Şimdi Ara

Kışın Klima mı yoksa standart havalandırma mı? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir (1 Mobil) - 3 Masaüstü1 Mobil
5 sn
35
Cevap
1
Favori
27.668
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • Klima açık iken yakıt sarfiyatı artıyor normal olarak. Ama ne oranda?...Dediğiniz gibi klima sisteminizi kullandığınızda ısıtma sistemi daha pratik oluyor. Otomatik klima varsa güzel oluyor. Ama yakıt artıyor. Klima gazı eksilmesin diyemi acep ara sıra çalıştırınız klimayı diyorlar bilemeyeceğim. Yol bilgisayarına bakmak denemek gerekir yazınmı yoksa kışınmı klima daha çok harcar... Hiç denemedim. Kışın klimayı açmam...Ama tabi doğru olan ara sıra açmak...
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >
  • quote:

    Orjinalden alıntı: kedhy

    Klimanın yakıtı arttırmasının sebebi soğuk üfemesi değil.

    Klima modunda çalışmaya başladığı zaman ayrı bir motor devreye giriyor. yazın soğutmada bu motor klima gazınından aldığı havayı üflüyor kışında kaloriferden aldığı sıcak havayı üflüyor. Ama klima moduna geçmek ne sebeple olursa olsun (ısıtma yada soğutma) klima motoru devreye girer ve buda yakıtı arttırır.

    evet ısıtmada klimanın ısının artmasında hiç bir etkisi yoktur. sadece ortamdaki nemi almakta faydası vardır ama yakıtı etkiler.

    Aynen katılıyorum.Bosuna yakıt harcamaması ıcın klımayı kullanmıyorum.Zaten motordan aldıgı sıcak hava arabayı hamam gıbı yapıyor.Ama uretıcı fırmalar kısın da olsa haftada 10 dk.klımayı calıstırmayı tavsıye edıyor.
  • Daha önce yazdığım da da dediğim gibi ,

    Olay şu klima kompresörü sadece soğutma işini yüklendiğinden dolayı ısıtmaya ayarlı AC açık sistemde sadece nemi alacak yakıt ek sarfiyatı soğutmaya nazaran hissedilmeyecektir .

    ortamı ılıtma pozisyonunda , orta sıcaklıklarda AC yine açık vaziyetteyken klima kompresörüne binen yük , yaz aylarında direk soğutma gibi olmayacağından sarfiyat yine yaz aylarında çalışan klima gibi olmaz .

    Buradan çıkan sonuç ; kompresöre binen yük = yakıt sarfiyatı

    klima nın ingilizce anlamında zaten ısıtma ile ilgili bir ilişkilendirilecek bişey yoktur.

    dolayısı ile ilk yazdığım günlerdeki yazıyı tekrar ediyorum.


    Klima gazının hareket görerek refresh olması , üç beş devirdaim olması gaz ömrünü direk etkilemesi ile alakalı olduğundan + klima kompresörününde arada bir hareket görerek işleyen demir hesabı olması açısından ayda bir olmasada 2 ayda bir gibi 5 - 10 dk soğutma pozisyonunda çalıştırmakta fayda var.




  • quote:

    Orjinalden alıntı: TAVCI


    quote:

    Orjinalden alıntı: kedhy

    Klimanın yakıtı arttırmasının sebebi soğuk üfemesi değil.

    Klima modunda çalışmaya başladığı zaman ayrı bir motor devreye giriyor. yazın soğutmada bu motor klima gazınından aldığı havayı üflüyor kışında kaloriferden aldığı sıcak havayı üflüyor. Ama klima moduna geçmek ne sebeple olursa olsun (ısıtma yada soğutma) klima motoru devreye girer ve buda yakıtı arttırır.

    evet ısıtmada klimanın ısının artmasında hiç bir etkisi yoktur. sadece ortamdaki nemi almakta faydası vardır ama yakıtı etkiler.

    Ama uretıcı fırmalar kısın da olsa haftada 10 dk.klımayı calıstırmayı tavsıye edıyor.



    Haftada 10 dk. fazla değil mi?




