Şimdi Ara

Kehribar & Böcek anahtarlıklar konusunda bir yardım

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
13
Cevap
0
Favori
5.055
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar uzun bir aradan sonra herkese merhaba :)
    Bu içinde böcek olan şeffaf kaplama anahtarlıkları birçoğunuz görmüşsünüzdür.
    Şimdi benim amacım böcek değil de meyve kaplamak (çilek gibi), meyvenin yapısını bozmucak şekilde saklayacak, bir nevi anahtarlıklar gibi ama şeklini ben vericem kalıbını çıkarıp.
    Yaptığım araştırmalara göre bu böceklerin olduğu fosil anahtarlıklar, kehribar ve reçine kullanılarak yapılıyormuş.
    Bu maddeyi nerede bulup yapabilir, ya da nerede yaptırabilirim. Başka bir madde öneriniz varsa aynı işi görecek tekliflere açığım.
    Teşekkürler şimdiden. Umarım yardımcı olabilecek birisi çıkar. :)



  • Meyve büyük olmaz mı elma, armut falan hepsi büyük neredeyse
  • asıl düşüncem çilek üzerine hocam, ki zaten kullanım alanı anahtarlık olmayacak özel bir hediyenin parçası olacak :) o yüzden boyut olarak uygun oluyor aslında :)
  • takipteyim. zekice
  • teşekkür ederim :) ancak bi gıdım ilerleme kaydedemedim kimya forumlarına atladım şimdi de :)) şu anahtarlıkları üreten birine ulaşsam yine bi güzellik olacak gibi geliyor ama :)

    Bir tanışım düşürdüğü devasa böbrek taşını kaplatmıştı benzer şekilde, polyester reçineyle kaplamışlar sanırım ama yaptırdığı kişi ile görüştüğümde o maddenin çok yüksek sıcaklarda eritilip yapıldığını bu yüzden de çileğin yapısına zarar vereceğini söyledi. Devamı için yardımcı olamadı :/
  • up
  • Biraz konuyu tazelemek gibi olacak aslında ama kusura bakmayın günlerdir bende bunu düşünüyorum.
    Konu hakkında bilgisi olan varsa yardımcı olsa çok makbule geçer...

    Benimki böcek olacak? Daha çok koleksiyon amaçlı.
    Cam gibi böceği içine koyduğumda sağlam kalacak ve elime aldığımda saydam şekilde böceğin tüm fiziksel özelliklerini net görebileceğim bişey istiyorum...
  • Umudumu kesip buraya hiç bakmamıştım uzun zamandır :)
    Şahsen bir çözüm bulamadım hocam, çeşitli kimyasallardan sözedildi ancak, bu kez de bu kimyasalların temini konusunda tıkandım.
    Bir kişi, bir profesöre yönlendiririm ama kaç tane yapıcaksın falan işin ticari boyutuna girdi, özel olacağını söyleyince, ilgilenmez dedi, kaldı.
    Bir hediyelik eşya dükkanında, o böcek anahtarlıklardan görüp sahibiyle görüştüğümde ise, bunu Türkiye' de yapamadıklarını, yurtdışında yaptırıp getirdiklerini iletti. :/
  • http://www.youtube.com/watch?v=0kNUupbVTkE şu tarz bir şey lazım sana galiba hocam sadece isim var bende araştırmıştım ebayda vardı galiba
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ~Furkan61~

    http://www.youtube.com/watch?v=0kNUupbVTkE şu tarz bir şey lazım sana galiba hocam sadece isim var bende araştırmıştım ebayda vardı galiba

    son dakika golü atıp beni büyük bir dertten kurtarmış olabilirsin an itibarı ile :D Malzemeleri araştırıyorum hemen :)
    Teşekkür ederim :)
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ChuKu

    quote:

    Orijinalden alıntı: ~Furkan61~

    http://www.youtube.com/watch?v=0kNUupbVTkE şu tarz bir şey lazım sana galiba hocam sadece isim var bende araştırmıştım ebayda vardı galiba

    son dakika golü atıp beni büyük bir dertten kurtarmış olabilirsin an itibarı ile :D Malzemeleri araştırıyorum hemen :)
    Teşekkür ederim :)

    Golü atmış gördüğüm kadarıyla.
    Malzemeleri bulursan burada söyleyebilir misin nereden temin edebileceğimizi?




