Şimdi Ara

Karlı ve buzlu yolda araç kullanmayı bilmiyoruz (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
122
Cevap
0
Favori
11.000
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
73 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • babapars B kullanıcısına yanıt
    sahsen egitimsiz ogretimsiz adamdan saygi, hosgoru, ongoru, analitik dusunce beklemiyorum. hatta kis kosullarinda en onemlisi fizik bilgisi hic beklemiyorum
  • sfzb67 kullanıcısına yanıt
    Bilmediklerini kabul etseler gene anlayacam ama nerdee..

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kayseri trafiği hakkında çok şey yazardım bir iki özet geçeceğim;

    Kar küreme aracını yarım metre takip edenleri gördü bu gözler.
    Ambulansa kafa tutup ambulansa kaza yaptıranları gördü yine aynı bu gözler.
    Yolları genişletilerek değil, daraltılarak kaza oranı azaltılan tek şehir kayseri. Eskiden 4 şeritli bomboş yolda kuru havada tosba gibi ters çevirirlerdi arabayı.
    Kalıbımı basarım yürümeyen mercedes halen para ediyodur.
  • Antor kullanıcısına yanıt
    Tahmin ettiğinden daha çok ediyo ama pazarlığa açık

    Şaka biyana ben çok şehir gezmedim ama açık ara bizim şehir en kötüsü bilmiyorum ama bizim insanımızdan daha vurdumduymazı görülmemiştir ne yaya ne araç güvenliği takmazlar

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Cahil cesareti deyimi bosuna cikmamis , CEHALETTEN

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • extecher kullanıcısına yanıt
    İnsanlar hep bana bişey olmaz kafasıyla gitmemeli bu yüzden bir olur iki olur üçüncüye orta kapıdan birisi zımbalar görürler

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: dadas_ismail

    Karda bir nebze lastiğe güvenirim. Buzda fren sistemi arızalıymış gibi araç kullanmaya çalışırım. Gayet yavaş ve motor freninden yararlanarak.

    kışlık lastiğe buzda güvenilmemesi gerektigini 1 saat önce istanbulun buzlu caddelerinde öğrenmiş oldum
    4X4 araç 2018 üretim kışlıklarla hafif rampada kaydı
    neyseki 10 km hızla seyrediyordum da spin atmadan kontrolü sağlayabildim

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • RuSH86 R kullanıcısına yanıt
    Doğru yazılmış kendisi Ralli pilotudur. Hatta Mitsubishi Lancer Evo bile vardır “Tommy Makinen Edition”

    Bu arada gerçekten katılıyorum yazılanlara. Geçen hafta gece Ankara-Antalya yapmak zorunda kaldım. Havalar -7’leri görüp kar atıştırırken bile 150+ hızlarda seyredip dibine kadar yanaşıp yol istemeler falan Cidden düzgün havada bile bilmiyoruz ki karda kışta bilelim

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • humerus06 kullanıcısına yanıt
    Onları yapanın psikolojisi normal değil

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Dün çorum ankara arasında 65 hızla dümdüz yolda frene basmadigim halde arabam dönmeye başladı ve döne döne 3 defa bariyerlere çarptım, tampon kaput 2 far çamurluk klima kompresörü yağ karteli gitti. 12k masraf var bİzde hiç birşey yok araba 2011 model i20. Yani karlı havada bir daha yola çıkmam çok büyük ders oldu

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Canınıza bişey olmamış çok sükür geçmiş olsun

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Çok sağolun ona şükür ediyorum o esnada arkamdan araç gelmemesi de büyük şanstı

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kış lastiklerini yeni taktıran araç sahiplerinde karda, buzda arabaları hiç etkilenmeden gidecekmiş gibi bir hava var. Sağımdan solumdan bir kapatıyorlar sonra bende onlara kapatıyorum ama içimden
  • Sabah sıcaklık eksi derecelerde, ışıklara yaklaşıyoruz yolda buzlanma ihtimali var (daha önce buzlandığını gördüğüm bir yer) ama hızlanıp geliyor yapışıyor arkana. Tamam en iyi şoför sizsiniz, çok hızlısınız, her hava ve yol koşulunda harikasınız gelin ödülünüzü verelim diyesi geliyor insanın.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi farmcat -- 8 Ocak 2019; 23:46:11 >
  • Ardahan Göle'de -40 da 4 sene öğretmenlik yaptım. Kar lastiği varsa biraz da tecrübeliysen bir şey olmaz. O kazalar hep acemilikten kaynaklanıyor.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: etusch

    Mika hakkinen karlı havada yarış otomobili kullnamazdı çünkü o F1 pilotu. ama tomi makkinen kullanır çünkü o ralli pilotu.
    Misal.
    Karlı ve buzlu yolda araç kullanmayı bilmiyoruz


    Ben de şunu çok görüyorum, buzda araba kaydıkça frene basıyorlar. Frene bastıkça araba tamamen yolun insafına kalıyor.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: babapars

    Yok bu 4 kere dünya ralli şampiyonu olmuş arkadas

    Ama yanlış anlasılmasın bizim sürücülerin özgüvenleri makinen gibi yoksa yetenekleri onun çeyreği olamaz
    Zaten o kazalar da aşırı özgüvenden oluyor. 2 defa bizzat tecrübe ettim bunu.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Babamın mesleği gereği çocukluğumdan beri araba üstünden inmedim. Ne zaman ve nasıl araba kullanmaya başladığımı hatırlamıyorum bile. Kendime ait en alttan en üste kadar belki 20-25 aracım olmuştur bugüne kadar. Belki 1 milyon km yol yapmışımdır. Ama, karlı ve buzlu zeminde giderken, şoförlüğümden utanıyorum(!) Analar ne babayiğitler, ne gözü kara hatunlar doğurmuş öyle(!) Öyle bir gidiyorlar, öyle bir arkalarından bakakalıyorum ve diyorum ki, bizimki de şoförlük mü(!)

