kaputu açtırdı,
    yahu klima devreye girmiyor ki dedi, kompresör çalışmıyor. Sonra ön konsoldaki, düğmeleri kurcalarken kurcalarken (Seviye düğmesi, sıcak-soğuk düğmesi vs) devreye girdi birden.. Tamamen rastgele yani.. Kafasına göre bişiyleri kurcalarken devreye girebiliyor. Ve devreye girdiğinde ise, gayet güzel soğutma işlemini yapıyor. Yani kompresörde ve soğutma işleminde (gaz ile ilgili) bir problem yok. Sorun devreye girdirme sorunu.. Neyse usta dedi, bu uzun iş kendi volkswagen servisinde detaylı baktırın..

    Sonra hemen ilerdeki, volkswagen servisine girdik, durum böyle böyle dedik.
    (Ki dediğim gibi sorunun klima gazı ile zerre ilgisi yok) Ama usta dedi, gazdandır, gazını boşaltıp, tesisatı vakumlayıp, kaçak kontrolu yapıp, yeni gaz basıcaz. E iyi dedik, makineye bağladı, tüm bu işlemleri yaptı, yeni gaz bastı. Kaçak olmadığını da test etmiş olduk.
    Tekrar denedik ama problem değişmedi, AC düğmesine basmamıza rağmen kompresör devreye girmiyor, sadece normal havayı üflüyor, soğutma olmuyor..
    Sonra sigortaları filan kontrol etti olmadı, ön konsoldaki panel kapağını söktü düğmeleri kurcaladı olmadı, lifte kaldırdı, alttan bişiyleri kurcaladı olmadı.. Tanıdğınız elektrikçi var mı diye sordu.. Ben de yok ama siz yapamayacaksanız söyleyin, buluruz dedim bi şekilde. En son kontrol ünitesi dediği parçayı söktü, kesin emin değilim ama bundan olabilir filan dedi.
    Elinde de bu parçadan olmadığı için şu anda bişey yapamayacağını söyledi falan filan.. Haftaiçi bir gün gelin, elektrikçiye verelim bu üniteyi, sorun bundaysa, ya tamir ettirelim ya yenisini takalım, sorun onda değilse, tesisata komple bakıcaz filan dediler.. Ama bu servis hiç iç açıcı gelmedi bana..
    Bu durumda bana ne önerirsiniz.. Arkadaşım (makine müh), müşürsel bir problem ya da kontrol ünitesinden, kompresöre giden tesisatta elektriksel bir problem olabileceğini düşünüyor ki bence de öyle çünkü,

    * Sorun klimayı devreye girdirememe sorunu..
    * Devreye girdiği zaman gayet sorunsuz soğutma işlevini yerine getiriyor.
    * Devreye girdirmek için de, AC tuşuna basmak yeterli olmuyor, konsolun sağına soluna vura vura, klima düğmeleriyle oynaya oynaya :-) -şansın varsa- devreye sokabiliyorsun

    Dolayısıyla tesisatta elektriksel bir problem olduğunu düşünüyorum. Ne bileyim, sanki elektriği ileten kablolardan birinde temassızlık var gibi.
    Uzman arkadaşlar ne derler acaba bu duruma.. 2 haftaya kadar tatile çıkacağım, çıkmadan bu sorunu halletmem lazım. Ne önerirsiniz.

    Saygılarımla.







  • Oto elektriğinde genellikle soket kullanıldığından öncelikle bağlantı noktalarını incelemenizi öneririm.bağlantı gevşemiş ve bir süre ark yaparak bağlantı noktasını karartmış şimdide ara sıra iletime geçiyor olabilir.Siz zaten mekanik bir problem olmadığını belirtmişsiniz.Kontrol ünitesi düşük bir ihtimal gibi geliyor bana çünkü kontrol ünitesi arızalı olsa hiç çalışmazdı.Elektrik tesisatınızdaki rölelerde sorun olabilir.Bunlar her araçta farklı yerde olduğundan ayrıntıdan bahsetmiyorum.(ayrıca sizin aracınızda nerede olduğunu bilmiyorum).Şunuda belirtmek isterim sanayide her gördüğünüz oto elektrikçiye aracınızı sokmayın, çok iyi tanıdığınız,bildiğiniz yerlerden şaşmayın.Büyük ihtimalle sorunun nedeni elektriksel temassızlık.(bu benim tahminim,forumda size daha çok yardımcı olacak arkadaşlarda olacaktır.)
  • Benim arabanın kliması da bazen aynı şekilde çalışmayı kesiyordu. Kapatıp bir süre sonra açınca düzeliyordu. Bu hafta sonu yolda gelirken klima durdu ve 200 km boyunca da çalışmadı. Sabah Kimanın röleleri ile oynadım biraz fişlerini söktüm taktım. Klima çalışmaya başladı aynı sorun bir daha olacak mı bakalım.
  • bence sorununuz cevabı veya tamiri oldukça basit boşuna fazla kurcalatmayın.