  • Eğer araçta klimanın özel olarak ısıtması yoksa klimayı açmak boşa yakıttan başka bişey değil...
  • klimanın yakıt sarfiyatını artırmasının nedeni, devreye giren klima kompresörünün motordan enerji çekmesidir.

    çalışma mantığını kısaca anlatacak olursak :

    klimalar, içlerindeki soğutucu gazı, sıkıştırıp genleştirerek gazın soğumasını sağlarlar ve bu soğuyan ısıyla da soğutma yaparlar. bu gazı sıkıştırmak ve genleştirmek için de kompresör denilen parça görev yapar. araçlardaki eski nesil klimalarda bu kompresörün çalışması, motordan bir kayışla tahrik alarak yapılır. yeni nesillerde ise bunu artık kayış yöntemiyle değil, elektrikle yapmaya başladılar.

    araçta çalışan ekstra her cihaz ister elektrikli olsun ister mekanik, sonuçta bir enerjiye ihtiyaç duyar ve bu ihtiyaç duyulan enerji de, motor çalıştığı sürece jeneratör görevi gören motordan karşılanır. harcanan her ekstra enerji için de motor ekstra çalışmak durumunda kalır. motorun her fazladan karşılayacağı enerji de, sonuçta yakıt yakılarak elde edilir. bu farlardan tutun da, radyonuza, elektrikli camlarınıza kadar her türlü donanım için geçerli.

    tabii, az enerjiyle çalışan donanımlarda bu sarfiyat çok göze batmaz. ancak klima kompresörü, dieğr donanımlara göre ciddi oranda yüksek enerjiyle çalıştığı için, yakıt sarfiyatına olan etkisi de o oranda gözle görülür ve hesaplanabilir olur.



    işin kabaca teknik mantığı bu. şimdi sorunun cevabına gelirsek :

    klimanın işi, araç içindeki havanın ısısını değiştirmek. bunu yaparken de, soğutma yapmak için gaz genleşme ve sıkıştırmasını yapmak üzere kompresöre ihtiyaç duyar. yani soğutmaya aldığınız zaman kompresör devreye girer ve soğuk havayı temin eder. işte burda kompresör devreye girdiği için yakıt tüketimi artar. ancak ısınma için ısı düğmesini sıcağa getirirseniz, istenilen sıcaklık zaten motorun ısısından elde edileceği için kompresör devreden çıkar ve dolayısıyla yakıt sarfiyatı olmaz. artık o konumda sadece çalışan fanınızdan dolayı enerji tüketimi olur.

    yani özetle kışın klimayı açık tutsanız da klima kompresörü sıcak konumda devre dışı olacağı için (gerçek klima modunda çalışmayacağı için) klimadan kaynaklı yakıt sarfiyatı olmaz. elektronik kontrollü dijital klimdalarda da durum aynıdır. onlar da bir ısı sensörü ile içerideki ısıyı kontrol edip, ayarlanan ısı ile aynı orana getirmek üzere çalıştıkları ve içerinin ısısını kışın sıcağa ayarlayacağınıza göre, o ısı için de kompresör çalışmayacağına göre ister tam elektronik kontrollü dijital klimalar olsun, isterse manuel klima olsun, kış modunda yakıt sarfiyatınızı etkilemez. çünkü sonuç itibarıyla, klima düğmeniz açık da olsa, klima kompresörünüz sıcak konumunda iken çalışmaz.


    bunu test etmek aslında çok kolay. eğer elektrikli yeni nesil bir klimaya değil de, elektromekanik yöntemle çalışan ve motordan tahrik alan eski nesil bir klimaya sahipseniz, aracınız rölantide çalışırken, yazın klimayı ilk çalıştırdığınızda, kopmresörün devreye girmesiyle motor devrinin çok kısa bir süre için birazcık düşüp sonra yeniden dengelendiğini görmüşsünüzdür. bu yöntemi kullanarak, aracınız rölantide iken klima düğmenizi de açıp motor sesini dinleyin ve ısı kontrol düğmenizi hem sıcağa, hem de soğuğa çevirerek kompresörün devreye girip girmediğini kontrol edin. sorunsuz çalışan bir sistemde, klimanız devrede iken sıcak ve soğuk düğmesini değiştirdikçe kompresörün de devreye girip çıktığını görmeniz gerekir...