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Merhaba, dün gece ali dağına çıkıp mangal yapmak istedik. İlk çardaklara giden son yokuşun virajı değil de ondan bir önceki yokuşun sonundaki viraja gelmek üzereyken (sağa doğru olan çok dik değil) araba durdu ve patinaj atıyor gitmiyordu. karşıdan araba geldiği için hız kesmiştik ama kaldık yani. yukarıyı bilemediğim için kiralık arabayla da cesaret edemedim. arkadaşa verdim, arabayı iterek hızlandırdık o da biraz hızlanıp o yokuşu çıktı. Allah'tan orası buzlu değilmiş yoksa bariyer falan tutamaz arabaları. Aynen söylediğin gibi süremiyoruz. Bunun sebebi eğitim verilmiyor ve tecrübe yok (kendim için söylüyorum).

    Şu video kısa ve öz olmuş.https://www.youtube.com/watch?v=ksHLrInRGi8

    Şu videoda da understeer durumunda direksiyonu kaydığın tarafa açarak tekerleğe sürtünme kazandırmanın önemini gösteriyor.https://www.youtube.com/watch?v=Gk0gRLh73Vw

    Şu 2 videoyu sürücü kurslarında anlatsalar çok bir şey kaybetmezler sanıyorum.

    Edit:
    Hatta şuraya ekleyeyim belki okuyan olur:
    Eğer araç bir viraja girerken yolu tutmayı bırakıp understeer (understeer, direksiyonu çevirdiğin zaman arabanın direksiyonu çevirdiğin kadar dönmemesi ve düz gitmesidir) yaparsa, sürtünmeyi bir şekilde geri kazanmanız gerekli. Yol tutuşu kaybetmenizin sebebi ön tekerlekler ile yer arasındaki sürtünmenin istediğinizden küçük olmasıdır. Understeer başınıza geldiğinde zaten çevrili olan direksiyonu araba dönmediği için büyük ihtimalle daha çok çevirirsiniz ve hiçbir işe yaramaz, düz gidip vurursunuz hem de yavaşlamadan. Bunun yerine direksiyonu biraz açın (ters tarafa) ve tekerlekelerin tutunduğunu hissedince tekrar döndürün. Çok sert döndürürseniz tekrar understeera sebep olabilirsiniz. Understeer’dan kaçınmanın en iyi yolu viraja girmeden öne arabayı yavaşlatmaktır. Virajda hem direksiyonu çevirip hem de fren yapınca ön tekerleklere çok fazla geliyor.

    Oversteerın sebebi ise arkanın yolu tutmaması. Bunun sebebi de arka tekerlekler ile yer arasındaki sürtünmenin çok az olması. Oversteer’ı düzeltmek understeer’ı fark etmeye ve düzeltmeye göre çok daha zordur.
    Oversteer durumunda arabanın arkası ne tarafa giderse direksiyonu o tarafa çevirin ve araba doğrulmadan (yön değiştirmeye başlayınca) direksiyonu tekrar düzeltin (normal konuma getirin) yoksa arabanın arkası bu sefer diğer tarafa geçer. Eğer frenleri basıp ön tekerlekleri kilitlerseniz bu manevra bir işe yaramaz çünkü ön tekerlekler arabaya yön verip toplayacakken kilitlendiği için toplarlayamacaktır. Kontrol etmesi her yön değiştirişte gittikçe zorlaşıyor.

    ESP’nin dengesi bozulmuş arabayı toparlamada önemi çok fazla. ABS’yi yazmaya gerek bile yok sanırım.

    Yukarıdaki videoda şundan da bahsedilmiş: Dümdüz giderken kayıyor ve duramıyorsanız arabayı boşa alın veya debriyaja basılı tutun, daha sonra tekerlerkleri kilitlemeyecek şekilde fren yapın belki yavaşlarsınız.

    Şunu da ek bilgi olarak vereyim, hava 0'a yakın iken tekerin sürtünmesi -20 ikenki sürtünmesinden daha az yani 0 derece (altı ve üstü) civarları en tehlikeli sıcaklık aralıkları..



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi comprehensive user guide -- 9 Ocak 2019; 17:18:22 >




  • Hafta son İzmir Nif dağına çıktım, altımda 4x4, bf goodrich A/T araç olmasına rağmen belli bir noktadan sonra geri döndüm, sağa çekip manzarayı izledim Bu tarz tırmanışlarda en az iki araç çıkılmalıdır. Benim döndüğüm yerden geçmeye kalkan araçları görseniz şaşırıp kalırdınız. İnişte 3 tane çekici yukarı çıkıyordu
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.