Şimdi Ara

Kendin Yap Serisi 3 - Güçlü ESC Yapımı / 2S-6S / 40A / Gayet Basit Ve Ucuz / 270 TL

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir - 4 Masaüstü
5 sn
5
Cevap
0
Favori
148
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Rc araba yapımında en maaliyetli parçalardan bir esc. Üstelik çoğu üzerinde yazan değeri vermeyen fiyasko ürünler. Örneğin ; 320A diye satılan sarı etiketli esc. 20amperik motor takınca alev alır. Tecrübe ile sabittir. Bir diğeri 60A diye satılan kırmızı soğutuculu esc. O da yine aynı. 20A motorla hemen yanmasa bile zora gelince su koyar. BEC çıkışı yanar. Çok servolarımı yaktı o da. Haliyle çözüm arayışına girdim. Çare ; pwm motor sürücüleri. Ülkemizde satılan ve işimizi görecek bir tane motor sürücü var ; BTS7960. Diğer adı IBT2. Aliexpress'te yüzlerce muadili var. Maaliyeti düşürmek için onlardan birini de kullanabilirsiniz. BTS7960 ile devam edelim.


    Piyasadaki hazır esc'ler, IBT2 karşısında diz çöker, tövbe ister. Alayı eline su dökemez. Matkap motorları, yüksek dişli oranları olan 775 motorlar, silecek motorları vb. her motoru çalıştırır. Isınma bile olmaz. Bize 3 malzeme lazım ;


    1- BTS7960 motor sürücü (140lira.)

    2- 24v-5v voltaj düşürücü ( 30 lira.)

    3- Basit bir ESC veya bec çıkışı olmayan bir esc. ( Burada 170 lira. Aliexpress'te 100lira. BEC olmayanı burada yok. Aliexpress'te yine 100 lira. )


    Toplam maaliyet 270 lira. 3. seçeneğe bakalım. Tavsiyem normal bir esc olur. Çünkü fiyatları aynı. Normal esc'nin avantajları ;

    - Her kumandaya uyar. Kumanda alıcısına ekstra batarya gerekmez.

    - Fren fonksiyonu olur. Kaza engellenebilir.

    - Servolar tam güçte çalışır.


    BEC çıkışı olmayan esc'lerde bunlar olmaz. Her kumandaya uymaz, alıcıda ayrı güç girişi olması gerekir. Ben videoda micro esc kullandım. Yani BEC çıkışı yok. Tavsiyem; micro esc yerine meşhur 2S/30A fırçalı esc kullanmanızdır. Google alışverişe yazın, ilk sırada çıkıyor. Burada 170TL.Tek yapmanız gereken ; aynı videodaki gibi IBT2'nin 1. ve 2. pinine normal esc'nin çıkışları bağlamak. Bu kadar. 5v düşürücü bağlantısı ise, videoda mevcut.


    IBT2 ; ayrı bir 5V beslemesine ihtiyaç duyuyor. Bu yüzden biraz kaba gözüküyor. Yerine daha güzel motor sürücüler var. Aliexpress'ten bakabilirsiniz. Burada bulunmuyor. Ben bu sistemi 3 ay test ettim. Banamısın demez. Frensiz versiyon ile geri giderken, birden ileri basarsanız, arabada ne var ne yok dağıtır. Kendisine birşey olmaz. Klasik 320A esc ile bunu yaparsanız hafif bir duman çıkışı olur. Şimdilik aklıma gelenler bunlar. Sorunuz olursa, memnuniyetle cevaplarım.



    Kendin Yap Serisi 3 - Güçlü ESC Yapımı / 2S-6S / 40A / Gayet Basit Ve Ucuz / 270 TLVertigo RCyoutube
    You can use any dc motor driver(pwm) as esc, with this method. Just you need simple micro esc (1$). I tried lot of esc, i mean all of them. It burns every time. Non of them is powerful enough. But bts7960 driver is rocks. It can drive every motors and very powerful, about 800w. You can buy micro esc on ebay,or local store. Bu yöntem ile tüm pwm motor sürücülerini esc olarak kullanabilirsiniz. Tek gereken basit bir esc'dir. Ucuz droneların içinde bulunabilir. Veya micro rc arabalarda da bulunur. Piyadaki 60A, 80A , 160A, 320A diye satılan esc'lerin hepsi fostur. Bu değerler peak akımıdır, pazarlama hilesidir. Sürekli bu akımlar çekildiğinde duman çıkartırlar. Bir işe yaramazlar. 20amperlik basit bir 550 motorla bile yanarlar. Denenmiştir, tecrübe ile sabittir. Ama bts7960 sürücüsünü kolay kolay yakamazsınız. En azından bendeki motorlar yakamadı. Silecek motoru,775 motorlar vb. güçlü motorlar dahil. Hatta soğutmaya bile gerek olmaz.
    https://www.youtube.com/watch?v=TsU_kJ9g5HQ&feature=youtu.be