  • konuyla ilgisiz ama yakın bir soru sormak istiyorum
    aracın arka camında don oldugunda rezistansı açtıgımda bir kısmı buzlu kalıyor bir kısmı açılıyor
    acaba rezistanslarda kopuklukmu var kopukluk olsa hiç açılmaması gerekir dimi buzun
    veya azmı çalıştıryorum
    veya arka cam rezistansı klimayı açmadan çalışmıyormu ?
  • aya güzel bir açıklama olmuş ama aklıma takıldı " ancak ısınma için ısı düğmesini sıcağa getirirseniz, istenilen sıcaklık zaten motorun ısısından elde edileceği için kompresör devreden çıkar ve dolayısıyla yakıt sarfiyatı olmaz. artık o konumda sadece çalışan fanınızdan dolayı enerji tüketimi olur. " demişsin, o zaman sıcak çalışmada klimanın açık kapalı olmasının ne farkı var?

    Buğuyu neden klima modunda daha iyi çözüyor.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: set

    Ev kliması ile araç kliması farklı...


    Evdeki klima ile ısıtma yaparsınız ama araçtakinde sadece soğutursunuz...

    Özetle...

    iyide kima en falza 15 dereceye kadar soğutuyor k,i kışın -3 derecede bile 15 derece üflese ısıtmış anlamına gelimiyormu ?yani buğuyu daha hızlı çözmezmi ?
  • quote:

    Orjinalden alıntı: desiya


    quote:

    Orjinalden alıntı: wolf_HKN

    kışın hiç klima çalıştırmadım gerek duymadım



    Camlar hiç buğulanmıyormu ?

    Buğuyu çözmek için farklı bir yöntemmi izliyorsun . Çünkü normal hava üflemelerinde camların buğusu hemen çözülmüyor .

    buğusuna göre değişir tabi en fazla 10-15 sn de aracın kaloriferi ile buğuyu çözüyorum. klimam zaten yok tavsiyem buğu çözmek istiyorsanı cama sıcak değil soğuk hava üfletin, daha hızlı sonuç aldığınızı göreceksiniz.




  • quote:

    Orjinalden alıntı: Whoppix


    quote:

    Orjinalden alıntı: set

    Ev kliması ile araç kliması farklı...


    Evdeki klima ile ısıtma yaparsınız ama araçtakinde sadece soğutursunuz...

    Özetle...

    iyide kima en falza 15 dereceye kadar soğutuyor k,i kışın -3 derecede bile 15 derece üflese ısıtmış anlamına gelimiyormu ?yani buğuyu daha hızlı çözmezmi ?





    Klimanin orada calismasinin espirisi havadaki nemi hemen almasidir. 10sn calissa yeterli zaten. Yoksa soguk ufleyerek nemi almiyor. Klima her sicaklikta havadaki nemi alacaktir ve bugu yok olacaktir. Klimanin zaten espirisi de budur. Havadaki nemi kullanir.

    Otomatik klimaniz varsa bunlarla hic ugrasmaya gerek yok. 24 dereceye getirin. Gerisini o halletsin. 24e kadar klima calismaz. 24u gecerse klima devreye girip ortam sicakligini 24 derecede tutar. Ben boyle yapiyorum. Yaz-kis.

    Kisin klimanin AUTOda olmasi ayni zamanda buguyu en gelliyor. Benzini fazla kafaniza takmayin. Cok da farketmiyor. Zaten konforu kullanmayacaksaniz arabaya neden binesiniz? On cam bugulansa daha kotu. Bu sefer pencereyi acman gerekecek ya da kalorifer falan. Sonucta ortam sicakligiyla oynayacaksin. Ozellikle aracta kucuk cocuklar varken otomatik klima cok onemli bir husus.