  • quote:

    Orijinalden alıntı: ChuKu

    quote:

    Orijinalden alıntı: ~Furkan61~

    http://www.youtube.com/watch?v=0kNUupbVTkE şu tarz bir şey lazım sana galiba hocam sadece isim var bende araştırmıştım ebayda vardı galiba

    son dakika golü atıp beni büyük bir dertten kurtarmış olabilirsin an itibarı ile :D Malzemeleri araştırıyorum hemen :)
    Teşekkür ederim :)

    Önemli değil hocam ne demek :) inşallah bulur da yaparsınız :)

    @ knightsever malzemenin adı easycast reçine ve sertleştirici ebayda aratırsan bulabilirsin




  • Beyler uzun bir araştırma sonucunda tamamen kendiniz hazırlayabileceğiniz malzeme listesi buldum. Hatta yapılışı bile var.


    Müsait bir zamanda bu işe başlıyacağım ticari olarakta önünün çok açık olabileceği kanaatindeyim... Çok ilginç ürünler çıkabilir. Ayrıca koleksiyoncular için vaz geçilmez parçlar oluşabilir.



    POLYESTER İÇİNDE BÖCEK SAKLAMA

    AŞAMALAR
    1) Bu çalışmanın ana materyalini araziden toplanıp kurutulan böcekler ve Dewester polyester oluşturmaktadır. Bu ana materyallerden başka polyestrin hızlandırıcı (Butonox M-60 MEK-Peroksit) ve sertleştiricisi (Cobalt %1’lik), polivivaks SV-6, kalıp için cam malzeme, reçinenin karıştırılmasında kullanılacak cam kavanoz ve karıştırmak için de metal çubuk kullanılmıştır.
    2) Yakalanan böcekler içerisinde potasyum siyanür bulunan öldürme kavanozlarında öldürüldükten sonra laboratuar ortamına taşınmıştır. Düzgün bir şekilde bacakları, kanatları ve antenleri gerilerek 7-15 gün kurutulduktan sonra üzerleri ve içerilerindeki yağ ve sıvının giderilmesi amacıyla 20ºC de 24 saat fırınlandıktan sonra cam kalıba alınarak polyester içine hapsedilerek panosu yapılmaya çalışılmıştır.
    3) Kalıplar polivivaks SV-6 ile pamukla temizlenerek tozsuz bir kalıp oluşturuldu. 2 litrelik cam kavanoz içine önce reçine, sonra sertleştirici konup aynı yönde olmak üzere karıştırıldı. Hızlandırıcı damlatılarak renk homojen oluncaya kadar iyice karıştırıldı (2000gr reçine için %0.2 Kobalt, %0.6 MEK-P ).
    4) Cam olarak hazırlanan 120x90x10 cm ebadındaki cam kalıba önce 3-5 mm kalınlığında zemin tabakası döküldü. Karışım donmaya başladığında böcekler kalıp içerisine ters olarak yerleştirildi. Bir süre daha bekledikten sonra üzerine aynı oranda hazırlanmış karışım döküldü. Son olarak örnek reçine ile tam kaplanana kadar işlem tekrarlandı ve bu işlemlerden sonra karışımın sertleşmesi için 5-7 gün beklendi. Sertleşme olduktan sonra cam kalıptan örnekler çıkarıldı. Kalıbın alt kısmında meydana gelen pürüzlenmeyi gidermek için 0 numaradan 10 numaraya kadar olan zımparalardan yararlanıldı ve daha sonra cilalanarak parlaması sağlandı.
    BULGULAR:
    Örneklerin kalıp içine yerleştirilmesi 6 saat sürmüştür. Kuruma esnasında odada aşırı derecede reçine kokusu oluşmuştur. Bunun için oda her gün 1-2 saat havalandırılmıştır. Kalıp içinde bazı bölgelerde kabarcık oluşumu görülmüş ve bunu ortadan kaldırmak için reçinenin tam donmadan toplu iğne yardımıyla kabarcıklar patlatılmıştır. Örneklerin donma süresince kalıp içinde yüzdüğü görülmüştür. Donma olana kadar sürekli kontrol edilerek estetikliği sağlayacak şekilde örneklerin sabitlenerek
    donması sağlanmıştır. Kalıp içine yerleştirilen ve üzerine 3 kat reçine dökülen böceklerin kuruması 6 gün sürmüştür. Kalıp içine dökülen reçineni tam olarak donduğu görüldükten sonra kalıp ters çevrilerek örnek kalıptan çıkarılmıştır. Cam görünümlü pano şeklindeki böcek koleksiyonu oluşturulmuştur.
    ÖNERİ:
    Böceklerin ılık bir fırında 24 saat bekletilmesine fırın kapatılıp yavaş yavaş soğuması sağlanmalı bu sürede böcek materyalinin tam olarak kuruması ve böcek yüzeyindeki yağların da kuruması ve reçinenin böcek yüzeyine tam olarak yapışması sağlanmış olur. Böcek yüzeyindeki yağları çözmek için örnekler 15-20 dakika asetonda tutulup ve iyice kurumalarının sağlanması görüntü acısından olumlu sonuç verecektir. Aseton muamelesinden sonra örnekler tamamen kuruyana kadar beklenmelidir. Böceklerde nem uzaklaştırılmadığında etrafında bulutumsu bir görünüş oluşur. Örneklerin çatlama olasılığını en aza indirmek için sıcaklığın yavaş yavaş düşmesi gerekir. Çalışma esnasında ve sonrasındaki ortam sıcaklığı dikkate alınmalıdır. Çalışılacak laboratuarın sıcaklığı kimyasal maddenin donma süresini etkileyeceğinden optimum 18 ºC olmalıdır. Daha sıcak ortamlarda kimyasallar hızlı reaksiyona gireceğinden örneklerin gömülmesi ve donmasında sorunlar ortaya çıkacaktır. En çok görülen sıkıntılar olarak dalgalı bir görünüm, hava kabarcıklarının dağılmaması ve kalıptaki çatlamalar sayılabilir. Soğuk ortamlarda ise donma süresi uzayacaktır. Kavanozda reçinenin karıştırılması esnasında tek yönde karışım yapılmadığında kabarcıkların oluştuğu görülmüştür. Ayrıca karışımın ağır ağır karıştırılmalı, karışım süresi iyi ayarlanmalıdır. Karışımda kullanılan 3 maddenin de birbirine iyi bir şekilde karışması için homojen oluncaya kadar karıştırılmalıdır. Bazen sertleştirici miktarına bağlı olarak kalıbın üst yüzeyinde kalan tarafta büzülme dolayısıyla da pürüzlü bir görünüm olabilir.
    Sertleştirici miktarını düşürerek bu kısmın daha geç donmasını sağlanıp pürüzleşme azaltılabilir.
    Örnekler bazen reçine içine batmaz ve yüzer bu durumda en az 3 tabaka dökülerek ve her tabakada belli bir zaman beklenerek bu sorun giderilir. Fakat, 1. Tabaka sertleşmeden 2.sinin dökülmesi tabakaların karışmasına ve ara çizginin kısmen kaybolmasına dikkat etmek gerekir. Ya da; arı, çekirge gibi böceklerin karın boşluklarına % 1-2 reçine enjekte edilirse yararlı olur. Yapışmama açısından en uygun malzeme cam ve alüminyum kaplardır. Kalıpta çıkarılan blok zımparalanıp cilalandığında yuvarlak veya çizgi şeklinde hatalar görülebilir. Bunlar sertleştirici ile reçinenin yeterli şekilde karıştırılmamasından kaynaklanmaktadır. Normalde ön taraftan görülmezler. Bu nedenle pek fark edilmeyebilirler. Bu sorun için kimyasallar iyi karıştırılmalıdır. İsteğe bağlı olarak hazırlanan polyester kaplamalı ürün değişik boya ilavesiyle renklendirilebilir ayrıca fosfor tozları veya sim tozlarıyla süslenebilir. Bazen örnek içine saçlar, benekler ve yabancı maddeler düşebilir bunu engellemek için gömme işlemi tozsuz ortamda yapılmalı ve karıştırma sırasında kap hafif eğilmelidir. Karıştırma kabının üzeri diğer zamanlarda da örtülmelidir. Karışımın sertleşme süresini belirlemek amacıyla deneme bir karışım yapılmalı ve de karıştırma ve jöleleşme (sertleşme öncesi) arasındaki süre hesaplanmalıdır. Ortalama kalıptan çıkarma süresi 1 haftadır. Ama fazla sıcak günlerde ve ortamlarda yapılan çalışmalarda bu süre kısalabilir. Bazen örneklerin kalıptan çıkmasında güçlükler yaşanabilir bu durumda kalıp ters çevrilip üst kısmından hafifçe fazla şiddet uygulamadan vurularak kalıptan ayrılması sağlanır. Çok hassas örneklerde hızlı donma sonrası hacim küçülmesi sonucu kırılmalar oluşabilir. Bu yöntemle belirli büyüklükteki böcekleri kollekte edebilirsiniz, aşırı küçük böcekler için uygun bir yöntem değildir. Benzer olarak yumuşak vücutlu örneklerin de bu yöntemle koleksiyona alınması uygun değildir.




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.