  • Hocam konu hakettiği değeri zor görür bizim ülkede  ellerinize sağlık. Harika iş olmuş. Çocukluktan beri elektriğe ilgim olsa da başka alana yöneldik. Şimdi de drone imalatı ile uğraşıyorum yarı hobi olarak. Şu elektrik meselesine aklım eremiyor bir türlü. Volt, voltaj, amper, akım uzuyor gidiyor liste. Bir proje odaklı drone geliştiriyorum. 5008 ölçülerinde 340 kv fırçasız motorlar kullanıyorum. Esc'yi almadım henüz ve gözüme çarptı açıkçası sizin konu. Hiç gözüm yemedi. Bir yerde birşeyi kaçırır dünya para verdiğim motorlardan olurum sonra korkusu var :) aşağıdaki esc'yi alıp geçeyim diyorum. İşin aslına bakarsanız mimarım. Gövde tasarımı, üretimi, planlama ve yazılımda hiç bir sorunum yok. Ama konu elektriğe gelince apışıp kalıyorum :D. tekrardan ellerinize sağlık


    fikirleri hayata geçirmek için komponent ve elektronik pazarı - kompent.com
    Skywalker 60A Elektronik Fırçasız Hız Kontrolcüsü Satın almak için Kompent.com
    https://www.kompent.com/hobbywing-skywalker-60a-ubec-esc




  • hagi10best kullanıcısına yanıt

    Teşekkürler. Ben de uzun zamandır bu hobi ile ilgileniyorum. Elimden geldiğince de paylaşmaya çalışıyorum.


    Açıkçası brushless motorları hiç kullanmadım. Haliyle onlar için esc bilgim de yok. Ama verdiğiniz bilgilere bakarak volt/amper yorumu yapmak isterim : )


    Kullanacağınız motorlara baktım. Max. 40 amper çektiği yazılmış. Linkini verdiğiniz esc ise, sürekli 60 ampere dayanabiliyor. Anlık ise, 80A gibi muazzam bir akıma dayanıyor. Eğer esc için bu yazılanlar doğru ise ; sizdeki motorları gayet sorunsuz çalıştırır. Ancak ; her motora 1 esc gerekir. Aynı esc'ye iki motor takılamaz. Takarsanız ne olur ? Motorlar zarar görmez. Ancak esc dayanacak güçte değilse, yanacaktır.


    Motorlara zarar veririm diye korkunuz olmasın. Esc amperinin düşük veya yüksek olması motora zarar vermez. Sadece motorun gücünden daha düşük güçte bir esc olursa, esc zarar görür. Hatta yanabilir, duman çıkarabilir. Ama yine de motora zarar gelmez. ESC ile motor bağlantısı konusu da önemli değildir. O kabloların bir sırası veya sabiti yoktur. Rastgele bağlayabilirsiniz. Yine motora bir zarar gelmez.


    Motorlardan ziyade şu daha önemlidir ; bağlantı sırasında kumandayı yakabilirsiniz. Malum drone yapıyorsunuz. 4 motor olsa, 4 tane esc gerekir. Ancak kumandanın alıcısına sadece bir esc takılabilir. İkinci bir esc takmak için, o esc'nin bir kablosunu kesmek gerekir. Yani tek bir ana esc alıcıya bağlanır. Ondan sonra takılacak her esc'nin bir kablosu kesilmelidir. Aksi halde , esc'ler ve kumanda alıcısı yanacaktır. O sırada servo takılı ise, onlar da yanacaktır.


    Simdilik aklıma gelenler bunlar. Biraz uzattım ama diyeceğim ; linkini verdiğiniz esc, sizdeki motorlar için gayet uygundur.





  • Kendin Yap Serisi 3 - Güçlü ESC Yapımı / 2S-6S / 40A / Gayet Basit Ve Ucuz / 270 TL
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.