  • Hort
    Hort
    Hort

    Yararlı bir konu kış mevsiminin yaklaştığı şu günlerde hatırlatmakta fayda var.
    Yazılanlardan çıkan sonuç kışın klima açık vaziyette ısıtmayı kullanmak sarfiyatı arttırmıyor, aksine klima içerideki nemi aldığından buğunun çözülmesine yardımcı oluyor.
  • Klima kompesörü devrede ise ister sıcak konumda ister soğuk konumda yakıt sarfiyatı her zaman artar bu kesin. Neticde kompesörün çalışması gerekiyor ki bu da enerjisiz mümkün değil malum.
    Kışın klima çalıştırmanın tek bir mantığı vardır o da buğu çözmek. Onun dışında ısıtmaya bir etkisi olmaz.
    Bir de ilk mesajda denilmiş ki:
    "Dereceyi ayarlıyorsunuz en kısa zamanda içerisi o sıcaklığa geliyor ve duruma göre üfleme gücü otomatik olarak artıyor ya da düşüyor.Ama kalorifer ile bu işi yaptığınızda dereceyi ayarlasanız da araç üfleme gücüne müdahele etmiyor, onla siz oynamak durumunda kalıyorsunuz zırt pırt"
    Bunu yapmak için klimanın açık olmasına gerek yok. Fan hızı otomatikte olsun yeter. klima kapalı olsa da olur.
  • yaz-kış klimayı çalıştırmak gerekli. sıcaklığı istediğiniz ayara getirirsiniz sadece, yazın 20 yaparsınız örneğin, kışın 24. neden kışın da çalıştırılmalı? öncelikle 4-5 ay klimanın çalışmaması, sonrasında sıcaklarla birlikte yoğun olarak çalıştırılması doğru değildir. ayrıca kışın ya da soğuk havalarda özellikle ön cam ve yan aynaların görüşünün her zaman en üst seviyede olması açışından klima çalıştırılarak camlarda ki buğu engellenir. klimasız da sıcak havayı camlara vererek bu buğuyu önleyebilirsiniz ama her araçta aynı verimi alamazsınız bu yöntemden. ayrıca klima çok daha hızlı bir şekilde camlardaki buğuyu çözer.
    klima çalışınca klima motoru devreye girer ve sıcak ya da soğuk havayı kanallara iter. sıcağın kaynağı kesinlikle motor sıcaklığıdır ya da kalorifer diyelim biz buna. araçlarda ki klima sıcak hava üretemez. zaten eğer üretebilseydi, motor soğukken dahi klimayı açtığımızda hemen sıcak havanın gelmesi gerekirdi ki böyle bir şey olmadığının herkes farkındadır sanırım. soğuk hava ise malum klima gazı sayesinde oluşturulur. gerek sıcak havayı, gerekse de soğuk havayı kanallara iterken klima motoru bir güç tükettiğinden klima açık olduğu zaman yakıt tüketimini daima artırır.




  • Ben açıyorum. 12°C'yi 8°C yapıyor mis gibi, püfür püfür gidiyorum :)

    Çoğu 10°C'nin altında, hiç birisi 4°C'nin altında devreye girmez. Ama fırsat buldukça kışın ara sıra çalıştırmak kompresörün yağlanması için faydalı olabilir. (Olabilir diyorum çünkü yer izin verdiği sürece kompresör en alt noktaya yerleştirilir böylece uzun süre kullanılmayııp yağ süzüldüğünde kompresörde toplanmış olur. Bu da yağsız ilk çalıştırmaya karşı doğrı bir önlemdir. Ama her motorda kompresör alt noktada olamıyor). Ama şu kesin ki hortumların iç kısımlarıyla, kompresörün aks contası da böylece yağlanr, bu da sızdırmazlığı garanti eder. Böylece sistemdeki gaz basıncının ömrü daha uzun olur.

    Biraz çok etkili bir buğu çözücü olduğu için, biraz da az önce bahsettiğim nedenle bazı klimalı arabalarda hava cama çevrilince klima otomatikman devreye girer.

    Kışın uzun süre kullanılmadığında düşük devirdeyken klimayı çalıştırmaya özen gösterilmeli. Unutmamak lazım ki kompresör de küçük bir motordur, pistonları ve sekmanları vardır, düzenli yağlanması gerekir.




  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.