    ilk önce sistemde bir hataolup olmadığını anlamak için klima termostadını kısa devre ile devre dışı kalmasını sağlayın.Bunu yaptığınızda kompresor devamlı devrede kalacaktır bu sistemde arıza olmadığının komresörü devreye alan ısı termostatında hatalı data gönderdiği sonucunu verir.Sorun yeri kesinleşince termocouple da mı hata var yoksa switch demi bunu iyi bir elektirkçi 10 dakikada anlayacaktır.Arızalı parça değiştirilerek sorun çözülür.
  • ısıyı algılayan küçücük thermocouple parçamız çalışma şekli voltaj farkı sistemi ile çalışlmaktadır.En basit digital termometrelerde de benzer sistem mevcuttur. Bu sensorün ucu veya kendisi arızlanmış ise hatalı sıcaklık olçümü yapacağı için komresörü şaşsırması gayet normeldir.

    bu tür benzer arızalar ev klimalarında da sıkça olmaktadır bilginiz olsun.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: vezir

    bence sorununuz cevabı veya tamiri oldukça basit boşuna fazla kurcalatmayın.

    ilk önce sistemde bir hataolup olmadığını anlamak için klima termostadını kısa devre ile devre dışı kalmasını sağlayın.Bunu yaptığınızda kompresor devamlı devrede kalacaktır bu sistemde arıza olmadığının komresörü devreye alan ısı termostatında hatalı data gönderdiği sonucunu verir.Sorun yeri kesinleşince termocouple da mı hata var yoksa switch demi bunu iyi bir elektirkçi 10 dakikada anlayacaktır.Arızalı parça değiştirilerek sorun çözülür.




    Öncelikle teşekkürler..
    Peki Ankara'da mısınız siz. Önerebileceğiniz bir elektrikçi var mı. (Şaşmaz, Ostim ya da İvedik te?)
  • quote:

    Orjinalden alıntı: alpernbugra

    Oto elektriğinde genellikle soket kullanıldığından öncelikle bağlantı noktalarını incelemenizi öneririm.bağlantı gevşemiş ve bir süre ark yaparak bağlantı noktasını karartmış şimdide ara sıra iletime geçiyor olabilir.Siz zaten mekanik bir problem olmadığını belirtmişsiniz.Kontrol ünitesi düşük bir ihtimal gibi geliyor bana çünkü kontrol ünitesi arızalı olsa hiç çalışmazdı.Elektrik tesisatınızdaki rölelerde sorun olabilir.Bunlar her araçta farklı yerde olduğundan ayrıntıdan bahsetmiyorum.(ayrıca sizin aracınızda nerede olduğunu bilmiyorum).Şunuda belirtmek isterim sanayide her gördüğünüz oto elektrikçiye aracınızı sokmayın, çok iyi tanıdığınız,bildiğiniz yerlerden şaşmayın.Büyük ihtimalle sorunun nedeni elektriksel temassızlık.(bu benim tahminim,forumda size daha çok yardımcı olacak arkadaşlarda olacaktır.)


    Bilgiler için teşekkür ederim.
    Açıkcası evet ben de bu girdiğim servisten sonra, tavsiye edilmeyen bir servis/elektrikçiye pek gitmek istemiyorum.
    Adamlar kafalarına göre iş yapıyorlar..
    Sizin var mı ankara'da önerebileceğiniz bir elektrikçi ?

    Bu arada Aracım 98 Model Polo HB




  • Şuanda ankara oturmuyorum ancak şaşmazda iyi elektrikçiler vardır.Aslında yapılacak işlem çok basit ve kontrol etmeyi kendiniz de yapabilirsiniz.Ama sensor hasarlı ise mutlaka bir elektirkçini müdahale etmesi gerekir.
  • 16 yıl sonra yine aynı sorun ve araç yine polo hem de 2015 model :) asla çözemedim ankarada gitmediği yer kalmadı arabanın. Arıza kodu olarak kontrol ünitesi kısa devre diyor seneler önceki arkadaşın birebir söylediği gibi. Fakat elinden bir şey gelen olmadı.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.